WordPress - Woordenboek

WordPress Menu's

Iedere website heeft wel een navigatiemenu. In dat menu zijn meestal verwijzingen (links) opgenomen naar een pagina. Het menu-label geeft dan in één woord weer waar die pagina over gaat. WordPress is van oorsprong een Blog omgeving. Het is dan niet verrassend dat binnen WordPress ook berichten en categorieën aan een menu toegekend kunnen worden.

Verder kunnen we ook eigen links aan het menu toevoegen. Dat zijn bijvoorbeeld links naar andere websites.

Menu’s Aanmaken

Voordat een menu aangemaakt kan worden dienen er pagina’s of berichten aanwezig te zijn. Zijn die er kiezen we in het beheerderspaneel voor “Weergave -> Menu’s”:

WordPress menu maken

Beheerderspaneel -> Menu’s

Het algemene scherm voor het maken en beheren van menu’s zal dan openen:

WordPress menu aanmaken

Menu aanmaken

Daar dit het eerste menu is wat we maken dienen we eerst de naam van het menu op te geven (1) en dan het menu aan te laten maken (2) door op Menu aanmaken te klikken.

Binnen een thema zijn er vaak meerdere menulocaties. Een daarvan is bedoeld voor het hoofdmenu en vandaar dat we het eerste menu wat we maken dan ook “Hoofdmenu” noemen. Dan is het later herkenbaar waar dat menu staat en waar het voor bedoeld is.

Hebben we op Menu Aanmaken geklikt kunnen we pagina’s aan het menu gaan toevoegen:

WordPress pagina's aan het menu toevoegen

Menu Pagina’s Toevoegen

Bij:

 • (1) zien we de pagina’s die er beschikbaar (aangemaakt) zijn;
 • (2) zien we de menulocaties die het thema heeft;
 • (3) de opties om het menu op te slaan.

De reden dat er twee knoppen Menu opslaan zijn is dat bij uitgebreide menu’s we dan de dichts bijzijnde (boven of onder) kunnen kiezen.

Pagina’s Toevoegen

Links in het scherm bij Pagina’s (1) selecteren we nu de pagina’s die we aan het menu willen toevoegen. Daarvoor dienen we eerst een vinkje te zetten voor de pagina’s die we willen toevoegen en dan op de knop Aan menu toevoegen te klikken.

We willen alle pagina’s aan het menu toevoegen en kiezen dan voor “Alles selecteren” en dan voor Aan menu toevoegen. Alle (geselecteerde) pagina’s verschijnen nu onder “Menustructuur”.

De volgorde van de pagina’s is nog niet zoals we zouden willen en we kunnen die aanpassen door een een pagina aan te klikken en die dan te slepen naar de plaats waar die moet verschijnen in het menu. De pagina’s staan hier van boven naar onder, wat in een horizontaal menu van links naar rechts betekend.

We selecteren een pagina door die aan te klikken en de rechter-muisknop ingedrukt te houden, een:

WordPress Muiscursor bij selectie

verschijnt en we kunnen dan de pagina naar boven of beneden slepen en plaatsen waar die dan in het menu moet verschijnen:

WordPress Menu sorteren

Pagina op volgorde zetten

Staan de pagina’s op volgorde dienen we alleen de menulocatie nog aan te geven. Die zien we onder “Menu instellingen”.

Het aantal menulocaties en de plaats waar die locatie zich bevindt op de website wordt bepaald door het thema. Een thema heeft vaak meerdere locaties. De benaming van de locaties wordt door de thema-ontwikkelaar bepaald, zo ook waar de locatie zich bevindt. Als het thema goed gedocumenteerd is vinden we die locaties dan ook in de documentatie terug, helaas is het in de praktijk zo dat we die proefondervindelijk moeten ontdekken. Dus, kies de locatie, het menu opslaan en op de website bekijken waar het menu verschijnt.

In dit voorbeeld (thema) hebben we twee locaties: “Bovenste Menu” en “Socialelinksmenu”. We kiezen voor het “Bovenste Menu”, wat logisch zou zijn voor het Hoofdmenu en dan voor Menu opslaan.

Submenu’s

Het maken van een submenu gaat net zo eenvoudig als het maken van het hoofdmenu. We hebben twee extra pagina’s gemaakt die we in het hoofdmenu onder “Over Ons” willen plaatsen.

Na het aanmaken van die pagina’s verschijnen ze dan ook onder het blok “Pagina’s”:

WordPress submenu maken

Submenu maken

 • (1) selecteer de pagina’s die toegevoegd moeten worden door ze aan te vinken;
 • (2) klik Aan menu toevoegen;
 • (3) de pagina’s verschijnen nu onder de overige menu-items en dienen dan op hun plaats gesleept te worden.

Om deze twee pagina’s als submenu onder “Over Ons” te laten verschijnen dienen ze onder “Over Ons” geplaatst te worden en dan naar rechts gesleept te worden zodat het er zo uit ziet:

WordPress Submenu

Submenu

En dan niet vergeten om op Menu opslaan te klikken, en het submenu is aangemaakt.

Om dan weer een submenu onder een submenu te maken, sleept u de pagina nog een plaatsje verder naar rechts. Bijvoorbeeld “Geschiedenis” onder “Even voorstellen”:

WordPress meerdere levels menu

3de nivo menu

Nu is dit een beetje vreemd voorbeeld, maar het principe is eenvoudig. Het is mogelijk om erg veel submenu’s aan te maken, echter is dat niet raadzaam. Ook hier dient u het gebruik (bezoek) van de website op een mobiele telefoon in het achterhoofd te houden. Veel submenu’s werkt namelijk niet vriendelijk op een tablet of mobiele telefoon.

Is een submenu niet te vermijden probeer het dan in te perken tot maximaal één nivo.

Beter is het om op de pagina te verwijzen via een link naar onderliggende pagina’s.

Berichten en/of Categorieën toevoegen

Het toevoegen van berichten en categorieën werkt hetzelfde als voor pagina’s. In het rechtergedeelte kiest u dan voor berichten of categorieën en dan voor Aan menu toevoegen. U sleept het bericht of de categorie dan op de plaats in het menu, zoals hiervoor bij pagina’s; het Menu opslaan en u bent klaar.

WordPress bericht toevoegen aan menu

Bericht toevoegen

Link toevoegen

Stel u heeft meerdere websites en wil een link aanbrengen in een menu naar die andere website of een link naar een website van iemand anders. In het rechtergedeelte kiest u dan voor “Aangepaste links”:

WordPress link toevoegen aan het menu

Link toevoegen aan het menu

Dus bij:

 • (1) klikt u op “Aangepast links” en vult dan de url en de linktekst in. De linktekst wordt dan het menulabel;
 • (2) klik op Aan menu toevoegen;
 • (3) sleep de link naar de juiste plaats in het menu.

Dan vanzelfsprekend het Menu Opslaan en de link is aan het menu toegevoegd.

Menu Items Wijzigen / Verwijderen

Om een menu-item te wijzigen of te verwijderen klikt u op het kleine omgekeerde driehoekje. De volgende opties komen dan tevoorschijn:

Wordpress menulabel verwijderen

Menu-item Wijzigen / Verwijderen

Bij:

 • (1) kunt u het label wijzigen. Dat is de naam van het menu-item welke op de website in het menu getoond wordt. Standaard is dat de titel van de pagina, het bericht of de categorie;
 • (2) hiermee kunt u het menu-item verplaatsen (zonder te slepen). Bij grote menu’s kan dat soms nauwkeuriger werken. Het is echter alleen mogelijk om items omhoog en omlaag te verplaatsen;
 • (3) hier heeft u de optie om een menu-item te verwijderen. Let op: u krijgt geen waarschuwing, het menu-item is dan gelijk verdwenen !

Heeft u wijzigingen aangebracht, dan weer op Menu opslaan klikken en de wijzigingen worden doorgevoerd.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Interessante Artikelen