WordPress - Woordenboek

WordPress Child Theme

Wat is een Child Theme ?

Een WordPress Child theme is een “thema” dat alle functionaliteiten van het actieve thema (parent theme) overneemt. Een child theme biedt de mogelijkheid om bepaalde functionaliteiten of stijl aan te passen of toe te voegen aan het parent theme zonder dat het parent theme aangepast behoeft te worden.

Waarom een Child Theme ?

  • De belangrijkste reden is dat als er een update plaats vindt van het parent theme, de aanpassingen dan bewaard blijven (worden niet overschreven door de update van het parent theme).

Gerelateerde artikelen:

WordPress Child Thema maken

Wordt er geen Child Theme meegeleverd met het door jou gebruikte thema en je wilt aanpassingen aan het thema gaan doen, is het dus raadzaam om een Child Thema aan te maken. Dit kan op twee manieren: handmatig (zelf dus) of automatisch door gebruik te maken van een plugin die dat dan voor jou doet.

Dit artikel beschrijft beide manieren.

WordPress Thema Vertalen

Zo goed als alle WordPress thema’s en plugins worden standaard in het Engels ontwikkeld en aangeleverd. Nu zijn de meeste Nederlanders wel meertalig en hebben geen moeite met Engelse termen, maar het staat niet echt professioneel als er Engelse termen verschijnen op je Nederlandstalige website.

Bij het selecteren van een thema geeft de ontwikkelaar meestal wel aan of het thema vertaald is of vertaalbaar is. Is een Nederlandse vertaling dan niet beschikbaar zul je de vertaling zelf moeten doen.

WordPress Thema Controle

Er zijn duizenden gratis en commercieel verkrijgbare WordPress thema’s beschikbaar. Op goede sites als WordPress.org zijn vele gratis thema’s te downloaden. Die thema’s worden wel gecontroleerd op het juist toepassen van de WordPress technologie en regels voor thema’s.

Dan heb je nog de vele websites die thema’s (zowel gratis als betaalbare) aanbieden om te downloaden. Net als bij alles wat opgebouwd is uit bestanden die een programmeertaal bevatten is het mogelijk dat er ergens Spamware of andere kwaadaardige code verstopt zit.

Het is dan ook aan te raden, tenzij het thema bekend is, een controle uit te voeren op de code waaruit het thema is opgebouwd.

WordPress Code Snippets

Ben je eenmaal op weg met een thema, loop je bijna altijd ergens tegenaan, je mist een bepaalde functionaliteit of wilt graag een functie aanpassen; bijvoorbeeld de standaard lengte van de samenvatting, bepaalde widgets uitschakelen, etc.

Veel extra functionaliteit is toe te voegen via plugins, maar hoe meer plugins je installeert des te trager zal het laden van je pagina’s worden en bepaalde functionaliteit kunnen we eenvoudig toevoegen door gebruikt te maken van zgn. “Code Snippets”.

WordPress Thema Terugzetten

Zowel van WordPress, de Thema’s als de plugins verschijnen regelmatig nieuwe versies. WordPress breid regelmatig haar functionaliteit uit of komt met updates waarmee fouten uit de eerdere versie zijn opgelost. Dit geldt ook voor thema’s en plugins. Zodra WordPress met een nieuwe versie komt, komen de thema en plugin -ontwikkelaars vrij snel met hun nieuwe versies.

Met name de thema en plugin -updates kunnen nogal eens problemen veroorzaken.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .