WordPress - Woordenboek

WordPress Debug Mode

Na het uitvoeren van een update van welk onderdeel binnen WordPress dan ook, of na het installeren van een extra plugin, het activeren van een ander thema; kan het zomaar gebeuren dat er van alles fout gaat.

WordPress Debug

Gebeurd het na een update, of bij het activatie van een extra plugin of nieuw thema; dan weet u waardoor het probleem ontstaan is. U kunt die plugin of dat thema dan deactiveren en voor een andere kiezen; echter kan het ook voorkomen bij, bijvoorbeeld, een plugin welke u absoluut wilt gebruiken en die ook nog eens door miljoenen andere gebruikers geïnstalleerd is (bij hun gaat het wel goed…). U kunt dan de plugin-ontwikkelaar een mail schrijven. De kans is dan redelijk groot dat die ontwikkelaar om meer details vraagt….

Die technische details kunt u achterhalen door in WordPress de “Debug Mode” in te schakelen. U krijgt dan gedetailleerde informatie over waar er fouten ontstaan.

Debug Mode In/Uit Schakelen

Om de debug mode in te schakelen zoekt u in het wp-config.php bestand welke naar de volgende regel:

define( ‘WP_DEBUG’, false ); 

In die regel vervangt u het woordje “false” door “true”. Die regel ziet er dan zo uit:

define( ‘WP_DEBUG’, true ); 

Vervolgens slaat u het bestand op en upload die vervolgens weer via FTP naar uw website.

Zijn er ergens fouten dan krijgt u die nu te zien.

Belangrijk:

voordat u enige wijzigingen aanbrengt aan het wp-config.php bestand, maak daar eerst een kopie van !

Debug Log Bestand

Het is ook mogelijk om een zgn. Log-Bestand aan te laten maken. In dat bestand worden dan alle foutmeldingen bijgehouden en kunt u die daarin naslaan. Dat bestand kunt u dan eventueel ook aan de plugin of thema -ontwikkelaar sturen en hebben zij gelijk nuttige technische informatie.

Om dat bestand te laten aanmaken zet u de volgende code in het wp-config.php bestand:

define( ‘WP_DEBUG_LOG’, true );

Het log-bestand wordt door WordPress opgeslagen in de wp-content -map op uw website en heeft de naam: debug.log.

Debug Display Aan/Uit

Heeft u de Debug-Mode aangezet, worden foutmeldingen automatisch op het scherm getoond. Wilt u die meldingen niet zien en alleen bijhouden in het log-bestand, is er de mogelijkheid om het tonen van die meldingen uit te zetten.

Om het tonen van de foutmeldingen op uw website uit te zetten plaatst u de volgende code in het wp-config.php bestand:

define( ‘WP_DEBUG_DISPLAY’, false );

Debug Script Bestanden

De debug mode laat alleen de fouten zien die optreden in de PHP-bestanden van de plugins of het thema. Veel plugins en ook sommige thema’s maken gebruik van Javascript en CSS om bepaalde functionaliteiten te verrichten. Ontstaan daar problemen worden die niet door de debug mode getoond.

Om het tonen van die foutmeldingen op uw scherm aan te zetten plaatst u de volgende code in het wp-config.php bestand:

define( ‘SCRIPT_DEBUG’, true );

Heeft u het log-bestand, zoals hiervoor beschreven, geactiveerd dan worden ook de Javascript en CSS fouten daar standaard in bijgehouden.

Interessante onderwerpen bij dit artikel:

wp-config.php bestand

wp-config.php

Het wp-config.php bestand is het belangrijkste bestand van WordPress. Zorgvuldigheid is dan ook de gouden stelregel. In dit onderwerp kunt u terug vinden hoe u het beste aanpassingen verricht aan het wp-config.php bestand.

Lees verder →
WordPress Foutmelding

Foutmeldingen

Er kunnen allerlei fouten ontstaan tijdens het bijwerken (updaten) of uitbreidden van uw WordPress website. Een opsomming van een aantal veel voorkomende foutmeldingen en de daarbij mogelijke oplossing hebben we in dit onderwerp beschreven.

Lees verder →

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .