WordPress - Woordenboek

FTP / FTPS / SFTP Uitleg

FTP staat voor File Transfer  Protocol. In dat protocol is vastgelegd hoe de communicatie tussen twee computers moet plaatsvinden tijdens het overdragen (kopiëren) van bestanden.

Bij een FTP-verbinding wordt uw computer de FTP-client (of client) genoemd en de computer bij uw hostingprovider waar uw website staat de webserver (of server). Communicatie vindt plaats via Internet:

WordPress FTP Verbinding

FTP Communicatie

Nadat er verbinding is gemaakt, u (de client) bent ingelogd op uw webruimte (website) bij de hostingprovider (server) zal de communicatie tussen uw computer en de server bij de hosting provider plaatsvinden via FTP.

Gaat u bijvoorbeeld een bestand uploaden dan ontvangt de server het bestand in stukjes. Na ieder stukje verteld het de client dat het goed of niet goed is ontvangen. Is het goed ontvangen zal het volgende stukje verzonden worden. Is het niet goed ontvangen zal de server de client vragen om het nogmaals te verzenden. Net zo lang totdat het bestand in zijn geheel ontvangen is (gekopieerd is). Als een stukje bestand niet goed is ontvangen zal de server niet oneindig blijven proberen en zal naar een vastgelegd aantal pogingen het opgeven en dat aan de client vertellen. FTP-programma’s als FileZilla zullen u laten zien of het goed of niet goed is gegaan.

FTPS / SFTP

Beveiliging is de afgelopen tijd een hot-item geworden. Zo zagen we al de intrede van SSL / HTTPS om websites een extra beveiliging te geven. FTPS en SFTP is vergelijkbaar met HTTP <> HTTPS. In die protocollen wordt een extra beveiliging toegepast ten opzicht van een standaard FTP-verbinding.

FTPS of SFTP is dan ook aan te raden boven het gebruik van FTP. De communicatie tussen de client en de webserver wordt versleuteld. Het is simpelweg veiliger. Welk protocol uw hostingprovider ondersteund ontvangt u meestal direct bij het afsluiten van een hostingabonnement. Weet u het niet, vraag het dan na bij uw hostingprovider.

FTPS

FTPS is niet altijd versleuteld (het moet expliciet in de FTP-Client aangegeven worden anders is de verbinding alsnog niet vergrendeld). Om het wachtwoord niet elke keer te hoeven opgeven, moet het opgeslagen worden in de computer wat een extra beveiligingsrisico vormt. FTPS kan ook problemen opleveren wanneer van achter een firewall verbonden wordt.

SFTP

De verbinding is altijd versleuteld in tegenstelling tot FTPS en heeft geen problemen met Firewalls. Dit protocol heeft dan ook de voorkeur.

Veilig / Niet Veilig

Een FTP-programma als bijvoorbeeld FileZilla geeft al aan bij het verbinden via FTP dat de verbinding niet veilig is:

FTP Onveilige verbinding

FTP verbinding, Niet veilig

Wordt er een verbinding gemaakt met dezelfde webserver via SFTP, geeft FileZilla geen melding, daar die verbinding versleuteld en dus veilig is.

FTP-Programma’s

Om eenvoudig een FTP-verbinding tot stand te brengen tussen uw computer en de webserver bij de hostingprovider, dan bestandsuitwisseling (kopiëren) te verrichten zijn er diverse FTP-programma’s verkrijgbaar:

  • FileZilla (voor Windows, Apple of Linux);
  • CoreFTP (voor Windows);
  • SmartFTP (voor Windows);
  • Cyberduck (voor Windows en Apple);
  • WinSCP (voor Windows);
  • Transmit (voor Apple).

FileZilla is ondertussen het meest gebruikte programma wat er te krijgen is en wordt tevens door de meeste hostingproviders ook aanbevolen. FileZilla is gratis, wordt zeer goed onderhouden en is verkrijgbaar via: https://filezilla-project.org.

Een beknopte handleiding hoe u FileZilla kunt installeren en gebruiken voor uw WordPress website vindt u hier: FileZilla Installeren & Gebruiken.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .