WordPress - Woordenboek

WordPress Plugin Problemen & Oplossingen

Inleiding

Zoals we al aangaven bij het onderwerp “Plugins – Kiezen en Gebruiken” kan het zomaar zijn dat na het installeren en activeren van een plugin er een conflict (probleem) ontstaat.

Dat probleem kan zijn dat uw website niet meer correct functioneert of in het ergste geval in zijn geheel niet meer bereikbaar is voor bezoekers en u tevens niet meer uw op uw website kunt inloggen.

Een soortgelijk probleem kan zich ook voordoen na een update van een plugin. De meest voorkomende problemen en oplossingen zullen we hier behandelen.

Backup voor alles…

WordPress Plugin BackupTijdens ons enthousiasme bij het maken van een website, het uitbreiden daarvan met behulp van plugins vergeten we snel dat er wel eens iets fout kan gaan:

  • die plugin werkt perfect bij een vriend(in) van mij…;
  • de recenties van de plugin zijn alleen maar positief;
  • nog nooit problemen ondervonden met die plugin;

maar, helaas, zoals we al aangaven in het onderwerp “Plugins Kiezen en Gebruiken” is een plugin een onderdeel van de website en dient die plugin een teamplayer te zijn. Een extra plugin, onafhankelijk van hoe goed die plugin bevonden wordt, behoeft geen teamplayer te zijn. De plugin dient nog steeds correct te moeten samenwerken met en het gebruikte thema en de overige geïnstalleerde en actieve plugins.

Dat geldt ook na een update van een plugin, de update is geen garantie dat die samenwerking nog steeds aanwezig is.

Het is dan ook aan te raden, voordat een extra plugin geïnstalleerd wordt of een update van een plugin uitgevoerd wordt een backup van de website of plugin(s) gemaakt wordt.

Problemen voorkomen

De beste manier om extra (nieuwe) plugins uit te proberen en/of updates van plugins te testen is op een lokale installatie van uw website. Dat is een een exacte kopie van uw website die (online) op internet aanwezig is, maar dan op uw eigen PC. U kunt dan alles testen en uitproberen zonder dat uw bezoekers daar hinder van ondervinden.

Gaat het fout, jammer dan… u bent de enige die dat probleem ervaart. U werkt tenslotte offline.

Een PC-installatie en het werken met een lokale versie van uw website is beschreven in dit onderwerp: WordPress op uw PC.

Veel voorkomende WordPress Plugin Problemen & Oplossingen

Plugin Conflict

Na het installeren van een extra plugin of een update van een reeds geïnstalleerde plugin kan er een conflict ontstaan zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De installatie van de plugin of update is niet volledig goed gegaan of er is een conflict met een andere plugin of het gebruikte thema.

We zijn snel geneigd om te denken dat de plugin die we zojuist geïnstalleerd hebben of waar we de update van hebben uitgevoerd, de boosdoener is. Dat is echter niet altijd zo. Een andere plugin of juist het gebruikte thema kan niet met die extra plugin of update overweg. Hoe komen we daar achter ?

Deactiveer alle plugins door op de plugin-pagina alle plugins te selecteren:

WordPress Alle Plugins Selecteren

Vink aan om alles te selecteren

en ze dan allemaal te deactiveren:

WordPress Plugins Alle Deactiveren

Alle deactiveren

Nu dient u de eerste plugin te activeren:

WordPress Plugin Activeren

Plugin Activeren

en dan controleren of de website (en eventueel de plugin-functionaliteit) werkt. Is dat zo, dan kunt u de volgende plugin activeren en weer controleren of alles werkt.

Deze handelingen doet u totdat het probleem zich weer voordoet. U weet dan welke plugin de boosdoener is. Eenmaal de ‘boosdoener’ gevonden kunt u:

  • de plugin verwijderen en een andere zoeken met (ongeveer) dezelfde functionaliteit;
  • bij een update van de plugin, een eerdere versie terugzetten, die geen probleem gaf.

In beide gevallen zou u de plugin-ontwikkelaar kunnen inlichten over het probleem. Daarmee geeft u waardevolle feedback, waarmee de ontwikkelaar en overige gebruikers van de plugin geholpen is.

Kan geen plugin installeren

Soms komt het voor dat u geen plugin kunt installeren. Dit probleem kan zich voordoen bij:

WordPress.com

U heeft de website ondergebracht bij WordPress.com en één van de beperkingen van het hosten bij WordPress.com is dat u geen plugins mag installeren. De plugin-optie komt in zijn geheel niet voor in het beheerderspaneel. De enige oplossing hier is dat u de website verhuisd naar een andere (niet gratis) hostingprovider.

Gebruikersrechten

U heeft niet de juiste rechten om een plugin te mogen installeren. Plugins mogen alleen door de beheerder van de website geïnstalleerd worden. Zie Gebruikers voor de volledige uitleg.

Bestandsrechten

Het is ook mogelijk dat de bestandsrechten van de plugin-map op uw website niet juiste staan. Die map dient namelijk schrijfbaar en en de bestanden in die map uitvoerbaar te zijn. U kunt dit eenvoudig bekijken door met een FTP-programma, bijv. FileZilla, de map /wp-content/plugins/ te selecteren en de bestandsrechten te bekijken en eventueel goed te zetten.

Selecteer de plugin-map in FileZilla, klik op rechtermuis-knop en selecteer “Bestandsattributen”:

WordPress plugin-map selecteren met Filezilla

Plugin-map Selecteren

In het venster wat dan getoond wordt dienen de bestandsattributen op 755 te staan:

WordPress bestandsrechten aanpassen

Bestandsattributen wijzigen

En alle onderliggende mappen dienen diezelfde rechten te hebben.

Geheugenlimiet

Als u veel plugins geïnstalleerd en in gebruik hebt, kunt u tegen een geheugenlimiet aanlopen. U krijg dan een foutmelding in de vorm van:

“Fatal error: Allowed memory size of xxxx bytes exhausted…”

De oplossing is dan om in het wp-config.php de volgende regel toe te voegen:

define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ’128M’);

 

Waar u die regel toevoegt maakt niet heel veel uit. Daarna dient u opnieuw in te loggen op uw beheerderspaneel, zodat de nieuwe instellingen geladen worden en kunt u nogmaals proberen de plugin te installeren. Werkt het dan nog niet, kunt u eventueel de geheugenlimiet op “256M” zetten en wederom proberen. Indien het dan nog steeds niet werkt, kunt u het beste contact opnemen met uw hostingprovider met het verzoek of de geheugenlimiet omhoog kan (tip: stuur in dat geval de foutmelding welke u krijgt mee…).

Alles geprobeerd…

Hebben voorgaande oplossingen niet geholpen, kunt u nog proberen de plugin via FTP te uploaden en dan te activeren. Werkt dat, dan lijkt het er op dat er iets mis is met de WordPress installatie. Upload dan de laatste versie van WordPress via FTP (zie: WordPress installeren).

Heeft u dan alles geprobeerd en het lukt nog steeds niet, dan kunt u een e-mail aan uw hostingprovider sturen met vermelding van de foutmelding en alle pogingen die u al gedaan heeft.

Wit Scherm / Website dood… 

Uw website werkt in zijn geheel niet meer na het installeren of updaten van een plugin, u krijgt een wit scherm en kunt niets meer….. Dat scherm wordt ook wel “White Screen of Death (WSOD)” genoemd.

De oplossing dan is om handmatig, via FTP, alle plugins uit te schakelen. Open de map “wp-content” in FileZilla en selecteer de map “plugins”:

WordPress Plugins deactiveren via FTP

Plugin-map Hernoemen

Via de rechtermuis-knop kiest u dan voor “Hernoemen” en geef de plugin-map bijvoorbeeld de naam “plugins-oud”. WordPress herkent de map dan niet meer en zal alle plugins deactiveren.

U maakt dan een nieuwe map aan in “wp-content” met de naam “plugins”, door de map “wp-content” te selecteren en dan via de rechtermuis-knop “Map aanmaken”:

WordPress Plugin map maken

Plugin-map Aanmaken

Daarna zet u een backup terug van alle plugins door die te kopiëren (via FTP / FileZilla) naar de plugins-map. De plugins vindt u dan weer terug op de plugin-pagina in het beheerderspaneel, echter zijn ze nu allemaal gedeactiveerd. Behalve de plugin die het probleem veroorzaakt heeft, kunt u de overige weer activeren (zie hiervoor onder “Plugin Conflict”).

WordPress Foutmeldingen

Lees voor de meest voorkomende WordPress foutmeldingen het onderwerp: WordPress Foutmeldingen.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .