WordPress - Woordenboek

WordPress WP-Config bestand

Het WordPress bestand wp-config is kunt u zien als hét belangrijkste bestand van WordPress. Alle bestanden welke geïnstalleerd worden tijdens de installatie van WordPress zijn nodig om WordPress correct te laten functioneren, dus ieder bestand is in principe even belangrijk.

Echter, het wp-config bestand bevat belangrijke informatie:

  • de database-naam;
  • de database-gebruikersnaam;
  • en het database-wachtwoord.

Die informatie heeft WordPress nodig om connectie te maken met de database die bij uw hostingprovider voor WordPress ingesteld is. Zonder die informatie werkt WordPress simpelweg niet.

Het bestand kan ook gebruikt worden om instellingen aan te passen die niet in het beheerderspaneel voorkomen. Met de juiste codes aan het bestand toe te voegen, kunt u instellingen aanpassen als:

en nog veel meer. Dat is, min-of-meer, de reden dat dit bestand het “belangrijkste” bestand van WordPress genoemd wordt.

wp-config bestand aanpassen

Het wp-config bestand vindt u terug in de hoofdmap van uw WordPress installatie bij de hostingprovider. Voordat u wijzigingen aanbrengt is de gouden regel eerst een kopie van dat bestand op te slaan. Een type-fout is snel gemaakt…. en in dat geval kunt u de kopie dan terugzetten en alles werkt weer.

Het bestand kunt u downloaden via een FTP-programma als FileZilla.

Is het bestand gedownload kunt u het openen en bewerken in iedere tekst-editor die u ter beschikking heeft. Het is alleen van belang dat u een editor kiest die het bestand opslaat zonder enige opmaak. Op een Windows-PC kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van het “Kladblok”.

Een zeer goede editor om website bestanden te bewerken is “Brackets”. Dat programma herkent alle bestands-types als: HTML, CSS en PHP. Een type-fout wordt door Brackets gelijk aangegeven en het bestand wordt op de juiste manier weer opgeslagen. Brackets is gratis en zowel voor een Windows-PC als voor Apple te downloaden en te installeren.

Brackets bestands editor

Brackets Bestands Editor

Brackets is te downloaden via: Brackets.io.

Regels Toevoegen

Waar u de extra code in het wp-config -bestand toevoegt maakt in principe niet erg veel uit. De meest veilige plaats in het wp-config bestand is voor de regel “That’s all, stop editing…”:

WordPress wp-config.php aanpassen

Waar toevoegen ?

Wilt u bijvoorbeeld het aantal revisies beperken tot maximaal 5, voegt u op die plaats de code in:

WordPress wp-config.php code toevoegen

Code toevoegen

Debug Mode

In voorgaande afbeelding ziet u de code:

define(‘WP_DEBUG’, false);

Door nu ‘False’ te wijzigen in ‘True’ zal WordPress aangeven waar er problemen zijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door plugins.

wp-config plugin editor

Wilt u liever niet direct (handmatig) in het wp-config bestand aanpassingen verrichten, kunt u daarvoor ook een plugin gebruiken. De plugin die we daarvoor gevonden hebben is “WP Config File Editor”; welke te vinden is via WordPress.org:

Wordpress plugin wp-config editor

Plugin WP Config Editor

Na installatie en activatie verschijnt er in het beheerderspaneel een extra optie “WPCF Editor” en krijgt u de mogelijkheid om instellingen aan het wp-config -bestand te verrichten:

WordPress Config Editor

WPCF Instellen

 

Ook hier geldt: Maak eerst een backup voordat u enige wijzigingen aanbrengt !

Samenvatting

Het wp-config.php bestand is het meest belangrijke bestand van uw WordPress installatie, uw WordPress website. U kunt daar erg veel instellingen, welke niet via het beheerderspaneel van WordPress te verrichten zijn aanpassen.

Al met al, een bestand om te koesteren. Een backup van dit bestand is dan ook, niet alleen aan te raden, maar essentieel !

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .