WordPress - Woordenboek

Website Hosting

Inleiding

Hosting is het huren van ruimte op een computer voor het plaatsen van bijvoorbeeld een website. Het bedrijf dat de hosting aanbiedt wordt hostingprovider genoemd, de ruimte webruimte , de huurovereenkomst hostingabonnement en de computer waar de hosting op plaatsvindt webserver.

Door de grote populariteit van internet en het maken van websites zijn er ondertussen erg veel aanbieders. Hieronder zullen we een aantal tips geven waar u op moet letten bij het afsluiten van een hostingabonnement, maar eerst zullen we de verschillende pakketten beschrijven.

Gratis Hosting

Via WordPress.com heeft u de mogelijkheid om een website gratis te hosten. Wilt u echter serieus aan de slag met uw website raden wij gratis hosting af. Het nadeel van gratis hosting is dat er veel restricties aan vast zitten. Zo is vaak de naam van de aanbieder een onderdeel van de website naam in de browser. Bij WordPress.com ziet een website-adres (URL) er zo uit:

uw-website.wordpress.com

Verder worden er meestal advertenties geplaatst op de website waar u verder geen invloed op heeft en ook niets aan verdient.

Het grootste nadeel is dat u gevonden wordt in zoekmachines als bijvoorbeeld Google, met een website-adres als hiervoor getoond. Wilt u uiteindelijk een volledig eigen website-adres in de vorm van uw-website.nl; dan dient u alle opgebouwde ranking in de zoekmachines (bijna) opnieuw op te bouwen.

Op het moment van schrijven van dit bericht, heeft u al een goed hostingpakket vanaf € 3,- per maand.

Shared Hosting

Deze vorm van hosting is de meest voorkomende vorm en is niets anders dan dat u ruimte toegewezen krijgt op een grote webserver. U deelt de webserver met meerdere gebruikers (websites van andere). Dit is vergelijkbaar met een eigen opslagruimte huren in een groot magazijn. U alleen heeft toegang tot uw opslagruimte.

Hoe deze vorm van hosting ingedeeld wordt bij de hostingprovider maakt het onderscheid. Met name de snelheid en beveiliging spelen hier een rol.

Dedicated Hosting

Bij Dedicated Hosting krijgt u de beschikking over een eigen computer bij de hostingprovider. U kunt die dan volledig inrichten naar eigen behoefte. Deze vorm van hosting wordt voornamelijk gebruikt door grotere partijen die volledig alles in eigen beheer willen hebben en de webserver extern willen plaatsen.

VPS Hosting

VPS staat voor Virtual Private Server en is een vorm van hosting welke tussen Shared Hosting en Dedicated Hosting valt. U krijgt een gedeelte van een server toegewezen met dezelfde mogelijkheden als bij Dedicated Hosting.

VPS hosting is sneller dan Shared Hosting en daardoor een goede oplossing als u een website heeft die erg veel bezoekers trekt.

Managed WordPress Hosting

Door de populariteit van WordPress bieden sommige hostingproviders ook een zgn. “Managed WordPress Hosting” pakket aan. De verschillen ten opzichte van de standaard Shared Hosting abonnementen verschillen per aanbieder.

Doorgaans wordt bij deze vorm als extra dienst; Automatische Updates, Backup, Veiligheid en Support aangeboden.

Voor- en Nadelen van Managed WordPress Hosting

Voordelen:

  • Snelheid: de webserver is volledig ingericht voor WordPress en de website wordt dan ook snel geladen;
  • Veilig: de hostingprovider zorgt voor de optimale beveiliging tegen bijv. hackers;
  • Backup: de volledige backup wordt verzorgd;
  • Up-to-Date: Updates van WordPress worden volledig verzorgd;
  • Support: u krijgt ondersteuning door supportmedewerkers die WordPress begrijpen.

Nadelen:

  • Aangezien de hostingprovider alle technische zaken voor u uit handen neemt, bent u niet meer volledig de baas over uw website;
  • Niet alle plugins zijn toegestaan: Sommige plugins beïnvloeden de snelheid van de website en worden daardoor geblokkeerd door de hostingprovider omdat zij een bepaalde laadsnelheid willen garanderen.
  • Kosten: deze vorm van hosting is doorgaans duurder dan Shared Hosting.

Reseller Hosting

De Reseller Hosting is bedoeld voor diegene die hosting-pakketten wil verkopen onder eigen label (naam).

Bijvoorbeeld: een webdesigner wil een volledig pakket aan diensten bieden, inclusief een hostingabonnement; maar wil niet de computers die daar bij horen zelf te hoeven aanschaffen, te onderhouden en verder wat daar nog meer bij komt kijken.

Hostingprovider Criteria

Er zijn tegenwoordig erg veel partijen die hostingabonnementen aanbieden en daardoor kan het lastig zijn om er één te kiezen. Abonnementen zijn er vanaf € 0,- tot 10-tallen euros per maand en zijn er ondertussen honderden verschillende abonnementen verkrijgbaar.

Een bekend gezegde is:

Goedkoop is duurkoop…

Een mooie Engelse variant is:

If you pay peanuts, you get monkeys…

Dus als eerste stelregel willen we adviseren niet direct naar de prijs te kijken, een goed pakket behoeft niet veel te kosten; maar kiest u voor de prijs, krijgt u waarvoor u betaald.

Hieronder eerst een aantal begrippen, die bij de pakketkeuze naar voren komen:

SSL

SSL zorgt ervoor dat uw website een extra beveiligings-certificaat meekrijgt. Daardoor wordt uw website aangetoond met HTTPS en door Google beter geïndexeerd. De hostingprovider dient dat te ondersteunen en dat certificaat aan uw website (domeinnaam) toe te kennen. Veel hostingproviders bieden één certificaat gratis aan bij een abonnement.

Snelheid

De laadsnelheid is niet alleen belangrijk voor de bezoeker, maar tevens is het een onderdeel van beoordeling (ranking) van Google. Hoe sneller een pagina geladen wordt des te beter wordt je bevonden door Google (t.o.v. vergelijkbare websites).

Die laadsnelheid is, helaas, niet van te voren te testen en is niet volledig afhankelijk van de hostingprovider maar ook van de opbouw van de website zelf.

Hostingproviders die webruimte aanbieden via SSD-opslag zijn sneller dan de opslag via een traditionele harddisk.

Opslagruimte

De ruimte welke de hostingprovider biedt in het abonnement kunt u vergelijken met de harddiskruimte van uw pc. Wilt u meer opslaan (foto’s, video) dan heeft u meer ruimte nodig. De aangeboden ruimte is meestal inclusief de ruimte die gebruikt wordt voor e-mailverkeer. Dat kan dus misleidend zijn. U heeft de indruk dat u bijvoorbeeld 5Gb aan ruimte beschikbaar hebt voor uw website en op een dag is die vol, terwijl uw website maar 0,5Gb in beslag neemt. Dan heeft u waarschijnlijk erg veel e-mails via de website gekregen of verzonden die ook allemaal in uw webruimte worden bewaard.

De daadwerkelijke website ruimte die u nodig heeft is dus afhankelijk van uw website (veel of weinig afbeeldingen) en het e-mail verkeer. Het e-mail verkeer en de opslag daarvan kunt u onder controle houden door het juist gebruik maken van een e-mail -programma als Outlook. Wilt u de e-mails ook extern bij de hostingprovider bewaren dan dient u wel rekening te houden met de opslag.

Sommige hostingproviders bieden een duidelijk beleid: Webruimte is alleen voor de website en E-mailruimte, apart voor e-mail opslag.

Dus, bij de keuze van een pakket; is het raadzaam om ook hierbij van te voren na te denken en te zien of het pakket inclusief e-mail-opslag is of dat daar extra ruimte voor is.

Database

Voor een WordPress website heeft u minimaal één database nodig. Wilt u meerdere websites onder hetzelfde pakket, dan dient dat pakket dus meerdere databases aan te bieden.

Dataverkeer

Onder dataverkeer wordt verstaan het maximale aan Gb’s wat er per maand (abonnementsperiode) gebruikt mag worden. Stel een foto op een pagina is 5Mb groot en die pagina wordt 100x bekeken die maand, dan is er 500Mb (= 0,5Gb) die maand al aan dataverkeer verbruikt.

De meeste providers bieden tegenwoordig onbeperkt dataverkeer aan, echter is het nog wel iets wat duidelijk moet zijn alvorens een abonnement te kiezen. Geen verrassingen achteraf.

Uptime

Uptime is de tijd dat de server daadwerkelijk online is. Die tijd wordt gemeten over 365 dagen per jaar en iedere minuut van de dag. Een uptime van 99,9% betekend dus dat de server 0,1% dat jaar niet online is geweest en dus niet bereikbaar was. In uren betekend dat: 365 dagen x 24 uur x 0,1% = 8,76 uur.

Serverlocatie

De laadsnelheid van een website speelt tegenwoordig een steeds belangrijkere rol voor de website. Iedere milliseconde die er gewonnen kan worden is er één.

De locatie waar de webserver van de provider zich bevindt speelt daar ook een (als is het een kleine) rol in. U kunt zich voorstellen dat een webserver welke in Amsterdam staat sneller te benaderen is dan eenzelfde webserver die ergens in Amerika staat.

Hostingprovider Kiezen

Bij het kiezen van een hostingprovider dient u dus voorgaande begrippen in het achterhoofd te houden. Wie is de beste, de snelste, de veiligste, de goedkoopste…. daar zijn geen standaard antwoorden op. Ervaring en daardoor persoonlijke voorkeur, spelen dan ook een rol.

De website: Webhosters.nl verricht regelmatig testen aangaande de ruim 469 aanbieders van hostingpakketten en is dan ook zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .