WordPress - Woordenboek

Audio Gebruiken in de content

Het invoegen van een audiobestand in uw content werkt hetzelfde als het invoegen van een afbeelding. Meerdere audiobestanden kunnen gelijktijdig worden geselecteerd en worden dan als een audio-afspeellijst weergegeven.

WordPress ondersteund de volgende type audiobestanden: mp3, m4a, ogg, wav en wma.

Is een audiobestand of een afspeellijst gekozen, worden deze als een shortcode in de content geplaatst.

Enkel Audiobestand toevoegen

Om een audiobestand in te voegen, kiest u, net als bij het invoegen van een afbeelding voor Media toevoegen. De mediabibliotheek zal geopend worden en upload u het audiobestand via de optie “Bestanden uploaden“. Is het bestand ingelezen in de Mediabibliotheek (geupload) kunt u de bijlagedetails en hoe het bestand in de content getoond moet worden aanpassen:

Audiobestand Bijlagedetails

Bijlagedetails Audiobestand

De bijlagedetails zijn:

 • URL – de locatie waar WordPress het bestand opgeslagen heeft. Standaard de map “/wp-content/uploads/huidige-maand”;
 • Titel, Artiest en Omschrijving – worden uit het audiobestand gehaald, mits deze in het audiobestand zijn opgegeven en kunnen dan hier eventueel toegevoegd of aangepast worden;
 • Onderschrift – wordt, indien het thema het ondersteund weergeven onder de mediaspeler;
 • Weergave-instellingen – hier zijn drie opties mogelijk:
  • Mediaspeler insluiten – deze opties is de standaard optie en toont dan de WordPress mediaspeler in de content;
  • Link naar mediabestand – toont een link naar het bestand. Klikt de bezoeker op de link dan zal een externe speler getoond worden en de bezoeker van de pagina weggestuurd worden;
  • Link naar bijlagepagina – via deze optie wordt er ook een link getoond, maar zal de bezoeker naar een extra pagina worden doorgestuurd.

Heeft u de bijlagedetails ingevuld en gekozen voor de mediaspeler ziet het er in de content dan zo uit:

WordPress mediapeler enkel audiobestand

Mediaspeler

Uw bezoeker heeft nu de mogelijkheid om het bestand af te spelen, te pauzeren en het volume aan te passen.

Audio bewerken

Klikt u de mediaspeler aan in de editor heeft u de optie om de mediaspeler te verwijderen of te bewerken. Om de mediaspeler te verwijderen kiest u voor het kruisje, om te bewerken voor het potloodje. Bij het bewerken krijgt u dan de volgende mogelijkheden:

Mediaspeler opties

Audio bewerken

U kunt een extra (alternatief) audiobestand toevoegen via de knop ogg . Dat bestand zal dan worden afgespeeld als de internetbrowser van de bezoeker het eerste bestand niet ondersteund.

Preload

Onder het kopje “Preload” kunt u instellen hoe het bestand geladen moet worden tijdens het laden van de pagina en wat er dan moet gebeuren. Standaard staat deze optie op Geen ingesteld, wat ook aan te raden is. Kiest u voor Automatisch zal het bestand in zijn geheel ingeladen worden door de internetbrowser van de bezoeker. Net als videobestanden, kunnen ook audiobestanden groot zijn waardoor de laadtijd van de pagina traag kan worden. De optie Metadata zal alleen de titel, etc. inladen.

Afspelen

Direct onder de preload-opties kunt u nog aanvinken of het bestand automatisch afgespeeld moet worden en herhaald moet worden. Beide worden meestal door bezoekers als irritant ervaren. Kiest u echter voor automatisch afspelen, zal ook de laadtijd van de pagina vertraagd worden.

Audiobestand vervangen

Links (bovenin) heeft u nog de mogelijkheid, via Audio vervangen, om het gekozen bestand te vervangen door een ander audiobestand.

Bijwerken

En, vanzelfsprekend, dient u dan op Bijwerken te klikken om alle aanpassingen op te slaan. Om de aanpassingen niet op te slaan, klikt u links bovenin het venster voor “Bewerken annuleren” of rechts bovenin op het “x” (kruisje).

Audio Afspeellijst

Om een audio afspeellijst aan te maken en in te voegen in uw content gaat op vergelijkbare manier als het invoegen van een enkel bestand. U kiest bij het uploaden voor meerdere bestanden of indien er al meerdere audiobestanden in de mediabibliotheek aanwezig zijn, selecteert u die bestanden:

Audio afspeellijst aanmaken

Audio afspeelijst aanmaken

Indien u de bestanden via mediabestanden toegevoegen geupload heeft zullen ze in dit scherm alle geselecteerd zijn. Heeft u al bestanden in de mediabibliotheek kiest u hier bij (1) voor Audio-afspeellijst aanmaken en kunt u de bestanden selecteren door ze één voor één aan te klikken.

Via (2) heeft u de mogelijkheid om een bestand in de selectie te kiezen, maar dat kan net zo snel door de thumbnail van het bestand aan te klikken in het overzicht. De bijlagedetails van het aangeklikte bestand in de selectie kunt u dan bekijken en eventueel aanpassen. Om de bijlagedetails van een bestand in de selectie te kiezen via (2) is handig als uw mediabibliotheek erg uitgebreid is en het bestand niet in het overzicht te zien is.

Zijn alle bijlagedetails en de selectie van de audiobestanden naar wens, dan klikt u op Een nieuwe afspeellijst aanmaken, en kunt u de lijst nog bewerken:

Audioafspeellijst bewerken

Audioafspeellijst bewerken

Voordat de afspeellijst ingevoegd wordt heeft u dan nog de volgende opties:

 • (1) Annuleren en u komt terug in het voorgaande venster of nog extra audiobestanden aan deze lijst toe te voegen;
 • (2) instellingen voor de afspeellijst als:
  • Afspeellijst weergeven – indien deze is uitgevinkt zal een er geen lijst getoond worden maar de eenvoudige mediaspeler;
  • Artiest weergeven – als deze is uitgevinkt zal de artiestnaam niet achter ieder nummer in de lijst getoond worden, maar alleen in de titel van de afspeellijst;
  • Afbeeldingen weergeven – is er een afbeelding in het audiobestand aanwezig, zal die getoond worden en als uitgevinkt is niet.
 • (3) hier kunt u de volgorde audiobestanden in de afspeellijst aanpassen door de tracks op de juiste positie te slepen.

Is alles naar wens dan klikt u op Audio afspeellijst invoegen, en de lijst zal in uw content verschijnen:

Audio afspeellijst ingevoegd

Audio afspeellijst ingevoegd

Afspeellijst bewerken/verwijderen

Wilt u later de afspeellijst bewerken, klikt u in het bericht-editor op de afspeellijst en u komt daar dan door op het potloodje wat dan weer verschijnt, te klikken de afspeellijst aanpassen. Door naast het potloodje op het kruisje te klikken zal de afspeellijst verwijderd worden

Let op: bij verwijderen wordt niet om bevestiging gevraagd, de lijst is gelijk verwijderd. Via de toolbar kunt u het ongedaan maken of door de sneltoetscombinatie “Ctrl + Z”.

Soundcloud of Spotify Audio

Maakt u veel gebruik van audio en heeft u beperkte webruimte, kunt u overwegen om de audiobestanden bij Soundcloud of Spotify te plaatsen. Om dan een enkel bestand in uw content in te voegen dient u de url te kopieren en in te plakken waar u, bijvoorbeeld de Soundcloud audiospeler wilt laten verschijnen. Bij Soundcloud klikt u eerst bij het audiofragment of de afpeellijst op “Share” en kies dan voor de optie “Embed”. Daar heeft u dan nog een paar extra mogelijkheden voordat u de code in uw content kopieert en plakt:

Soundcloud Embed opties

In tegenstelling tot YouTube heeft u hier niet de mogelijkheid om “aanbevelingen” uit te zetten en zal Soundcloud na het afspelen van het bestand uw bezoeker andere audio voorstellen.

De code dient u dan via de tekst-modus van de berichten of pagina -editor, op de juiste plaats in uw content te plakken.

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .