WordPress - Woordenboek

WordPress Cache

Wat is Cache ?

Via het gebruik van Cache wordt een pagina sneller getoond aan de bezoeker. WordPress vertaald uw website-pagina’s van PHP naar HTML en dat gebeurd iedere keer als een bezoeker een pagina bekijkt. De meeste pagina’s wijzigen niet frequent en zou het dus sneller zijn om de HTML-versie van de pagina ergens op te slaan en die dan direct te tonen. Dat kan door gebruik te maken van Caching.

Het doel van caching is het optimaliseren van de laadsnelheid van een website en zo de gebruikerservaring te verbeteren. Caching is niet alleen fijn voor de gebruiker, het is ook goed voor SEO. Google hanteert snelheid namelijk als een ranking factor.

Caching kan plaatsvinden op verschillende niveaus:

  • browser cache
    • de website-browser, onthoudt afhankelijk van de instellingen, diverse bestanden van een website. Wanneer dan een pagina weer bezocht wordt behoeft niet alles nogmaals geladen te worden en toont de browser de informatie uit zijn eigen cache-geheugen.
  • server cache
    • op serverniveau (dus bij de hostingprovider) kan ook caching plaatsvinden. Met name bij WordPress Hosting pakketten vindt meestal caching plaats om alles te versnellen.
  • en d.m.v. cache-plugins.
    • door gebruik te maken van een plugin kunnen we zelf caching instellen en beheren.

Cache Leegmaken

Het gebruik van Cache heeft ook een (klein) nadeel. Niet iedere wijziging die we doorvoeren aan de website is direct zichtbaar. Om die wijziging dan te kunnen zien dienen we de cache leeg te maken.

Maakt u gebruik van een cache-plugin, dan is dient die cache geleegd te worden. Is de wijziging dan nog niet zichtbaar (of maakt u geen gebruik van een cache-plugin) dan dient u de browser-cache te legen en de pagina opnieuw te laden.

Het legen van de server-cache dient u te doen via het controlepaneel bij uw hostingprovider.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .