WordPress - Woordenboek

WordPress Export Functie

Via de Exporteer -functie van WordPress is het mogelijk om aangemaakte pagina’s, berichten en meer te downloaden. Het bestand wat wordt aangemaakt is een XML-bestand en wordt gedownload naar de standaard download-map op uw pc.

De export mogelijkheid vinden we in het beheerderspaneel onder: “Hulpmiddelen -> Exporteren”:

WordPress Exporteren

Hulpmiddelen -> Exporteren

Standaard staat de optie op “Gehele Inhoud”, wat de indruk wekt dat alles (pagina’s, berichten en media) geëxporteerd wordt. Ook de inleidende tekst:

“Zodra je het gedownloade bestand hebt opgeslagen, kun je de Importeerfunctie van een andere WordPress installatie gebruiken om de inhoud van deze site te importeren. “

welke getoond wordt, vinden wij enigszins misleidend.

De media (afbeeldingen, video, etc. opgeslagen in de mediabibliotheek) worden namelijk niet, letterlijk, geëxporteerd, alleen de links naar die media. Dus bij een verhuizing, zoals de tekst aangeeft, wordt de media niet meegenomen; alleen de links naar die media en die staan dan nog op de oude URL (website). Gaat die ‘oude’ website uit de lucht, voordat het export-bestand is geïmporteerd op de nieuwe locatie; is ook alle media verdwenen (de links naar die media zijn niet meer correct).

Verder wordt hier aangegeven “Gehele inhoud”, dat is tevens niet geheel correct. Aangemaakte Widgets en de daarbij behorende instellingen worden namelijk ook niet meegenomen.

Conclusie:

De export-functie van WordPress dient niet gebruikt te worden om een volledige backup te maken. Het kan slechts als een onderdeel daarvan dienen.

Lees hier alles over het maken van een volledige backup: Backup maken

Exporteer Mogelijkheden

Naast het exporteren van de “gehele” inhoud is het ook mogelijk om een selectie van berichten, pagina’s of media (links) te exporteren. Kies voor de opties één van de mogelijkheden (Berichten, Pagina’s of Media). Hieronder wat er mogelijk is bij berichten:

WordPress berichten exporteren

Selectie van berichten

Een soortgelijke selectie is mogelijk bij pagina’s. Bij media is een selectie mogelijk op datum.

Deze optie kan nuttig zijn als alleen een selectie van berichten geëxporteerd dient te worden. Bijvoorbeeld, hele oude berichten zijn niet meer relevant of een bepaalde categorie sluit niet aan bij een nieuwe website, etc. Het is ook een handige optie als bijvoorbeeld pagina’s op een lokale PC installatie worden gemaakt, die dan zodra ze klaar zijn geüpload dienen te worden naar de live website.

Export Bestand

Het export-bestand heeft als extensie XML en wordt gedownload naar de standaard download-map op uw PC. De naam van het bestand heeft de website-titel gevolgd door de datum van download (exporteren).

Heeft u een export gedaan, is het raadzaam om dat bestand dan te verplaatsen naar een map waar het bestand door u eenvoudig is terug te vinden. Dat bestand kunt u dan gebruiken om die weer te importeren.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .