WordPress Woordenboek

WordPress Gebruikers

In WordPress is het mogelijk om extra gebruikers aan te maken. Uw WordPress Website kan dan beheerd en bewerkt worden door meerdere personen.

Standaard wordt de eerste gebruiker na installatie van WordPress als Beheerder (Administrator) aangemaakt. Die gebruiker krijgt alle rechten en mag dus alles doen, Thema’s & Plugins toevoegen, aanpassen en eventueel verwijderen; pagina’s en berichten toevoegen, aanpassen en verwijderen. Nieuwe gebruikers aanmaken, etc.

De rechten die aan een gebruiker wordt toebedeeld is in te stellen en wordt vastgelegd in het Gebruikers Profiel.

Nieuwe Gebruiker Toevoegen

Een nieuwe gebruikers toevoegen doet u via het beheerderspaneel, “Gebruikers → “Nieuwe toevoegen”:

Gebruikers

Gebruiker toevoegen

Het volgende scherm opent zich:

WordPress Gebruikers Toevoegen

Nieuwe gebruiker

De in te vullen velden spreken voor zich. Alleen de “Gebruikersnaam” en het E-mailadres van de gebruiker zijn verplicht.  De gebruikersnaam dient uniek te zijn, dus nog niet als bestaande gebruiker aanwezig te zijn. Die gebruikersnaam is achteraf ook niet te wijzigen, dus het is raadzaam die naam zorgvuldig te kiezen.

Heeft u de eerste gegevens ingevuld, kunt u op de knop Wachtwoord tonen klikken en zelf een wachtwoord aan die gebruiker toekennen:

Gebruikers Wachtwoord Invoeren

Wachtwoord Invoeren

Het wachtwoord wat getoond wordt, is door WordPress gegeneerd en hier kan nu een eigen wachtwoord gekozen worden. Heeft u een wachtwoord gekozen waarvan WordPress vindt dat het te “zwak” is kunt u dat wachtwoord toch gebruiken door een vinkje te zetten bij:

WordPress wachtwoord bevestigen

Wachtwoord bevestigen

Het is tenslotte aan u of u het wachtwoord “sterk” genoeg vindt of niet….

Als laatste geeft u de gebruiker een rol en maakt u de keuze of de gebruiker een e-mailbericht krijgt dat hij/zij is aangemaakt met de gegevens die u hier heeft ingevuld. Daarna klikt u op Nieuwe gebruiker en de gebruiker is aangemaakt:

WordPress gebruiker aanmaken

Rol kiezen en gebruiker aanmaken

Hieronder zullen we verder ingaan op de diverse gebruikersrollen.

Gebruikersrol

Beheerder (Administrator)

Gebruikers met deze rol (rechten) mogen alles wat het WordPress Beheerderspaneel te bieden heeft en kunnen dus alles aanmaken, wijzigen en eventueel verwijderen en kan alle instellingen in het Beheerderspaneel wijzigen. De beheerder kan nieuwe gebruikers aanmaken en hun rol of wachtwoord wijzigen, plugins installeren, activeren en/of verwijderen, een ander theme installeren en activeren, pagina’s en berichten aanmaken, wijzigen of verwijderen. Reacties goedkeuren, afkeuren, etc. Kortweg alles.

Deze rol wordt altijd toegewezen aan diegene die de website onderhoud. Dit kunnen ook meerdere personen zijn die dan dezelfde rol van beheerder hebben. In dat geval is goed overleg aan te raden.

Redacteur (Editor)

Een Redacteur kan berichten en pagina’s aanmaken en wijzigen. Wijzigingen kunnen door de redacteur ook gedaan worden aan berichten en/of pagina’s die door andere geplaatst zijn. Tevens kan een redacteur reacties en media beheren.

Een redacteur is dus een typische content-beheerder. Hij of zij kan geen instellingen (plugins, thema’s en algemene instellingen) van de website aanpassen. Die opties zijn voor die persoon uitgeschakeld en tevens ook niet zichtbaar in het beheerderspaneel.

Auteur (Author)

Een Auteur kan alleen berichten plaatsen (dus geen pagina’s). Hij/zij kan ook alleen zijn/haar eigen berichten aanpassen en dus niet de berichten van anderen.

Een auteur mag afbeeldingen of andere media toevoegen aan een bericht, maar kan geen afbeeldingen of andere media bewerken of verwijderen uit de mediabibliotheek. Reacties kunnen ook niet bewerkt worden door een auteur.

De Auteurs-rol is voor de persoon die nieuwsberichten plaatst of voor bijvoorbeeld voor vaste gastbloggers.

Schrijver (Contributor)

Zoals iedere rol in de WordPress-gebruikers-hiërarchie heeft de Schrijver weer minder rechten dan de Auteur. Een schrijver mag alleen berichten schrijven, maar kan het bericht niet publiceren. De knop “Publiceren” is dan ook niet aanwezig en deze gebruiker ziet dan de knop “Inzenden voor beoordeling”. Na het schrijven dient het bericht goedgekeurd te worden door een Redacteur of Beheerder.

Een bijkomend nadeel van deze rol is dat de schrijver ook geen media (afbeeldingen) mag toevoegen aan zijn/haar tekst. De tekst dient dus eigenlijk verder opgemaakt (afgemaakt) te worden door de Redacteur of Beheerder.

Abonnee (Subscriber)

Een Abonnee kan in principe niets, geen berichten schrijven, etc. en is dus eigenlijk een normale bezoeker. Het enige verschil met een normale bezoeker is dat een Abonnee, wanneer die eenmaal is ingelogd reacties kan plaatsen zonder verder gegevens te hoeven in te vullen.

Standaard Gebruikersrol

In het beheerderspaneel onder “Instellingen -> Algemeen” is de standaard gebruikersrol in te stellen:

WordPress standaard gebruikersrol instellen

Standaard Gebruikersrol

Gebruiker Wijzigen / Verwijderen

Gebruiker Gegevens Wijzigen

Wanneer we in het beheerderspaneel kiezen voor “Gebruikers -> Alle gebruikers” krijgen we een overzicht van alle gebruikers die zijn toegevoegd en door op de desbetreffende gebruiker te klikken kunnen we die gebruiker zijn/haar gegevens aanpassen:

WordPress Gebruikers aanpassen

Gebruikersprofiel Wijzigen

In het scherm wat dan volgt zijn ‘bijna’ alle gegevens van die gebruikers aan te passen, behalve de gebruikersnaam en zijn/haar ‘Profielfoto’.

Gebruikers Profielfoto

De profielfoto van een gebruiker wordt ingesteld als die gebruiker een Gravatar gebruikt (heeft ingesteld op Gravatar.com). Die afbeelding kunnen we niet direct instellen. Voor het gebruik en uitleg over Gravatar/Avatar binnen WordPress zie het onderwerp: Gebruikers Gravatar.

Gebruiker Verwijderen

Door in het gebruikersoverzicht met de muiscursor over de gebruiker te gaan die we willen verwijderen zien we de opties:

WordPress gebruiker verwijderne

Gebruiker verwijderen

Heeft die gebruiker berichten of pagina’s geplaatst dan zal de vraag komen aan wie we zijn/haar berichten willen toekennen of de content (inhoud) ook willen verwijderen:

WordPress gebruikerscontent toewijzen aan

Gebruikers Inhoud Verwijderen/Toewijzen aan

Is de gemaakte content niet meer van belang dan kunt u die ook met de gebruiker laten verwijderen. Wilt u die nog behouden dan dient u die toe te wijzen (koppelen) aan een andere bestaande gebruiker.

Heeft u de keuze gemaakt, klik dan op Verwijdering bevestigen en de gebruiker is verwijderd.

Als de gebruiker geen berichten heeft geplaatst of pagina’s heeft gemaakt dan verschijnt het volgende scherm en is een bevestiging genoeg om die gebruiker definitief te verwijderen:

WordPress gebruiker verwijderen

Gebruiker verwijderen

Gebruikersnaam Wijzigen

Eerder gaven we al aan dat het niet mogelijk is om de gebruikersnaam achteraf te wijzigen. Dat klopt… maar voor bijna alles is er een truukje….

Om nu toch de gebruikersnaam te “wijzigen” volgt u de volgende stappen:

  • maak een nieuwe gebruiker aan met de juiste naam (gebruik tijdelijk een fake e-mailadres);
  • ga nu naar het gebruikersoverzicht en verwijder de gebruiker van welke u de naam wilde wijzigen;
  • als die gebruiker content heeft geplaatst koppel die dan (zoals hiervoor beschreven onder “Gebruiker verwijderen” aan de nieuwe gebruiker;
  • wijzig dan het e-mailadres van de nieuwe gebruiker.

Nu heeft die gebruiker een nieuwe naam.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

 

Bijbehorende onderwerpen