WordPress - Woordenboek

WordPress Bericht Samenvatting

Bij ieder bericht (post) welke u aanmaakt is er de optie om een “samenvatting” (Engels: Excerpt) te schrijven over dat bericht. Hoe de samenvatting gebruikt of getoond wordt is weer afhankelijk van het gebruikte thema.

Maakt u geen gebruik van die handmatige WordPress samenvatting dan zal, in bijna alle gevallen, het thema het eerste stuk tekst van het bericht gebruiken. Het aantal woorden wat geselecteerd wordt is dan ook weer afhankelijk van het thema. Standaard is dat meestal 55 woorden.

Bij het gebruik van een (sub)titel voor de aanvang van het bericht, zal die titel ook meegenomen worden met daar direct de rest van de woorden erachter geplaatst. Dat ziet er meestal niet netjes uit. Het is tevens niet goed voor de SEO score.

Samenvatting & SEO

Maakt u gebruik van de automatische samenvatting dan zal er zgn. dubbele content op de website geplaatst worden. De samenvatting is namelijk identiek aan het eerste stuk van het bericht en dat vinden de zoekmachines als Google niet leuk, waardoor de ranking-score naar beneden zal gaan.

Het is dus zeker aan te raden om de samenvatting handmatig te schrijven en dusdanig dat die afwijkt qua bewoording van het bericht, maar dusdanig dat het wel duidelijk is dat het bij het bericht hoort.

Samenvatting Aanzetten

Het vak waar u de (handmatige) samenvatting kunt invoeren is meestal onderaan de bericht-editor. Standaard staat die mogelijkheid uit en dient die via “Scherminstellingen” aangezet te worden:

WordPress Bericht Samenvatting Aanzetten

Samenvatting Aanzetten

Daar zet u dan gewoon een vinkje bij samenvatting en het vak zal onder de bericht-editor verschijnen:

WordPress Samenvatting Toevoegen

Samenvatting Tekstvak

Hier heeft u nu de mogelijkheid om de samenvatting van het bericht in te typen die dan wordt overgenomen in plaats van de automatische samenvatting.

Lees-meer-tag

In de editor-balk heeft u ook de beschikking over een knop om een “Lees-meer-tag” in te voegen:

WordPress Lees Meer Tag

Lees Meer Tag

Door op die knop te klikken zal de lees-meer-tag ingevoegd worden op de plaats waar de cursor staat en zal bij de meeste thema’s de automatische samenvatting overschreven worden met de dan gekozen samenvatting. Echter maak je in dit geval dan ook gebruik van dubbele content wat niet is aan te raden voor de SEO-ranking.

Kort samengevat is het gebruik van handmatige samenvattingen de beste manier om een bericht uittreksel te maken en te tonen.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .