WordPress - Woordenboek

Video Gebruiken in de content

Beeldmateriaal, met name video, op een pagina of in berichten maken het geheel een stuk aantrekkelijker om te lezen en kan de boodschap die u wilt overbrengen verduidelijken.

Het is niet aan te raden video’s, film dus, direct in de pagina of bericht op te nemen. Dat vertraagt het laden van de pagina en verhoogd het risico dat de bezoeker afhaakt en uw website weg-klikt en dat willen we natuurlijk niet.

Gaat u veel gebruik maken van video-materiaal is het ook niet aan te raden om die dan op te slaan bij de eigen hosting-provider; de web-ruimte kan daarmee vol lopen en afhankelijk van de instellingen bij de hosting-provider kan de video vertraagd laden en getoond worden.

Een betere optie is om dan gebruik te maken van een streaming-dienst als YouTube. Maak daar een eigen kanaal aan en plaats dan daar de video’s. Dan moeten ze alleen nog op uw WordPress pagina getoond worden, hoe dat het beste gedaan kan worden wordt in dit onderwerp uitgelegd.

YouTube Video's Handmatig Plaatsen

Er even vanuit gaan dat u een pagina of bericht aan het aanmaken bent en dan ergens tussen de tekst een video wilt plaatsen. We gaan dan naar YouTube en selecteren de video die we in de pagina willen opnemen.

Onder die video ziet u een optie “Delen”:

YouTuve Video Delen

YouTube Video Delen

Klik u daar op, dan wordt er een nieuw blok geopend onder de video en daar krijgt u een aantal opties:

YouTube video insluiten

Insluiten

Gebruiken we de insluitmogelijkheid van de Gutenberg-Editor dan is het genoeg om de getoonde url te kopiëren en die dan in het YouTube-blok te plakken. In de Classic-Editor kunnen we in de visueel modus de link plakken en de video verschijnt op de pagina. In beide editors is het op die manier niet mogelijk om extra instellingen vooraf aan de video te doen.

De tweede keuze is “Insluiten” ook wel “Embed” genoemd. Die klikken we aan en we krijgen dan een aantal opties die we kunnen instellen voor die video:

YouTube Insluit opties

Insluit opties

Alle opties die we hier instellen kunnen we altijd achteraf nog handmatig aanpassen.

Voorgestelde video’s weergeven wanneer de video is afgelopen

Voorheen was het mogelijk om ook via dit scherm “voorgestelde video’s” welke na het afspelen getoond worden uit te schakelen. Google heeft dat, helaas, sinds eind september 2018 er uit gehaald. Er zullen dus video’s getoond worden gerelateerd aan de bekeken video en in eerste instantie uit het bekeken kanaal. Om dan toch op uw eigen website te voorkomen dat er andere video’s getoond zullen gaan worden, dient u dus een eigen kanaal aan te maken en daar een aantal gerelateerde video’s te plaatsen.

Afspeelbediening weergeven”

Vink u deze uit, dan worden de bedieningsknoppen niet getoond.

Privacymode inschakelen

Vink u deze aan, zal YouTube niets doen met de gegevens van uw bezoeker totdat de bezoeker de video zal afspelen. Dan zal YouTube alsnog de gegevens van de bezoeker opslaan.

Heeft u die instellingen gedaan, dan is de volgende stap de code te kopiëren naar de plaats op de pagina waar u de video wilt laten verschijnen.

Nu gaan we naar de pagina waar de video moet verschijnen en plakken dan die code in de pagina.

Let op:

  • bij gebruik van de Classic Editor moet dit gebeuren in de “Tekst”-modus. Dus niet in de “Visueel” -modus, anders zal de code getoond worden en niet verwerkt worden;
  • bij het gebruik van de Gutenberg Editor kunt u het beste een HTML-blok gebruiken.

Bij gebruik van de Classic Editor

Stel, we willen de YouTube video laten verschijnen tussen twee tekst blokken, dan klikken (plaatsen de muis-cursor) we tussen die twee blokken en plakken dan de gekopieerde code (Ctrl + V) van YouTube daar:

YouTube iFrame plaatsen

Code plakken

Nu mogen we weer naar de “Visueel” editor terug schakelen en is de video zichtbaar. De video staat nu standaard links uitgelijnd op de pagina. Wij zouden deze nu het liefst in het midden gecentreerd willen zien. Hiervoor moeten we een stukje extra code toevoegen en dat doen we ook weer in de Tekst-Modus van de editor.

De code die we nu nog toevoegen is: < div style=”text-align: center” >

Deze moet voor de gekopieerde code van YouTube komen te staan. En dan achter de YouTube-code plaatsen we nog: < /div > om WordPress te laten weten dat daar de code eindigt.

Het ziet er dan als volgt uit:

Video centreren

Video centreren

De blauwe tekst is de code van YouTube en de rode tekst is de code die er voor zorgt dat het geheel (de video) gecentreerd wordt op de pagina.

Bij gebruik van de Gutenberg Editor

Op de plaats waar u de video wilt tonen voegt u een HTML- of een Klassiek -blok in. Beide blokken vindt u in de categorie “Opmaak”Bij gebruik van het Klassiek-blok kunt u de werkwijze volgens zoals hiervoor beschreven. Bij gebruik van het HTML-blok kopieërt u eenvoudig voorgaande code in het blok:

Gutenberg HTML-blok

Gutenberg HTML-blok

Om deze manier plaatsen we handmatig een YouTube video in een pagina of bericht. Het is alleen belangrijk om op te letten dat de insluit-code welke we van YouTube kopiëren via de Tekst-Modus (of als HTML-blok) in de editor van WordPress geplaatst wordt.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

 

Bijbehorende onderwerpen