WordPress - Woordenboek

WordPress Thema's Inleiding

Iedere WordPress website is opgebouwd rond (op) een “Thema”. Het thema bepaalt in grove lijnen:

 • de layout (vormgeving) van de website;
 • de kleurstelling;
 • de functionaliteit.

Afhankelijk van het thema is de kleurstelling, het gebruikte lettertype en soms ook de vormgeving aan te passen. Standaard worden er een aantal thema’s met WordPress mee geïnstalleerd.

Via https://wordpress.org/themes/ zijn erg veel gratis thema’s te downloaden:

WordPress Gratis Thema's

Thema’s bij WordPress.org

Door dit grote aanbod is het, zeker in het begin, lastig om een thema te kiezen.

Naast het grote aanbod aan gratis thema’s zijn er ook vele duizenden commerciële thema’s te krijgen. Een bekende aanbieder van die thema’s is Themeforest. (https://themeforest.net).

Doordat het thema grofweg de vormgeving en de functionaliteit van de website bepaald is het kiezen van een thema wellicht de meest belangrijke eerste stap naar een website.

Het is dus belangrijk om goed voor ogen te hebben hoe uw website er uit moet komen te zien, wat u wilt communiceren en wie u wilt bereiken.

Thema Indeling

Ieder thema heeft de volgende indeling:

WordPress Thema Indeling

Standaard Thema Indeling

Het kan per thema verschillen of een bepaald blok aanwezig is of niet. Vanzelfsprekend heeft ieder thema de beschikking over het content blok. Bij de keuze van een thema is het handig om deze indeling in het achterhoofd te houden.

De benamingen van die blokken zijn hier bewust niet vertaald, daar bij het kiezen van een thema u deze benamingen terug zal zien komen.

Hieronder kort de uitleg van de verschillende blokken:

BlokDoel
TopbarHier worden vaak een telefoonnummer, een info e-mailadres en social media links geplaatst
HeaderHet hoofdmenu en een logo
ContentRuimte voor de informatie die u wilt communiceren (tekst, afbeeldingen, etc.)
Sidebars (link en/of rechts)Plaats voor functionaliteitsblokken (Widgets)
FooterPlaats voor functionaliteitsblokken (Widgets)
CopyrightVeelal de website eigendomsvermelding

In de praktijk komt het vaak voor dat de Topbar & Header bij de Thema-instellingen onder dezelfde noemer vallen. Zo ook voor de Footer en het Copyright -gedeelte.

De topbar, header, footer en copyright plaatsen zijn statisch en zullen op iedere pagina getoond worden (tenzij de thema-ontwikkelaar een optie heeft opgenomen om dit per pagina aan/uit te zetten).

Sidebars zijn, indien aanwezig en gebruikt, voor iedere pagina hetzelfde, behalve voor de home (start) pagina. Hier geldt ook weer dat bij sommige thema’s het mogelijk is om per pagina een andere sidebar te kiezen of de sidebar per pagina aan/uit te zetten.

Nogmaals willen we hier benadrukken dat of een bepaald blok aanwezig is, in de basis wordt bepaald door het thema.

 

Sidebars / Footer / Widgets

Binnen een sidebar en de footer is er meestal plaats voor één of meerdere Widgets. Een widget is een voorgeprogrammeerd stukje functionaliteit. Dat kan zijn een kalender, een archief (van berichten), een extra menu, een paginaoverzicht, etc. Zie voor alle standaard widgets welke WordPress kent: Widgets.

Afhankelijk van het gekozen thema zijn er meerdere (of zelfs geen) widget-plaatsen beschikbaar. Een thema kan ook widgets toevoegen.

Thema Kiezen

Bij de keuze van een thema is het aan te bevelen om een schets te maken van de indeling van uw website en dan wel van en de home pagina en de vervolgpagina’s. Dan telt verder mee de kleurstelling en extra functionaliteit.

Extra functionaliteit kan zijn een fotoalbum, een webshop module, meertalig, etc. Die zaken dient u ook helder te hebben alvorens voor een thema te kiezen.

Heeft u de lay-out en functionaliteit voor ogen dan is het raadzaam om ook de volgende zaken mee te laten wegen bij de keuze voor het thema:

 • Responsive; dat wil zeggen of uw website goed getoond wordt op verschillende beeldformaten (desktop, tablet en mobieltjes);
 • Is het thema up-to-date met de laatste versie van WordPress. Loopt het thema namelijk een aantal versies achter kan het zomaar zijn dat het niet volledig werkt met de laatste versie van WordPress;
 • Documentatie; bij uitgebreide thema’s is het niet altijd even eenvoudig om alle functionaliteiten te benutten zonder daar erg veel tijd in te moeten steken om het uit te vinden. Documentatie is dan erg  handig;
 • Reacties; hoe zijn de reacties van andere gebruikers van het thema ?;
 • Vertaalbaar; tenzij u een Engelstalige website wilt is het raadzaam om te controleren of het thema vertaalbaar is. Niets is zo storend als op een Nederlandse website plots Engelse termen verschijnen als “Read More…”, “Click here…”, etc.

Less is More“, of te wel, kies ook weer niet voor een thema die een overvloed aan functies bied die u wellicht nooit zal gebruiken. Alles wat geladen dient te worden, beïnvloed negatief de laadsnelheid van uw website. Met andere woorden hoe snel een pagina getoond wordt aan de bezoeker. De laadsnelheid is mede een factor voor Google om hoger in de zoekresultaten terecht te komen.

Page Builders

Veel commercieel verkrijgbare thema’s maken gebruik van zgn. “Page Builders”. Daarmee wordt het maken van pagina’s (en berichten) eenvoudiger. Ze werken met contentblokken die via ‘Drag-n-Drop’ geplaatst worden. WordPress gaat vanaf versie 5.0 een eigen pagebuilder, genaamd “Gutenberg” inbouwen.

Bekende Page Builders zijn:

 • WPBakery (voorheen Visual Composer);
 • Elementor;
 • Beaver Builder;
 • Divi;
 • en Themify Builder.

Kiest u eenmaal voor een thema waar zo’n Page Builder is ingebouwd, dan moet u gelijk in het achterhoofd houden dat u dan eigenlijk gelijk “vast” zit aan dat thema. Het is dan namelijk niet mogelijk om later naar een ander thema om te schakelen die geen gebruik maakt van dezelfde Page Builder. De Page Builder gebruikt namelijk zijn eigen codes om content te visualiseren.

Lees hier verder over: Page Builders.

Plugin Compatibiliteit

Hiervoor gaven we al aan dat layout, kleurstelling en functionaliteit belangrijk is bij de selectie van een thema. Functionaliteit is echter uit te breiden door middel van plugins.

Wilt u in de toekomst (of vanaf het begin) een webshop toevoegen, moet bijvoorbeeld de website meertallig zijn ? Dan moet u dat bij de selectie van het thema meenemen.

Let dan op dat het thema compatibel is met:

 • de WooCommerce plugin voor een webshop module;
 • de WPML (WordPress Multilingual) Plugin.

Dat zijn twee redelijk zware plugins en om de volledige functionaliteit van die plugins te benutten dient het thema daar wel op voorbereid te zijn.

Child Thema

In de praktijk zal geen enkel thema voor de volle 100% aan uw eisen kunnen voldoen, kleine aanpassingen zullen altijd wel nodig zijn. Zeker als u wat verder bent met WordPress en de bouw van uw website wilt u die ene kleur net iets anders, een ander lettertype voor het menu en ga zo maar verder.

Die aanpassingen dienen verricht te worden in een zgn. “Child Theme” van het thema. Het “Child Theme” zorgt ervoor dat bij een update van het thema de aanpassingen bewaard blijven. De meeste commerciële thema’s leveren standaard zo’n Child Theme mee. Zie onder “Child Theme” voor meer informatie over dit onderwerp.

Betaald versus Gratis

Zoals we al aangaven is het vinden van het juiste thema niet eenvoudig, met name door het grote aanbod. Onze ervaring is wel dat het loont om voor een betaald thema te kiezen boven een gratis thema en dat is eigenlijk ook logisch. De ontwikkelaar verdient er zijn/haar brood mee en hoopt dat op lange termijn te blijven doen. Zij zullen dan ook het thema zo goed als mogelijk onderhouden en er support op geven.

Een gratis thema kan van een hobby-ontwikkelaar komen die naast zijn/haar hobby een betaalde baan heeft. Het is dan afhankelijk of die persoon tijd kan en wil vrijmaken voor die hobby.

U zult tevens snel genoeg merken dat veel gratis thema’s verkrijgbaar via WordPress.org in de basis gratis zijn (de zgn. “Lite” versies). Maar wilt u alle functionaliteit van dat thema gebruiken dan dient u alsnog de commerciële versie aan te schaffen. Helaas is dat niet altijd duidelijk bij de keuze van de gratis versie en wordt dat pas zichtbaar tijdens het gebruik van het thema.

Thema Installeren & Gebruiken

Heeft u eenmaal uw weg gevonden in het oerwoud van thema’s en een keuze gemaakt lees dan verder in ons artikel: Thema Installeren en Gebruiken.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .


QWAIN - Quality Without Any Interesting Name
Uw partner voor professioneel, snel en betrouwbaar website design, ontwikkeling en trainingen.

WordPress Nieuwsbrief
GEEN ARTIKEL MISSEN ?
Volg dan de duizenden die onze Online WordPress Artikelen maandelijks lezen:
WordPress Nieuwsbrief Popup
Formulierberichten: Foutmelding

Bij vrijwel ieder veld zijn één of meerdere meldingen in te stellen. De foutmelding is er daar één van.

Kolom Indeling

Er verschijnt een foutmelding als het veld “verplicht” is en niet ingevuld of geselecteerd is. Er kan ook een foutmelding getoond worden als de ingevulde waarde niet correct is. Ten behoeve van de gebruikersvriendelijk is het raadzaam om bij ieder veld de foutmelding aan te passen aan het type veld en wat er verwacht wordt dat de gebruiker in moet vullen.

Bij de “Globale Instellingen” vindt je een aantal standaard meldingen welke daar ook aangepast kunnen worden.

Formulierlayout: Kolommen

De velden op het formulier zijn eenvoudig in kolommen weer te geven. Via de CSS-Layout-Klassen optie kies je dan de kolom-breedte:

Kolom Indeling

Ook te opties van de Meerkeuze en de Radioknop zijn in kolommen in te delen.

Formulierveld: Dynamisch

Dit veld wordt gebruikt om dynamisch waarden op te halen uit andere formulieren:

formulieren dynamisch waarden ophalen

In dit voorbeeld hebben we een tweede formulier waarin we de product info, prijs en afbeelding hebben opgeslagen. Het selectieveld is van het type dynamisch en haalt dan de bijkomende informatie op uit het product-formulier.

Formulierveld: Adres

Met dit veld is het mogelijk om in één keer een volledig aantal velden te tonen om adres-informatie in te laten vullen.

Adres Velden

Via de instellingen is de landselectie eventueel uit te schakelen. Er is ook nog een mogelijkheid om een provincie-veld te laten tonen. De extra regel voor de straatnaam is niet uit te zetten. Zouden we dat willen dienen we dat via “Extra CSS” te bewerkstelligen.

Formulierveld: Schakelaar

Met dit veld kunnen we de bezoeker laten kiezen tussen twee waardes als een soort van aan/uit schakelaar.

formulieren schakelaar keuze veld
De keuzes (in dit voorbeeld “Ja” en “Nee”) als ook het label zijn in te stellen.

Via de stylen is het mogelijk om de schakelaar een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. De gekozen waardes worden echter niet opgeslagen.

Het veld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om secties wel of niet te tonen.

Formulierveld: Schuifknop

Via de schuifknop kunnen we de gebruiker een nummer laten selecteren.

formulieren nummer schuifknop

Het laagste en het hoogste getal is instelbaar, zo ook het aantal decimalen en stappen waarmee het getal verhoogd of verlaagd zal worden.

Via de stylen is het mogelijk om de knop en de lijn een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. Via “Eigen CSS” is het mogelijk om bijvoorbeeld een “€” teken voor het getal te laten tonen.

Formulierveld: Schaal (Scale)

Met dit veld kan eenvoudig een beoordelingsveld worden aangemaakt welke getoond wordt als een set van Radioknoppen:

Schaalbeoordeling

De nummering is instelbaar van 0 – 20.

Het is verder een vrij eenvoudig veld. Aan de nummers is geen scheidingswaarde toe te kennen om hier een eigen rekenwaarde mee te creëren. Wil je een eigen rekenfactor toevoegen dan dien je de Radio Button te gebruiken.

Formulierveld: Verborgen Veld

Dit veld wordt niet getoond aan de bezoeker en wordt gebruikt om gegevens in op te slaan die we zelf verder willen gebruiken.

Verborgen veld

Toepassingen van dit veld zijn bijvoorbeeld: berekeningen of het samenvoegen van gegevens als aanhef, voor- en achternaam om een brief- of e-mail aanhef te creëren.

Het is raadzaam om het label van het veld een voor jezelf duidelijk herkenbare naam te geven en ook de veldsleutel te benoemen. Daarmee wordt het gebruik van het veld bij andere velden met dynamische waarden of het maken van formulier-acties en weergaven eenvoudiger. Het veld is dan namelijk herkenbaar.

Formulierveld: Sterbeoordeling

De sterbeoordeling kan gebruikt worden om de gebruiker eenvoudig een score te late geven.

Sterbeoordeling

Het aantal te tonen sterren is in te stellen.

De stijl van de sterren is niet instelbaar via de standaard stijlen en dient dan via “Eigen CSS” te worden opgemaakt.

Veldlabel

Via het veldlabel geven we het veld een ‘zichtbare’ naam voor de gebruiker. Veelal geeft het veldlabel al aan wat er in het veld ingevuld dient te worden:

Veldlabel

Het label dient bij voorkeur kort en duidelijk te zijn. Willen we meer uitleg kwijt kunnen we eventueel de veldbeschrijving gebruiken en/of een placeholder plaatsen.

De positie van het label is instelbaar (boven, onder, voor het veld….) en de opmaak van het veldlabel is in te stellen via de Stijlen en is per formulier of zelfs per veld apart op te maken.

Veldomschrijving

De veldomschrijving is een korte tekst welke onder het veld getoond wordt om een korte uitleg te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld ingevuld wordt:

Veldomschrijving

De opmaak als lettertype grootte, kleur en de uitlijning is in te stellen via de formulier-stijlen en eventueel per formulier of per veld aan te passen.

Formulierveld: RTF (Rich Text)

Het RTF (Rich Text Field) is eenzelfde veld als de Paragraaf, maar dan met de TinyMCE Tekstbewerker functies:

Rich Text Field

Het is mogelijk om een pagina te maken met een formulier welke gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de gebruiker een WordPress-bericht aan te laten maken. Dan wordt dit veld ingezet om het bericht in op te maken.

Formulier Instellingen: Ajax & JavaScript

Via de instellingen van het formulier kunnen we aangeven of er gebruik gemaakt dient te worden van Ajax & JavaScript:

Ajax & JavaScript Instellingen

Bij grotere formulieren is het aanvinken van de eerste optie een aanrader. De formulieren-editor laadt sneller bij het opslaan.

Willen we dat als de gebruiker de verzendknop klikt de pagina niet ververst wordt dan dienen we de tweede optie aan te vinken.

Als de laatste optie is aangevinkt zullen alle velden welke een vaste invoer verlangen (e-mail, datum, tijd, etc.) of verplichte velden direct gecontroleerd worden in plaats van bij het aanklikken van de verzendknop.

CSS Layout Klassen

De “CSS Layout Klassen” worden voornamelijk gebruikt om meerdere velden op één rij (dus naast elkaar) te plaatsen.

Velden op één rij

Velden op één rij

Via de CSS Layout Klassen is het ook mogelijk om bij de meerkeuze-opties de opties in meerdere kolommen te tonen en rekenvelden op te maken.

Lookup Waarde/Veld

Via een lookup kunnen we data uit andere formulieren intergreren in het formulier om bijvoorbeeld een uitklapveld te vullen:

Lookup

In dit voorbeeld hebben we een formulier waarmee alle hondenrassen zijn opgeslagen. Op een ander formulier gebruiken we die opgeslagen rassen dan als uitklapbaar-keuze-veld om de gebruiker zo zijn/haar ras te laten kiezen. Wijzigen we een ras in het rassen-formulier is die wijziging dan ook direct beschikbaar op het formulier waar we de lookup gebruiken.

Placeholder

Een “placeholder” is een vooraf ingevulde waarde in het veld wat we gebruiken:

Placeholder

Placeholders worden meestal gebruikt bij formulieren waar het veldlabel en de veldomschrijving is uitgeschakeld en zo dan aan te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld wordt ingevuld.

Dynamische Waarde

Een veld kan gevuld worden met data uit andere velden van het formulier of zelfs uit data van een ander formulier.

Dynamische Waarde

Zo kunnen gegevens uit verschillende velden gekoppeld worden en ingevuld worden in één veld. Hebben we bijvoorbeeld velden waar voornaam en achternaam ingevuld zijn, kunnen we die twee velden samen vormen tot één waarde (voornaam + achternaam) welke dan als briefhoofd of e-mail -aanhef gebruikt kan worden.

Formidable Add-On’s

“Add-On’s” zijn extra toevoegingen of uitbreidingen aan de Formidable-plugin:

Formidable Add-Ons Overzicht

Add-Ons Overzicht

Zo is er een Add-On om gegevens te koppelen aan MailChimp, een Add-On om een login-scherm te maken en ga zo maar verder. De Add-On’s worden als extra plugin(s) geïnstalleerd.

Exporteren

De export-functie kan gebruikt worden om een backup te maken of om een gemaakt formulier te kopiëren naar een andere website:

Exporteren

Hier is het mogelijk om een enkel formulier of meerdere formulieren tegelijk te exporteren. Ook kan de opgeslagen data, aangemaakte weergaven en stijlen van het gekozen formulier mee geëxporteerd worden.

Inzendingen kunnen ook als CSV-bestand geëxporteerd worden om ze dan in Excel te kunnen gebruiken.

Importeren

Hebben we een Formidable XML bestand aangemaakt via de “Exporteer” functie dan kunnen we die weer importeren:

Importeren

Zo kunnen we eenvoudige een eerder gemaakt formulier van de ene website naar de andere kopiëren. Stijlen, inzendingen en overige opties welke via de exporteer-functie meegenomen zijn zullen ook weer ingelezen worden bij het importeren.

Ook is het mogelijk om een CSV-bestand, bijvoorbeeld uit Excel te importeren in een formulier.

Weergaven

“Weergaven” zijn speciale formulieren om ingevulde en opgeslagen gegevens van formulieren te tonen op een pagina of in een bericht.

Contactformulier Weergaven

De data welke ingezonden is via formulieren is dan in een tabel weergave op een pagina te plaatsen. De “Weergaven” zijn geheel naar eigen stijl en wens op te maken en te bouwen.

Stijlen

Alle velden, knoppen, teksten, etc. welke op een formulier getoond worden kunnen visueel aangepast worden via de “Stijlen”:

Formidable Stijlen

Stijlen

Via de stijlen van Formidable is het eenvoudig om de formulier-stijl naar wens aan te passen en zo de kleuren en overige opmaak te kiezen welke aansluit bij het gebruikte thema. Hebben we meerdere formulieren dan is het ook mogelijk om per formulier een stijl-blad aan te maken en die aan het formulier te koppelen.

Globale Instellingen

Via de “Globale Instellingen” kunnen we o.a. de algemene foutmeldingen en een aantal overige berichten instellen, de Pro versie activeren, gebruikersrechten instellen, etc.:

Formidable Globale Instellingen

Instellingen

Hier vindt je ook de optie om de Formidable-plugin te verwijderen en daarmee ook alle opgeslagen formulieren, inzendingen en alles wat de plugin heeft opgeslagen in de WordPress Database.

Inzendingen

De formulier inzendingen worden standaard in de database van WordPress opgeslagen en kunnen worden bekeken via het hoofdmenu van Formidable en dan te kiezen voor “Inzendingen”. De inzendingen van alle formulieren wordt dan getoond:

Formidable Inzendingen Overzicht

Inzendingen Overzicht

Het is hier ook mogelijk om de ingezonden data van ieder gemaakt formulier apart te bekijken. De inzendingen kunnen ook via een zgn. “Weergave” op een in WordPress gemaakte pagina of bericht geplaatst worden en zo aan de bezoeker (gebruiker) getoond worden.

Ook kunnen bepaalde ingevulde velden geplaatst worden in E-mailacties.

Formulierveld: HTML

Het HTML-veld is bedoeld om een stukje met HTML opgemaakte tekst op te nemen in het formulier.

Voorbeeld - Algemene Voorwaarden

HTML Voorbeeld – Algemene Voorwaarden

In het HTML-veld kunnen ook Formidable Shortcodes of Shortcodes van andere geactiveerde plugins opgenomen worden.

Formulierveld: Website

Het website-veld ziet er ook uit als een tekstveld. De invoer wordt gecontroleerd aan de hand van de URL-standaard.

Website-veld

Buiten de zichtbare breedte van het veld en/of het een verplicht veld is kent dit veld verder geen bijzondere instellingen.

Formulierveld: ReCaptcha

reCaptcha wordt ingezet om inzendingen van spam-robots tegen te gaan.

reCaptcha

reCaptcha is een technologie van Google. Om reCaptcha te gebruiken is dan een API-Key van Google nodig welke gratis te verkrijgen is.

Formulierveld: Tijd

Via dit veld is een tijd in te voeren. De tijd (klok) is instelbaar als 12 of 24 uurs als ook het aantal minuten (tijdslot) wat te kiezen is.

Tijden-keuze

Het is ook mogelijk om een enkel tijdsverloop als keuze te laten zien om de keuze voor de gebruiker te vereenvoudigen.

Formulierveld: Datum

Zoals de benaming van het veld al aangeeft is het hier alleen mogelijk om een datum in te voeren. In te stellen is of er een kalender-popup gebruikt kan worden:

Datumveld met kalender-popup

Naast de kalender-optie is het nog mogelijk om een regio (land) te kiezen voor de datum-standaard en vanzelfsprekend of dit een verplicht veld is of niet.

Formulierveld: Telefoon

Het telefoonveld ziet er uit als een normaal tekstveld, met als verschil dat er alleen een voorgedefinieerd nummer in combinatie met karakters als ( ) – + ingevoerd mag worden.

Telefoonveld

Door de vele verschillen in de opmaak van telefoonnummers in Europa wordt dit veld niet vaak toegepast bij openbaar beschikbare formulieren. Hebben we een formulier welke we enkel intern gebruiken en willen we een eenduidige invoer van de telefoonnummers dan is dit veld daarvoor te gebruiken.

Formulierveld: Uitklapbaar (keuzeveld)

Het “Uitklapbaar” keuzeveld is te vergelijken met de “Meerkeuze” en/of “Radio Button”, met als verschil dat de keuzeopties als een uitklap-menu beschikbaar komen:

formulieren uitklapbaar keuze veld

Het aantal opties is in principe onbeperkt aan te maken en zo in te stellen dat meerdere opties te kiezen zijn of alleen één. Een “autocomplete” functie is beschikbaar om het kiezen d.m.v. intypen van de keuze versneld kan worden.

Net als bij de Meerkeuze en de Radio Button zijn er ook “verborgen” waardes aan de keuze-opties mee te geven waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook weer te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Dit veld wordt gebruikt als er veel opties beschikbaar zijn om uit te kiezen.

Formulierveld: Radio Button (keuze)

De Radio Button is een “of of” keuzeveld. De bezoeker kan dus maar één keuze selecteren:

Radio Button

Net als bij de “Meerkeuze” heeft het veld ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Het veld is ideaal om de bezoeker een snelle keuze te laten maken.

Formulierveld: Meerkeuze

Het meerkeuze-veld wordt gebruikt om een aantal vaste keuzes te laten zien aan de bezoeker. In tegenstelling tot de “Radio Button” kan de bezoeker kan dan één of meerdere keuzes selecteren:

Meerkeuze

Het veld heeft ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Formulierveld: Nummer

Via een nummer-veld kunnen we de bezoeker een getal laten invoeren.

Nummerveld

Het getal kan vrij ingevoerd worden of via een ‘selector’ worden gekozen. Zowel de minimum als de maximum waarde is in te stellen als ook de stap-grootte. Valt het nummer niet binnen de range welke ingesteld is zal een foutmelding getoond worden en wordt de invoer niet goedgekeurd.

De ingevoerde waarde kan eventueel ook gebruikt worden bij andere velden als rekenwaarde om zo, bijvoorbeeld, een offerte of enquête -formulier te maken.

Formulierveld: Tekst

Het tekstveld is het meest gebruikte veld bij formulieren en wordt gebruikt om de bezoeker een vrije tekst op één regel te laten invoeren.

Tekstveld

Het veld heeft standaard geen beperkingen qua invoer en kan wel of niet verplicht gesteld worden. De gegevens welke de bezoeker mag invoeren is wel in te perken via speciale opmaak-codes. Zo is ook de breedte van het veld aan te passen.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren voor velden als Voornaam, Achternaam, Woonplaats, Onderwerp, etc.

Formulierveld: E-mailadres

Door middel van het E-mailadres -veld beperken we de invoer tot een geldig e-mailadres:

E-mailadres -veld

Er wordt automatisch gecontroleerd of de invoer een geldig e-mailadres formaat heeft. Is dat niet zo, zal er een foutmelding verschijnen.

Formulierveld: Paragraaf

Het paragraaf-veld is een soort van tekst-veld waarbij de bezoeker de mogelijkheid krijgt om “onbeperkt” aantal tekstregels in te vullen:

Paragraafveld

Het aantal zichtbare regels en de breedte van het veld zijn vrij in te stellen. Ook is het veld verplicht te maken.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren om de reden van het inzenden van het formulier te laten beschrijven.

Formuliervelden

Er zijn vele type velden beschikbaar. Het meest gebruikte veld is het tekstveld. Hiermee kan de bezoeker vrije tekst invoeren als bijvoorbeeld voornaam, achternaam, etc.

Ook zijn er speciale velden waarbij de invoer beperkt is. Dat zijn o.a. de velden: datum, tijd, e-mailadres, website, telefoon, etc. Bij ieder veld is kunnen we instellen of het veld “verplicht” is. Wordt een verplicht veld niet ingevuld, kan de bezoeker het formulier niet inzenden of verder gaan met het invullen van overige velden.

Willen we vaste informatie van de bezoeker dan kunnen we die instellen met behulp van de “Meerkeuze”, “Radio Button” of het “Uitklapbaar” -veld.

Het is belangrijk om bij het maken van een formulier van te voren goed na te denken over de hoeveelheid en welke -informatie we van de bezoeker verlangen.

Lange formulieren (een formulier met veel velden) kan de bezoeker afschrikken en dan het formulier niet invullen.

Willen we meer informatie van de bezoeker dan is het raadzaam om gebruik te maken van zgn. conditionele secties om velden pas zichtbaar te maken zodra er al een aantal velden zijn ingevuld, eventueel door middel van de Meerkeuze en/of Radio-Button.

Formulierveld: Bestandsupload

Via dit veld geven we de bezoeker de mogelijkheid om één of meerdere bestanden toe te voegen aan het formulier:

formulier bestandsupload

Bestandsupload-veld

Het aantal bestanden, het bestandstype en de maximale grootte welke geupload mag worden is in te stellen.

Heb je bijvoorbeeld een sollicitatieformulier, dan zou de bezoeker een cv en pasfoto kunnen uploaden.

WordPress Woordenboek

Dit artikel is slechts één van de ruim 250 onderwerpen uit ons “WordPress Woordenboek”.

Wil je dit artikel en ons volledige WordPress Woordenboek bekijken, schrijf je in en je krijgt direct gratis toegang !

Woordenboek - Inschrijven

Ja, ik wil toegang tot het Woordenboek: