WordPress - Woordenboek

WordPress Database

WordPress is een Content Management System (CMS), vrij vertaald een Inhoud Beheer Systeem en doet niets anders dan gemaakte pagina’s en/of berichten welke tekst en eventueel afbeeldingen en/of video bevatten opslaan in een database en deze weer oproept zodra een bezoeker de betreffende website-pagina bezoekt.

De database kan vergeleken worden met een boekenkast. In die boekenkast staan bijvoorbeeld boeken (pagina’s) en mappen (berichten), wel of niet gerangschikt.

Dat geldt voor de database ook. Alles wordt “willekeurig” opgeslagen en WordPress haalt die informatie op en bouwt daar dan weer de website-pagina van op.

De database is aangemaakt tijdens de installatie van WordPress en is aanwezig bij de hostingprovider en alleen toegankelijk door uw website of uzelf via een speciaal programma, bijv. “phpMyAdmin”. Die gegevens heeft u dan ook van uw hostingprovider ontvangen bij het afsluiten van een hostingabonnement.

Die database is het centrale geheugen van WordPress en bij het niet juist weten wat er in de database aangepast of uitgevoerd mag worden, is het aan te raden daar dan ook niets in te doen. Vergelijk het met een hersenchirurg in opleiding, die ook nog niet precies weet waar tie mee bezig is…. het gaat dan zeker niet goed komen…

Visueel ziet het er als volgt uit:

Database

Van database naar bezoeker

Links is de database waarin alle content (pagina’s met inhoud) is opgeslagen. Wanneer een bezoeker (rechts) een bepaalde pagina bezoekt zal WordPress alle op die pagina getoonde content (tekst, afbeeldingen etc.) bij elkaar zoeken in de database en deze op de juiste manier, zoals u de pagina hebt opgemaakt, tonen.

Opschonen Database

WordPress zal standaard wijzigingen aangebracht aan een pagina of bericht als extra kopie van die pagina of het bericht opslaan. Die worden dan “Revisies” genoemd. Het aantal revisies is bij een standaard installatie van WordPress onbeperkt, wat betekent dat aan eenzelfde pagina 100 wijzigingen worden aangebracht en na iedere wijziging op “Bijwerken” (opslaan) wordt geklikt er dan ook 100 kopietjes van die pagina in de database opgeslagen worden.

WordPress gebruikt alleen de laatste. Die overige 99 zijn puur bedoeld als een soort van backup om snel terug te springen naar een eerdere versie van die pagina.

Zo worden er nog veel meer zaken in de database opgeslagen die voor een snelle werking van de website overbodig zijn. Het is dan ook raadzaam om regelmatig de database op te schonen.

Bekijk het weer als die boekenkast. In een goed geordende boekenkast is het sneller terug vinden van het juiste boek eenvoudige dan als alles door elkaar staat en er veel overbodige (vergelijkbare) boeken er zich in die kast bevinden.

O.a. onderstaande dient, ter aanbeveling, regelmatig opgeschoond te worden:

  • Revisies
  • Auto drafts
  • Verwijderde reacties
  • Afgekeurde reacties
  • Spam reacties
  • Verwijderde reacties

Dit is slechts een kleine lijst, van zaken die WordPress opslaat en die voor de snelheid van de website niet ten goede komen. De volgende artikelen behandelen plugins welke behulpzaam kunnen zijn in het onderhouden van de database:

WordPress Revisies

Dit artikel beschrijft een tweetal plugin’s. De eerste is handig om het aantal revisies en de tijd dat een auto-draft wordt opgeslagen in te stellen.

WordPress Revisies

In dit artikel worden een tweetal plugins besproken die de database opschonen.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Interessante Artikelen