WordPress - Woordenboek

WordPress Scherminstellingen

Bijna alle schermen binnen het WordPress beheerderspaneel bieden de optie “Scherminstellingen”. Is die optie aanwezig dan ziet u die rechts boven in het scherm en kunt u die openen (en weer sluiten) door er op te klikken:

WordPress Dashboard Scherminstellingen

Scherminstellingen Openen

De opties die u dan aan of uit kunt vinken zijn per onderdeel binnen WordPress verschillend. Zo kunt u de schermindeling naar eigen voorkeur meer of minder functies (vakken) laten tonen.

Zo kunt u, bijvoorbeeld, in het Dashboard het vak “Welkom” uitschakelen. U weet dat u welkom bent… maar wilt dat niet iedere keer zien als u op uw WordPress website inlogt of het Dashboard bekijkt.

WordPress Welkom Uitschakelen

Welkom Uitschakelen

U klikt het “vinkje” weg en het vak “Welkom” zal in het vervolg niet meer getoond worden. Om de scherminstellingen weer te sluiten, klikt u op het woord “scherminstellingen”.

Alle opties welke u via de scherminstellingen aan of uit -vinkt zullen automatisch opgeslagen worden en worden tevens voor iedere gebruiker binnen uw WordPress website apart opgeslagen.

Verschillende opties per onderdeel

Zoals we hiervoor al aangaven zijn de opties die u onder de scherminstellingen terug ziet per onderdeel verschillend. Welke opties dat zijn, kunt u het beste per onderdeel bekijken.

Dit zijn de standaard opties bij de pagina-editor:

WordPress Pagina Scherminstellingen

Schermopties bij pagina bewerken

en de opties bij het bewerken van een bericht:

WordPress scherminstellingen bij bericht

Schermopties bij bericht

Reacties Reacties

U ziet bij beide twee keer de optie “Reacties” staan….. de eerste optie zal het blok (vak) in/uit -schakelen om de reactiemogelijkheid aan/uit te zetten, de tweede om een reactie toe te voegen of de geplaatste reacties te tonen:

WordPress scherminstellingen reacties reacties

Reacties Reacties

Hiermee kunt u de standaard reactie-instellingen per pagina of bericht overschrijven.

Overzichtpagina’s

De overzichtpagina’s (schermen) binnen WordPress bieden ook de mogelijkheid om bepaalde delen zichtbaar te laten zijn of te verbergen. Kiest u bijvoorbeeld in het beheerderspaneel voor “Berichten -> Alle berichten”, kunt u standaard de volgende scherminstellingen aanpassen:

Wordpress scherminstellingen berichten overzicht

Berichten overzicht

Een soortgelijk scherm vindt u bij de pagina’s en de reacties. U kunt hier kolommen welke getoond worden in het overzicht laten verbergen of juist weer te laten tonen. Maakt u bijvoorbeeld geen gebruik van de reactie-mogelijkheid, kunt die kolom net zo goed verbergen.

Heeft u veel berichten is het hier ook mogelijk om het aantal items (berichten in dit voorbeeld) per pagina te vergroten. De lijst in het overzicht wordt dan langer en u hoeft dan niet naar de volgende of voorgaande pagina te klikken.

Overzicht Kolommen Uitbreiden

Heeft u erg veel berichten is soms de titel en de samenvatting niet toereikend genoeg om snel een bepaald bericht in het overzicht te herkennen. Het overzicht uitbreiden met bijvoorbeeld extra kolom voor een uitgelichte afbeelding zou dan handig zijn… “een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden“. Zo ook als u regelmatig het ID-nummer van een bericht nodig hebt is het handig als dat ID-nummer ook in het overzicht getoond wordt.

Om dit te bereiken zijn er een aantal handige plugins verkrijgbaar:

WordPress Admin Kolomment

Met de plugin “Admin Columns” is het mogelijk om het overzicht van zowel de berichten als de pagina’s volledig naar eigen wens in te delen. U kunt zowel afbeeldingen als ID-nummers laten zien, of een gedeelte van de content, etc.

We hebben deze plugin beschreven in dit artikel: Admin Kolommen

WordPress Scherminstellingen ID tonen

Wilt u alleen de ID-nummers van de berichten of pagina’s in het betreffende overzicht laten zien is de plugin “Show IDs by 99” meer dan toereikend.

U vindt die plugin hier: WordPress.org


Extra Scherminstellingen

De hiervoor getoonde afbeeldingen tonen de standaard opties. Thema en ook plugins kunnen extra opties aan dit onderdeel toevoegen.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .