WordPress - Woordenboek

WordPress Revisies

Bij het aanmaken of bewerken van een pagina of bericht worden er zgn. “Revisies” van de wijzigingen door WordPress bijgehouden. Dat kan erg handig zijn als u een foutje hebt gemaakt en die niet zo snel kan terugvinden. U kunt dan een eerdere versie van die pagina of dat bericht terug zetten door een “Revisie” te kiezen.

Zodra u in de pagina of berichten -editor kiest voor Bijwerken of Concept opslaan, zal WordPress een revisie opslaan. Het aantal revisies wat opgeslagen is kunt u zien in het blok publiceren aan de rechterkant tijdens het bewerken of aanmaken van een pagina/bericht:

WordPress Revisies

Revisies

Hier is dus 21x op een wijziging opgeslagen. U moet zich dan voorstellen dat er 21 kopietjes van uw pagina in de database bevinden. Dat aantal per pagina kan, zonder dat we het in de gaten hebben aardig oplopen. Standaard is daar namelijk geen limiet voor ingesteld binnen WordPress. Klikt u dus 100x op Bijwerken, zijn er dan ook 100 versies van uw pagina opgeslagen in de database….

U voelt het waarschijnlijk al aankomen… doet u dat dus bij 10 pagina’s zijn er zomaar 1.000 versies opgeslagen in de database. Uw database groeit.

Gaat u 100 stapjes terug ? Nee, toch, dan kunt u net zo goed de pagina in zijn geheel opnieuw opbouwen…..

Revisies Instellen

Het is mogelijk om het aantal revisies welke WordPress bijhoudt te beperken of in zijn geheel uit te schakelen. Om het aanmaken van revisies uit te schakelen moeten we een regel toevoegen aan het wp-config.php bestand van WordPress:

define(‘WP_POST_REVISIONS’, false);

Zeker voor beginnende gebruikers van WordPress is dat niet aan te raden. Ook wij (en met enige trots, mogen we ons tot de gevorderden classificeren) hebben de revisies aanstaan, alleen beperkt tot een maximaal aantal van 5. Om het aantal in te stellen, gebruikt u dezelfde code als hiervoor; maar vervangt ‘false’ door een getal (het aantal revisies) waar u zich prettig bij voelt. Dus:

define(‘WP_POST_REVISIONS’, 5);

Hoe u het wp-config.php bestand kunt bewerken en waar die code het beste geplaatst kan worden hebben we beschreven in het onderwerp: wp-config.

AutoSave

Naast revisies heeft WordPress ook een “AutoSave” functie. Iedere minuut zal WordPress automatisch een eenmalige revisie aanmaken. Een soort van automatische backup dan de pagina of het bericht.

Die “automatische revisie” noemen we eenmalig omdat die iedere keer dat de AutoSave zijn werk doet de eerdere opgeslagen versie overschreven wordt. Deze revisie werkt ook als de internetverbinding verbroken is. Deze revisie wordt dan opgeslagen in uw browser-cache (geheugen).

De interval (tijd) van de AutoSave functie is ook in te stellen door de volgende regel aan het wp-config.php toe te voegen en het nummer naar eigen wens in te vullen:

define(‘AUTOSAVE_INTERVAL’, 120);

Met deze aanpassing wordt er iedere 2 minuten een AutoSave opgeslagen.

Revisies Terugzettten

Om een revisie terug te zetten kiest u in het “Publiceren” -blok bij Revisies voor “Bladeren“:

WordPress Revisies Terugzetten

Revisies bekijken

U komt dan op het volgende scherm:

WordPress door revisies bladeren

Revisie Kiezen

Door middel van de schuifbalk boven de getoonde revisies of met de knoppen Voorgaande en Volgende kunt u door de revisies heen bladeren.

Heeft u de juiste gevonden klikt u op Deze revisie terugzetten en kunt u verder werken aan die versie.

Is de revisie een AutoSave -versie zal de tekst van die knop wijzigen in: Deze autosave herstellen.

De groene versie (rechts) is de versie die teruggezet zal gaan worden als u daarvoor kiest en de rode (links) een versie daarvoor.

De beperking van dit scherm is dat het de HTML-versie van de pagina of het bericht laat zien. U dient dus goed naar de tekst te kijken om te beoordelen welke versie u wilt terugzetten.

Revisies Verwijderen

Is een pagina of bericht af en geheel naar uw wens is het eigenlijk overbodig geworden om de revisies te bewaren. U maakt tenslotte ook een backup van uw website, niet waar ?

Net als de instellingen voor de revisies hebben we ook nergens de mogelijkheid om die revisies te verwijderen. Daar moeten we dus een tool voor inschakelen.

Er zijn diverse zgn. “Database Optimalisatie” plugins te vinden via WordPress.org, welke de database volledig opschonen en ook alle revisies zullen verwijderen.

Dat is aan de éne kant handig, maar aan de andere kant weer niet. Soms willen we van een bepaalde pagina of bericht juist een aantal revisies behouden, omdat die bijvoorbeeld nog niet gepubliceerd is of we zijn die het aanpassen is en dan is het wel zo handig als van die pagina of dat bericht de revisies juist nog even bewaard blijven.

Een plugin die daarbij uitkomst bied is de plugin “Simple Revisions Delete”:

WordPress revisies verwijderen plugin.

Plugin Installeren

Na installatie van deze plugin krijgt u een extra optie in het publiceren-blok om de revisies te verwijderen (Schoon op):

WordPress revisies opschonen

Revisies Opschonen

Conclusie

Revisies kunnen erg handig zijn om snel één of meerdere aangebrachte en gepubliceerde wijzigingen ongedaan te maken en de “oorspronkelijke” pagina of bericht te herstellen, maar om je WordPress website snel te houden is het eenvoudige advies beperkt het aantal revisies dat opgeslagen wordt en is eenmaal de pagina of het bericht definitief, verwijder de opgeslagen revisies voor die pagina of bericht.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .