WordPress - Woordenboek

WordPress XML sitemap

Wat is een WordPress XML Sitemap?

De XML Sitemap geeft alle pagina’s als een soort van lijst weer die zich op de website bevinden. Deze wordt dan gebruikt om zoekmachines te informeren over de structuur van de website.

Zonder het gebruik van zo’n sitemap is het mogelijk dat niet alle pagina’s geïndexeerd worden door de zoekmachines. Dit gebeurd met name bij beginnende websites of blogs.  Ook bij websites die wel goed gevonden worden door zoekmachines is het raadzaam om een sitemap te gebruiken, zodat bij updates zoekmachines direct en correct op de hoogte zijn van de aanpassing(en).

Hoe creëert u een sitemap in WordPress ? 

De opbouw van een XML sitemap dient aan een bepaalde structuur te voldoen, zodat zoekmachines deze kunnen lezen. Die structuur is vastgelegd in het Sitemap protocol en is te vinden op: Sitemaps.org.

Om een sitemap aan te maken kunt u het beste gebruik maken van een zogenaamde sitemap generator. Zo’n sitemap generator is eenvoudig te installeren via een plugin. Het voordeel van zo’n plugin is dat deze zich houden aan de sitemap protocol.

Sitemap plugins

Er zijn diverse plugins te krijgen via WordPress.org welke een sitemap kunnen aanmaken en die dan ook bijhouden. Dat zijn o.a.:

  • Google Sitemap;
  • Better WordPress Google XML Sitemap;
  • en XML Sitemap.

Deze maken puur een XML sitemap aan en zullen die aan de zoekmachines bekend maken. De sitemap zorgt dan voor een stukje SEO.

SEO plugins

De XML sitemap is dus een onderdeel van SEO (zoekmachines optimalisatie), technieken om beter vindbaar te zijn en hoger te scoren in de zoekmachine resultaten. Ook voor het toepassen van algemene SEO-technieken zijn er diverse plugins te krijgen waar ook de XML sitemap mee kan worden gegeneerd.

Bekende plugins hiervoor zijn: “Yoast SEO” en “All in One SEO Pack”. Beide te verkrijgen via WordPress.org:

WordPress Seo XML Sitemap Plugins

SEO Plugins

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .