WordPress - Woordenboek

SSL

Wat is SSL ?

SSL is een afkorting voor Secure Socket Layer. SSL is een protocol voor het creëren van een versleutelde verbinding tussen een webserver (de website) en een internetbrowser (de bezoeker).

Een SSL-verbinding verzekert dat alle gegevens, die tussen de webserver en browser worden verstuurd, niet te lezen is voor buitenstaanders (hackers) en niet gestolen kunnen worden. SSL is een standaard die wordt gebruikt door miljoenen websites voor het beveiligen van online transacties door persoonlijke informatie, zoals creditcard- en adresgegevens, te versleutelen.

SSL is een certificaat wat bij de hostingprovider geactiveerd dient te worden. Websites die een SSL-certificaat hebben en die ook juist gebruiken op de website herkennen we door het “Slotje” en “HTTPS” voor de domeinnaam:

SSL

SSL Correct Actief

Heeft een website geen SSL dan verschijnt er dit in de browser van de bezoeker:

WordPress geen SSL

Geen SSL

Klikt de bezoeker dan op de (i) wordt de volgende melding getoond:

SSL Waarschuwing

….niet beveiligd

Of de bezoeker de gehele tekst goed leest laten we even in het midden, maar een gewaarschuwd mens….

Google en SSL

Google laat al sinds begin 2017 websites met HTTPS en een SSL-certificaat hoger in de zoekresultaten naar boven komen dan vergelijkbare websites zonder HTTPS. Het argument van Google is dat zij hun gebruikers naar een veilige website willen sturen.

SSL Verplicht ?

In de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) staat dat het verplicht is om het verzenden van persoonsgegevens via internet te beveiligen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet er daarom op toe dat deze wet wordt nageleefd. Boetes bij het niet naleven van de regels kunnen oplopen tot €4.500,-. Afgezien van deze boete loopt het nalatige bedrijf ook nog het risico aansprakelijk gesteld te worden voor de schade.

Hoe die beveiliging plaats vindt is niet beschreven, echter wanneer er gebruik wordt gemaakt van een SSL-verbinding wordt die beveiliging akkoord bevonden.

SSL Kosten

Tegenwoordig stellen de meeste hostingproviders een SSL-certificaat gratis ter beschikking voor één domeinnaam. Bij het kiezen van een hostingprovider is het dan aan te raden deze als eis op te nemen.

Conclusie

Wordt er gebruik gemaakt van een contactformulier of een webshop-module op de website is wettelijk een beveiliging verplicht. Het SSL-certicaat en het gebruik van HTTPS zorgt daarvoor.

Naar onze mening zou iedere website over zo’n certificaat en dus HTTPS moeten beschikken. Google rekent de website er op af en de bezoeker krijgt de melding “Niet Veilig”

…. tenzij u niet gevonden en bezocht wilt worden, maak dan geen gebruik van SSL, maar daar gaan we niet van uit.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .