WordPress - Woordenboek

Afbeeldingen & SEO - de Alt-Tekst

  een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden….

Niets is minder waar, voor ons als mens dan. Zoekmachines, zowel de interne WordPress zoekfunctie als de Google’s zullen een afbeelding niet kunnen vinden aan de hand van een opgegeven zoekterm als wij niet vertellen waar die afbeelding over gaat.

 

Daar wordt met name de Alt-Tekst voor gebruikt. De alt-tekst vertelt de zoekmachine waar de afbeelding over gaat. Een afbeelding kan dus bijdragen aan een betere vindbaarheid in de zoekmachines.

Alt-Tekst Toevoegen

WordPress Alt tekst toevoegen aan afbeelding

Alt-tekst

Nadat u een afbeelding heeft toegevoegd aan de mediabibliotheek, heeft u direct de mogelijkheid om de alt-tekst op te geven bij de ‘bijlagedetails’.

Daar heeft u tevens de mogelijkheid om een titel en omschrijving op te geven. De titel wordt automatisch ingevuld en is gelijk aan de bestandsnaam zonder extensie. Het is ook aan te bevelen om die titel een juiste omschrijving te geven. De titel wordt weergegeven als de bezoeker met de muiscursor over de afbeelding heen gaat.

Trefwoord (keyword)

Onder trefwoord wordt verstaan het woord of woorden waar bezoekers op zoeken in de zoekmachine. Wanneer het opgegeven trefwoord verwijst naar uw content zult u verschijnen in de zoekresultaten.

Om de ranking van uw pagina te verbeteren, dus hoger te laten uitkomen in de zoekresultaten; wordt aangeraden om het trefwoord op te nemen in de alt-tekst van één van de afbeeldingen in uw content.

Nu denkt u waarschijnlijk:

“das mooi….. dan plaatst ik veel afbeelding en bij iedere afbeelding geef ik dan hetzelfde trefwoord op in de alt-tekst…”

Nu gaat die vlieger niet meer op. In de begintijd van de zoekmachines werd die truc inderdaad gedaan en werd een pagina beter gevonden als het trefwoord veel voorkwam om die pagina. Google, met name, hanteert tegenwoordig erg veel regels die de vindbaarheid beïnvloed. Een daarvan is dat het trefwoord maar een x-aantal keer mag voorkomen ten opzichte van het totaal aantal woorden de pagina.

Dus, het advies is hier, wees creatief met de alt-tekst en geef een duidelijke korte omschrijving van de afbeelding.

Lengte van de alt-tekst

Google gebruikt maximaal 143 tekens van de alt-tekst. Langere teksten hebben dan geen nu en worden afgekapt en niet benut. Deze lengte komt ongeveer overeen met de maximale lengte van de samenvatting van de pagina welke getoond wordt in de zoekresultaten.

Samenvatting

Afbeeldingen kunnen dus bij het benutten van de Alt-Tekst bijdragen tot een betere vindbaarheid en ranking in de zoekmachines; tenzij u niet gevonden wilt worden is het advies om die alt-tekst altijd in te vullen.

WordPress Afbeeldingen en SEO

… to be found, or not to be found… ”

Vragen & Info

Heeft u vragen naar aanleiding van deze uitleg, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .