WordPress - Woordenboek

WordPress Shortcodes

Met behulp van een shortcode is het mogelijk om extra functionaliteit aan te roepen en binnen uw website te gebruiken. Dat kan, letterlijk, van alles zijn. Duidelijk ?, Nee, dat kunnen we ons voorstellen. Een voorbeeld dan:

Onder dit bericht ziet u een stuk tekst met als kop “Vragen & Info”. Die tekst heeft een bepaalde opmaak, bevat links en een knop. Die tekst staat bij elk onderwerp (bericht) uit onze WordPress Woordenlijst. Die is geplaatst met behulp van een shortcode. Wijzigen we nu de tekst (content of opmaak) in die shortcode, dan zal het gelijk bij alle onderwerpen (berichten) uit onze WordPress Woordenlijst aangepast worden. We hoeven dan niet alle berichten aan te passen, maar kunnen dat op één centrale plaats doen; de shortcode aanpassen.

Shortcodes worden simpelweg in de content (pagina of bericht) geplaatst en WordPress weet dan dat die uitgevoerd moet worden. Een shortcode wordt in de content geplaatst door gebruik te maken van blokhaken, met daartussen de naam van de shortcode:

[shortcode-naam]

WordPress zal dan die shortcode opzoeken en uitvoeren.

Voor- en Nadelen van Shortcodes

Thema’s en plugins kunnen gebruik maken van shortcodes. Dat is handig, maar daar kleeft ook een nadeel aan; wisselt u van thema of gaat u een andere plugin gebruiken (bijvoorbeeld een contactformulier-plugin) dan zullen die thema en plugin -afhankelijke shortcodes niet meer werken.

Voordelen

 • extra functionaliteit;
 • beheer op één centrale plaats.

Nadelen

 • bij wisselen van het thema zullen de thema-afhankelijke shortcodes niet meer functioneren;
 • bij wisselen van een plugin met ongeveer dezelfde functionaliteit zullen de plugin-afhankelijke shortcodes niet meer functioneren.

Standaard WordPress Shortcodes

WordPress beschikt standaard over een paar shortcodes. Zo zijn er shortcodes om video, audio of een gallerij te plaatsen.

De WordPress shortcodes zijn:

 • [ audio ] – om een geluidsbestand op te nemen en af te laten spelen;
 • [ caption ] – om een onderschrift aan bijvoorbeeld een afbeelding toe te voegen;
 • [ embed ] – om een html-code op te nemen, en die vervolgens uit te voeren;
 • [ gallery ] – om een foto-gallerij op te nemen en te tonen;
 • [ playlist ] – om een lijst van audio of video te tonen met de mogelijkheid om ze af te spelen;
 • [ video ] – om een videobestand op te nemen en af te laten spelen.

Naar onze mening zijn deze shortcodes achterhaald. De shortcodes (audio, caption, gallerij, playlist, video….) zijn namelijk geïntegreerd in de mediabilbliotheek en via de mediabiliotheek makkelijk in uw content in te voegen, zonder enige kennis te moeten hebben van hoe die shortcodes gebruikt moeten worden.

Voor een volledige beschrijving van deze shortcodes verwijzen naar WordPress.org.

Waar niet te gebruiken ?

Zoals we hiervoor al aangaven kunnen shortcodes worden opgenomen in de content van uw pagina’s of berichten. Ze kunnen echter niet worden toegepast in:

 • de titel van de pagina of het bericht;
 • de categorie-omschrijving;
 • de tag-omschrijving.

Voegt u ze daar toe zal de shortcode getoond worden, maar niet uitgevoerd worden. In een berichtsamenvatting mogen wel shortcodes opgenomen worden en die worden dan ook netjes door WordPress uitgevoerd, echter, in de RSS-Feeds zal de shortcode getoond worden en niet bij de ontvanger van die feed uitgevoerd worden.

Shortcodes Maken

Het is ook mogelijk om zelf een shortcode te maken. Hiervoor dient u dan wel kennis te hebben van de programmeertaal PHP. De gemaakt shortcode dient dan toegevoegd te worden aan het functions.php bestand van het thema en bij voorkeur aan het Child-Theme, zodat bij een update van het thema de shortcode bewaard blijft.

Shortcode Plugin

Heeft u geen kennis van PHP, maar wilt u toch gebruik maken van ‘eigen’ shortcodes; dan kunt u daar een plugin voor gebruiken. Zoek eenvoudig met de zoekterm “shortcode” op de plugin-pagina van WordPress.org en er zullen vele honderden plugins naar voren komen:

WordPress Shortcode Plugins zoeken

Shortcode Plugins

Wij hebben er een aantal getest, welke u hieronder terug vindt in onze “WordPress Artikelen“.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Interessante Artikelen