WordPress - Woordenboek

WordPress Sidebars

Een Sidebar (vrij vertaald: zijbalk) is een gebied waar Widgets in geplaatst kunnen worden. Een Widget is een functionaliteits-blok en kan zijn: tekst, een afbeelding, een kalender, een navigatie-menu en ga zo maar door.

Standaard zijn er al veel Widgets in WordPress aanwezig. Een thema of plugin kan er daar nog meer aan toevoegen. De standaard WordPress Widgets hebben we beschreven in ons artikel: WordPress Widgets.

Sidebars kunnen links en/of rechts in de layout van een pagina voorkomen, wat zoals we al aangaven; bepaald wordt door het thema.

Een extra “Sidebar” gebied kan de Footer zijn.

Zoals u wellicht al gemerkt heeft tijdens uw reis door de wondere wereld van WordPress zijn niet alle benamingen even consequent of duidelijk. Een Sidebar (zijbalk) zou alleen aan de zijkant moeten zitten, maar nee; de Footer (welke aan de onderkant van de pagina/website bevindt) wordt daar ook toegerekend. En, wederom hoeveel Widget-plaatsen er in de Footer toebedeeld worden, wordt wederom bepaald door het thema.

Dus: een sidebar is een gebied, links en/of rechts en meestal onderaan de layout (de thema-indeling) van uw website.

Bij het onderwerp thema’s en widgets gaven we al een schets van de standaard layout van thema’s. Hier nogmaals:

WordPress Thema Indeling

Thema Indeling

Beheerderspaneel & Sidebars

In het beheerderspaneel komt de term Sidebar(s) nergens voor. Waar vindt u dien dan ?

De Sidebars kunt u terugvinden onder: “Weergave -> Widgets”:

WordPress Sidebars en widgets

Weergave -> Widgets

Het scherm met alle beschikbare Widgets en Sidebars wordt geopend:

WordPress beschikbare sidebars

Beschikbare Widgets & Sidebars

Links in het scherm ziet u de beschikbare Widgets en rechts de (door het thema aangemaakte) Sidebars.

Het toevoegen van een Widget aan een Sidebar is eenvoudig. Sleep de gekozen Widget van links naar de Sidebar, rechts, om die daar dan toe te voegen.

Zijn er erg veel Widgets en moet u naar beneden scrollen om een Widget te selecteren die u wilt gebruiken dan is het mogelijk dat niet alle Sidebars meer zichtbaar zijn en kan het lastig zijn om de Widgets in de juiste Sidebar te slepen.

WordPress heeft daar een oplossing voor: u klikt op de Widget die u wilt gebruiken en kunt die dan toevoegen aan de Sidebar van uw keuze. Na het aanklikken (selecteren) van de Widget verschijnt een keuze-menu:

WordPress Widget aan Sidebar toevoegen

Sidebar kiezen en toevoegn

Dus, kies de Widget, dan de Sidebar en klik op Widget toevoegen en de Widget wordt in die Sidebar geplaatst en geopend om alle Widget specifieke instellingen te doen.

Sidebars in de praktijk

Doordat Sidebars op iedere pagina getoond worden is dat gebied redelijk statisch. Iedere pagina toont dan links en/of rechts dezelfde informatie aan de bezoeker.

Voor webshops, blogs en fora (forums) is dat geen probleem. Daar staan dan links naar categoriën of aanbiedingen, laatste nieuws, etc. Webshop, Blog en Fora -bezoekers zijn daar aan gewend en in die gevallen heeft het gebruik van de sidebar een toegevoegde waarde voor de bezoeker. Snel een product-categorie of een onderwerp kiezen.

Bij een puur informatieve website is het naar onze mening een ‘overkill’ om op iedere pagina dezelfde informatie links en/of rechts te tonen. Bezoekers bekijken een pagina om de content. Na het bekijken van verschillende pagina’s ziet de bezoeker de informatie die in de Sidebar getoond wordt niet meer.

WordPress sidebars niet gebruiken

Wilt u die huisjes zien ?

Bekijk het eens zoals die dame in het zwembad. Ze gaat regelmatig naar het zwembad, op verschillende momenten (bezoekt meerdere pagina’s) en ziet iedere keer, zowel links als rechts dezelfde huisjes (content in de Sidebar)…. waar kijkt ze naar ? Niet naar de huisjes, maar precies in het midden (de content).

Die ruimte kan dan (en nogmaals naar onze mening en ervaring) beter gebruikt worden om content te tonen die de bezoeker verwacht, en dat kan het beste als de pagina in zijn volle breedte getoond en benut wordt.

De dame in het zwembad had waarschijnlijk ook liever gezien dat die huisjes er niet stonden zodat ze volledig van het mooie uitzicht kon genieten en dat uitzicht (de content) volledig in haar op zou kunnen nemen.

Als laatste advies willen we meegeven dat bij het gebruik van een Sidebar (de linker en/of rechter) een test op tablets en mobiele telefoons raadzaam is. Of-te-wel:  hoe wordt die Sidebar op een mobieltje getoond ?. Het kan zomaar voorkomen, en dat is weer afhankelijk van het gebruikte thema, dat de Sidebar op een mobiel in zijn geheel de pagina misvormd.

De Footer is een uitzondering, daar kan juist belangrijke informatie getoond worden als contact-informatie, een aangepast navigatie-menu, Social Media links en meer. Vrijwel iedere website heeft dat en bezoekers zijn daar dan ook aan gewend. Het Footer-gebied is vrijwel altijd ook goed ‘responsive’ en wordt dus ook goed getoond op mobiele telefoons.

Aan u de keuze….

Uitzonderingen

Zoals we al aangaven wordt het aantal Sidebar-gebieden en het aantal te plaatsen Widgets per gebied bepaald door het gebruikte thema.

Oorspronkelijk waren de Sidebars per pagina identiek en niet te wijzigen. Zowel thema als plugin -ontwikkelaars zijn daar creatief mee omgegaan. Sommige thema’s bieden dan ook de mogelijkheid om per pagina een andere Sidebar in te delen. Tevens zijn er diverse plugins verkrijgbaar die dat kunnen bewerkstelligen en ook de instellingen van Sidebars kunnen uitbreiden.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .