WordPress - Woordenboek

WordPress SEO

WordPress SEO IntroductieInleiding

SEO staat voor Search Engine Optimalisation, oftewel zoekmachine optimalisatie en is een techniek welke wordt toegepast om een website beter vindbaar te laten worden in de verschillende zoekmachines. Niet alleen vindbaarheid telt, maar met name de “ranking”. Ranking is de plaats in de zoekresultaten. Iedereen wil het liefst op nummer 1 eindigen in de zoekresultaten en zeker niet op pagina 20….

Bijna iedereen die iets zoekt via Google of een andere zoekmachine en na het bekijken van de zoekresultaten op de eerste pagina, wordt er nog gekeken op de tweede pagina van de zoekresulten, maar dan haken al erg veel “zoekers” af en geven dan meestal een nieuwe zoekterm (één of meerdere woorden) op en proberen het opnieuw.

Ranking en dus vindbaarheid zijn onafhankelijk aan elkaar verbonden.

WordPress heeft standaard een aantal instellingen en onderdelen om de basis SEO goed te zetten. Om in die zoekresultaten zo hoog mogelijk te scoren ontkomen we er niet aan om SEO-technieken toe te passen.

Doordat, met name, Google een dominante positie heeft verworven op internet met haar zoekmachine is het bij alles wat we verrichten aan onze website raadzaam om Google in het achterhoofd te houden (mits u met uw website gevonden wilt worden…). Zoekmachines reageren op alles wat u doet aan uw website; van het publiceren tot het aanpassen of verwijderen van tekst, maar ook afbeeldingen.

Iedere kleine of grotere wijziging wordt gezien en wordt iets mee gedaan. Wat de zoekmachines met de aanpassingen aan uw website doen kan zowel posities als negatief uitvallen voor de ranking in de zoekresultaten. Alle aanpassingen worden gezien, zowel voor tekst als voor afbeeldingen…., maar ook de toegepaste beveiliging en snelheid van laden van pagina’s wordt meegerekend.

Google heeft eens aangegeven, tijdens een conferentie, dat ze meer dan 200 ranking-factoren hanteren. In de praktijk ligt dat aantal vele malen hoger doordat sommige ook nog eens gecombineerd kunnen worden. Met name in het begin is het dan ook raadzaam om de grote lijnen te volgen die dan tijdens een later stadium van uw website te fine-tunen zijn.

SEO Basis Termen

Hier een korte opsomming van veel gebruikte termen in WordPress SEO:

SEO TermOmschrijving
Trefwoord of Focus TrefwoordHet woord (of woorden) die opgegeven worden in het zoekveld van de zoekmachine
Ranking of PagerankPlaats in de zoekresultaten.
Zoekresultaten of SERPPagina('s) met de zoekresultaten
BacklinkLink vanaf een andere website naar uw website
NoFollowAttribuut behorende bij een link om de zoekresultaten te vertellen de link niet te volgen (bijv. advertenties) en mee te laten rekenen voor de ranking
Meta OmschrijvingDe tekst welke verschijnt in de zoekresultaten.
Titel (Title) TagDe titel van de pagina en de titel van de meta omschrijving
Alt Tekst of Alt TagBeschrijving van een afbeelding
Permalink of SlugDe URL van de pagina naar waar verwezen wordt
IndexerenHet opnemen van de pagina door een zoekmachine in de zoekresulten
RedirectDoorverwijzing van een 'oude' URL naar een nieuwe.

WordPress Basis SEO

WordPress staat bekend om zijn solide basis als het aankomt op SEO. We zullen ze hierna één voor één de revue laten passeren. De volgorde van is willekeurig gekozen. Alle dragen bij aan een betere SEO van uw WordPress website. Ter afsluiting geven we nog een aantal tips.

Voor het gemak spreken hierna we over:

 • Google en bedoelen alle zoekmchines;
 • Bezoeker(s) – een bezoeker is een mens of een zoekmachine die uw website bezoekt;
 • Pagina – is zowel een pagina als een bericht (tenzij anders vermeld).

 

Permalinks

Via de Permalinkinstellingen vertellen we WordPress hoe de URL opgebouwd moet worden welke getoond wordt in de browser van de bezoeker. Standaard is de permalinkstructuur ingesteld op het id-nummer van de pagina en ziet er dan zo uit:

http://www.uw-website.nl/?p=123

De informatie in de URL verteld niets over de pagina waar de bezoeker zich bevindt. Google doorzoekt ook URL’s op trefwoorden en zal hier niets vinden.

Het is dan ook beter om een “leesbare” permalink in te stellen. Dat doet u bij “Instellingen → Permalinks” en kiest daar voor de optie “Berichtnaam” en de permalink wordt dan:

http://www.uw-website.nl/pagina-titel

Nu zal er, bij het juist kiezen van de pagina-titel, een duidelijk (korte) omschrijving als URL verschijnen in de browser.

 

Berichten & Permalinks

Gaat u veel berichten publiceren dan zult u waarschijnlijk ook gebruik gaan maken van categorieën waar die berichten weer in geplaatst gaan worden. Dan is het aan te raden om van te voren goed na te denken over de te gebruiken categorieën. Bij gebruik van een goede categorie-structuur in combinatie met de titel van het bericht kan er een heel duidelijk beschrijvende permalink ontstaan.

Zoekmachines maken hier dankbaar gebruik van.

Bij “Instellingen → Permalinks” kunt u dan de categorie opnemen in de permalink. De permalinkstructuur wordt dan:

http://www.uw-website/categorie/bericht/

Voorbeeld:

U schrijft diverse handleidingen en plaatst die alle in een categorie: “Handleidingen”.  Dan heeft u een handleiding geschreven over SEO. De getoonde URL wordt dan:

http://www.uw-website.nl/handleidingen/seo

Het zou dan logisch zijn als er een handleiding SEO te vinden is, bij het zien van zo’n URL. Zou de categorie “Diensten” heten, wederom gevolgd door een bericht met als titel “Seo”. Dan is wordt de URL:

http://www.uw-website.nl/diensten/seo

Dan is het duidelijk dat het om een SEO dienst gaat en niet om een uitleg.

Pagina’s & Permalinks

Pagina’s in WordPress hebben niet de mogelijkheid als bij berichten om ze in een categorie te plaatsen. U kunt wel sub-pagina’s aanmaken die dan onder een andere pagina “hangen”. De permalink wordt dan ongeveer hetzelfde als bij een bericht uit een bepaalde categorie:

http://www.uw-website.nl/pagina/sub-pagina

Voorbeeld:

U heeft een pagina die in grote lijnen al uw diensten beschrijft met onderliggende (sub-)pagina’s die in detail op elke dienst ingaat. De hoofdpagina zou dan “Diensten” heten en in het geval u een allround klussenier bent zou een sub-pagina “Schilderen” kunnen zijn. De permalink (URL) wordt dan:

http://www.uw-website.nl/diensten/schilderen

Ook hier is het voor de bezoeker duidelijk waar de pagina overgaat, namelijk: uw dienst schilderen.

Dus ook bij pagina’s is het bedenken van een goede structuur een onderdeel van het toepassen van SEO.

Afbeeldingen & SEO

WordPress SEO Afbeelding Alt-TekstGoogle kan goed lezen en analyseren, maar is nog niet zover dat ze uit een afbeelding kunnen opmaken waar die over gaat. Als we Google niet vertellen waar de afbeelding over gaat dan zal die afbeelding niet gebruikt worden in de afbeelding-zoekmachine van Google. De afbeelding wordt dan ook niet gelinkt aan het bericht.

Via het Alt-attribuut van de afbeelding kunnen wij Google vertellen waar die afbeelding over gaat. (zie ook: Afbeelding De Alt-Tekst).

Is de Alt-Tekst met een goede omschrijving ingevoerd wordt die gevonden via Google Afbeeldingen en zal er een link verschijnen naar de pagina waar die afbeelding gebruikt is.

Hier is de aanbeveling om het trefwoord (de zoekterm) waar u de pagina op gevonden wilt laten worden, het trefwoord in de titel van de pagina laat terug komen, en in de Alt-Tekst van één van de afbeeldingen op de pagina.

SSL & HTTPS

In 2014 verkondigde Google dat websites beveiligd met een SSL certificaat en een correcte hantering van het HTTPS-protocol i.p.v. HTTP hoger zullen ranken dan vergelijkbare websites zonder. Google heeft haar woorden inderdaad waar gemaakt, met als argument haar bezoekers (dus personen die via Google iets gevonden hebben) naar veilige websites wilt leiden.

Nu ruim 4 jaar later komen we nog steeds websites tegen die geen gebruik maken van het HTTPS-protocol & SSL.

Hoe zwaar deze ranking-factor meetelt was tot nu toe ongeveer 1%. Nu zult u denken…. “is dat alles”, echter ons advies: doe het !

Niet alleen om een betere ranking te creëren (hoe laag de factor ook is) maar ook om uw bezoekers duidelijk te maken dat u uw website serieus neemt. U wilt toch niet dat er dit in de browser van de bezoeker te zien is:

Chrome SSL

Google Chrome vs Microsoft Edge

Trefwoord 

Bij het maken van een pagina of schrijven van een bericht weet u grofweg van te voren wat u met die pagina wilt overbrengen. Probeer dan altijd in het achterhoofd te houden waar u op gevonden wilt worden en de bezoeker uw pagina daadwerkelijk bezoekt.

Waar u op gevonden wilt worden is het zoekwoord welke in Google opgegeven wordt. Daarop geeft Google resultaten, vandaar de benaming “Trefwoord”.

Probeer voor iedere pagina één helder trefwoord te bedenken. Dat trefwoord dient dan terug te komen in :

 • de titel van de pagina;
 • URL van de pagina;
 • een beperkt aantal keren in de content (maximaal 2.5% van het totaal aantal woorden);
 • gebruikt in een “Koptekst 2”;
 • Alt-Tekst van een afbeelding;
 • Meta-omschrijving;
 • (bij voorkeur) in Anchor teksten van links naar de pagina;

De laatste heeft u niet altijd controle over, maar bij gebruik van de overige heeft u de basis gelegd voor een goede SEO van uw pagina.

Content De Sleutel

Heeft u de basis juist, zoals hiervoor is uitgelegd dan komt het meest belangrijke “de content”, de inhoud van uw pagina. De inhoud moet spreken, moet vertellen wat de bezoeker verwacht bij het vinden van uw pagina. Wilt u een dienst verkopen dan is goede content de sleutel om uw vakbekwaamheid en kennis onder de aandacht te brengen. Kort maar bondig, door het grote aanbod op internet en de macht van zoekmachines bekijken bezoekers uw pagina eerst in vogelvlucht.

U heeft maar één kans om een potentiële klant, door middel van uw content, te laten zien dat hij bij u aan het juiste adres is.

“Mond op mond” & Social Media -reclame

Of het nu gaat om een website waar diensten aangeboden worden of een puur informatieve website, als de content goed en helder is zal niet alleen de bezoeker terug komen; maar zal ook uw website aanbevelen of wel mond-op-mond, (moet je horen wat ik u tegen kwam op internet), de pagina wordt ge-liked via Social Media en zo verder.

SEO werkt dan als basis om gevonden te worden, de content doet de rest. Het aantal kliks zal stijgen.

Google & Kliks

Google is één van de beste om het surf-gedrag van bezoekers bij te houden en te analyseren. Zo worden ook het aantal bezoeken aan uw pagina en aan uw website in het algemeen bijgehouden en dat telt dan weer mee voor uw ranking.

WordPress SEO Overige factoren

Hebben we alle instellingen goed, alle handelingen gedaan zoals hiervoor beschreven, zijn we er nog niet… de volgende items werken ook mee aan een betere ranking.

Responsive Thema

Responsive houdt in dat het gebruikte thema zich aanpast aan de schermgrootte waarop de bezoeker uw website bekijkt. Is uw website slecht te bekijken op een mobiel of tablet, dan zal de bezoeker via zo’n apparaat niet lang op uw website blijven.

Google ziet dat ook en zal bezoekers via de mobiele zoekmachine bezoekers verwijzen naar vergelijkende websites die wel responsive zijn.

Laadsnelheid

De snelheid waarmee een pagina geladen wordt, wordt steeds belangrijker. De bezoeker wil snel zien of de pagina die hij bezoekt toont wat hij verwacht… duurt het laden van die pagina te lang, dan zal die bezoeker weg-klikken. Google hanteert een richtlijn van 2 sec. voor een pagina, is niet altijd haalbaar; maar probeer daar zo dicht mogelijk in de buurt te komen door:

 • zo klein mogelijke afbeeldingen en het aantal afbeeldingen te beperken;
 • bij gebruik van video, deze pas te laden als de bezoeker dat wenst;
 • lange pagina’s met veel content te splitsen naar subpagina’s;
 • eventueel cache instellen en CSS optimaliseren;
 • eventueel de “Lazy Load” techniek gebruiken.

Die 2 sec. is in de praktijk doorgaans niet haalbaar, maar dicht in de buurt komen zeker.

SEO Do's & Don'ts

Heeft u alles ingesteld en gedaan zoals we hiervoor beschreven worden u pagina’s en uw website waarschijnlijk goed gevonden in Google en na verloop van tijd heeft u een mooie ranking opgebouwd voor uw pagina’s en berichten. Dan komt het moment dat u wijzigingen aan uw website gaat aanbrengen. Dat kan zijn pagina’s of berichten toevoegen of wijzigen. Is dat moment aangebroken dan dient u met de volgende zaken rekening te houden.

Eigenlijk is de basis simpel. In alles wat gekoppeld is aan een URL van een pagina of een bericht, dient u in het achterhoofd te houden dat deze geïndexeerd zijn door de zoekmachines. Brengt u dus en wijziging hierin aan, zullen de eerdere door de zoekmachines opgenomen URL’s niet meer werken. De bezoekers komt nog wel op uw website uit, maar dan op de 404-pagina en daar wilt u uw bezoeker niet hebben.

 

Pagina’s & Berichten Publiceren

Check, check, dubbel-check; is ook hier het motto !. Op het moment dat u op “Publiceren” klikt om een pagina of bericht aan uw website toe te voegen, kan het zomaar zijn dat een seconde later Google al op de stoep van uw website staat en die pagina begint te indexeren. Uw pagina is vanaf dat moment opgenomen in de zoekresultaten.

Stel: u bekijkt de pagina nog eens, en vindt de titel dan toch niet zo spreken en besluit die te wijzigen. De voorgaande titel is reeds opgenomen in de zoekresultaten.

Op zich is dat niet zo’n probleem, dat lost zich vanzelf op. Maar, u geeft ook besloten omdat de titel nu afwijkend is van de permalink, de permalink ook aan te passen. De oude permalink (URL) is reeds opgenomen in Google, klikt een bezoeker dan op die URL, komtl die bezoeker dus op de 404-pagina (fout-pagina). De link werkt niet meer. Om dat nu op te lossen dient u een redirect in te stellen van de oude URL naar de nieuwe.

Voor het instellen van redirects verwijzen we naar het onderwerp: WordPress Redirects.

Voor het publiceren, check, check, dubbel-check.

Categorie en/of Tag’s Wijzigen

Categorieën en Tag’s zijn directe verwijzingen naar een pagina en dus een URL. Hiervoor beschreven we al wat er gebeurd als die URL aangepast wordt (404…). Wijzigt u dus een categorie of Tag -benaming, dan dient u alle berichten die gekoppeld zijn aan die categorie of Tag te redirecten. Hiermee verteld u de zoekmachines waar de nieuwe categorie of Tag nu te vinden is.

Bij naams-wijziging altijd een redirect instellen.

Iets Verwijderen

Het kan nu voorkomen dat u een pagina, een bericht, een categorie, een Tag of een afbeelding wilt verwijderen. De content daarvan is verouderd of is niet meer van toepassing. Dat kan en mag altijd. Na het verwijderen zal die oude pagina nog steeds in de zoekresultaten voorkomen. Ook hier dient u dan een redirect in te stellen naar een andere (het liefst een relevante) pagina op uw website, zodat ook in dit geval bezoekers niet belanden op die 404.

Bij verwijderen een redirect instellen.

WordPress SEO - Plugin

Er zijn een aantal handige plugins te verkrijgen om u behulpzaam te zijn de ranking van uw website te verbeteren en waarmee u tijdens het werken met pagina’s of berichten de SEO-regels kunt volgen en daarop eventueel de content kunt bijschaven.

Onze voorkeur gaat uit naar de Yoast SEO -plugin. Het is de meest populaire en erg makkelijk in gebruik. De plugin kunt u downloaden via: WordPress.org/plugins.

Na installatie en activatie dient u een aantal instellingen te verrichten, waar Yoast u stap voor stap in begeleid.

Onder de pagina-editor verschijnt er dan een extra blok voor de SEO-instellingen:

WordPress SEO Yoast plugin

YOAST SEO

Het fijne aan deze plugin is dat u een trefwoord kunt opgeven waarmee u de pagina gevonden wilt laten worden. Tijdens het schrijven van de content van de pagina geeft Yoast u dan aanwijzingen, naar aanleiding van het opgegeven trefwoord, wat er nog verbeterd kan worden om de SEO voor die pagina goed te krijgen.

Tevens is het mogelijk om de snippet (het blok wat in de zoekmachines verschijnt) aan te passen met een eigen koptekst in plaats van de standaard gebruikte pagina titel en u kunt de meta-omschrijving (de tekst welke onder te kop verschijnt) aanpassen.

WordPress SEO - Samenvatting

Mits juist toegepast kan SEO erg behulpzaam om een betere positie in de zoekresultaten van de zoekmachines te verwerven. Bij alles wat u doet moet u deze basis-technieken in het achterhoofd houden en toepassen. Op langere termijn werpt het dan zeker zijn vruchten af.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl .

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .