WordPress - Woordenboek

WordPress Plugins

Met een WordPress plugin kunt u extra functionaliteit aan uw WordPress website toevoegen. Dat kan zijn een fotoalbum, een tool om de vindbaarheid in de zoekmachines te verbeteren (SEO), een Google Map te laten verschijnen op uw contactpagina, een contactformulier; u kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een plugin voor te vinden.

Op het moment van schrijven zijn er ruim 56.000 plugins te vinden op WordPress.org:

WordPress Plugin Database

WordPress.org Plugins

Dat zijn slechts de plugins die via WordPress.org verkrijgbaar zijn. Zo zijn er nog vele duizenden via andere websites te vinden.

Die 56.000 plugins die via WordPress.org te vinden zijn, bieden niet allemaal een unieke functionaliteit. Zo zijn er honderden die een fotoalbum functionaliteit verschaffen. Het zoekresultaat bij WordPress.org op “Photo Gallery” levert 70 pagina’s op met 14 plugins per pagina….

Het vinden van het juiste thema en het vinden van een goede plugin is dan ook het meest lastige voor beginnende WordPress gebruikers.

Plugin Vinden & Beoordelen

Om een bepaalde plugin (functionaliteit) te vinden raden wij u aan om via de zoekmogelijkheid bij WordPress.org de zoekterm in het Engels op te geven. Dan vindt u vrijwel zeker wat u zoekt.

Zoeken we bijvoorbeeld op “fotoalbum” krijgen we slechts een kleine 14 resultaten, tegen bijna 1.000 resultaten met de zoekterm “photo gallery”. Is uw Engels niet zo goed, zouden we willen aanraden om via Google te zoeken. In dit voorbeeld dan met als zoekterm: “wordpress fotoalbum plugin”.

We hebben dus gezocht op “Photo Gallery” en een overvloed van plugins komen dan tevoorschijn:

WordPress Plugin Zoeken

Zoekresultaat

Het is niet mogelijk een filter in te stellen op de zoekresultaten bij WordPress.org, wat de selectie van de plugin die aan uw wensen voldoet niet eenvoudig maakt.

In het eerste scherm van de zoekresultaten is het het beste om de korte beschrijving te lezen en op grond daarvan de plugin-pagina te openen. Het aantal downloads is een grove indicator, het zegt verder niets over het gebruik of de daadwerkelijke functionaliteit.

We kiezen even voor het gemak de eerste plugin uit het voorgaand scherm als voorbeeld:

WordPress plugin beoordeling

Plugin Beoordeling, stap 1

Direct rechts ziet u (hier rood omlijnt) een aantal plugin-details. De meest belangrijke staat onderaan: “Tested up to”. Op het moment van schrijven hebben we WordPress Versie 4.9.8. Deze plugin is getest met de laatste versie van WordPress en kunnen we verder de plugin-details bekijken.

Loopt de plugin ontwikkelaar een aantal versies achter, dan kunt u beter een andere plugin zoeken met ongeveer dezelfde functionaliteit. Welke versie van WordPress u gebruikt kunt u terug door in het Dashboard van WordPress:

WordPress Versie

Is de plugin getest met de laatste versie van WordPress, dan kunnen we de beschrijving doorlezen of die dan de aan onze verwachtingen voldoet.

Voldoet die plugin, dan zijn we al snel geneigd die te installeren en uit te proberen…. STOP, Niet doen….

Een tweetal extra beoordelingen zijn te verkrijgen via “Reviews” en “Support”:

WordPress Plugin Reviews

Reviews & Support

Via de reviews vertellen gebruikers welke ervaring zij hebben met de plugin, door middel van een korte tekst en een beoordeling met een ster (van 5 tot 1). Deze plugin heeft op het moment van schrijven ruim 1.100 beoordelingen waarvan er 905 met een 5-ster en 73 met een enkele ster. Tellen we de 2-ster beoordeling mee als slecht dan is een kleine 10% van oordeel dat de plugin niet voldeed aan de verwachting, maar dat blijft natuurlijk altijd een persoonlijk iets.

Het is echter wel goed om eens snel die beoordelingen (reviews) door te nemen:

WordPress Plugin Sterren Beoordeling

Plugin Reviews

Is de plugin na het lezen van de Reviews nog niet afgevallen is de laatste, aan te bevelen, beoordeling te vinden onder “Support”:

WordPress Plugin Support

Plugin Support

Hier ziet u een overzicht van alle, veelal technische, vragen van gebruikers van de plugin. Het onderwerp van de vraag maar ook wanneer de vraag gesteld is en, het meest belangrijke, wanneer en hoe vaak de ontwikkelaar geantwoord heeft. Wordt er totaal niet of erg slecht gereageerd door de ontwikkelaar, moet u zich afvragen of de ontwikkelaar wel betrokken is bij zijn eigen werk.

Bent u nog steeds niet afgehaakt dan zou u de plugin kunnen installeren.

Plugins Installeren

Het installeren van een plugin is gelijk aan het installeren van een  thema. Hier gaan we ervan uit dat u de plugin gevonden hebt via WordPress.org en die dan wilt installeren op uw website. U dient dan de naam van de plugin te onthouden en deze in te vullen in het zoekveld bij de plugin-pagina in het WordPress beheerderspaneel.

De plugin-pagina vindt u in het beheerderspaneel:

WordPress Plugin Pagina

Beheerderspaneel -> Plugins

Klikt u op “Plugins” opent de overzichtspagina en klikt u “Nieuwe plugin” komt u direct uit op de pagina waar u een nieuwe plugin aan uw website kunt toevoegen. In het zoekveld geeft u dan de naam van de plugin op en die zal dan verschijnen met de optie om die te installeren:

WordPress Plugin Zoeken en Installeren

Plugin Installeren

Zodra u op Nu installeren klikt zal WordPress de plugin downloaden en installeren. Is de plugin geïnstalleerd wordt de knop Activeren actief en kunt u de plugin activeren. Na het activeren komt u automatisch op de plugin-overzichts-pagina:

WordPress Plugin Overzicht

Plugin Pagina

Na installatie en activatie komt de grootste uitdaging en dat is uit te vinden hoe de plugin werkt en waar de instellingen (als die er zijn) te vinden. Is de plugin goed gedocumenteerd dan mag dat geen probleem zijn, echter in de praktijk (met name bij de gratis plugins) wil dat nog wel eens lastig zijn. Er zijn ook geen regels vanuit WordPress waar de plugin-instellingen moeten verschijnen in het beheerderspaneel. Dat is geheel aan de ontwikkelaar. De éne plugin zal verschijnen direct in het beheerderspaneel, terwijl de andere zich nestelt onder “Instellingen” of onder “Hulpmiddelen”. Dat is soms zoeken. De enige tip die we hier kunnen geven is: lees alles goed na op de plugin-pagina bij WordPress.org.

Frontend en backend plugins
Plugins die iets toevoegen aan de layout of functionaliteit op de voorkant van de website (hetgeen de bezoekers zien) noemen we “Frontend” -plugins. Plugins die functionaliteit toevoegen aan het beheerderspaneel noemen we “Backend” -plugins.

Een Backend-plugin is bijvoorbeeld een plugin die:

  • de database optimaliseert;
  • een backup kan verrichten;
  • zoekmachine optimalisatie verricht;
  • of gebruikte links controleert.

Een contactformulieren plugin en een plugin die een Google Map toont op de website noemen we Front-end plugins.

Frontend -plugins dienen altijd geactiveerd te zijn, anders is die functionaliteit niet meer aanwezig op de website voor de bezoeker. Een backend -plugin behoeft niet altijd geactiveerd te zijn, de bezoeker merkt daar namelijk ‘niets’ van.

Plugin – Actief of Niet Actief Houden

To be active or not to be active, that’s the question…

Het toevoegen en actief houden van plugins is niet zonder enig nadeel. U moet zich voorstellen dat alle extra functionaliteit welke toegevoegd wordt capaciteit vraagt van uw WordPress omgeving. Alles wat u toevoegt kan dus een negatief effect hebben op de laadsnelheid van uw pagina’s, uw website. De laadsnelheid is niet alleen belangrijk voor de bezoeker, maar heeft ook invloed op uw ranking bij de zoekmachines.

Die extra functionaliteit behoeft niet altijd aanwezig (actief) te zijn. Er zijn plugins die u alleen behoeft te activeren wanneer u die functionaliteit nodig heeft. Dat zijn met name de backend-plugins.

Een voorbeeld is de “Broken Link Checker” plugin welke controleert of de links welke u gebruikt op uw website nog werken. Die plugin zal op de achtergrond zijn werk doen…. en dus de performance van uw website vertragen. WordPress heeft dan namelijk meer taken te verrichten. Die plugin zou u simpelweg kunnen deactiveren en alleen activeren en zijn werk laten doen als er weinig bezoekers op uw website zijn (s’nachts bijvoorbeeld). Zo ook voor database-optimalisatie plugins en backup plugins. Die wilt u alleen inzetten wanneer het u past.

Het deactiveren van die plugins is eenvoudig en kan worden gedaan op de plugin-overzichts-pagina:

WordPress Plugin Deactiveren

Plugin Deactiveren

Op het moment dat u de functionaliteit van de plugin weer wilt gebruiken kiest u op dit scherm bij dezelfde plugin voor “Activeren” en de plugin is weer actief.

Plugins Uitproberen…

Het testen of uitproberen van een plugin gaat niet altijd gepaard zonder enige problemen en is niet aan te raden op een live website. Alle onderdelen op uw WordPress website dienen onderling te kunnen samenwerken. Hiermee wordt bedoeld dat het gebruikte thema en alle overige plugins die al geïnstalleerd en actief zijn met elkaar  kunnen samenwerken.

Zie het als een team, waarbij het thema de manager is en de plugins de medewerkers. Communiceren die onderling niet correct zal het gehele team niet goed functioneren en het uiteindelijke doel niet bereikt worden.

Dat gaat met name op bij plugins. Het klakkeloos installeren en uitproberen van plugins op een live website is dan ook geen aanrader. Bij activatie van die ‘nieuwe’ plugin weet u niet van te voren of die zal functioneren met de reeds geïnstalleerde plugins en het gebruikte thema. Uw website kan dan zomaar volledig uit de lucht zijn.

Het uitproberen van plugins kan dan ook het beste plaatsvinden op een lokale installatie van uw website. Uw bezoekers merken daar totaal niets van en werkt de plugin naar verwachting kunt u de plugin installeren en activeren op uw live website en de instellingen overnemen, welke u op de lokale pc installatie heeft ingesteld.

Plugin Updates

WordPress komt regelmatig uit met een update en thema en plugin ontwikkelaars volgen dan snel. Zijn er updates beschikbaar dan ziet u dat in het WordPress beheerderspaneel:

WordPress Plugin Updates

Updates

Een update dient tevens met enige zorgvuldigheid uitgevoerd te worden. Voor een volledige beschrijving hoe hiermee om te gaan verwijzen we naar het onderwerp: WordPress Updates.

Plugin Problemen

Niet iedere teamplayer is een teamplayer…

Zoals we al eerder aangaven kan het toevoegen van een extra plugin of het updaten van een actieve plugin problemen veroorzaken. Hoe u dat probleem kunt oplossen is beschreven in dit onderwerp: Plugin Conflicten.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Interessante Artikelen