WordPress - Woordenboek

WordPress Plugins

Met een WordPress plugin kunt u extra functionaliteit aan uw WordPress website toevoegen. Dat kan zijn een fotoalbum, een tool om de vindbaarheid in de zoekmachines te verbeteren (SEO), een Google Map te laten verschijnen op uw contactpagina, een contactformulier; u kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een plugin voor te vinden.

Op het moment van schrijven zijn er ruim 56.000 plugins te vinden op WordPress.org:

WordPress Plugin Database

WordPress.org Plugins

Dat zijn slechts de plugins die via WordPress.org verkrijgbaar zijn. Zo zijn er nog vele duizenden via andere websites te vinden.

Die 56.000 plugins die via WordPress.org te vinden zijn, bieden niet allemaal een unieke functionaliteit. Zo zijn er honderden die een fotoalbum functionaliteit verschaffen. Het zoekresultaat bij WordPress.org op “Photo Gallery” levert 70 pagina’s op met 14 plugins per pagina….

Het vinden van het juiste thema en het vinden van een goede plugin is dan ook het meest lastige voor beginnende WordPress gebruikers.

Plugin Vinden & Beoordelen

Om een bepaalde plugin (functionaliteit) te vinden raden wij u aan om via de zoekmogelijkheid bij WordPress.org de zoekterm in het Engels op te geven. Dan vindt u vrijwel zeker wat u zoekt.

Zoeken we bijvoorbeeld op “fotoalbum” krijgen we slechts een kleine 14 resultaten, tegen bijna 1.000 resultaten met de zoekterm “photo gallery”. Is uw Engels niet zo goed, zouden we willen aanraden om via Google te zoeken. In dit voorbeeld dan met als zoekterm: “wordpress fotoalbum plugin”.

We hebben dus gezocht op “Photo Gallery” en een overvloed van plugins komen dan tevoorschijn:

WordPress Plugin Zoeken

Zoekresultaat

Het is niet mogelijk een filter in te stellen op de zoekresultaten bij WordPress.org, wat de selectie van de plugin die aan uw wensen voldoet niet eenvoudig maakt.

In het eerste scherm van de zoekresultaten is het het beste om de korte beschrijving te lezen en op grond daarvan de plugin-pagina te openen. Het aantal downloads is een grove indicator, het zegt verder niets over het gebruik of de daadwerkelijke functionaliteit.

We kiezen even voor het gemak de eerste plugin uit het voorgaand scherm als voorbeeld:

WordPress plugin beoordeling

Plugin Beoordeling, stap 1

Direct rechts ziet u (hier rood omlijnt) een aantal plugin-details. De meest belangrijke staat onderaan: “Tested up to”. Op het moment van schrijven hebben we WordPress Versie 4.9.8. Deze plugin is getest met de laatste versie van WordPress en kunnen we verder de plugin-details bekijken.

Loopt de plugin ontwikkelaar een aantal versies achter, dan kunt u beter een andere plugin zoeken met ongeveer dezelfde functionaliteit. Welke versie van WordPress u gebruikt kunt u terug door in het Dashboard van WordPress:

WordPress Versie

Is de plugin getest met de laatste versie van WordPress, dan kunnen we de beschrijving doorlezen of die dan de aan onze verwachtingen voldoet.

Voldoet die plugin, dan zijn we al snel geneigd die te installeren en uit te proberen…. STOP, Niet doen….

Een tweetal extra beoordelingen zijn te verkrijgen via “Reviews” en “Support”:

WordPress Plugin Reviews

Reviews & Support

Via de reviews vertellen gebruikers welke ervaring zij hebben met de plugin, door middel van een korte tekst en een beoordeling met een ster (van 5 tot 1). Deze plugin heeft op het moment van schrijven ruim 1.100 beoordelingen waarvan er 905 met een 5-ster en 73 met een enkele ster. Tellen we de 2-ster beoordeling mee als slecht dan is een kleine 10% van oordeel dat de plugin niet voldeed aan de verwachting, maar dat blijft natuurlijk altijd een persoonlijk iets.

Het is echter wel goed om eens snel die beoordelingen (reviews) door te nemen:

WordPress Plugin Sterren Beoordeling

Plugin Reviews

Is de plugin na het lezen van de Reviews nog niet afgevallen is de laatste, aan te bevelen, beoordeling te vinden onder “Support”:

WordPress Plugin Support

Plugin Support

Hier ziet u een overzicht van alle, veelal technische, vragen van gebruikers van de plugin. Het onderwerp van de vraag maar ook wanneer de vraag gesteld is en, het meest belangrijke, wanneer en hoe vaak de ontwikkelaar geantwoord heeft. Wordt er totaal niet of erg slecht gereageerd door de ontwikkelaar, moet u zich afvragen of de ontwikkelaar wel betrokken is bij zijn eigen werk.

Bent u nog steeds niet afgehaakt dan zou u de plugin kunnen installeren.

Plugins Installeren

Het installeren van een plugin is gelijk aan het installeren van een  thema. Hier gaan we ervan uit dat u de plugin gevonden hebt via WordPress.org en die dan wilt installeren op uw website. U dient dan de naam van de plugin te onthouden en deze in te vullen in het zoekveld bij de plugin-pagina in het WordPress beheerderspaneel.

De plugin-pagina vindt u in het beheerderspaneel:

WordPress Plugin Pagina

Beheerderspaneel -> Plugins

Klikt u op “Plugins” opent de overzichtspagina en klikt u “Nieuwe plugin” komt u direct uit op de pagina waar u een nieuwe plugin aan uw website kunt toevoegen. In het zoekveld geeft u dan de naam van de plugin op en die zal dan verschijnen met de optie om die te installeren:

WordPress Plugin Zoeken en Installeren

Plugin Installeren

Zodra u op Nu installeren klikt zal WordPress de plugin downloaden en installeren. Is de plugin geïnstalleerd wordt de knop Activeren actief en kunt u de plugin activeren. Na het activeren komt u automatisch op de plugin-overzichts-pagina:

WordPress Plugin Overzicht

Plugin Pagina

Na installatie en activatie komt de grootste uitdaging en dat is uit te vinden hoe de plugin werkt en waar de instellingen (als die er zijn) te vinden. Is de plugin goed gedocumenteerd dan mag dat geen probleem zijn, echter in de praktijk (met name bij de gratis plugins) wil dat nog wel eens lastig zijn. Er zijn ook geen regels vanuit WordPress waar de plugin-instellingen moeten verschijnen in het beheerderspaneel. Dat is geheel aan de ontwikkelaar. De éne plugin zal verschijnen direct in het beheerderspaneel, terwijl de andere zich nestelt onder “Instellingen” of onder “Hulpmiddelen”. Dat is soms zoeken. De enige tip die we hier kunnen geven is: lees alles goed na op de plugin-pagina bij WordPress.org.

Frontend en backend plugins
Plugins die iets toevoegen aan de layout of functionaliteit op de voorkant van de website (hetgeen de bezoekers zien) noemen we “Frontend” -plugins. Plugins die functionaliteit toevoegen aan het beheerderspaneel noemen we “Backend” -plugins.

Een Backend-plugin is bijvoorbeeld een plugin die:

  • de database optimaliseert;
  • een backup kan verrichten;
  • zoekmachine optimalisatie verricht;
  • of gebruikte links controleert.

Een contactformulieren plugin en een plugin die een Google Map toont op de website noemen we Front-end plugins.

Frontend -plugins dienen altijd geactiveerd te zijn, anders is die functionaliteit niet meer aanwezig op de website voor de bezoeker. Een backend -plugin behoeft niet altijd geactiveerd te zijn, de bezoeker merkt daar namelijk ‘niets’ van.

Plugin – Actief of Niet Actief Houden

To be active or not to be active, that’s the question…

Het toevoegen en actief houden van plugins is niet zonder enig nadeel. U moet zich voorstellen dat alle extra functionaliteit welke toegevoegd wordt capaciteit vraagt van uw WordPress omgeving. Alles wat u toevoegt kan dus een negatief effect hebben op de laadsnelheid van uw pagina’s, uw website. De laadsnelheid is niet alleen belangrijk voor de bezoeker, maar heeft ook invloed op uw ranking bij de zoekmachines.

Die extra functionaliteit behoeft niet altijd aanwezig (actief) te zijn. Er zijn plugins die u alleen behoeft te activeren wanneer u die functionaliteit nodig heeft. Dat zijn met name de backend-plugins.

Een voorbeeld is de “Broken Link Checker” plugin welke controleert of de links welke u gebruikt op uw website nog werken. Die plugin zal op de achtergrond zijn werk doen…. en dus de performance van uw website vertragen. WordPress heeft dan namelijk meer taken te verrichten. Die plugin zou u simpelweg kunnen deactiveren en alleen activeren en zijn werk laten doen als er weinig bezoekers op uw website zijn (s’nachts bijvoorbeeld). Zo ook voor database-optimalisatie plugins en backup plugins. Die wilt u alleen inzetten wanneer het u past.

Het deactiveren van die plugins is eenvoudig en kan worden gedaan op de plugin-overzichts-pagina:

WordPress Plugin Deactiveren

Plugin Deactiveren

Op het moment dat u de functionaliteit van de plugin weer wilt gebruiken kiest u op dit scherm bij dezelfde plugin voor “Activeren” en de plugin is weer actief.

Plugins Uitproberen…

Het testen of uitproberen van een plugin gaat niet altijd gepaard zonder enige problemen en is niet aan te raden op een live website. Alle onderdelen op uw WordPress website dienen onderling te kunnen samenwerken. Hiermee wordt bedoeld dat het gebruikte thema en alle overige plugins die al geïnstalleerd en actief zijn met elkaar  kunnen samenwerken.

Zie het als een team, waarbij het thema de manager is en de plugins de medewerkers. Communiceren die onderling niet correct zal het gehele team niet goed functioneren en het uiteindelijke doel niet bereikt worden.

Dat gaat met name op bij plugins. Het klakkeloos installeren en uitproberen van plugins op een live website is dan ook geen aanrader. Bij activatie van die ‘nieuwe’ plugin weet u niet van te voren of die zal functioneren met de reeds geïnstalleerde plugins en het gebruikte thema. Uw website kan dan zomaar volledig uit de lucht zijn.

Het uitproberen van plugins kan dan ook het beste plaatsvinden op een lokale installatie van uw website. Uw bezoekers merken daar totaal niets van en werkt de plugin naar verwachting kunt u de plugin installeren en activeren op uw live website en de instellingen overnemen, welke u op de lokale pc installatie heeft ingesteld.

Plugin Updates

WordPress komt regelmatig uit met een update en thema en plugin ontwikkelaars volgen dan snel. Zijn er updates beschikbaar dan ziet u dat in het WordPress beheerderspaneel:

WordPress Plugin Updates

Updates

Een update dient tevens met enige zorgvuldigheid uitgevoerd te worden. Voor een volledige beschrijving hoe hiermee om te gaan verwijzen we naar het onderwerp: WordPress Updates.

Plugin Problemen

Niet iedere teamplayer is een teamplayer…

Zoals we al eerder aangaven kan het toevoegen van een extra plugin of het updaten van een actieve plugin problemen veroorzaken. Hoe u dat probleem kunt oplossen is beschreven in dit onderwerp: Plugin Conflicten.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .


QWAIN - Quality Without Any Interesting Name
Uw partner voor professioneel, snel en betrouwbaar website design, ontwikkeling en trainingen.

WordPress Nieuwsbrief
GEEN ARTIKEL MISSEN ?
Volg dan de duizenden die onze Online WordPress Artikelen maandelijks lezen:
WordPress Nieuwsbrief Popup
Formulierberichten: Foutmelding

Bij vrijwel ieder veld zijn één of meerdere meldingen in te stellen. De foutmelding is er daar één van.

Kolom Indeling

Er verschijnt een foutmelding als het veld “verplicht” is en niet ingevuld of geselecteerd is. Er kan ook een foutmelding getoond worden als de ingevulde waarde niet correct is. Ten behoeve van de gebruikersvriendelijk is het raadzaam om bij ieder veld de foutmelding aan te passen aan het type veld en wat er verwacht wordt dat de gebruiker in moet vullen.

Bij de “Globale Instellingen” vindt je een aantal standaard meldingen welke daar ook aangepast kunnen worden.

Formulierlayout: Kolommen

De velden op het formulier zijn eenvoudig in kolommen weer te geven. Via de CSS-Layout-Klassen optie kies je dan de kolom-breedte:

Kolom Indeling

Ook te opties van de Meerkeuze en de Radioknop zijn in kolommen in te delen.

Formulierveld: Dynamisch

Dit veld wordt gebruikt om dynamisch waarden op te halen uit andere formulieren:

formulieren dynamisch waarden ophalen

In dit voorbeeld hebben we een tweede formulier waarin we de product info, prijs en afbeelding hebben opgeslagen. Het selectieveld is van het type dynamisch en haalt dan de bijkomende informatie op uit het product-formulier.

Formulierveld: Adres

Met dit veld is het mogelijk om in één keer een volledig aantal velden te tonen om adres-informatie in te laten vullen.

Adres Velden

Via de instellingen is de landselectie eventueel uit te schakelen. Er is ook nog een mogelijkheid om een provincie-veld te laten tonen. De extra regel voor de straatnaam is niet uit te zetten. Zouden we dat willen dienen we dat via “Extra CSS” te bewerkstelligen.

Formulierveld: Schakelaar

Met dit veld kunnen we de bezoeker laten kiezen tussen twee waardes als een soort van aan/uit schakelaar.

formulieren schakelaar keuze veld
De keuzes (in dit voorbeeld “Ja” en “Nee”) als ook het label zijn in te stellen.

Via de stylen is het mogelijk om de schakelaar een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. De gekozen waardes worden echter niet opgeslagen.

Het veld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om secties wel of niet te tonen.

Formulierveld: Schuifknop

Via de schuifknop kunnen we de gebruiker een nummer laten selecteren.

formulieren nummer schuifknop

Het laagste en het hoogste getal is instelbaar, zo ook het aantal decimalen en stappen waarmee het getal verhoogd of verlaagd zal worden.

Via de stylen is het mogelijk om de knop en de lijn een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. Via “Eigen CSS” is het mogelijk om bijvoorbeeld een “€” teken voor het getal te laten tonen.

Formulierveld: Schaal (Scale)

Met dit veld kan eenvoudig een beoordelingsveld worden aangemaakt welke getoond wordt als een set van Radioknoppen:

Schaalbeoordeling

De nummering is instelbaar van 0 – 20.

Het is verder een vrij eenvoudig veld. Aan de nummers is geen scheidingswaarde toe te kennen om hier een eigen rekenwaarde mee te creëren. Wil je een eigen rekenfactor toevoegen dan dien je de Radio Button te gebruiken.

Formulierveld: Verborgen Veld

Dit veld wordt niet getoond aan de bezoeker en wordt gebruikt om gegevens in op te slaan die we zelf verder willen gebruiken.

Verborgen veld

Toepassingen van dit veld zijn bijvoorbeeld: berekeningen of het samenvoegen van gegevens als aanhef, voor- en achternaam om een brief- of e-mail aanhef te creëren.

Het is raadzaam om het label van het veld een voor jezelf duidelijk herkenbare naam te geven en ook de veldsleutel te benoemen. Daarmee wordt het gebruik van het veld bij andere velden met dynamische waarden of het maken van formulier-acties en weergaven eenvoudiger. Het veld is dan namelijk herkenbaar.

Formulierveld: Sterbeoordeling

De sterbeoordeling kan gebruikt worden om de gebruiker eenvoudig een score te late geven.

Sterbeoordeling

Het aantal te tonen sterren is in te stellen.

De stijl van de sterren is niet instelbaar via de standaard stijlen en dient dan via “Eigen CSS” te worden opgemaakt.

Veldlabel

Via het veldlabel geven we het veld een ‘zichtbare’ naam voor de gebruiker. Veelal geeft het veldlabel al aan wat er in het veld ingevuld dient te worden:

Veldlabel

Het label dient bij voorkeur kort en duidelijk te zijn. Willen we meer uitleg kwijt kunnen we eventueel de veldbeschrijving gebruiken en/of een placeholder plaatsen.

De positie van het label is instelbaar (boven, onder, voor het veld….) en de opmaak van het veldlabel is in te stellen via de Stijlen en is per formulier of zelfs per veld apart op te maken.

Veldomschrijving

De veldomschrijving is een korte tekst welke onder het veld getoond wordt om een korte uitleg te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld ingevuld wordt:

Veldomschrijving

De opmaak als lettertype grootte, kleur en de uitlijning is in te stellen via de formulier-stijlen en eventueel per formulier of per veld aan te passen.

Formulierveld: RTF (Rich Text)

Het RTF (Rich Text Field) is eenzelfde veld als de Paragraaf, maar dan met de TinyMCE Tekstbewerker functies:

Rich Text Field

Het is mogelijk om een pagina te maken met een formulier welke gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de gebruiker een WordPress-bericht aan te laten maken. Dan wordt dit veld ingezet om het bericht in op te maken.

Formulier Instellingen: Ajax & JavaScript

Via de instellingen van het formulier kunnen we aangeven of er gebruik gemaakt dient te worden van Ajax & JavaScript:

Ajax & JavaScript Instellingen

Bij grotere formulieren is het aanvinken van de eerste optie een aanrader. De formulieren-editor laadt sneller bij het opslaan.

Willen we dat als de gebruiker de verzendknop klikt de pagina niet ververst wordt dan dienen we de tweede optie aan te vinken.

Als de laatste optie is aangevinkt zullen alle velden welke een vaste invoer verlangen (e-mail, datum, tijd, etc.) of verplichte velden direct gecontroleerd worden in plaats van bij het aanklikken van de verzendknop.

CSS Layout Klassen

De “CSS Layout Klassen” worden voornamelijk gebruikt om meerdere velden op één rij (dus naast elkaar) te plaatsen.

Velden op één rij

Velden op één rij

Via de CSS Layout Klassen is het ook mogelijk om bij de meerkeuze-opties de opties in meerdere kolommen te tonen en rekenvelden op te maken.

Lookup Waarde/Veld

Via een lookup kunnen we data uit andere formulieren intergreren in het formulier om bijvoorbeeld een uitklapveld te vullen:

Lookup

In dit voorbeeld hebben we een formulier waarmee alle hondenrassen zijn opgeslagen. Op een ander formulier gebruiken we die opgeslagen rassen dan als uitklapbaar-keuze-veld om de gebruiker zo zijn/haar ras te laten kiezen. Wijzigen we een ras in het rassen-formulier is die wijziging dan ook direct beschikbaar op het formulier waar we de lookup gebruiken.

Placeholder

Een “placeholder” is een vooraf ingevulde waarde in het veld wat we gebruiken:

Placeholder

Placeholders worden meestal gebruikt bij formulieren waar het veldlabel en de veldomschrijving is uitgeschakeld en zo dan aan te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld wordt ingevuld.

Dynamische Waarde

Een veld kan gevuld worden met data uit andere velden van het formulier of zelfs uit data van een ander formulier.

Dynamische Waarde

Zo kunnen gegevens uit verschillende velden gekoppeld worden en ingevuld worden in één veld. Hebben we bijvoorbeeld velden waar voornaam en achternaam ingevuld zijn, kunnen we die twee velden samen vormen tot één waarde (voornaam + achternaam) welke dan als briefhoofd of e-mail -aanhef gebruikt kan worden.

Formidable Add-On’s

“Add-On’s” zijn extra toevoegingen of uitbreidingen aan de Formidable-plugin:

Formidable Add-Ons Overzicht

Add-Ons Overzicht

Zo is er een Add-On om gegevens te koppelen aan MailChimp, een Add-On om een login-scherm te maken en ga zo maar verder. De Add-On’s worden als extra plugin(s) geïnstalleerd.

Exporteren

De export-functie kan gebruikt worden om een backup te maken of om een gemaakt formulier te kopiëren naar een andere website:

Exporteren

Hier is het mogelijk om een enkel formulier of meerdere formulieren tegelijk te exporteren. Ook kan de opgeslagen data, aangemaakte weergaven en stijlen van het gekozen formulier mee geëxporteerd worden.

Inzendingen kunnen ook als CSV-bestand geëxporteerd worden om ze dan in Excel te kunnen gebruiken.

Importeren

Hebben we een Formidable XML bestand aangemaakt via de “Exporteer” functie dan kunnen we die weer importeren:

Importeren

Zo kunnen we eenvoudige een eerder gemaakt formulier van de ene website naar de andere kopiëren. Stijlen, inzendingen en overige opties welke via de exporteer-functie meegenomen zijn zullen ook weer ingelezen worden bij het importeren.

Ook is het mogelijk om een CSV-bestand, bijvoorbeeld uit Excel te importeren in een formulier.

Weergaven

“Weergaven” zijn speciale formulieren om ingevulde en opgeslagen gegevens van formulieren te tonen op een pagina of in een bericht.

Contactformulier Weergaven

De data welke ingezonden is via formulieren is dan in een tabel weergave op een pagina te plaatsen. De “Weergaven” zijn geheel naar eigen stijl en wens op te maken en te bouwen.

Stijlen

Alle velden, knoppen, teksten, etc. welke op een formulier getoond worden kunnen visueel aangepast worden via de “Stijlen”:

Formidable Stijlen

Stijlen

Via de stijlen van Formidable is het eenvoudig om de formulier-stijl naar wens aan te passen en zo de kleuren en overige opmaak te kiezen welke aansluit bij het gebruikte thema. Hebben we meerdere formulieren dan is het ook mogelijk om per formulier een stijl-blad aan te maken en die aan het formulier te koppelen.

Globale Instellingen

Via de “Globale Instellingen” kunnen we o.a. de algemene foutmeldingen en een aantal overige berichten instellen, de Pro versie activeren, gebruikersrechten instellen, etc.:

Formidable Globale Instellingen

Instellingen

Hier vindt je ook de optie om de Formidable-plugin te verwijderen en daarmee ook alle opgeslagen formulieren, inzendingen en alles wat de plugin heeft opgeslagen in de WordPress Database.

Inzendingen

De formulier inzendingen worden standaard in de database van WordPress opgeslagen en kunnen worden bekeken via het hoofdmenu van Formidable en dan te kiezen voor “Inzendingen”. De inzendingen van alle formulieren wordt dan getoond:

Formidable Inzendingen Overzicht

Inzendingen Overzicht

Het is hier ook mogelijk om de ingezonden data van ieder gemaakt formulier apart te bekijken. De inzendingen kunnen ook via een zgn. “Weergave” op een in WordPress gemaakte pagina of bericht geplaatst worden en zo aan de bezoeker (gebruiker) getoond worden.

Ook kunnen bepaalde ingevulde velden geplaatst worden in E-mailacties.

Formulierveld: HTML

Het HTML-veld is bedoeld om een stukje met HTML opgemaakte tekst op te nemen in het formulier.

Voorbeeld - Algemene Voorwaarden

HTML Voorbeeld – Algemene Voorwaarden

In het HTML-veld kunnen ook Formidable Shortcodes of Shortcodes van andere geactiveerde plugins opgenomen worden.

Formulierveld: Website

Het website-veld ziet er ook uit als een tekstveld. De invoer wordt gecontroleerd aan de hand van de URL-standaard.

Website-veld

Buiten de zichtbare breedte van het veld en/of het een verplicht veld is kent dit veld verder geen bijzondere instellingen.

Formulierveld: ReCaptcha

reCaptcha wordt ingezet om inzendingen van spam-robots tegen te gaan.

reCaptcha

reCaptcha is een technologie van Google. Om reCaptcha te gebruiken is dan een API-Key van Google nodig welke gratis te verkrijgen is.

Formulierveld: Tijd

Via dit veld is een tijd in te voeren. De tijd (klok) is instelbaar als 12 of 24 uurs als ook het aantal minuten (tijdslot) wat te kiezen is.

Tijden-keuze

Het is ook mogelijk om een enkel tijdsverloop als keuze te laten zien om de keuze voor de gebruiker te vereenvoudigen.

Formulierveld: Datum

Zoals de benaming van het veld al aangeeft is het hier alleen mogelijk om een datum in te voeren. In te stellen is of er een kalender-popup gebruikt kan worden:

Datumveld met kalender-popup

Naast de kalender-optie is het nog mogelijk om een regio (land) te kiezen voor de datum-standaard en vanzelfsprekend of dit een verplicht veld is of niet.

Formulierveld: Telefoon

Het telefoonveld ziet er uit als een normaal tekstveld, met als verschil dat er alleen een voorgedefinieerd nummer in combinatie met karakters als ( ) – + ingevoerd mag worden.

Telefoonveld

Door de vele verschillen in de opmaak van telefoonnummers in Europa wordt dit veld niet vaak toegepast bij openbaar beschikbare formulieren. Hebben we een formulier welke we enkel intern gebruiken en willen we een eenduidige invoer van de telefoonnummers dan is dit veld daarvoor te gebruiken.

Formulierveld: Uitklapbaar (keuzeveld)

Het “Uitklapbaar” keuzeveld is te vergelijken met de “Meerkeuze” en/of “Radio Button”, met als verschil dat de keuzeopties als een uitklap-menu beschikbaar komen:

formulieren uitklapbaar keuze veld

Het aantal opties is in principe onbeperkt aan te maken en zo in te stellen dat meerdere opties te kiezen zijn of alleen één. Een “autocomplete” functie is beschikbaar om het kiezen d.m.v. intypen van de keuze versneld kan worden.

Net als bij de Meerkeuze en de Radio Button zijn er ook “verborgen” waardes aan de keuze-opties mee te geven waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook weer te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Dit veld wordt gebruikt als er veel opties beschikbaar zijn om uit te kiezen.

Formulierveld: Radio Button (keuze)

De Radio Button is een “of of” keuzeveld. De bezoeker kan dus maar één keuze selecteren:

Radio Button

Net als bij de “Meerkeuze” heeft het veld ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Het veld is ideaal om de bezoeker een snelle keuze te laten maken.

Formulierveld: Meerkeuze

Het meerkeuze-veld wordt gebruikt om een aantal vaste keuzes te laten zien aan de bezoeker. In tegenstelling tot de “Radio Button” kan de bezoeker kan dan één of meerdere keuzes selecteren:

Meerkeuze

Het veld heeft ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Formulierveld: Nummer

Via een nummer-veld kunnen we de bezoeker een getal laten invoeren.

Nummerveld

Het getal kan vrij ingevoerd worden of via een ‘selector’ worden gekozen. Zowel de minimum als de maximum waarde is in te stellen als ook de stap-grootte. Valt het nummer niet binnen de range welke ingesteld is zal een foutmelding getoond worden en wordt de invoer niet goedgekeurd.

De ingevoerde waarde kan eventueel ook gebruikt worden bij andere velden als rekenwaarde om zo, bijvoorbeeld, een offerte of enquête -formulier te maken.

Formulierveld: Tekst

Het tekstveld is het meest gebruikte veld bij formulieren en wordt gebruikt om de bezoeker een vrije tekst op één regel te laten invoeren.

Tekstveld

Het veld heeft standaard geen beperkingen qua invoer en kan wel of niet verplicht gesteld worden. De gegevens welke de bezoeker mag invoeren is wel in te perken via speciale opmaak-codes. Zo is ook de breedte van het veld aan te passen.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren voor velden als Voornaam, Achternaam, Woonplaats, Onderwerp, etc.

Formulierveld: E-mailadres

Door middel van het E-mailadres -veld beperken we de invoer tot een geldig e-mailadres:

E-mailadres -veld

Er wordt automatisch gecontroleerd of de invoer een geldig e-mailadres formaat heeft. Is dat niet zo, zal er een foutmelding verschijnen.

Formulierveld: Paragraaf

Het paragraaf-veld is een soort van tekst-veld waarbij de bezoeker de mogelijkheid krijgt om “onbeperkt” aantal tekstregels in te vullen:

Paragraafveld

Het aantal zichtbare regels en de breedte van het veld zijn vrij in te stellen. Ook is het veld verplicht te maken.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren om de reden van het inzenden van het formulier te laten beschrijven.

Formuliervelden

Er zijn vele type velden beschikbaar. Het meest gebruikte veld is het tekstveld. Hiermee kan de bezoeker vrije tekst invoeren als bijvoorbeeld voornaam, achternaam, etc.

Ook zijn er speciale velden waarbij de invoer beperkt is. Dat zijn o.a. de velden: datum, tijd, e-mailadres, website, telefoon, etc. Bij ieder veld is kunnen we instellen of het veld “verplicht” is. Wordt een verplicht veld niet ingevuld, kan de bezoeker het formulier niet inzenden of verder gaan met het invullen van overige velden.

Willen we vaste informatie van de bezoeker dan kunnen we die instellen met behulp van de “Meerkeuze”, “Radio Button” of het “Uitklapbaar” -veld.

Het is belangrijk om bij het maken van een formulier van te voren goed na te denken over de hoeveelheid en welke -informatie we van de bezoeker verlangen.

Lange formulieren (een formulier met veel velden) kan de bezoeker afschrikken en dan het formulier niet invullen.

Willen we meer informatie van de bezoeker dan is het raadzaam om gebruik te maken van zgn. conditionele secties om velden pas zichtbaar te maken zodra er al een aantal velden zijn ingevuld, eventueel door middel van de Meerkeuze en/of Radio-Button.

Formulierveld: Bestandsupload

Via dit veld geven we de bezoeker de mogelijkheid om één of meerdere bestanden toe te voegen aan het formulier:

formulier bestandsupload

Bestandsupload-veld

Het aantal bestanden, het bestandstype en de maximale grootte welke geupload mag worden is in te stellen.

Heb je bijvoorbeeld een sollicitatieformulier, dan zou de bezoeker een cv en pasfoto kunnen uploaden.

WordPress Woordenboek

Dit artikel is slechts één van de ruim 250 onderwerpen uit ons “WordPress Woordenboek”.

Wil je dit artikel en ons volledige WordPress Woordenboek bekijken, schrijf je in en je krijgt direct gratis toegang !

Woordenboek - Inschrijven

Ja, ik wil toegang tot het Woordenboek: