WordPress - Woordenboek

WordPress Breadcrumbs

Het Nederlandse woord voor breadcrumbs is kruimelpad of broodkruimelnavigatie. Breadcrumbs toont het hiërarchische pad vanaf de homepagina tot de pagina die door de bezoeker bekeken wordt. Komt de bezoeker bijvoorbeeld via het hoofdmenu op een dieper liggende pagina, dan worden alle tussenliggende pagina’s in de breadcrumbs getoond.

Veel webwinkels maken er gebruik van:

WordPress Breadcrumbs

Voorbeeld – Kruimelpad

De breadcrumbs in deze afbeelding zijn rood omkaderd. Iedere voorgaande pagina wordt gescheiden door een “>” teken met helemaal aan het begin de homepagina.

In dit voorbeeld kunnen we nu in één keer terug springen naar bijvoorbeeld de “Laptops” -pagina.

Voordelen breadcrumbs

Breadcrumbs maken het gemakkelijk voor bezoekers om snel terug te navigeren op een website met een diepgaande hiërarchie aan pagina’s. Een bijkomend voordeel is dat zoekmachines tevens de hiërarchie kunnen lezen en dus beter indexeren.

Met name bij webshops met een overvloed aan filters om een product te selecteren ziet de bezoeker in één oogopslag de bovenliggende categorie. De bezoeker zal dan sneller geneigd zijn om (bij geen interesse in het product) voorgaande categorie bekijken.

Een bezoeker kan ook, bijvoorbeeld via een advertentie, op een bepaalde pagina terecht gekomen zijn en ziet dan tevens in één oogopslag de voorgaande pagina’s en zal uit interesse eerder doorklikken dan zonder zo’n kruimelpad.

Breadcrumbs gebruiken

Doordat breadcrumbs veelvuldig worden toegepast en bezoekers er aan gewend zijn is het raadzaam om bij het gebruik van breadcrumbs dan ook de volgende zaken te volgen.

De plaats van breadcrumbs

Waar geen breadcrumbs worden getoond is de homepagina. Heeft verder ook geen nut, daar er niet verder “omhoog” genavigeerd kan worden.

Maakt u gebruik van breadcrumbs doe dat dan consequent op alle pagina’s. Dus niet op de ene pagina wel en de andere niet. Dat schept verwarring.

Breadcrumbs worden altijd zo hoog mogelijk op de pagina geplaatst en meestal vrijwel direct onder de primaire navigatie (hoofdmenu). Veelal aan de linkerzijde en links uitgelijnd.

Afmetingen van breadcrumbs

Omdat breadcrumbs een extra manier is om te navigeren wordt er een kleiner lettertype gebruikt. Het lettertype moet groot genoeg zijn zodat het voldoende opvalt maar niet de aandacht van andere zaken als content, het product of de diensten afleidt.

Leestekens in breadcrumbs

Het meest gangbare leesteken om de links te scheiden is het ‘groter dan teken’: >

Hiervan kan eenvoudig worden afgeweken; maar het advies is niet al te veel afwijken van een soort van standaard die door vele bezoekers herkend wordt.

WordPress & Breadcrumbs

WordPress heeft standaard niet de mogelijkheid om breadcrumbs in te schakelen. Het gebruikte thema zal deze optie moeten bieden. Biedt het thema dat niet dan kunnen daarvoor een plugin ingeschakeld worden.

Via WordPress.org zijn die eenvoudig te vinden:

WordPress Breadcrumbs Plugins

Breadcrumbs plugin

De meest populaire is de “Breadcrumb NavXT” plugin. De styling van de breadcrumbs is geheel naar eigen wens in te stellen en eventueel aan te passen via CSS.

Bij het gebruik van een plugin dient er nog wel een stukje code aan het thema te worden toegevoegd.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .