24 september 2018
Geen reacties
2419
WordPress Widgets
Een Widget is een element welke in een widget gebied (area) geplaatst kan worden. Het meest voorkomende gebied is de “Footer“. Vele WordPress thema’s beschikken over meerdere widget areas. Bij het onderwerp “Thema’s” hadden we al de algemene thema-indeling besproken met de meest gebruikte widget areas:
De widgets welke geplaatst worden in de Footer zullen op iedere pagina terug komen, tenzij het thema beschikt over een optie om de Footer per pagina aan/uit te zetten. Widgets geplaatst in een Sidebar komen doorgaans alleen terug op pagina’s behalve de home-pagina welke meestal een andere indeling heeft. De “Sidebar” wordt soms ook vertaald als “Zijbalk”. We zullen hier verder de Engelse term blijven gebruiken.
De WordPress Widgets
Standaard worden er een aantal widgets met WordPress mee geïnstalleerd. Deze vindt u terug onder “Weergave -> Widgets” of via Weergave -> “Customizer“.
Eerst een voorbeeld via “Weergave -> Widgets” :
Bij (1) zien we alle beschikbare widgets en bij (2) zien we de beschikbare plaatsen (Sidebar en Footers) waar we de widgets kunnen plaatsen. Dit thema (Twenty Seventeen) beschikt dus over één Sidebar en twee Footer-areas waar de Widgets geplaatst kunnen worden. Doorgaans een thema over meerdere Footer-areas zijn deze gelijkmatig verdeeld over de volle breedte van de website en zijn ze genummerd van links naar rechts. Dus hier is ieder Footer-area 50% van de totale breedte.
Als het thema beschikt over goede documentatie weten we waar de Sidebar en, in dit voorbeeld, de Footers zich bevinden en getoond worden. Is er geen documentatie beschikbaar bij het thema, dan is het een kwestie van uitproberen.
Widgets Plaatsen
Om nu een widget te plaatsen (bijv. “Navigatiemenu” in Footer 2) sleep je die eenvoudigweg naar zijn plaats:
De widget is dan gelijk actief en zichtbaar op de website. Bij een website die online is, is dat niet altijd even handig. Bezoekers zien namelijk wat er gebeurd en dat kan verwarrend zijn…, zeker als er per ongeluk de verkeerde widget wordt geplaatst, die dan weer verwijderd wordt en dan de juiste geplaatst wordt. Alle instellingen aan de widget moeten nog gedaan worden en dat ziet er dan niet echt professioneel uit als dat op een live website gebeurd terwijl bezoekers meekijken.
Een snellere manier om een Widget in de juiste Sidebar of Footer te plaatsen is door de Widget aan te klikken en dan voor het Widget-gebied te kiezen:
De Widget-instellingen zullen dan tevens automatisch geopend worden in de gekozen Sidebar of Footer.
Widgets via Customizer
Via “Weergave -> Customizer” is het ook mogelijk om de widgets in de juiste Sidebar of Footer te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat u direct kunt zien hoe het er op de pagina uit komt te zien en dat het pas online komt als er op “Publiceren” geklikt wordt.
In het volgende scherm hebben we gekozen voor:
- “Weergave -> Customizer”;
- dan voor de optie “Widgets.
Dan heeft u de mogelijkheid om voor het Widget gebied te kiezen en een widget toe te voegen. In volgend scherm is er een tekst-widget toegevoegd aan Footer 1 en is die tekst-widget gevuld met adres en openingstijden:
Is de inhoud van die widget naar wens, dan klikt u op “Publiceren” en zal het op de website getoond worden.
Standaard WordPress Widgets
Standaard beschikt WordPress al over een groot aantal verschillende widgets. Veel commercieel verkrijgbare Thema’s voegen daar nog hun eigen specifieke thema afhankelijke widgets aan toe.
Hier zullen we alleen de standaard WordPress widgets toelichten. Deze zijn:
Afbeelding – Widget
Hiermee is een afbeelding toe te voegen aan de Sidebars of Footer. Een titel en een link zijn optioneel. Wordt een link-adres ingevuld dan zal de afbeelding klikbaar zijn.

Archief Widget
De Archief-Widget toont een overzicht van de geplaatste berichten per maand. De Widget heeft twee opties:
- “Dropdown” – deze optie is handig als er erg veel berichten zijn. Dan worden ze niet getoond tenzij de bezoeker op de desbetreffende maand klikt;
- “Berichtaantal” – toont het aantal berichten (direct achter de maand) dat er per maand geplaatst is.

Audio Widget
Met behulp van deze Widget is het mogelijk om één Audio bestand te plaatsen in een Sidebar of Footer. De bezoeker kan dat Audio-bestand dan afluisteren.
Deze Widget wordt zo goed als nooit toegepast.

Categorieën Widget
Deze Widget is vergelijkbaar met de Archief-Widget en toont de aangemaakte bericht categorieën. Het enige verschil met de Archief-Widget is dat het hier ook mogelijk is om de “Hiërarchie” te tonen; wat inhoud dat als er subcategorieën aangemaakt zijn deze dan als hiërarchie onder de hoofdcategorie getoond worden.
De overige opties zijn hetzelfde als bij de Archief-Widget.

Eigen HTML – Widget
Met de “Eigen HTML” -Widget is het mogelijk om stukken HTML te plaatsen. Deze Widget beschikt over een editor die zodra een “<” (openings-tag) getypt wordt met suggesties komt.

Galerij – Widget
Met deze Widget is het mogelijk om meerdere afbeeldingen te tonen. Het aantal te tonen afbeeldingen is instelbaar.

Kalender – Widget
De Kalender-Widget toont een kalender met het aantal berichten dat er per dag geplaatst zijn. De kalender toont de huidige maand met de dagen opgelicht waarop er berichten geplaatst zijn.
Het is dus geen agenda waarin activiteiten getoond kunnen worden. De widget heeft verder geen instellingen behalve de titel.
Voorbeeld:
In dit voorbeeld is er op 6 september een bericht geplaatst. De bezoeker kan nu op die “6” klikken en wordt dan naar dat bericht doorgestuurd.
Het is niet mogelijk, voor de bezoeker, om naar voorgaande maanden te gaan. Alleen de huidige maand wordt getoond.

Meest Recente Berichten – Widget
Deze Widget toont de laatste geplaatste berichten met een link naar het desbetreffende bericht. Het aantal berichten dat getoond moet worden is instelbaar en of de datum van plaatsing getoond moet worden.


Navigatiemenu – Widget
Hiermee is het mogelijk om een “Menu” toe te voegen aan een Sidebar of Footer. Dat menu kan hetzelfde zijn als het hoofdmenu maar kan ook afwijkend zijn. Om een afwijkend menu te tonen in bijvoorbeeld de Footer dient die dan aangemaakt te zijn onder “Weergave -> Menu’s”
Zie: “Menu’s” voor een uitgebreide beschrijving hoe menu’s aan te maken en te beheren.
Volgend voorbeeld is een Navigatiemenu wat opgenomen is in de Footer:
Deze Footer bestaat uit drie Widgets. Van links naar rechts: Tekst-Widget, Navigatiemenu-Widget en dan weer een Tekst-Widget.

Pagina’s – Widget
Deze Widget toont een lijst van alle pagina’s die er gemaakt zijn. De lijst kan gesorteerd worden op”: Paginatitel, Paginavolgorde of op het Pagina-ID (nummer). Het is ook mogelijk om bepaalde pagina’s niet te tonen in de lijst (Uitsluiten). Om pagina’s uit te sluiten dienen de Pagina-ID’s opgegeven te worden gescheiden door een komma.
De Pagina-Widget is handig om snel een overzicht te maken met links naar alle pagina’s op de website.
Het artikel “WordPress ID-Nummers Vinden” beschrijft hoe u de ID-nummers kunt achterhalen.

Recente Reacties – Widget
Deze Widget is identiek aan de “Meest recente berichten” -Widget en toont de laatst geplaatste reacties.
Het aantal te tonen reacties is instelbaar.

RSS – Widget
De RSS-Widget kan berichten van andere websites laten zien. Hiervoor dient de RSS-Feed URL van de andere website ingevoerd te worden.
Het is mogelijk om de het aantal te tonen berichten in te stellen en of de inhoud, auteur en datum getoond moet worden.

Tagwolk – Widget
De Tagwolk-Widget laat de Tag’s zien welke er op de website (bij de berichten) gebruikt zijn.
Wat Tag’s zijn wordt hier beschreven: Tag’s.
Voorbeeld van een Tagwolk:

Tagwolk Voorbeeld
De stijling van de Tagwolk wordt bepaald door het gebruikte thema.

Tekst Widget
Via de Tekst-Widget is het mogelijk om tekst, links en afbeeldingen te plaatsen in de Sidebar of Footer.
Door de beperkte ruimte is het niet direct aan te raden om afbeeldingen in deze Widget op te nemen. Met name op mobieltjes kan dat erg storend en er niet mooi uit zien. De Tekst-Widget zal namelijk niet “responsive” reageren bij het combineren van afbeeldingen en tekst in de widget.

Video Widget
Hiermee is het mogelijk om een Videobestand te tonen in een Sidebar of Footer. Deze Widget beperkt zich echter tot de Mediabibliotheek.
Het plaatsen van bijvoorbeeld een YouTube video is hiermee niet mogelijk. Daarvoor dient dan een link in bijvoorbeeld de Tekst-Widget of HTML-Widget gebruikt te worden.

Zoeken Widget
Deze Widget laat een eenvoudige zoekbalk zien waarmee de bezoekers kunnen zoeken binnen de website.
De zoekfunctie van WordPress is echter beperkt. Bekijk het artikel “De WordPress Zoekfunctie” over de beperkingen van deze zoekfunctie en hoe die eventueel is uit te breiden.

Meer Widgets
Thema’s en met name de commerciële thema’s voegen vaak extra Widgets toe. Plugin’s kunnen dat ook doen. Die verschijnen dan automatisch in het gedeelte “Beschikbare widgets” in het scherm “Weergave -> Widgets”.
Voor de werking van de werking van die Widgets dient u dan de documentatie van het thema of de plugin te raadplegen.
Er zijn via WordPress.org ook vele plugin’s te verkrijgen die extra Widgets toevoegen:
Bekijk voor het installeren, het gebruik en testen van plugin’s de volgende artikelen:
Vragen & Info
Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl.
Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !
Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .