WordPress - Woordenboek

WordPress Tekst Editor

Om content toe te voegen aan berichten en pagina’s heeft u de beschikking over een tekst-editor welke de naam “TinyMCE” draagt. De editor biedt standaard een beperkt aantal functies:

standaard WordPress tekst editor tinymce

De Standaard WordPress Editor

Bij (1) heeft u de verschillende opties om de tekst op te maken en bij (2) de verschillende bewerkingsmogelijkheden. Onderin (links) ziet u nog het aantal gebruikte woorden. Google ziet graag een minimum aantal van 300 woorden op een pagina, dus daar kunt u zien hoever u bent. Rechts onderin nog extra informatie over de pagina of het bericht.

Een aantal knoppen en het effect ervan zult u waarschijnlijk wel herkennen vanuit Microsoft Word. Het werken met tekst is ook hetzelfde als in Word. Om tekst op te maken kunt u dezelfde werkwijze volgen. Opmaken van tekst kan dus op twee manieren:

  1. de tekst te typen, dan te de tekst te selecteren met de muis en de gewenste opmaak (vet, cursief, etc.) toe te passen door in de toolbar de desbetreffende functie aan te klikken;
  2. door middel van een sneltoetscombinatie de desbetreffende functie te activeren, dan de tekst te typen en die functie met dezelfde sneltoetscombinatie weer te deactiveren.

Tip: selectie van een woord kan door op het woord te dubbelklikken. Een hele alinea kunt u selecteren door dan 3x snel achter elkaar te klikken.

Sneltoetscombinaties

Net als in Word, Excel en andere programma’s kent ook TinyMCE, de tekst-editor van WordPress, een aantal sneltoetscombinaties. De sneltoetscombinaties van de kopteksten hadden we hiervoor al gezien.

Wilt u  bijvoorbeeld het volgende woord in een alinea vet maken, kunt u eerst dat woord typen, daarna dat woord met de muis selecteren en vervolgens op de B klikken om dat woord dan vet te maken.

Makkelijker (en sneller) is om terwijl u de tekst aan het typen bent en op het moment dat u het volgend woord (of woorden) vet wilt maken, typt u de toetscombinatie “Ctrl – B” (dus de Ctrl-toets ingedrukt houden en dan de ‘B’). Alles wat u dan intypt zal vet worden totdat u weer de toetscombinatie “Ctrl – B” typt.

Die sneltoetscombinaties zijn voor veel functies in de editor beschikbaar. U ze kunt makkelijk vinden door met uw muiscursor op een functie te gaan staan zonder te klikken:

WordPress Sneltoetscombinaties

Sneltoetscombinaties

De meest gebruikte zijn:

ToetscombinatieFunctie

Ctrl - B

Vet

Ctrl - I

Cursief

Ctrl - U

Onderstrepen

Ctrl - C

Kopiëren

Ctrl - X

Knippen

Ctrl - V

Plakken

Ctrl - Z

Ongedaan maken

Ctrl - Y

Opnieuw

Alinea & Kopteksten

Als eerste ziet u “Alinea” staan, die kunt u openklappen en heeft u de mogelijkheid om voor-ingestelde kopteksten te kiezen:

WordPress Alinea & Kopteksten

Alinea & Kopteksten

De opmaak (lettertype, lettergrootte, en regelafstand, etc.) is vastgelegd in het gebruikte thema. Sommige thema’s bieden de mogelijkheid om dat zelf aan te passen.

Alinea

Met alinea wordt bedoeld: een tekstgedeelte welke wordt geschieden door minimaal 1 blanke regel. Dus, zodra u na het typen van een zin of meerdere zinnen die aaneengesloten zijn; deze afsluit met een “Enter”, wordt een nieuwe alinea begonnen.

Koptekst

De kopteksten worden genummerd van 1 –  6 en worden gebruikt als titel en subtitels. Deze nummering is een internetstandaard en wordt door alle thema’s ondersteund. Koptekst 1 wordt doorgaans voor de pagina-titel gebruikt, koptekst 2 voor inleidende tekst, etc.

Het uitklap-menu toont een voorbeeld van hoe de verschillende kopteksten er ‘ongeveer’ uit zullen zien. Het beste bekijkt u dat natuurlijk aan de voorkant van uw website.

Achter de kopteksten (in het uitklap-menu) ziet u tussen haakjes de sneltoetscombinatie om het typen van één van die kopteksten te starten. Typt u dan een enter, zal de koptekst afgesloten worden en kunt u de volgende alinea starten.

Standaard Opmaak Functies

WordPress Standaard Opmaakfuncties

Standaard Opmaakfuncties

De standaard opmaakfuncties (van links naar rechts) zijn:

KnopFunctie

Vet

Tekst vetgedrukt maken

Cursief

Tekst cursief tonen

Opsommingslijst

Lijst met opsommingstekens:


  • regel 1
  • regel 2
  • regel 3

Genummerde lijst:

Voorbeeld:


  1. regel 1
  2. regel 2
  3. regel 3

Blockquote

Om een citaat weer te geven

Links uitlijnen

Om een alinea links uit te lijnen

Centreren

Om een alinea te centreren

Rechts uitlijnen

Om een alinea rechts uit te lijnen

Link invoegen

Om een link aan een stuk tekst toe te voegen.

Lees-meer-tag invoegen

De tekst voor de lees-meer-tag wordt gezien als een soort van samenvatting. Om 'meer' te lezen dient de bezoeker de 'Lees meer' knop te klikken. Lees hier alles over: Samenvattingen →

Toolbar-weergeven/verbergen

Hiermee toont of verbergt u de overige opmaakmogelijkheden in de toolbar van de teksteditor.

De weergave van de opsommingslijst, de genummerde lijst en de blockquote kunner per thema verschillen en dus afwijkend zijn van de weergave hiervoor.

Overige Opmaak Functies

WordPress Overige Opmaakfuncties

Overige opmaakfuncties

Deze worden zichtbaar als u op de knop “Toolbar weergeven/verbergen” klikt. U krijgt dan de volgende opmaakfuncties (van links naar rechts) er bij:

KnopFunctie

Doorhalen

De tekst zal doorgestreept worden

Horizontale lijn

Op de plaatst van de muiscursor zal een horizontale lijn geplaatst worden. Voorbeeld:


Tekstkleur

Hiermee kunt u een afwijkende tekstkleur kiezen.

Plakken als tekst

Wilt tekst plakken vanuit bijvoorbeeld Word of gekopieërd vanaf het internet, dan kunt u deze optie kiezen om de tekst te plakken als tekst zonder enige opmaakcodes vanuit het origineel".

Opmaak wissen

Hiermee verwijderd u alle opmaakcodes aangebracht bij één woord of meerdere woorden.

Speciaal karakter

Hiermee kunt u snel een speciaal karakter als: é ë... invoegen.

Een keuzescherm zal dan openen:
 
WordPress speciale characters gebruiken

Inspringen verkleinen

Om tekst die als "versprongen" is met de volgende knop, een stapje terug (naar links) te zetten.

Inspringen vergroten

Hier wordt de alinea een stukje naar rechts verplaatst. Er onstaat meer wit-ruimte links.

Ongedaan maken

Hiermee maakt u een eerder aangebrachte wijziging aan de tekst ongedaan. Dat kan meerdere malen achter elkaar indien u meerdere wijzigingen heeft aangebracht. Heeft u de pagina of bericht opgeslagen, dan zal deze functie niet meer werken voor de wijzigingen van voor het opslaan. U kunt dan eventueel een revisie terugzetten.

Opnieuw

Hiermee kunt u hetgeen wat u 'ongedaan' gemaakt heeft weer terugzetten.

Toetscombinaties

Een overzicht van alle sneltoetscombinaties wordt getoond.

De weergave van de opsommingslijst, de genummerde lijst en de blockquote kunner per thema verschillen en dus afwijkend zijn van de weergave hiervoor.

Visueel & Tekst Mode

U heeft de mogelijkheid om in de “Visueel” of “Tekst” mode te werken. De Visueel mode is een soort van WYSIWYG (= What You See Is What You Get ). Het zal er in de praktijk nooit exact hetzelde uit zien als in de Visueel-mode als wat er daadwerkelijk op de voorgrond (via internet op uw website) getoond wordt. Het beste is dan ook om tussendoor te kijken of de gedane opmaak resulteert in wat u zou willen.

De meeste opmaakfuncties die we hiervoor beschreven zijn alleen toegankelijk via de toolbar in de Visuele mode. De Tekst-mode is een soort van “platte” tekstbewerker en toont ook de HTML-codes die door de opmaak in de visuele mode zijn aangemaakt en in de content zijn verwerkt.

In de Visueel mode wordt een woord (of woorden) die vet gemaakt zijn, ook zo getoond. In de tekst-mode zal dat er dan zo uit zien:

<strong>vet</strong>

De tekst-mode is handig als u bepaalde codes wilt aanpassen of toevoegen. U dient dan wel kennis te hebben van HTML.

Afleidingsvrije Modus

Schakelt u deze in (bevindt zich rechts in de toolbar onder de tabbladen Visueel en Tekst) dan zal tijdens het werken in de editor alleen de editor nog zichtbaar zijn. Gaat u met de muiscursor buiten de editor zal alles weer zichtbaar worden.

Afbeelding(en) toevoegen

Links bovenin de editor heeft u de optie Media toevoegen. Daarmee kunt u een afbeelding toevoegen aan uw content. Hoe dat werkt en hoe u dat het beste kunt doen hebben we besproken in het onderwerp: Afbeelding.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

 

Bijbehorende onderwerpen