WordPress - Woordenboek

WordPress Foutmeldingen

WordPress is een super populair systeem om websites mee te maken. Door die populairiteit zijn er veel ontwikkelaars op ingesprongen. We hebben dan ook de keuze uit duizenden verschillende thema’s en een veelvoud aan plugins.

Het goed functioneren van een WordPress website wordt beïnvloed door een viertal factoren:

  • de hostingprovider;
  • WordPress;
  • het gebruikte Thema;
  • de gebruikte Plugins.

Maakt bijvoorbeeld WordPress gebruik van de laatste PHP versie, terwijl de hostingprovider nog een oudere versie actief heeft kan het zijn dat bepaalde functionaliteit niet meer werkt of de website in zijn geheel niet meer werkt.

Dat geldt min of meer ook voor het Thema en de plugins. Is de laatste versie van WordPress bijvoorbeeld 5.0 en het thema en/of één van de plugins is bijgewerkt tot versie 4.0 is de kans groot dat er conflicten ontstaan, bepaalde functionaliteiten niet meer (correct) werken, de website in zijn geheel uit de lucht is of open staat voor hackers.

Het is dus belangrijk dat alles up-to-date is.

Bent u minder ervaren met WordPress en wilt u geen risico’s lopen bij het uitvoeren van een update of het toevoegen van een extra plugin dan kunt u een PC-installatie van WordPress doen. Dat wordt ook wel een lokale versie van de website genoemd. U werkt dan niet online aan uw live website, maar doet dat op uw PC. Gaat alles goed op uw PC, kunt u zonder te verwachten problemen, de aanpassingen (updates, extra plugin, etc.) toepassen op uw live website. Hoe u een lokale versie van uw live website aanmaakt op uw PC hebben we hier beschreven: WordPress PC Installatie.

Algemeen advies:

Zorg altijd voor een goede backup en houdt zowel WordPress, het thema en de gebruikte plugins up-to-date

Helaas bestaat dan nog de mogelijkheid dat er iets fout gaat, met name bij het updaten van of WordPress, of het thema, of een plugin. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende foutmelding en wat u daar dan aan kunt doen.


Veel voorkomende Foutmeldingen & Oplossingen

White Screen of Death (Wit scherm)

De website is in zijn geheel niet meer te bereiken en u kunt ook niet meer inloggen op het beheerderspaneel. Dit kan optreden na een update van WordPress, het thema of een plugin. Dan duidt het vaak op een php-conflict. Het kan ook gebeuren na het installeren van een extra plugin. Dan is er ergens een conflict opgetreden tussen de plugins onderling of met het thema. Het kan ook zijn dat u gewoon niet genoegen geheugen ter beschikking heeft om die extra plugin te kunnen gebruiken.

Wat te doen:

WordPress Repareren

Is de fout ontstaan tijdens het updaten van WordPress of heeft u wijzigingen aangebracht in een WordPress bestand; dan kunt u het beste de laatste versie van WordPress downloaden (bijvoorbeeld hier: https://nl.wordpress.org/download/). Die download uitpakken en via FTP uploaden naar uw website.

Daarmee overschrijft u uw WordPress installatie met de laatste versie en zijn alle bestanden herstelt.

Plugin Conflict

Heeft u een update gedaan van een plugin of een extra plugin toegevoegd dan kunt u het beste die plugin verwijderen (via FTP). Bij een update kunt u eventueel een oudere versie uit uw backup terugzetten. Zie ook: “Plugin Problemen en Oplossingen“.

Geheugen Probleem

Dat ontstaat doorgaans na het installeren van een extra plugin. De oplossing is dan om in het wp-config.php de volgende regel toe te voegen:

define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ’128M’);

 

Waar u die regel toevoegt maakt niet heel veel uit. Daarna dient u opnieuw in te loggen op uw beheerderspaneel, zodat de nieuwe instellingen geladen worden en kunt u nogmaals proberen de plugin te installeren. Werkt het dan nog niet, kunt u eventueel de geheugenlimiet op “256M” zetten en wederom proberen. Indien het dan nog steeds niet werkt, kunt u het beste contact opnemen met uw hostingprovider met het verzoek of de geheugenlimiet omhoog kan (tip: stuur in dat geval de foutmelding welke u krijgt mee…).

Het Thema

Zijn WordPress en de plugins niet de oorzaak, dan kan het thema de boosdoener zijn, dat behoeft niet persé te gebeuren na een update van het thema. Het kan ook zijn dat u een erg oud thema gebruikt wat niet meer voldoet aan de laatste standaard van WordPress.

Kunt u wel inloggen dan kunt u het thema deactiveren en een standaard thema (bijvoorbeeld Twenty Seventeen) van WordPress activeren. Werkt het dan, dan weet u dat het thema de oorzaak is. Kunt u niet inloggen dan dient u het thema via FTP te deactiveren, door de thema-map simpelweg te verwijderen of te hernoemen.

Ontstaat het probleem na een update van het thema is het advies om eerst alle plugins te deactiveren. Dan te kijken of het weer werkt en zo ja, dan is het één van de plugins die niet met de nieuwe versie van het thema kan omgaan. Activeer dan één voor één de plugins tot het probleem zich weer voordoet en u weet welke plugin de boosdoener is. In dit geval is het advies om zowel de thema als de plugin -ontwikkelaar in te lichten.

Is de oorzaak niet bij de plugins dan is het duidelijk dat de update van het thema het probleem is. In dat geval kunt een een eerdere versie van het thema uit uw backup terugzetten en het probleem aan de thema-ontwikkelaar melden.

“HTTP 500 Internal Server Error”

Deze melding komt voor als er problemen zijn met plugins of het thema. Het kan ook voorkomen doordat het toegewezen geheugen niet toereikend is of dat er een fout in het .htaccess bestand zit.

.htaccess bestand

Tenzij u weet wat u doet is het niet raadzaam om aan dit bestand zelf wijzigingen aan te brengen. Heeft u een wijziging aan dit bestand gedaan en treedt de foutmelding op dan is de oorzaak duidelijk. Dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. Verwijder via FTP dat bestand en zet een kopie terug uit uw backup;
  2. Verwijder het bestand via FTP, ga dan in het beheerderspaneel naar “Instellingen -> Permalinks” en kies daar voor Wijzigingen opslaan. WordPress zal nu een nieuw .htaccess -bestand aanmaken.

Herstel WordPress, plugins of thema

Zie hiervoor onder “White Screen of Death”.

Hostingprovider

In het geval dat voorgaande oplossingen niet werken kan het probleem ook bij de hostingprovider veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een foutieve instelling van de serverconfiguratie. Neem nadat u voorgaande oplossingen heft uitgeprobeerd dan contact op met uw hostingprovider. Zij kunnen namelijk direct in hun serverlogs zien wat de oorzaak dan is.

“Error Establishing Database Connection”

Deze melding is één van de weinige die redelijk duidelijk is: er kan geen verbinding worden gemaakt met de database. Daar zijn twee oorzaken en oplossingen voor:

  1. in het wp-config.php bestand staan de database gegevens niet correct. Heeft u een (werkende) backup kunt u die terugzetten. U kunt dat bestand ook handmatig aanpassen en de juiste gegevens invullen.
  2. als de gegevens in het wp-config.php bestand juist zijn, is er geen andere mogelijkheid dan contact op te nemen met uw hostingprovider. Dan is er een probleem met de databaseserver.

“Briefly unavailable for scheduled maintenance. Please check back in a minute.”

Deze melding verschijnt als u een update van WordPress of een plugin uitvoert. Het updaten gaat, normaal gesproken, snel en duurt zelden langer dan een paar minuten per update.

Het kan echter voorkomen dat, na de update, de melding zichtbaar blijft en uw website dus niet bereikbaar is voor bezoekers.

Tijdens de update maakt WordPress een bestand aan met de naam “.maintenance”. Dat bestand staat in de hoofdmap van uw WordPress installatie op de website. Die moet u dan via FTP verwijderen en uw website is weer bereikbaar voor bezoekers:

WordPress maintenance bestand

.maintenance bestand

Het is mogelijk dat u het bestand niet ziet en dan kunt u in FileZilla de optie “Tonen van verborgen bestanden forceren” kiezen:

WordPress filezilla verborgen bestanden tonen

Verborgen bestanden tonen

“Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output….) in…”

Deze melding wordt meestal veroorzaakt door één van de WordPress bestanden. Welk bestand het is en waar in het bestand wordt in de melding genoemd.

Heeft u bijvoorbeeld één van de WordPress bestanden handmatig aangepast dan staat er aan het begin van het bestand of aan het einde van dat bestand een zgn. witruimte (een enter of spatie). De meest eenvoudige oplossing is het origineel vanuit een backup terugzetten via FTP.

“ERR_CONNECTION_TIME_OUT”

Deze melding verschijnt doorgaans na een update van een plugin of het thema. Zie voor mogelijke oplossingen: “White Screen of Death” hiervoor.

Kan niet inloggen

Het overkomt ons allemaal wel eens dat we per ongeluk de  “Caps Lock” hebben aanstaan en type zonder dat we het in de gaten hebben alleen hoofdletters, of “Num Lock” staat uit en u bent in de veronderstelling dat u nummers typt….

Is het dat niet en u bent er van overtuigd dat u het juiste wachtwoord intypt, dan is een eenvoudige controle of uw toetsenbord niet de schuldige is, het even in het Kladblok of in Word in te typen. Daar kunt u zien of het goed gaat, is dat niet zo, dan is uw toetsenbord de boosdoener….

Gaat het goed dan is er iets anders aan de hand. Vraag in dat geval een nieuw wachtwoord aan via:

WordPress wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten ?

U krijgt dan een link toegezonden op het e-mailadres wat u bij installatie hebt opgegeven en kunt via die link een nieuw wachtwoord instellen.

Plugin Probleem

Maakt u gebruik van een beveiligings-plugin als bijvoorbeeld WordFence, dan is het zomaar mogelijk dat uw IP-adres geblokkeerd na teveel inlogpogingen.

Schakel in dat geval via FTP de plugin (tijdelijk) uit en probeer het opnieuw.

Hosting

Bij met name “Managed WordPress Hosting” kan de toegang door de hostingprovider geblokkeerd zijn omdat er teveel inlogpogingen gedaan zijn. In dat geval dient u contact op te nemen met de hostingprovider.


Ten slotte....

Er kunnen zich veel problemen voordoen en het is bijna niet mogelijk om ze alle hier te beschrijven. We hebben hier de meest voorkomende toegelicht. Heeft u een probleem waar u echt niet uitkomt, schroom dan niet om dat probleem hieronder via het reactie-formulier te melden. Wellicht kunnen we u op weg helpen.

U mag ons ook altijd een e-mail sturen via onderstaand e-mailadres.

Wilt u liever het onderhoud, de updates en het maken van backups uitbesteden, daar kunnen we u ook behulpzaam bij zijn. Wij doen dat graag en u bent van veel zorgen en technische handelingen verlost. U kunt zich dan volledig richten op uw content.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .


QWAIN - Quality Without Any Interesting Name
Uw partner voor professioneel, snel en betrouwbaar website design, ontwikkeling en trainingen.

WordPress Nieuwsbrief
GEEN ARTIKEL MISSEN ?
Volg dan de duizenden die onze Online WordPress Artikelen maandelijks lezen:
WordPress Nieuwsbrief Popup
Formulierberichten: Foutmelding

Bij vrijwel ieder veld zijn één of meerdere meldingen in te stellen. De foutmelding is er daar één van.

Kolom Indeling

Er verschijnt een foutmelding als het veld “verplicht” is en niet ingevuld of geselecteerd is. Er kan ook een foutmelding getoond worden als de ingevulde waarde niet correct is. Ten behoeve van de gebruikersvriendelijk is het raadzaam om bij ieder veld de foutmelding aan te passen aan het type veld en wat er verwacht wordt dat de gebruiker in moet vullen.

Bij de “Globale Instellingen” vindt je een aantal standaard meldingen welke daar ook aangepast kunnen worden.

Formulierlayout: Kolommen

De velden op het formulier zijn eenvoudig in kolommen weer te geven. Via de CSS-Layout-Klassen optie kies je dan de kolom-breedte:

Kolom Indeling

Ook te opties van de Meerkeuze en de Radioknop zijn in kolommen in te delen.

Formulierveld: Dynamisch

Dit veld wordt gebruikt om dynamisch waarden op te halen uit andere formulieren:

formulieren dynamisch waarden ophalen

In dit voorbeeld hebben we een tweede formulier waarin we de product info, prijs en afbeelding hebben opgeslagen. Het selectieveld is van het type dynamisch en haalt dan de bijkomende informatie op uit het product-formulier.

Formulierveld: Adres

Met dit veld is het mogelijk om in één keer een volledig aantal velden te tonen om adres-informatie in te laten vullen.

Adres Velden

Via de instellingen is de landselectie eventueel uit te schakelen. Er is ook nog een mogelijkheid om een provincie-veld te laten tonen. De extra regel voor de straatnaam is niet uit te zetten. Zouden we dat willen dienen we dat via “Extra CSS” te bewerkstelligen.

Formulierveld: Schakelaar

Met dit veld kunnen we de bezoeker laten kiezen tussen twee waardes als een soort van aan/uit schakelaar.

formulieren schakelaar keuze veld
De keuzes (in dit voorbeeld “Ja” en “Nee”) als ook het label zijn in te stellen.

Via de stylen is het mogelijk om de schakelaar een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. De gekozen waardes worden echter niet opgeslagen.

Het veld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om secties wel of niet te tonen.

Formulierveld: Schuifknop

Via de schuifknop kunnen we de gebruiker een nummer laten selecteren.

formulieren nummer schuifknop

Het laagste en het hoogste getal is instelbaar, zo ook het aantal decimalen en stappen waarmee het getal verhoogd of verlaagd zal worden.

Via de stylen is het mogelijk om de knop en de lijn een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. Via “Eigen CSS” is het mogelijk om bijvoorbeeld een “€” teken voor het getal te laten tonen.

Formulierveld: Schaal (Scale)

Met dit veld kan eenvoudig een beoordelingsveld worden aangemaakt welke getoond wordt als een set van Radioknoppen:

Schaalbeoordeling

De nummering is instelbaar van 0 – 20.

Het is verder een vrij eenvoudig veld. Aan de nummers is geen scheidingswaarde toe te kennen om hier een eigen rekenwaarde mee te creëren. Wil je een eigen rekenfactor toevoegen dan dien je de Radio Button te gebruiken.

Formulierveld: Verborgen Veld

Dit veld wordt niet getoond aan de bezoeker en wordt gebruikt om gegevens in op te slaan die we zelf verder willen gebruiken.

Verborgen veld

Toepassingen van dit veld zijn bijvoorbeeld: berekeningen of het samenvoegen van gegevens als aanhef, voor- en achternaam om een brief- of e-mail aanhef te creëren.

Het is raadzaam om het label van het veld een voor jezelf duidelijk herkenbare naam te geven en ook de veldsleutel te benoemen. Daarmee wordt het gebruik van het veld bij andere velden met dynamische waarden of het maken van formulier-acties en weergaven eenvoudiger. Het veld is dan namelijk herkenbaar.

Formulierveld: Sterbeoordeling

De sterbeoordeling kan gebruikt worden om de gebruiker eenvoudig een score te late geven.

Sterbeoordeling

Het aantal te tonen sterren is in te stellen.

De stijl van de sterren is niet instelbaar via de standaard stijlen en dient dan via “Eigen CSS” te worden opgemaakt.

Veldlabel

Via het veldlabel geven we het veld een ‘zichtbare’ naam voor de gebruiker. Veelal geeft het veldlabel al aan wat er in het veld ingevuld dient te worden:

Veldlabel

Het label dient bij voorkeur kort en duidelijk te zijn. Willen we meer uitleg kwijt kunnen we eventueel de veldbeschrijving gebruiken en/of een placeholder plaatsen.

De positie van het label is instelbaar (boven, onder, voor het veld….) en de opmaak van het veldlabel is in te stellen via de Stijlen en is per formulier of zelfs per veld apart op te maken.

Veldomschrijving

De veldomschrijving is een korte tekst welke onder het veld getoond wordt om een korte uitleg te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld ingevuld wordt:

Veldomschrijving

De opmaak als lettertype grootte, kleur en de uitlijning is in te stellen via de formulier-stijlen en eventueel per formulier of per veld aan te passen.

Formulierveld: RTF (Rich Text)

Het RTF (Rich Text Field) is eenzelfde veld als de Paragraaf, maar dan met de TinyMCE Tekstbewerker functies:

Rich Text Field

Het is mogelijk om een pagina te maken met een formulier welke gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de gebruiker een WordPress-bericht aan te laten maken. Dan wordt dit veld ingezet om het bericht in op te maken.

Formulier Instellingen: Ajax & JavaScript

Via de instellingen van het formulier kunnen we aangeven of er gebruik gemaakt dient te worden van Ajax & JavaScript:

Ajax & JavaScript Instellingen

Bij grotere formulieren is het aanvinken van de eerste optie een aanrader. De formulieren-editor laadt sneller bij het opslaan.

Willen we dat als de gebruiker de verzendknop klikt de pagina niet ververst wordt dan dienen we de tweede optie aan te vinken.

Als de laatste optie is aangevinkt zullen alle velden welke een vaste invoer verlangen (e-mail, datum, tijd, etc.) of verplichte velden direct gecontroleerd worden in plaats van bij het aanklikken van de verzendknop.

CSS Layout Klassen

De “CSS Layout Klassen” worden voornamelijk gebruikt om meerdere velden op één rij (dus naast elkaar) te plaatsen.

Velden op één rij

Velden op één rij

Via de CSS Layout Klassen is het ook mogelijk om bij de meerkeuze-opties de opties in meerdere kolommen te tonen en rekenvelden op te maken.

Lookup Waarde/Veld

Via een lookup kunnen we data uit andere formulieren intergreren in het formulier om bijvoorbeeld een uitklapveld te vullen:

Lookup

In dit voorbeeld hebben we een formulier waarmee alle hondenrassen zijn opgeslagen. Op een ander formulier gebruiken we die opgeslagen rassen dan als uitklapbaar-keuze-veld om de gebruiker zo zijn/haar ras te laten kiezen. Wijzigen we een ras in het rassen-formulier is die wijziging dan ook direct beschikbaar op het formulier waar we de lookup gebruiken.

Placeholder

Een “placeholder” is een vooraf ingevulde waarde in het veld wat we gebruiken:

Placeholder

Placeholders worden meestal gebruikt bij formulieren waar het veldlabel en de veldomschrijving is uitgeschakeld en zo dan aan te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld wordt ingevuld.

Dynamische Waarde

Een veld kan gevuld worden met data uit andere velden van het formulier of zelfs uit data van een ander formulier.

Dynamische Waarde

Zo kunnen gegevens uit verschillende velden gekoppeld worden en ingevuld worden in één veld. Hebben we bijvoorbeeld velden waar voornaam en achternaam ingevuld zijn, kunnen we die twee velden samen vormen tot één waarde (voornaam + achternaam) welke dan als briefhoofd of e-mail -aanhef gebruikt kan worden.

Formidable Add-On’s

“Add-On’s” zijn extra toevoegingen of uitbreidingen aan de Formidable-plugin:

Formidable Add-Ons Overzicht

Add-Ons Overzicht

Zo is er een Add-On om gegevens te koppelen aan MailChimp, een Add-On om een login-scherm te maken en ga zo maar verder. De Add-On’s worden als extra plugin(s) geïnstalleerd.

Exporteren

De export-functie kan gebruikt worden om een backup te maken of om een gemaakt formulier te kopiëren naar een andere website:

Exporteren

Hier is het mogelijk om een enkel formulier of meerdere formulieren tegelijk te exporteren. Ook kan de opgeslagen data, aangemaakte weergaven en stijlen van het gekozen formulier mee geëxporteerd worden.

Inzendingen kunnen ook als CSV-bestand geëxporteerd worden om ze dan in Excel te kunnen gebruiken.

Importeren

Hebben we een Formidable XML bestand aangemaakt via de “Exporteer” functie dan kunnen we die weer importeren:

Importeren

Zo kunnen we eenvoudige een eerder gemaakt formulier van de ene website naar de andere kopiëren. Stijlen, inzendingen en overige opties welke via de exporteer-functie meegenomen zijn zullen ook weer ingelezen worden bij het importeren.

Ook is het mogelijk om een CSV-bestand, bijvoorbeeld uit Excel te importeren in een formulier.

Weergaven

“Weergaven” zijn speciale formulieren om ingevulde en opgeslagen gegevens van formulieren te tonen op een pagina of in een bericht.

Contactformulier Weergaven

De data welke ingezonden is via formulieren is dan in een tabel weergave op een pagina te plaatsen. De “Weergaven” zijn geheel naar eigen stijl en wens op te maken en te bouwen.

Stijlen

Alle velden, knoppen, teksten, etc. welke op een formulier getoond worden kunnen visueel aangepast worden via de “Stijlen”:

Formidable Stijlen

Stijlen

Via de stijlen van Formidable is het eenvoudig om de formulier-stijl naar wens aan te passen en zo de kleuren en overige opmaak te kiezen welke aansluit bij het gebruikte thema. Hebben we meerdere formulieren dan is het ook mogelijk om per formulier een stijl-blad aan te maken en die aan het formulier te koppelen.

Globale Instellingen

Via de “Globale Instellingen” kunnen we o.a. de algemene foutmeldingen en een aantal overige berichten instellen, de Pro versie activeren, gebruikersrechten instellen, etc.:

Formidable Globale Instellingen

Instellingen

Hier vindt je ook de optie om de Formidable-plugin te verwijderen en daarmee ook alle opgeslagen formulieren, inzendingen en alles wat de plugin heeft opgeslagen in de WordPress Database.

Inzendingen

De formulier inzendingen worden standaard in de database van WordPress opgeslagen en kunnen worden bekeken via het hoofdmenu van Formidable en dan te kiezen voor “Inzendingen”. De inzendingen van alle formulieren wordt dan getoond:

Formidable Inzendingen Overzicht

Inzendingen Overzicht

Het is hier ook mogelijk om de ingezonden data van ieder gemaakt formulier apart te bekijken. De inzendingen kunnen ook via een zgn. “Weergave” op een in WordPress gemaakte pagina of bericht geplaatst worden en zo aan de bezoeker (gebruiker) getoond worden.

Ook kunnen bepaalde ingevulde velden geplaatst worden in E-mailacties.

Formulierveld: HTML

Het HTML-veld is bedoeld om een stukje met HTML opgemaakte tekst op te nemen in het formulier.

Voorbeeld - Algemene Voorwaarden

HTML Voorbeeld – Algemene Voorwaarden

In het HTML-veld kunnen ook Formidable Shortcodes of Shortcodes van andere geactiveerde plugins opgenomen worden.

Formulierveld: Website

Het website-veld ziet er ook uit als een tekstveld. De invoer wordt gecontroleerd aan de hand van de URL-standaard.

Website-veld

Buiten de zichtbare breedte van het veld en/of het een verplicht veld is kent dit veld verder geen bijzondere instellingen.

Formulierveld: ReCaptcha

reCaptcha wordt ingezet om inzendingen van spam-robots tegen te gaan.

reCaptcha

reCaptcha is een technologie van Google. Om reCaptcha te gebruiken is dan een API-Key van Google nodig welke gratis te verkrijgen is.

Formulierveld: Tijd

Via dit veld is een tijd in te voeren. De tijd (klok) is instelbaar als 12 of 24 uurs als ook het aantal minuten (tijdslot) wat te kiezen is.

Tijden-keuze

Het is ook mogelijk om een enkel tijdsverloop als keuze te laten zien om de keuze voor de gebruiker te vereenvoudigen.

Formulierveld: Datum

Zoals de benaming van het veld al aangeeft is het hier alleen mogelijk om een datum in te voeren. In te stellen is of er een kalender-popup gebruikt kan worden:

Datumveld met kalender-popup

Naast de kalender-optie is het nog mogelijk om een regio (land) te kiezen voor de datum-standaard en vanzelfsprekend of dit een verplicht veld is of niet.

Formulierveld: Telefoon

Het telefoonveld ziet er uit als een normaal tekstveld, met als verschil dat er alleen een voorgedefinieerd nummer in combinatie met karakters als ( ) – + ingevoerd mag worden.

Telefoonveld

Door de vele verschillen in de opmaak van telefoonnummers in Europa wordt dit veld niet vaak toegepast bij openbaar beschikbare formulieren. Hebben we een formulier welke we enkel intern gebruiken en willen we een eenduidige invoer van de telefoonnummers dan is dit veld daarvoor te gebruiken.

Formulierveld: Uitklapbaar (keuzeveld)

Het “Uitklapbaar” keuzeveld is te vergelijken met de “Meerkeuze” en/of “Radio Button”, met als verschil dat de keuzeopties als een uitklap-menu beschikbaar komen:

formulieren uitklapbaar keuze veld

Het aantal opties is in principe onbeperkt aan te maken en zo in te stellen dat meerdere opties te kiezen zijn of alleen één. Een “autocomplete” functie is beschikbaar om het kiezen d.m.v. intypen van de keuze versneld kan worden.

Net als bij de Meerkeuze en de Radio Button zijn er ook “verborgen” waardes aan de keuze-opties mee te geven waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook weer te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Dit veld wordt gebruikt als er veel opties beschikbaar zijn om uit te kiezen.

Formulierveld: Radio Button (keuze)

De Radio Button is een “of of” keuzeveld. De bezoeker kan dus maar één keuze selecteren:

Radio Button

Net als bij de “Meerkeuze” heeft het veld ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Het veld is ideaal om de bezoeker een snelle keuze te laten maken.

Formulierveld: Meerkeuze

Het meerkeuze-veld wordt gebruikt om een aantal vaste keuzes te laten zien aan de bezoeker. In tegenstelling tot de “Radio Button” kan de bezoeker kan dan één of meerdere keuzes selecteren:

Meerkeuze

Het veld heeft ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Formulierveld: Nummer

Via een nummer-veld kunnen we de bezoeker een getal laten invoeren.

Nummerveld

Het getal kan vrij ingevoerd worden of via een ‘selector’ worden gekozen. Zowel de minimum als de maximum waarde is in te stellen als ook de stap-grootte. Valt het nummer niet binnen de range welke ingesteld is zal een foutmelding getoond worden en wordt de invoer niet goedgekeurd.

De ingevoerde waarde kan eventueel ook gebruikt worden bij andere velden als rekenwaarde om zo, bijvoorbeeld, een offerte of enquête -formulier te maken.

Formulierveld: Tekst

Het tekstveld is het meest gebruikte veld bij formulieren en wordt gebruikt om de bezoeker een vrije tekst op één regel te laten invoeren.

Tekstveld

Het veld heeft standaard geen beperkingen qua invoer en kan wel of niet verplicht gesteld worden. De gegevens welke de bezoeker mag invoeren is wel in te perken via speciale opmaak-codes. Zo is ook de breedte van het veld aan te passen.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren voor velden als Voornaam, Achternaam, Woonplaats, Onderwerp, etc.

Formulierveld: E-mailadres

Door middel van het E-mailadres -veld beperken we de invoer tot een geldig e-mailadres:

E-mailadres -veld

Er wordt automatisch gecontroleerd of de invoer een geldig e-mailadres formaat heeft. Is dat niet zo, zal er een foutmelding verschijnen.

Formulierveld: Paragraaf

Het paragraaf-veld is een soort van tekst-veld waarbij de bezoeker de mogelijkheid krijgt om “onbeperkt” aantal tekstregels in te vullen:

Paragraafveld

Het aantal zichtbare regels en de breedte van het veld zijn vrij in te stellen. Ook is het veld verplicht te maken.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren om de reden van het inzenden van het formulier te laten beschrijven.

Formuliervelden

Er zijn vele type velden beschikbaar. Het meest gebruikte veld is het tekstveld. Hiermee kan de bezoeker vrije tekst invoeren als bijvoorbeeld voornaam, achternaam, etc.

Ook zijn er speciale velden waarbij de invoer beperkt is. Dat zijn o.a. de velden: datum, tijd, e-mailadres, website, telefoon, etc. Bij ieder veld is kunnen we instellen of het veld “verplicht” is. Wordt een verplicht veld niet ingevuld, kan de bezoeker het formulier niet inzenden of verder gaan met het invullen van overige velden.

Willen we vaste informatie van de bezoeker dan kunnen we die instellen met behulp van de “Meerkeuze”, “Radio Button” of het “Uitklapbaar” -veld.

Het is belangrijk om bij het maken van een formulier van te voren goed na te denken over de hoeveelheid en welke -informatie we van de bezoeker verlangen.

Lange formulieren (een formulier met veel velden) kan de bezoeker afschrikken en dan het formulier niet invullen.

Willen we meer informatie van de bezoeker dan is het raadzaam om gebruik te maken van zgn. conditionele secties om velden pas zichtbaar te maken zodra er al een aantal velden zijn ingevuld, eventueel door middel van de Meerkeuze en/of Radio-Button.

Formulierveld: Bestandsupload

Via dit veld geven we de bezoeker de mogelijkheid om één of meerdere bestanden toe te voegen aan het formulier:

formulier bestandsupload

Bestandsupload-veld

Het aantal bestanden, het bestandstype en de maximale grootte welke geupload mag worden is in te stellen.

Heb je bijvoorbeeld een sollicitatieformulier, dan zou de bezoeker een cv en pasfoto kunnen uploaden.

WordPress Woordenboek

Dit artikel is slechts één van de ruim 250 onderwerpen uit ons “WordPress Woordenboek”.

Wil je dit artikel en ons volledige WordPress Woordenboek bekijken, schrijf je in en je krijgt direct gratis toegang !

Woordenboek - Inschrijven

Ja, ik wil toegang tot het Woordenboek: