WordPress - Woordenboek

Website Hosting

Inleiding

Hosting is het huren van ruimte op een computer voor het plaatsen van bijvoorbeeld een website. Het bedrijf dat de hosting aanbiedt wordt hostingprovider genoemd, de ruimte webruimte , de huurovereenkomst hostingabonnement en de computer waar de hosting op plaatsvindt webserver.

Door de grote populariteit van internet en het maken van websites zijn er ondertussen erg veel aanbieders. Hieronder zullen we een aantal tips geven waar u op moet letten bij het afsluiten van een hostingabonnement, maar eerst zullen we de verschillende pakketten beschrijven.

Gratis Hosting

Via WordPress.com heeft u de mogelijkheid om een website gratis te hosten. Wilt u echter serieus aan de slag met uw website raden wij gratis hosting af. Het nadeel van gratis hosting is dat er veel restricties aan vast zitten. Zo is vaak de naam van de aanbieder een onderdeel van de website naam in de browser. Bij WordPress.com ziet een website-adres (URL) er zo uit:

uw-website.wordpress.com

Verder worden er meestal advertenties geplaatst op de website waar u verder geen invloed op heeft en ook niets aan verdient.

Het grootste nadeel is dat u gevonden wordt in zoekmachines als bijvoorbeeld Google, met een website-adres als hiervoor getoond. Wilt u uiteindelijk een volledig eigen website-adres in de vorm van uw-website.nl; dan dient u alle opgebouwde ranking in de zoekmachines (bijna) opnieuw op te bouwen.

Op het moment van schrijven van dit bericht, heeft u al een goed hostingpakket vanaf € 3,- per maand.

Shared Hosting

Deze vorm van hosting is de meest voorkomende vorm en is niets anders dan dat u ruimte toegewezen krijgt op een grote webserver. U deelt de webserver met meerdere gebruikers (websites van andere). Dit is vergelijkbaar met een eigen opslagruimte huren in een groot magazijn. U alleen heeft toegang tot uw opslagruimte.

Hoe deze vorm van hosting ingedeeld wordt bij de hostingprovider maakt het onderscheid. Met name de snelheid en beveiliging spelen hier een rol.

Dedicated Hosting

Bij Dedicated Hosting krijgt u de beschikking over een eigen computer bij de hostingprovider. U kunt die dan volledig inrichten naar eigen behoefte. Deze vorm van hosting wordt voornamelijk gebruikt door grotere partijen die volledig alles in eigen beheer willen hebben en de webserver extern willen plaatsen.

VPS Hosting

VPS staat voor Virtual Private Server en is een vorm van hosting welke tussen Shared Hosting en Dedicated Hosting valt. U krijgt een gedeelte van een server toegewezen met dezelfde mogelijkheden als bij Dedicated Hosting.

VPS hosting is sneller dan Shared Hosting en daardoor een goede oplossing als u een website heeft die erg veel bezoekers trekt.

Managed WordPress Hosting

Door de populariteit van WordPress bieden sommige hostingproviders ook een zgn. “Managed WordPress Hosting” pakket aan. De verschillen ten opzichte van de standaard Shared Hosting abonnementen verschillen per aanbieder.

Doorgaans wordt bij deze vorm als extra dienst; Automatische Updates, Backup, Veiligheid en Support aangeboden.

Voor- en Nadelen van Managed WordPress Hosting

Voordelen:

  • Snelheid: de webserver is volledig ingericht voor WordPress en de website wordt dan ook snel geladen;
  • Veilig: de hostingprovider zorgt voor de optimale beveiliging tegen bijv. hackers;
  • Backup: de volledige backup wordt verzorgd;
  • Up-to-Date: Updates van WordPress worden volledig verzorgd;
  • Support: u krijgt ondersteuning door supportmedewerkers die WordPress begrijpen.

Nadelen:

  • Aangezien de hostingprovider alle technische zaken voor u uit handen neemt, bent u niet meer volledig de baas over uw website;
  • Niet alle plugins zijn toegestaan: Sommige plugins beïnvloeden de snelheid van de website en worden daardoor geblokkeerd door de hostingprovider omdat zij een bepaalde laadsnelheid willen garanderen.
  • Kosten: deze vorm van hosting is doorgaans duurder dan Shared Hosting.

Reseller Hosting

De Reseller Hosting is bedoeld voor diegene die hosting-pakketten wil verkopen onder eigen label (naam).

Bijvoorbeeld: een webdesigner wil een volledig pakket aan diensten bieden, inclusief een hostingabonnement; maar wil niet de computers die daar bij horen zelf te hoeven aanschaffen, te onderhouden en verder wat daar nog meer bij komt kijken.

Hostingprovider Criteria

Er zijn tegenwoordig erg veel partijen die hostingabonnementen aanbieden en daardoor kan het lastig zijn om er één te kiezen. Abonnementen zijn er vanaf € 0,- tot 10-tallen euros per maand en zijn er ondertussen honderden verschillende abonnementen verkrijgbaar.

Een bekend gezegde is:

Goedkoop is duurkoop…

Een mooie Engelse variant is:

If you pay peanuts, you get monkeys…

Dus als eerste stelregel willen we adviseren niet direct naar de prijs te kijken, een goed pakket behoeft niet veel te kosten; maar kiest u voor de prijs, krijgt u waarvoor u betaald.

Hieronder eerst een aantal begrippen, die bij de pakketkeuze naar voren komen:

SSL

SSL zorgt ervoor dat uw website een extra beveiligings-certificaat meekrijgt. Daardoor wordt uw website aangetoond met HTTPS en door Google beter geïndexeerd. De hostingprovider dient dat te ondersteunen en dat certificaat aan uw website (domeinnaam) toe te kennen. Veel hostingproviders bieden één certificaat gratis aan bij een abonnement.

Snelheid

De laadsnelheid is niet alleen belangrijk voor de bezoeker, maar tevens is het een onderdeel van beoordeling (ranking) van Google. Hoe sneller een pagina geladen wordt des te beter wordt je bevonden door Google (t.o.v. vergelijkbare websites).

Die laadsnelheid is, helaas, niet van te voren te testen en is niet volledig afhankelijk van de hostingprovider maar ook van de opbouw van de website zelf.

Hostingproviders die webruimte aanbieden via SSD-opslag zijn sneller dan de opslag via een traditionele harddisk.

Opslagruimte

De ruimte welke de hostingprovider biedt in het abonnement kunt u vergelijken met de harddiskruimte van uw pc. Wilt u meer opslaan (foto’s, video) dan heeft u meer ruimte nodig. De aangeboden ruimte is meestal inclusief de ruimte die gebruikt wordt voor e-mailverkeer. Dat kan dus misleidend zijn. U heeft de indruk dat u bijvoorbeeld 5Gb aan ruimte beschikbaar hebt voor uw website en op een dag is die vol, terwijl uw website maar 0,5Gb in beslag neemt. Dan heeft u waarschijnlijk erg veel e-mails via de website gekregen of verzonden die ook allemaal in uw webruimte worden bewaard.

De daadwerkelijke website ruimte die u nodig heeft is dus afhankelijk van uw website (veel of weinig afbeeldingen) en het e-mail verkeer. Het e-mail verkeer en de opslag daarvan kunt u onder controle houden door het juist gebruik maken van een e-mail -programma als Outlook. Wilt u de e-mails ook extern bij de hostingprovider bewaren dan dient u wel rekening te houden met de opslag.

Sommige hostingproviders bieden een duidelijk beleid: Webruimte is alleen voor de website en E-mailruimte, apart voor e-mail opslag.

Dus, bij de keuze van een pakket; is het raadzaam om ook hierbij van te voren na te denken en te zien of het pakket inclusief e-mail-opslag is of dat daar extra ruimte voor is.

Database

Voor een WordPress website heeft u minimaal één database nodig. Wilt u meerdere websites onder hetzelfde pakket, dan dient dat pakket dus meerdere databases aan te bieden.

Dataverkeer

Onder dataverkeer wordt verstaan het maximale aan Gb’s wat er per maand (abonnementsperiode) gebruikt mag worden. Stel een foto op een pagina is 5Mb groot en die pagina wordt 100x bekeken die maand, dan is er 500Mb (= 0,5Gb) die maand al aan dataverkeer verbruikt.

De meeste providers bieden tegenwoordig onbeperkt dataverkeer aan, echter is het nog wel iets wat duidelijk moet zijn alvorens een abonnement te kiezen. Geen verrassingen achteraf.

Uptime

Uptime is de tijd dat de server daadwerkelijk online is. Die tijd wordt gemeten over 365 dagen per jaar en iedere minuut van de dag. Een uptime van 99,9% betekend dus dat de server 0,1% dat jaar niet online is geweest en dus niet bereikbaar was. In uren betekend dat: 365 dagen x 24 uur x 0,1% = 8,76 uur.

Serverlocatie

De laadsnelheid van een website speelt tegenwoordig een steeds belangrijkere rol voor de website. Iedere milliseconde die er gewonnen kan worden is er één.

De locatie waar de webserver van de provider zich bevindt speelt daar ook een (als is het een kleine) rol in. U kunt zich voorstellen dat een webserver welke in Amsterdam staat sneller te benaderen is dan eenzelfde webserver die ergens in Amerika staat.

Hostingprovider Kiezen

Bij het kiezen van een hostingprovider dient u dus voorgaande begrippen in het achterhoofd te houden. Wie is de beste, de snelste, de veiligste, de goedkoopste…. daar zijn geen standaard antwoorden op. Ervaring en daardoor persoonlijke voorkeur, spelen dan ook een rol.

De website: Webhosters.nl verricht regelmatig testen aangaande de ruim 469 aanbieders van hostingpakketten en is dan ook zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .


QWAIN - Quality Without Any Interesting Name
Uw partner voor professioneel, snel en betrouwbaar website design, ontwikkeling en trainingen.

WordPress Nieuwsbrief
WordPress Nieuwsbrief

Geen artikel missen ? Volg dan de duizenden die onze Online WordPress artikelen maandelijks lezen:

Formulierberichten: Foutmelding

Bij vrijwel ieder veld zijn één of meerdere meldingen in te stellen. De foutmelding is er daar één van.

Kolom Indeling

Er verschijnt een foutmelding als het veld “verplicht” is en niet ingevuld of geselecteerd is. Er kan ook een foutmelding getoond worden als de ingevulde waarde niet correct is. Ten behoeve van de gebruikersvriendelijk is het raadzaam om bij ieder veld de foutmelding aan te passen aan het type veld en wat er verwacht wordt dat de gebruiker in moet vullen.

Bij de “Globale Instellingen” vindt je een aantal standaard meldingen welke daar ook aangepast kunnen worden.

Formulierlayout: Kolommen

De velden op het formulier zijn eenvoudig in kolommen weer te geven. Via de CSS-Layout-Klassen optie kies je dan de kolom-breedte:

Kolom Indeling

Ook te opties van de Meerkeuze en de Radioknop zijn in kolommen in te delen.

Formulierveld: Dynamisch

Dit veld wordt gebruikt om dynamisch waarden op te halen uit andere formulieren:

formulieren dynamisch waarden ophalen

In dit voorbeeld hebben we een tweede formulier waarin we de product info, prijs en afbeelding hebben opgeslagen. Het selectieveld is van het type dynamisch en haalt dan de bijkomende informatie op uit het product-formulier.

Formulierveld: Adres

Met dit veld is het mogelijk om in één keer een volledig aantal velden te tonen om adres-informatie in te laten vullen.

Adres Velden

Via de instellingen is de landselectie eventueel uit te schakelen. Er is ook nog een mogelijkheid om een provincie-veld te laten tonen. De extra regel voor de straatnaam is niet uit te zetten. Zouden we dat willen dienen we dat via “Extra CSS” te bewerkstelligen.

Formulierveld: Schakelaar

Met dit veld kunnen we de bezoeker laten kiezen tussen twee waardes als een soort van aan/uit schakelaar.

formulieren schakelaar keuze veld
De keuzes (in dit voorbeeld “Ja” en “Nee”) als ook het label zijn in te stellen.

Via de stylen is het mogelijk om de schakelaar een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. De gekozen waardes worden echter niet opgeslagen.

Het veld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om secties wel of niet te tonen.

Formulierveld: Schuifknop

Via de schuifknop kunnen we de gebruiker een nummer laten selecteren.

formulieren nummer schuifknop

Het laagste en het hoogste getal is instelbaar, zo ook het aantal decimalen en stappen waarmee het getal verhoogd of verlaagd zal worden.

Via de stylen is het mogelijk om de knop en de lijn een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. Via “Eigen CSS” is het mogelijk om bijvoorbeeld een “€” teken voor het getal te laten tonen.

Formulierveld: Schaal (Scale)

Met dit veld kan eenvoudig een beoordelingsveld worden aangemaakt welke getoond wordt als een set van Radioknoppen:

Schaalbeoordeling

De nummering is instelbaar van 0 – 20.

Het is verder een vrij eenvoudig veld. Aan de nummers is geen scheidingswaarde toe te kennen om hier een eigen rekenwaarde mee te creëren. Wil je een eigen rekenfactor toevoegen dan dien je de Radio Button te gebruiken.

Formulierveld: Verborgen Veld

Dit veld wordt niet getoond aan de bezoeker en wordt gebruikt om gegevens in op te slaan die we zelf verder willen gebruiken.

Verborgen veld

Toepassingen van dit veld zijn bijvoorbeeld: berekeningen of het samenvoegen van gegevens als aanhef, voor- en achternaam om een brief- of e-mail aanhef te creëren.

Het is raadzaam om het label van het veld een voor jezelf duidelijk herkenbare naam te geven en ook de veldsleutel te benoemen. Daarmee wordt het gebruik van het veld bij andere velden met dynamische waarden of het maken van formulier-acties en weergaven eenvoudiger. Het veld is dan namelijk herkenbaar.

Formulierveld: Sterbeoordeling

De sterbeoordeling kan gebruikt worden om de gebruiker eenvoudig een score te late geven.

Sterbeoordeling

Het aantal te tonen sterren is in te stellen.

De stijl van de sterren is niet instelbaar via de standaard stijlen en dient dan via “Eigen CSS” te worden opgemaakt.

Veldlabel

Via het veldlabel geven we het veld een ‘zichtbare’ naam voor de gebruiker. Veelal geeft het veldlabel al aan wat er in het veld ingevuld dient te worden:

Veldlabel

Het label dient bij voorkeur kort en duidelijk te zijn. Willen we meer uitleg kwijt kunnen we eventueel de veldbeschrijving gebruiken en/of een placeholder plaatsen.

De positie van het label is instelbaar (boven, onder, voor het veld….) en de opmaak van het veldlabel is in te stellen via de Stijlen en is per formulier of zelfs per veld apart op te maken.

Veldomschrijving

De veldomschrijving is een korte tekst welke onder het veld getoond wordt om een korte uitleg te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld ingevuld wordt:

Veldomschrijving

De opmaak als lettertype grootte, kleur en de uitlijning is in te stellen via de formulier-stijlen en eventueel per formulier of per veld aan te passen.

Formulierveld: RTF (Rich Text)

Het RTF (Rich Text Field) is eenzelfde veld als de Paragraaf, maar dan met de TinyMCE Tekstbewerker functies:

Rich Text Field

Het is mogelijk om een pagina te maken met een formulier welke gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de gebruiker een WordPress-bericht aan te laten maken. Dan wordt dit veld ingezet om het bericht in op te maken.

Formulier Instellingen: Ajax & JavaScript

Via de instellingen van het formulier kunnen we aangeven of er gebruik gemaakt dient te worden van Ajax & JavaScript:

Ajax & JavaScript Instellingen

Bij grotere formulieren is het aanvinken van de eerste optie een aanrader. De formulieren-editor laadt sneller bij het opslaan.

Willen we dat als de gebruiker de verzendknop klikt de pagina niet ververst wordt dan dienen we de tweede optie aan te vinken.

Als de laatste optie is aangevinkt zullen alle velden welke een vaste invoer verlangen (e-mail, datum, tijd, etc.) of verplichte velden direct gecontroleerd worden in plaats van bij het aanklikken van de verzendknop.

CSS Layout Klassen

De “CSS Layout Klassen” worden voornamelijk gebruikt om meerdere velden op één rij (dus naast elkaar) te plaatsen.

Velden op één rij

Velden op één rij

Via de CSS Layout Klassen is het ook mogelijk om bij de meerkeuze-opties de opties in meerdere kolommen te tonen en rekenvelden op te maken.

Lookup Waarde/Veld

Via een lookup kunnen we data uit andere formulieren intergreren in het formulier om bijvoorbeeld een uitklapveld te vullen:

Lookup

In dit voorbeeld hebben we een formulier waarmee alle hondenrassen zijn opgeslagen. Op een ander formulier gebruiken we die opgeslagen rassen dan als uitklapbaar-keuze-veld om de gebruiker zo zijn/haar ras te laten kiezen. Wijzigen we een ras in het rassen-formulier is die wijziging dan ook direct beschikbaar op het formulier waar we de lookup gebruiken.

Placeholder

Een “placeholder” is een vooraf ingevulde waarde in het veld wat we gebruiken:

Placeholder

Placeholders worden meestal gebruikt bij formulieren waar het veldlabel en de veldomschrijving is uitgeschakeld en zo dan aan te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld wordt ingevuld.

Dynamische Waarde

Een veld kan gevuld worden met data uit andere velden van het formulier of zelfs uit data van een ander formulier.

Dynamische Waarde

Zo kunnen gegevens uit verschillende velden gekoppeld worden en ingevuld worden in één veld. Hebben we bijvoorbeeld velden waar voornaam en achternaam ingevuld zijn, kunnen we die twee velden samen vormen tot één waarde (voornaam + achternaam) welke dan als briefhoofd of e-mail -aanhef gebruikt kan worden.

Formidable Add-On’s

“Add-On’s” zijn extra toevoegingen of uitbreidingen aan de Formidable-plugin:

Formidable Add-Ons Overzicht

Add-Ons Overzicht

Zo is er een Add-On om gegevens te koppelen aan MailChimp, een Add-On om een login-scherm te maken en ga zo maar verder. De Add-On’s worden als extra plugin(s) geïnstalleerd.

Exporteren

De export-functie kan gebruikt worden om een backup te maken of om een gemaakt formulier te kopiëren naar een andere website:

Exporteren

Hier is het mogelijk om een enkel formulier of meerdere formulieren tegelijk te exporteren. Ook kan de opgeslagen data, aangemaakte weergaven en stijlen van het gekozen formulier mee geëxporteerd worden.

Inzendingen kunnen ook als CSV-bestand geëxporteerd worden om ze dan in Excel te kunnen gebruiken.

Importeren

Hebben we een Formidable XML bestand aangemaakt via de “Exporteer” functie dan kunnen we die weer importeren:

Importeren

Zo kunnen we eenvoudige een eerder gemaakt formulier van de ene website naar de andere kopiëren. Stijlen, inzendingen en overige opties welke via de exporteer-functie meegenomen zijn zullen ook weer ingelezen worden bij het importeren.

Ook is het mogelijk om een CSV-bestand, bijvoorbeeld uit Excel te importeren in een formulier.

Weergaven

“Weergaven” zijn speciale formulieren om ingevulde en opgeslagen gegevens van formulieren te tonen op een pagina of in een bericht.

Contactformulier Weergaven

De data welke ingezonden is via formulieren is dan in een tabel weergave op een pagina te plaatsen. De “Weergaven” zijn geheel naar eigen stijl en wens op te maken en te bouwen.

Stijlen

Alle velden, knoppen, teksten, etc. welke op een formulier getoond worden kunnen visueel aangepast worden via de “Stijlen”:

Formidable Stijlen

Stijlen

Via de stijlen van Formidable is het eenvoudig om de formulier-stijl naar wens aan te passen en zo de kleuren en overige opmaak te kiezen welke aansluit bij het gebruikte thema. Hebben we meerdere formulieren dan is het ook mogelijk om per formulier een stijl-blad aan te maken en die aan het formulier te koppelen.

Globale Instellingen

Via de “Globale Instellingen” kunnen we o.a. de algemene foutmeldingen en een aantal overige berichten instellen, de Pro versie activeren, gebruikersrechten instellen, etc.:

Formidable Globale Instellingen

Instellingen

Hier vindt je ook de optie om de Formidable-plugin te verwijderen en daarmee ook alle opgeslagen formulieren, inzendingen en alles wat de plugin heeft opgeslagen in de WordPress Database.

Inzendingen

De formulier inzendingen worden standaard in de database van WordPress opgeslagen en kunnen worden bekeken via het hoofdmenu van Formidable en dan te kiezen voor “Inzendingen”. De inzendingen van alle formulieren wordt dan getoond:

Formidable Inzendingen Overzicht

Inzendingen Overzicht

Het is hier ook mogelijk om de ingezonden data van ieder gemaakt formulier apart te bekijken. De inzendingen kunnen ook via een zgn. “Weergave” op een in WordPress gemaakte pagina of bericht geplaatst worden en zo aan de bezoeker (gebruiker) getoond worden.

Ook kunnen bepaalde ingevulde velden geplaatst worden in E-mailacties.

Formulierveld: HTML

Het HTML-veld is bedoeld om een stukje met HTML opgemaakte tekst op te nemen in het formulier.

Voorbeeld - Algemene Voorwaarden

HTML Voorbeeld – Algemene Voorwaarden

In het HTML-veld kunnen ook Formidable Shortcodes of Shortcodes van andere geactiveerde plugins opgenomen worden.

Formulierveld: Website

Het website-veld ziet er ook uit als een tekstveld. De invoer wordt gecontroleerd aan de hand van de URL-standaard.

Website-veld

Buiten de zichtbare breedte van het veld en/of het een verplicht veld is kent dit veld verder geen bijzondere instellingen.

Formulierveld: ReCaptcha

reCaptcha wordt ingezet om inzendingen van spam-robots tegen te gaan.

reCaptcha

reCaptcha is een technologie van Google. Om reCaptcha te gebruiken is dan een API-Key van Google nodig welke gratis te verkrijgen is.

Formulierveld: Tijd

Via dit veld is een tijd in te voeren. De tijd (klok) is instelbaar als 12 of 24 uurs als ook het aantal minuten (tijdslot) wat te kiezen is.

Tijden-keuze

Het is ook mogelijk om een enkel tijdsverloop als keuze te laten zien om de keuze voor de gebruiker te vereenvoudigen.

Formulierveld: Datum

Zoals de benaming van het veld al aangeeft is het hier alleen mogelijk om een datum in te voeren. In te stellen is of er een kalender-popup gebruikt kan worden:

Datumveld met kalender-popup

Naast de kalender-optie is het nog mogelijk om een regio (land) te kiezen voor de datum-standaard en vanzelfsprekend of dit een verplicht veld is of niet.

Formulierveld: Telefoon

Het telefoonveld ziet er uit als een normaal tekstveld, met als verschil dat er alleen een voorgedefinieerd nummer in combinatie met karakters als ( ) – + ingevoerd mag worden.

Telefoonveld

Door de vele verschillen in de opmaak van telefoonnummers in Europa wordt dit veld niet vaak toegepast bij openbaar beschikbare formulieren. Hebben we een formulier welke we enkel intern gebruiken en willen we een eenduidige invoer van de telefoonnummers dan is dit veld daarvoor te gebruiken.

Formulierveld: Uitklapbaar (keuzeveld)

Het “Uitklapbaar” keuzeveld is te vergelijken met de “Meerkeuze” en/of “Radio Button”, met als verschil dat de keuzeopties als een uitklap-menu beschikbaar komen:

formulieren uitklapbaar keuze veld

Het aantal opties is in principe onbeperkt aan te maken en zo in te stellen dat meerdere opties te kiezen zijn of alleen één. Een “autocomplete” functie is beschikbaar om het kiezen d.m.v. intypen van de keuze versneld kan worden.

Net als bij de Meerkeuze en de Radio Button zijn er ook “verborgen” waardes aan de keuze-opties mee te geven waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook weer te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Dit veld wordt gebruikt als er veel opties beschikbaar zijn om uit te kiezen.

Formulierveld: Radio Button (keuze)

De Radio Button is een “of of” keuzeveld. De bezoeker kan dus maar één keuze selecteren:

Radio Button

Net als bij de “Meerkeuze” heeft het veld ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Het veld is ideaal om de bezoeker een snelle keuze te laten maken.

Formulierveld: Meerkeuze

Het meerkeuze-veld wordt gebruikt om een aantal vaste keuzes te laten zien aan de bezoeker. In tegenstelling tot de “Radio Button” kan de bezoeker kan dan één of meerdere keuzes selecteren:

Meerkeuze

Het veld heeft ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Formulierveld: Nummer

Via een nummer-veld kunnen we de bezoeker een getal laten invoeren.

Nummerveld

Het getal kan vrij ingevoerd worden of via een ‘selector’ worden gekozen. Zowel de minimum als de maximum waarde is in te stellen als ook de stap-grootte. Valt het nummer niet binnen de range welke ingesteld is zal een foutmelding getoond worden en wordt de invoer niet goedgekeurd.

De ingevoerde waarde kan eventueel ook gebruikt worden bij andere velden als rekenwaarde om zo, bijvoorbeeld, een offerte of enquête -formulier te maken.

Formulierveld: Tekst

Het tekstveld is het meest gebruikte veld bij formulieren en wordt gebruikt om de bezoeker een vrije tekst op één regel te laten invoeren.

Tekstveld

Het veld heeft standaard geen beperkingen qua invoer en kan wel of niet verplicht gesteld worden. De gegevens welke de bezoeker mag invoeren is wel in te perken via speciale opmaak-codes. Zo is ook de breedte van het veld aan te passen.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren voor velden als Voornaam, Achternaam, Woonplaats, Onderwerp, etc.

Formulierveld: E-mailadres

Door middel van het E-mailadres -veld beperken we de invoer tot een geldig e-mailadres:

E-mailadres -veld

Er wordt automatisch gecontroleerd of de invoer een geldig e-mailadres formaat heeft. Is dat niet zo, zal er een foutmelding verschijnen.

Formulierveld: Paragraaf

Het paragraaf-veld is een soort van tekst-veld waarbij de bezoeker de mogelijkheid krijgt om “onbeperkt” aantal tekstregels in te vullen:

Paragraafveld

Het aantal zichtbare regels en de breedte van het veld zijn vrij in te stellen. Ook is het veld verplicht te maken.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren om de reden van het inzenden van het formulier te laten beschrijven.

Formuliervelden

Er zijn vele type velden beschikbaar. Het meest gebruikte veld is het tekstveld. Hiermee kan de bezoeker vrije tekst invoeren als bijvoorbeeld voornaam, achternaam, etc.

Ook zijn er speciale velden waarbij de invoer beperkt is. Dat zijn o.a. de velden: datum, tijd, e-mailadres, website, telefoon, etc. Bij ieder veld is kunnen we instellen of het veld “verplicht” is. Wordt een verplicht veld niet ingevuld, kan de bezoeker het formulier niet inzenden of verder gaan met het invullen van overige velden.

Willen we vaste informatie van de bezoeker dan kunnen we die instellen met behulp van de “Meerkeuze”, “Radio Button” of het “Uitklapbaar” -veld.

Het is belangrijk om bij het maken van een formulier van te voren goed na te denken over de hoeveelheid en welke -informatie we van de bezoeker verlangen.

Lange formulieren (een formulier met veel velden) kan de bezoeker afschrikken en dan het formulier niet invullen.

Willen we meer informatie van de bezoeker dan is het raadzaam om gebruik te maken van zgn. conditionele secties om velden pas zichtbaar te maken zodra er al een aantal velden zijn ingevuld, eventueel door middel van de Meerkeuze en/of Radio-Button.

Formulierveld: Bestandsupload

Via dit veld geven we de bezoeker de mogelijkheid om één of meerdere bestanden toe te voegen aan het formulier:

formulier bestandsupload

Bestandsupload-veld

Het aantal bestanden, het bestandstype en de maximale grootte welke geupload mag worden is in te stellen.

Heb je bijvoorbeeld een sollicitatieformulier, dan zou de bezoeker een cv en pasfoto kunnen uploaden.

WordPress Woordenboek

Dit artikel is slechts één van de ruim 250 onderwerpen uit ons “WordPress Woordenboek”.

Wil je dit artikel en ons volledige WordPress Woordenboek bekijken, schrijf je in en je krijgt direct gratis toegang !

Woordenboek - Inschrijven

Ja, ik wil toegang tot het Woordenboek: