WordPress - Woordenboek

WordPress ID-Nummers

Bijna alles in WordPress heeft een zogenaamd ID-nummer, of te wel een identificatienummer. Iedere pagina, ieder bericht, gebruiker, categorie, etc. heeft zo’n nummer.

Veel plugins zullen, bij bepaalde functionaliteit, vragen om één of meerdere van die IDs in te voeren om, bijvoorbeeld, bepaalde berichten uit te sluiten of juist te gebruiken.

Een voorbeeld van zo’n plugin is “Contextueel Related Posts”. Die plugin laat gerelateerd berichten zien, zoals onderaan dit bericht. Dat gebeurd geheel automatisch aan de hand van de content. Het is ook mogelijk om zelf aan te geven welke berichten er getoond dienen te worden en dan moet je het ID-nummer van die berichten opgeven:

WordPress ID Nummer opgeven

ID Nummer opgeven

Die IDs moet je dan zelf opzoeken.  IDs opzoeken voor berichten doe je door in het Dashboard naar het Berichten-overzicht te gaan en dan met je cursor over een bericht te gaan. Je ziet dan het ID-nummer verschijnen in je browser:

WordPress Berichten ID

Berichten-ID

WordPress ID Types

Er zijn dus verschillende types IDs. De meest voorkomende zijn:

  • Pagina en Berichten -ID;
  • Categorieën en Tag -ID;
  • Media-ID;
  • Reactie-ID;
  • Gebruiker-ID.

Pagina en Berichten -IDs

Hoe we een Berichten-ID kunnen vinden hebben we al in het voorgaand voorbeeld gezien. Dit geldt hetzelfde voor pagina’s. Tijdens het aanmaken of bewerken van een pagina of bericht, zie het ID-nummer ook in de adresbalk van je browser:

WordPress ID in browserbalk

ID in browserbalk

Een pagina of berichten -ID wordt altijd voorafgegaan door de code “post = “. Achter het is-gelijk-aan teken staat dan het nummer (de ID) van het bericht of pagina. Dit geldt dan tevens voor “Custom Post Types”.

Custom Post Type ID

Wij maken regelmatig gebruik van “Contentblokken” om tekst welke in meerdere berichten of op meerdere pagina’s terug komt te plaatsen en vanaf één centrale plaats bij te werken. Hoe, dat lees je on ons artikel: “Contentblokken“.

Die contentblokken zijn niets anders dan berichten aangemaakt als “Custom Post Type”. Om daar de ID van de achterhalen werkt hetzelfde als bij pagina’s en berichten. Deze plugin gebruikt het ID-nummer om het desbetreffende contentblok terug te vinden:

WordPress Contentblokken ID

Contentblokken ID

Media IDs

Ook voor Media in de Media Bibliotheek worden ID’s gebruikt. Heb je een ID-nummer nodig van een bepaalde afbeelding welke in de Media Bibliotheek. Deze worden ook voorafgegaan door “post=”. Om nu een Media-ID te achterhalen ga je naar de Media Bibliotheek en zorg je dat het overzicht weergegeven wordt in de lijst-weergave (1):

WordPress afbeeldingen ID

Media ID

Daarna ga je met je muis-cursor over de media waarvan je het ID-nummer wilt achterhalen en zie je onderin in je browser (2) het nummer verschijnen.

Categorieën en Tag -IDs

Categorieën en Tags maken ook gebruik van IDs. Heb je zo’n ID-nummer nodig dan vindt je die bij zowel categorieën als bij Tags door of met de muis over de categorie / Tag -naam te gaan en dan onderin je browser de code “tag_ID = ” op te zoeken en het daar achter geplaatste nummer is het ID-nummer. Bij het bewerken van een categorie of Tag zie je het id in je adresbalk:

WordPress Categorie ID

Categorie ID

Reactie ID

Het zal niet vaak voorkomen dat je een reactie-ID nodig hebt, maar die vindt je door een reactie te openen (te bewerken). In je adresbalk zie je dan iets als:

WordPress Reactie ID

Reactie ID

Een reactie-ID wordt voorafgegaan door “c = “. In dit voorbeeld is het ID dus 988.

Gebruikers-ID

Net als voorgaande IDs kun je het ID-nummer van de verschillende gebruikers op dezelfde manier achterhalen in het gebruikers-overzicht. Het gebruikers-ID wordt aangegeven door “user_id =“. Alleen bekijk je je eigen profiel dan zie je die code niet terug in de adresbalk.

Wil je je eigen ID-nummer achterhalen dan is dat mogelijk door naar het pagina of berichten -overzicht in het Dashboard en dan met je muis over de auteursnaam van die pagina of bericht te gaan die jij gepubliceerd hebt, dan verschijnt onderin je browser de code “author = ” met daarachter een nummer welke dan jouw ID-nummer is:

WordPress Gebruikers ID

Gebruikers ID

Plugin 'Show IDs'

Nu zou het een stuk handiger zijn, met name bij de pagina’s en berichten, als het ID in het overzicht te zien zou zijn. Hiervoor is de plugin “Show IDs” een handige tool.

Installatie

WordPress Show ID Plugin

Plugin Installeren


(bekijk ons artikel: Plugins Installeren, voor de diverse manieren om een plugin te installeren)

Overzicht met ID

Na installatie en activatie werkt de plugin gelijk. Er zijn geen instellingen. Ga je nu bijvoorbeeld naar het berichten-overzicht in het WordPress Dashboard dan zie je alle IDs in het overzicht terug:

WordPress Overzicht met ID

Overzicht met ID

De IDs vindt je nu ook terug in het pagina-overzicht, bij gebruikers, reacties, categorieën en tags en bij sommige custom post types.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .