WordPress Woordenboek

WordPress Reacties Aan/Uit

Na installatie van WordPress is de reactiemogelijkheid standaard ingeschakeld. Gaat u dan berichten schrijven en publiceren kunnen bezoekers dus gelijk op die berichten reageren.

Het is ook mogelijk om de reactiemogelijkheid bij pagina’s in te schakelen, die mogelijkheid staat standaard uit en dient u per pagina dan aan te zetten. Deze mogelijkheid wordt in de praktijk zelden gebruikt.

of u dat wilt is aan u…

Heeft u eenmaal een aantal berichten gepubliceerd en toegestaan dat er op die berichten een reactie geplaatst mag worden, schakelt u  vervolgens de reactiemogelijkheid uit bij de algemene instellingen, zullen ze voor die eerder geplaatste berichten nog steeds aan staan. Die dient u dus separaat aan te passen.

Daar de reactiemogelijkheid standaard is ingeschakeld zullen we hier bespreken hoe u die uitschakelt voor alle berichten en separaat per bericht kunt overschrijven.

Standaard reactie-instellingen

We gaven al aan dat de reactiemogelijkheid standaard aanstaat na installatie van WordPress. Om die uit te schakelen gaat u naar “Instellingen Reacties” en in de eerste groep heeft u dan de mogelijkheid om voor nieuwe berichten die mogelijkheid uit te schakelen:

WordPress Standaard berichtinstellingen

Standaard berichtinstellingen

De eerste twee opties zijn om Pings, Pingbacks & Trackbacks aan/uit te zetten en de derde voor de reacties. De omschrijving is duidelijk (er staat “nieuwe“).

Dus:

heeft u al berichten gepubliceerd met bij die berichten de mogelijkheid aanstaan dat er een reactie geplaatst mag worden, wordt die niet overschreven door het hier uit te schakelen !

Hoe u dan toch bij die berichten de reactiemogelijkheid uitzet voor bestaande berichten wordt hieronder nader toegelicht.

Per bericht te overschrijven…

De melding “Deze instellingen zijn per bericht te overschrijven” in het voorgaande scherm bij de standaard reactie-instellingen verteld ons dus dat het mogelijk moet zijn om de reactie-mogelijkheid per bericht aan/uit te zetten. Die mogelijkheid is een beetje verstopt en vindt u als bij het aanmaken van een bericht de scherminstellingen (rechts boven in het scherm) opent:

WordPress Reactie Scherminstellingen

Bericht Scherminstellingen

Wilt u de reactiemogelijkheid per bericht dus aan willen passen dient u een vinkje te zetten bij “Reacties” en eventueel bij “Trackbacks” als u die ook per bericht wilt instellen.

Beide aangevinkt zullen de volgende vakken onder de bericht-editor verschijnen:

WordPress Trackback per bericht uitzetten

Reactie & Trackback vakken

Vinkt u hier “Reacties toestaan” uit, dan is het niet (meer) mogelijk voor bezoekers om op dit bericht te reageren. Bij een reeds gepubliceerd bericht verschijnt er nog een extra vak (blok) die, indien er reacties zijn, de reacties toont met een optie om zelf daar een reactie toe te voegen:

WordPress Bericht Reactie Vak

Reacte vak 2

Zijn beide vakken via de scherminstellingen geactiveerd is de bedoeling van die vakken wel duidelijk, echter hebben deze twee dezelfde benaming (“Reacties”) en dat kan bij de scherminstellingen verwarrend zijn.

Aanpassen bij bestaande berichten

Heeft u al berichten gepubliceerd en besluit achteraf dat u geen reacties meer wenst te ontvangen is het mogelijk om per bericht, zoals hiervoor beschreven, de reactie-mogelijkheid uit te schakelen. Bij veel berichten is dat een tijdrovend klusje, dat kan sneller…

U gaat dan naar het berichten-overzichtsscherm en selecteert alle berichten waarbij u de reactie-mogelijkheid wilt uitschakelen:

WordPress Berichten in bulk bewerken

Berichten in “Bulk” bewerken

Dus bij:

  • (1) kiest u voor het berichten-overzichtsscherm;
  • (2) zet u een vinkje om alle berichten te selecteren (of een vinkje apart bij de berichten die u wilt selecteren);
  • (3) Acties open klikken en Bewerken kiezen, daarna op Toepassen klikken.

Dan verschijnt er een venster waar u de optie krijgt om de reacties voor alle geselecteerde berichten uit te zetten:

WordPress Reacties bulk uitzetten

Reacties uitzetten

Nadat u een wijziging in dit scherm heeft aangebracht, dient u alleen nog op Bijwerken te klikken om het voor alle geselecteerde berichten door te voeren. Door op Annuleren te klikken wordt het venster gesloten zonder dat de aanpassingen plaats vinden.

Aanpassen bij een categorie

Om de reactie-mogelijkheid bij alle berichten binnen één categorie uit te zetten, werkt hetzelfde als hiervoor beschreven bij alle of een aantal berichten. U zet dan eerst een filter aan in het berichten-overzichtsscherm en kiest dan weer voor bewerken:

WordPress Reacties bij Categorie uitzetten

Categorie Filter

Dus bij:

  • (1) kiest u de categorie;
  • (2) klik op Filter om alle berichten uit die categorie te tonen.

De berichten moet u dan selecteren en voor bewerken (en toepassen) kiezen.

Aanpassen bij Pagina

De reactie-mogelijkheid bij pagina’s dient u afzonderlijk aan of uit te zetten. Daarvoor gaat u in de pagina-editor naar scherminstellingen, vink de optie “Reacties” aan en u kunt het voor de pagina die u aan het bewerken bent aanzetten (of juist weer uitzetten):

WordPress reacties bij pagina

Pagina Scherminstellingen

Net als bij de bericht-scherminstellingen is (1) om reacties aan/uit te vinken en (2) om geplaatste reacties te zien en evt. een reactie toe te voegen:

WordPress Pagina Reactie Vakken

Reactieblokken onder editor

Het aanpassen van de reactie-mogelijkheid voor meerdere pagina’s tegelijk (bulk) werkt hetzelfde als hiervoor beschreven onder “Aanpassen bij Bestaande Berichten” (maar dan via het pagina-overzichtsscherm).

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .