WordPress - Woordenboek

WordPress Permalinks

Inleiding

Permalink staat voor “permanente link” en is de url van een pagina of een bericht welke verschijnt in de browser van de bezoeker. De URL’s van elke WordPress website worden standaard na de installatie weergegeven als http://www.uw-website.nl/?p=123.

De “p” staat hier voor post en is de pagina of een bericht. Het nummer vertelt WordPress welke pagina of bericht het in de database is en toont aan de hand van dat nummer (het id-nummer) de content.

Dat is leuk, het werkt… maar het zegt de bezoeker niets. Zou u zo’n link ontvangen, verteld het niets over de pagina zelf en u zou die link waarschijnlijk negeren en niet bezoeken. Dat geld hetzelfde voor zoekmachines. Een zoekmachine die zo’n link ziet krijgt minder informatie over de pagina dan wanneer de URL (permalink) leesbaar zou zijn.

Het is dus beter om de titel van de pagina in de URL te verwerken of een aantal sleutelwoorden uit de titel of strekking van de pagina.

Als voorbeeld dit artikel. Zouden we de permalink-instellingen van WordPress niet aangepast hebben zou de url er als volgt uit zien:

https://qwain.nl/?p=14244

Sturen we die link op naar een bekende met tekst als:

“Ik heb een interessant artikel gezien, die zou je ook eens moeten lezen. Bekijk het hier: https://qwain.nl/?p=14244”.

We hebben niet verteld waar het artikel over gaat en alleen de link bijgesloten. Wat zou u doen ?

Met de juiste permalink-instellingen kan het er zo uit zien:

https://qwain.nl/wordpress-woordenlijst/permalink/

De structuur van deze url verteld direct waar het over gaat.

Permalink Instellingen

Via het beheerderspaneel onder “Instellingen -> Permalinks” kunnen we die url-structuur aanpassen:

WordPress Permalink Instellingen

Permalink Instellingen

Wij hebben de permalink instellingen aangepast zodat ook de categorie waar berichten in geplaatst zijn in de url opgenomen wordt. Maakt u geen gebruik van categorieën of vindt u het niet belangrijk dat de categorie opgenomen wordt dan kunt u kiezen voor de optie “Berichtnaam”.

De url is dan leesbaar voor zowel de bezoekers als voor de zoekmachines.

Permalink aanmaken bij pagina/bericht

Tijdens het maken van een pagina of het schrijven van een bericht zal WordPress automatisch de permalink aanmaken volgens de instellingen die we zojuist gedaan hebben.

De permalink zal opgebouwd worden uit de titel van de pagina. Is de title van de pagina bijvoorbeeld “Permalink Structuur” zal de permalink “www.uw-website.nl/permalink-structuur/” worden.

Willen we dat de permalink (url) voor die pagina alleen “permalink” is klikt u op Bewerken en u kunt die aanpassen:

WordPress Permalink Wijzigen

Permalink Wijzigen

Let op: het is belangrijk dat u de permalink goed zet alvorens de pagina of het bericht te publiceren.

Op het moment dat u op publiceren klikt zal de pagina (of het bericht) direct zichtbaar zijn voor Google en andere zoekmachines. Die zullen dan de pagina met die permalink (url) in de zoekresultaten opnemen.

Wijzigt u de permalink daarna, is de link in de zoekmachine(s) niet meer correct en zullen bezoekers bij het aanklikken van die link op de bekende 404-pagina terecht komen, of-te-wel, de pagina kan niet gevonden worden. Dat moet u ten alle tijde zien te voorkomen, tenzij u goed overweg kan met redirects.

Permalink Wijzigen

Het achteraf wijzigen van een permalink van een pagina, bericht, categorie of een tag, is eenvoudig; maar verdient enige zorgvuldigheid.

Zoals we hiervoor al aangaven worden gepubliceerde pagina’s of berichten vrijwel direct door de zoekmachines bezocht en opgenomen in hun zoekresultaten. Bij het aanpassen van een permalink zal de oude nog steeds in de zoekmachines naar boven komen. Wordt er dan op die link in de zoekresultaten geklikt komt de bezoeker uit op een 404-pagina en krijgt doorgaans een algemene scherm te zien:

WordPress Permalink 404 pagina

404 Foutmelding

Gemiddeld zien de 404-pagina’s er van het gebruikte thema niet bijzonder fraai uit en zo-wie-zo, moeten we voorkomen dat bezoekers op die pagina uitkomen.

(hoe de 404-pagina er op uw website uitziet, kunt u eenvoudig testen door een niet bestaande paginanaam achter uw domeinnaam in te typen.)

Wilt u toch de permalink wijzigen dan moet u de zoekmachines gaan vertellen wat de nieuwe permalink geworden en is. Dat wordt een redirect genoemd en met de juiste code aan die redirect mee te geven zal de oude url versneld uit de zoekresultaten verdwijnen en vervangen worden door de nieuwe gewijzigde.

Lees hier alles over redirects: Redirects instellen.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Interessante Artikelen