WordPress - Woordenboek

WordPress Widgets

Een Widget is een element welke in een widget gebied (area) geplaatst kan worden. Het meest voorkomende gebied is de “Footer“. Vele WordPress thema’s beschikken over meerdere widget areas. Bij het onderwerp “Thema’s” hadden we al de algemene thema-indeling besproken met de meest gebruikte widget areas:

Widgets

Thema Indeling

De widgets welke geplaatst worden in de Footer zullen op iedere pagina terug komen, tenzij het thema beschikt over een optie om de Footer per pagina aan/uit te zetten. Widgets geplaatst in een Sidebar komen doorgaans alleen terug op pagina’s behalve de home-pagina welke meestal een andere indeling heeft. De “Sidebar” wordt soms ook vertaald als “Zijbalk”. We zullen hier verder de Engelse term blijven gebruiken.

De WordPress Widgets

Standaard worden er een aantal widgets met WordPress mee geïnstalleerd. Deze vindt u terug onder “Weergave -> Widgets” of via Weergave -> “Customizer“.

Eerst een voorbeeld via “Weergave -> Widgets” :

Widget Gebieden

Widget gebieden (area’s)

Bij (1) zien we alle beschikbare widgets en bij (2) zien we de beschikbare plaatsen (Sidebar en Footers) waar we de widgets kunnen plaatsen. Dit thema (Twenty Seventeen) beschikt dus over één Sidebar en twee Footer-areas waar de Widgets geplaatst kunnen worden. Doorgaans een thema over meerdere Footer-areas zijn deze gelijkmatig verdeeld over de volle breedte van de website en zijn ze genummerd van links naar rechts. Dus hier is ieder Footer-area 50% van de totale breedte.

Als het thema beschikt over goede documentatie weten we waar de Sidebar en, in dit voorbeeld, de Footers zich bevinden en getoond worden. Is er geen documentatie beschikbaar bij het thema, dan is het een kwestie van uitproberen.

Widgets Plaatsen

Om nu een widget te plaatsen (bijv. “Navigatiemenu” in Footer 2) sleep je die eenvoudigweg naar zijn plaats:

Widget Plaatsen - Drag n Drop

Sleep de widget naar zijn plaats…

De widget is dan gelijk actief en zichtbaar op de website. Bij een website die online is, is dat niet altijd even handig. Bezoekers zien namelijk wat er gebeurd en dat kan verwarrend zijn…, zeker als er per ongeluk de verkeerde widget wordt geplaatst, die dan weer verwijderd wordt en dan de juiste geplaatst wordt. Alle instellingen aan de widget moeten nog gedaan worden en dat ziet er dan niet echt professioneel uit als dat op een live website gebeurd terwijl bezoekers meekijken.

Een snellere manier om een Widget in de juiste Sidebar of Footer te plaatsen is door de Widget aan te klikken en dan voor het Widget-gebied te kiezen:

Widget Snel Toevoegen

De Widget-instellingen zullen dan tevens automatisch geopend worden in de gekozen Sidebar of Footer.

Widgets via Customizer

Via “Weergave -> Customizer” is het ook mogelijk om de widgets in de juiste Sidebar of Footer te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat u direct kunt zien hoe het er op de pagina uit komt te zien en dat het pas online komt als er op “Publiceren” geklikt wordt.

In het volgende scherm hebben we gekozen voor:

  • “Weergave -> Customizer”;
  • dan voor de optie “Widgets.

Dan heeft u de mogelijkheid om voor het Widget gebied te kiezen en een widget toe te voegen. In volgend scherm is er een tekst-widget toegevoegd aan Footer 1 en is die tekst-widget gevuld met adres en openingstijden:

Widgets via Customizer

Widgets via Customizer

Is de inhoud van die widget naar wens, dan klikt u op “Publiceren” en zal het op de website getoond worden.

Standaard WordPress Widgets

Standaard beschikt WordPress al over een groot aantal verschillende widgets. Veel commercieel verkrijgbare Thema’s voegen daar nog hun eigen specifieke thema afhankelijke widgets aan toe.

Hier zullen we alleen de standaard WordPress widgets toelichten. Deze zijn:

Afbeelding – Widget

Hiermee is een afbeelding toe te voegen aan de Sidebars of Footer. Een titel en een link zijn optioneel. Wordt een link-adres ingevuld dan zal de afbeelding klikbaar zijn.

Afbeelding Widget

Archief Widget

De Archief-Widget toont een overzicht van de geplaatste berichten per maand. De Widget heeft twee opties:

  • “Dropdown” – deze optie is handig als er erg veel berichten zijn. Dan worden ze niet getoond tenzij de bezoeker op de desbetreffende maand klikt;
  • “Berichtaantal” – toont het aantal berichten (direct achter de maand) dat er per maand geplaatst is.
Archief Widget

Audio Widget

Met behulp van deze Widget is het mogelijk om één Audio bestand te plaatsen in een Sidebar of Footer. De bezoeker kan dat Audio-bestand dan afluisteren.

Deze Widget wordt zo goed als nooit toegepast.

Audio Widget

Categorieën Widget

Deze Widget is vergelijkbaar met de Archief-Widget en toont de aangemaakte bericht categorieën. Het enige verschil met de Archief-Widget is dat het hier ook mogelijk is om de “Hiërarchie” te tonen; wat inhoud dat als er subcategorieën aangemaakt zijn deze dan als hiërarchie onder de hoofdcategorie getoond worden.

De overige opties zijn hetzelfde als bij de Archief-Widget.

Categorieën Widget

Eigen HTML – Widget

Met de “Eigen HTML” -Widget is het mogelijk om stukken HTML te plaatsen. Deze Widget beschikt over een editor die zodra een “<” (openings-tag) getypt wordt met suggesties komt.

Eigen-HTML Widget

Galerij – Widget

Met deze Widget is het mogelijk om meerdere afbeeldingen te tonen. Het aantal te tonen afbeeldingen is instelbaar.

Galerij Widget

Kalender – Widget

De Kalender-Widget toont een kalender met het aantal berichten dat er per dag geplaatst zijn. De kalender toont de huidige maand met de dagen opgelicht waarop er berichten geplaatst zijn.

Het is dus geen agenda waarin activiteiten getoond kunnen worden. De widget heeft verder geen instellingen behalve de titel.

Voorbeeld:

Berichten Kalender Widget

Kalender Widget

In dit voorbeeld is er op 6 september een bericht geplaatst. De bezoeker kan nu op die “6” klikken en wordt dan naar dat bericht doorgestuurd.

Het is niet mogelijk, voor de bezoeker, om naar voorgaande maanden te gaan. Alleen de huidige maand wordt getoond.

Kalender Widget

Meest Recente Berichten – Widget

Deze Widget toont de laatste geplaatste berichten met een link naar het desbetreffende bericht. Het aantal berichten dat getoond moet worden is instelbaar en of de datum van plaatsing getoond moet worden.

Meest Recente Berichten - Widget

Meta – Widget

De Meta-Widget toont links om in te loggen en uit te loggen, RSS links en een link naar WordPress.org. De Widget kent verder geen instellingen en wordt in de praktijk eigenlijk nooit gebruikt.

Op de website toont de Widget:

Meta Links Widget

Meta Links

Meta Widget

Pagina’s – Widget

Deze Widget toont een lijst van alle pagina’s die er gemaakt zijn. De lijst kan gesorteerd worden op”: Paginatitel, Paginavolgorde of op het Pagina-ID (nummer). Het is ook mogelijk om bepaalde pagina’s niet te tonen in de lijst (Uitsluiten). Om pagina’s uit te sluiten dienen de Pagina-ID’s opgegeven te worden gescheiden door een komma.

De Pagina-Widget is handig om snel een overzicht te maken met links naar alle pagina’s op de website.

Het artikel “WordPress ID-Nummers Vinden” beschrijft hoe u de ID-nummers kunt achterhalen.

Pagina Widget

Recente Reacties – Widget

Deze Widget is identiek aan de “Meest recente berichten” -Widget en toont de laatst geplaatste reacties.

Het aantal te tonen reacties is instelbaar.

Recente Reacties Widget

RSS – Widget

De RSS-Widget kan berichten van andere websites laten zien. Hiervoor dient de RSS-Feed URL van de andere website ingevoerd te worden.

Het is mogelijk om de het aantal te tonen berichten in te stellen en of de inhoud, auteur en datum getoond moet worden.

RSS Widget

Tagwolk – Widget

De Tagwolk-Widget laat de Tag’s zien welke er op de website (bij de berichten) gebruikt zijn.

Wat Tag’s zijn wordt hier beschreven: Tag’s.

Voorbeeld van een Tagwolk:

WordPress Tagwolk Voorbeeld

Tagwolk Voorbeeld

De stijling van de Tagwolk wordt bepaald door het gebruikte thema.

Tagwolk Widget

Tekst Widget

Via de Tekst-Widget is het mogelijk om tekst, links en afbeeldingen te plaatsen in de Sidebar of Footer.

Door de beperkte ruimte is het niet direct aan te raden om afbeeldingen in deze Widget op te nemen. Met name op mobieltjes kan dat erg storend en er niet mooi uit zien. De Tekst-Widget zal namelijk niet “responsive” reageren bij het combineren van afbeeldingen en tekst in de widget.

Tekst Widget

Video Widget

Hiermee is het mogelijk om een Videobestand te tonen in een Sidebar of Footer. Deze Widget beperkt zich echter tot de Mediabibliotheek.

Het plaatsen van bijvoorbeeld een YouTube video is hiermee niet mogelijk. Daarvoor dient dan een link in bijvoorbeeld de Tekst-Widget of HTML-Widget gebruikt te worden.

Video Widget

Zoeken Widget

Deze Widget laat een eenvoudige zoekbalk zien waarmee de bezoekers kunnen zoeken binnen de website.

De zoekfunctie van WordPress is echter beperkt. Bekijk het artikel “De WordPress Zoekfunctie” over de beperkingen van deze zoekfunctie en hoe die eventueel is uit te breiden.

Zoek Widget

Meer Widgets

Thema’s en met name de commerciële thema’s voegen vaak extra Widgets toe. Plugin’s kunnen dat ook doen. Die verschijnen dan automatisch in het gedeelte “Beschikbare widgets” in het scherm “Weergave -> Widgets”.

Voor de werking van de werking van die Widgets dient u dan de documentatie van het thema of de plugin te raadplegen.

Er zijn via WordPress.org ook vele plugin’s te verkrijgen die extra Widgets toevoegen:

WordPress.org Widgets

Zoek plugins’: Widgets

Bekijk voor het installeren, het gebruik en testen van plugin’s de volgende artikelen:

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Interessante Artikelen