WordPress - Woordenboek

Avatar & Gravatar

Gravatar staat voor Globally Recognized Avatar en wordt wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt. Buiten WordPress zijn er vele applicaties die Gravatars herkennen en gebruiken.

Binnen WordPress wordt de Gravatar voornamelijk gebruikt bij reacties op berichten of pagina’s.

Avatar

De Gravatar is dus een uitbreiding op de Avatar. Maar wat is nu een Avatar ?

Een Avatar stamt uit de Gaming en Forum -wereld. Daar werd (wordt) aan een gebruiker een afbeelding (foto of icoon) toegevoegd om herkenbaarheid te verkrijgen. Een afbeelding of icoon is makkelijker te onthouden dan een naam.

De Avatar is specifiek voor bijvoorbeeld één forum. Meld je je aan op een ander forum dien je daar weer een Avatar is te stellen.

Om dat te vereenvoudigen is de Gravatar ontwikkeld. Eenmaal een Gravatar ingesteld zal die hetzelfde zijn op alle websites die de Gravatar technologie ondersteunen. WordPress is er daar één van.

Gravatar Instellen

Na het aanmaken van een nieuwe gebruiker wordt deze getoond in het gebruikers-overzicht (“Gebruikers -> Alle Gebruikers”):

Gravatar Gebruikers Overzicht

Gebruikers Overzicht

De gebruiker “Gast” is zojuist aangemaakt en in het overzicht zien we het standaard Gravatar:

Standaard Gravatar

Standaard Gravatar

Gaan we nu deze gebruiker zijn/haar profiel aanpassen en scrollen we in dat scherm naar beneden tot “Over de gebruiker” dan zien we onder het vakje “Profiel” de “Profielfoto”:

Gravatar Profielfoto

Profielfoto (Gravatar)

Echter is er hier geen optie om die profielfoto aan te passen.

Gravatar Aanmaken

De Gravatar moet ingesteld worden via de Gravatar website:

Gravatar Website

Gravatar Maken

Eenmaal aangemaakt zal die in het gebruikersoverzicht, het gebruikersprofiel en bij de reacties verschijnen.

Standaard Website Avatar

Hiervoor hadden we al gezien dat bij het aanmaken van een nieuwe gebruiker WordPress een standaard Avatar instelt, indien de gebruiker geen Gravatar ingesteld heeft. Datzelfde geldt voor bezoekers die, als u de reactiemogelijkheid hebt ingeschakeld, voor de afbeelding die bij de reacties geplaatst wordt.

Die instellingen zijn terug te vinden in het beheerderspaneel onder “Instellingen → Reacties”:

Gravatar Instellingen

Gravatar Instellingen

Helaas zien we ook hier dat niet alles consequent benoemd is binnen WordPress. Gravatar wordt namelijk hier Avatar genoemd…

Het is hier mogelijk om het gebruik van Gravatars in zijn geheel uit te schakelen of een ander icoon te kiezen dan de standaard ingestelde “Mysterieus persoon” afbeelding.

Eigen Afbeelding Gebruiken

Nu zou het wel aardig zijn als we die afbeelding ook zouden kunnen aanpassen met een persoonlijke foto van die gebruiker. Hier zijn een aantal handige gratis plugins voor te krijgen. We hebben gekozen voor de plugin “WP User Avatars”.

Het gebruik van die plugin kunt u hier terugvinden: “WordPress Gebruikers Profiel

Wordpress gebruikersprofiel

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .