Welkom in de Wondere Wereld van WordPress...
Welkom in de wondere wereld van WordPress en bij het maken van een mooie, functionele website. Zeker in het begin komen er erg veel termen op u af, waarbij u denkt… ‘waar hebben ze het over ?’.
Met dit WordPress Woordenboek, hebben we geprobeerd een zo uitgebreid mogelijke index te maken van alle termen die daarbij naar voren komen en deze zo duidelijk mogelijk te beschrijven, cq. uit te leggen. Voor iedere term in de index vindt u hieronder een korte uitleg. Wilt u meer weten en een eventueel bijbehorende instructie, klik dan op de link behorend bij de term.
Ons WordPress Woordenboek wordt regelmatig aangevuld en bijgewerkt. Zijn er toch nog termen waar u meer uitleg over wilt of waarvan u vindt dat ze ontbreken op onze lijst, laat het ons dan weten via: info@qwain.nl.
Ook, wanneer u van mening bent dat de uitleg niet juist is of beter zou kunnen, horen wij dat graag.
Naast “Ons WordPress Woordenboek” schrijven we ook regelmatig over handige plugins, thema-ontwikkelingen en nieuwtjes uit WordPress Land. Die berichten vindt u in onze rubriek: “WordPress Artikelen“.
Om op de hoogte te blijven van al onze toevoegingen aan ons woordenboek en van onze laatste WordPress nieuwtjes en wetenswaardigheden; volg ons dan op Facebook.
Wij wensen u veel lees & leer -plezier !
Index
A
- Abonnee Een Abonnee kan in principe niets, geen berichten schrijven, etc. en is dus eigenlijk een normale bezoeker. Het enige verschil met een normale bezoeker is dat een Abonnee, wanneer die eenmaal is ingelogd reacties kan plaatsen zonder verder gegevens te hoeven in te vullen.
- Afbeelding Gebruiken Afbeeldingen (foto's) gebruiken en plaatsen binnen de content van uw pagina of bericht kan op verschillende manieren. Het kan direct als u de pagina aan het maken bent of vooraf via de mediabibliotheek. Het gebruik van afbeeldingen maakt u pagina niet alleen aantrekkelijk voor bezoekers, maar kan ook behulpzaam zijn bij betere vindbaarheid in de zoekmachines.
• Afbeelding Invoegen en Gebruiken →
• Afbeelding Bewerken →
• de Mediabibliotheek →• Afbeeldingen & SEO →
• Uitgelichte Afbeelding →
• Afbeelding Widget →• Galerij Widget → - Alt Tekst De Alt-Tekst, ook wel 'Alternatieve tekst' genoemd is een attribuut dat u kunt toevoegen bij een afbeelding. Door het gebruik van die Alt-Tekst bevordert u de vindbaarheid (SEO) van de afbeelding en daarmee een betere ranking van uw content. De Alt-tekst verteld de zoekmachine waar de afbeelding over gaat.
- Anker Een anker is een soort link die verwijst naar een ander gedeelte op een pagina en wordt wel gebruikt voor een inhoudsopgave op een pagina. Die anker-link kan ook verwijzen vanaf een andere pagina naar een gedeelte op weer een andere pagina.
- Archief Widget De Archief Widget toont u een lijst van berichten per maand in één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden. U kunt alleen de maanden laten zien en optioneel het aantal berichten gepubliceerd in die maand.
- Audio Gebruiken Het is mogelijk om een enkel geluidsfragment of meerdere als een afspeellijst in te voegen in uw content. WordPress ondersteund diverse type audiobestanden welke dan via de mediaspeler kunnen worden afgespeeld. De mediaspeler wordt door WordPress via een shortcode in het bericht geplaatst en is naar wens met een aantal afspeelopties aan te passen.
- Audio Widget De Audio Widget biedt de mogelijkheid om een audio bestand in één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden te plaatsen en door de bezoeker af te laten spelen.
- Auteur Een Auteur kan alleen berichten plaatsen (dus geen pagina’s). Hij/zij kan ook alleen zijn/haar eigen berichten aanpassen en dus niet de berichten van anderen. Een auteur mag afbeeldingen of andere media toevoegen aan een bericht. Reacties kunnen ook niet bewerkt worden door een auteur.
- Auto Save Standaard wordt er door WordPress iedere 60 seconden een backup opgeslagen van de pagina of het bericht wat u op dat moment aan het bewerken bent. AutoSave werkt ook wanneer de internet-verbinding verbroken is. Super handig dus. U heeft altijd een kopie van uw werk beschikbaar. Waar u die vindt en hoe u die kunt gebruiken leest u in dit onderdeel.
- Auto Update Standaard zal WordPress kleine updates automatisch installeren. Belangrijke updates dient u handmatig op te starten. Wilt u volledige controle over de updates, is het mogelijk om die Auto Update functie uit te zetten. We hebben dat beschreven in het onderwerp: Updates.
- Avatar Een Avatar is een afbeelding of een icoon(tje) welke gebruikt wordt om een gebruiker aan te duiden. Avatars worden voornamelijk op Fora gebruikt. De Gravatar is daar een variant op die wereldwijd toegepast wordt.
- AVG Wetgeving Met de invoering van de AVG dienen website-eigenaars nauwkeuriger om te gaan met privacy gevoelige informatie als bijvoorbeeld persoonsgegevens. AVG staat voor Algemene Vorderning Gegevensbescherming.
B
- Backup Een backup is een volledige kopie van de website. Die backup is dan terug te zetten in het geval dat de website in zijn geheel of gedeeltelijk niet meer functioneert, of gehackt is. Een backup is ook nodig indien u uw website wilt verhuizen naar een andere hostingprovider.
- Beheerder De Beheerder heeft de meeste rechten en mag alles in het beheerderspaneel. Thema en plugin's toevoegen, wijzigen en verwijderen, pagina's en berichten aanmaken, wijzigen en verwijderen. Gebruikers aanmaken, verwijderen en rollen toekennen en wijzigen. Reacties goedkeuren, etc..... Kortom Alles.
- Berichten Widget De Meest Recente Berichten Widget toont een lijst van de recent gepubliceerde berichten in één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden. Wordt vaak gebruikt om snel een "Laatste Nieuws Blok" te tonen.
- Bitnami Met Bitnami is het mogelijk om WordPress op uw computer te installeren. Het voordeel daarvan is dat u plugins en thema's kunt uitproberen voordat u daadwerkelijk live gaat. Is uw website eenmaal online, kunt u dan ook lokaal eerst wijzigingen doorvoeren en die dan, zodra ze naar uw zin zijn, kunt kopiëren naar uw online website.
- Blog Een Blog, oorspronkelijke benaming "weblog", is een website waar met regelmaat een bericht wordt geplaatst. Dat kunnen uiteenlopende onderwerpen zijn of specifiek binnen één categorie.
- Breadcrumbs Via een breadcrumb of kruimelpad kan de bezoeker volgen waar die zich bevindt op de website en eenvoudig terug navigeren naar voorliggende pagina's. Het wordt ook wel kruimelpad-navigatie genoemd en is draagt tevens bij voor een betere score in de zoekmachines.
- Bulk Bewerkingen Met 'Bulkbewerkingen' kunt u in één keer een aantal acties laten verrichten op bijvoorbeeld meerdere al gepubliceerde berichten. Dat kan ook bij pagina's en reacties, maar ook bij Media. Wilt u 10 berichten in één keer verplaatsen naar een andere categorie dan kan dat via "Bulkbewerkingen".
C
- Cache Door gebruikt te maken van Cache (of caching) wordt de laadsnelheid van website-pagina's verbeterd. Er zijn verschillende caching-niveaus en technieken. Caching is goed voor de bezoekers-tevredenheid en verbeterd de SEO.
- Captcha Captcha is een techniek om spam te voorkomen bij het gebruik van formulieren op een website. Met deze techniek wordt geprobeerd om robots van menselijke bezoekers te onderscheiden. Er bestaan diverse Captcha methodes.
- Categorie(ën) Berichten in WordPress kunnen ondergebracht worden in categorieën met daaronder eventueel weer één of meerdere subcategorieën. Via die categorie kan de bezoeker direct alle berichten over een bepaald onderwerp zien. Die worden dan getoond via een widget of op de bijbehorende archiefpagina.
- Categorieën Widget Via de Categorieën Widget toont u een lijst met aangemaakte bericht categorieën in één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden. Optioneel is het tonen van subcategorieën en het aantal berichten per categorie.
- Child Theme Een WordPress Child theme is een "thema" dat alle functionaliteiten van het actieve thema (parent theme) overneemt. Een child theme biedt de mogelijkheid om bepaalde functionaliteiten of stijl aan te passen of toe te voegen aan het parent theme zonder dat het parent theme aangepast behoeft te worden.
- Cookies Cookies zijn kleine tekstbestandjes die opgeslagen worden op de pc van de bezoeker. Via dat bestandje kunnen allerlei gegevens worden verzameld en bijgehouden. Ook kan er extra functionaliteit geactiveerd of gedeactiveerd worden.
- CSS Via de opmaaktaal CSS kunt u uw website een persoonlijk tintje geven. CSS staat voor Cascading Style Sheet. Ieder WordPress Thema heeft een bestand genaamd style.css waarin alle opmaakcodes zijn opgenomen. Die kunt u aanpassen naar eigen wens.
D
- Dashboard Het Dashboard is het eerste scherm wat er getoond wordt wanneer ingelogd wordt. Daar worden de laatste activiteiten op de website getoond, het aantal berichten en reacties, updates en meer. WordPress communiceert daar haar laatste nieuwtjes en evenementen. Ook wordt er een overzicht gegeven van het aantal updates.
- Database WordPress is een Content Management System (CMS), vrij vertaald een Inhoud Beheer Systeem en doet niets anders dan gemaakte pagina’s en/of berichten welke tekst en eventueel afbeeldingen en/of video bevatten (content) opslaan in een database en deze weer oproept zodra een bezoeker de betreffende website-pagina bezoekt.
- Debug Mode Ontstaan er fouten, door een plugin of thema, dan heeft WordPress de mogelijkheid om een Debug-Mode aan te zetten. Waar de fout zich voordoet en wat voor fout het betreft wordt dan op het scherm getoond. Het is tevens mogelijk om een Log-Bestand bij te laten houden welke u kunt downloaden en bekijken.
- Dode Link Een 'Dode Link' is een link naar een url op uw website die niet meer bestaat. Die (dode) link wordt nog wel getoond in zoekmachines of staat opgeslagen bij favorieten in de internetbrowser bij uw bezoeker. De bezoeker komt dan uit op de 404-pagina. Een redirect is dan de oplossing. Zie voor de volledige beschrijving onder: Redirects".
E
- E-Mail Link Een E-mailadres in uw content wordt door WordPress automatisch herkend als e-mail link wanneer u dat adres selecteert en het link-symbool aanklikt. Het e-mail-programma van de bezoeker zal dan die link overnemen. Hoe u dat doet, leest u onder: Links".
- Exporteren De exporteer-functie van WordPress biedt de mogelijkheid om 'alle' of een gedeelte (bijv. pagina's of berichten apart) te exporteren en te downloaden. dat export-bestand kan dan gebruikt worden als een soort van backup of om content te verhuizen naar een andere WordPress installatie (website).
- Externe Link Een externe link is een link naar een andere website of een pagina op die andere website. Die link kan het beste geopend worden in een extra tabblad. Bekijk het onderwerp "Links" voor een volledige beschrijving over dit onderwerp.
F
- FileZilla FileZilla is het meest gebruikte FTP-programma voor Windows, Apple en Linux en wordt gebruikt om bestanden te kopiëren van uw PC naar uw WordPress website bij de hostingprovider (en eventueel omgekeerd). Hiermee is het dan mogelijk om snel en eenvoudig een backup te maken van uw bestanden of aangepaste bestanden te uploaden naar uw website.
- Footer WordPress thema's hebben altijd de beschikking over een Footer. In die Footer kunnen Widgets geplaatst worden met informatie als NAW-gegevens, een extra navigatie-menu, een privacy verklaring, etc.. Vaak is er ook een extra copyright-balk aanwezig. Zie voor een volledige omschrijving onder "Thema".
- Formulier Formulieren worden gebruikt om bijvoorbeeld een contactformulier aan te maken. Ze kunnen echter voor een veel breder doel ingezet worden. Daar zijn diverse plugin's voor beschikbaar, van eenvoudige tot zeer uitgebreide.
- Foutmelding(en) Iedereen loopt er een keer tegen aan. De website werkt niet meer of niet meer correct en u krijgt een foutmelding van WordPress. Wat betekend die foutmelding en hoe lost u dat op ? We beschrijven hier een aantal van de meest voorkomende foutmeldingen van WordPress.
- FTP / FTPS / SFTP FTP staat voor File Transfer Protocol. In dat protocol is vastgelegd hoe bestanden tussen twee computers worden gekopieerd. FTP wordt voornamelijk gebruikt voor de communicatie tussen een lokale pc (de client) en een webserver. Hiervoor zijn diverse programma's te krijgen die het FTP-kopiëren voor u afhandelen.
G
- Galerij Widget Met de Galerij Widget is het mogelijk om meerdere afbeeldingen in één blok te tonen in één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden.
- Gebruikers Het is mogelijk om meerdere gebruikers aan te maken binnen uw WordPress website. Die gebruikers kunnen verschillende rechten toebedeeld worden, waardoor ze meer of minder kunnen. Wat ze mogen is van 'kijken' tot 'alles'; van 'Abonnee' tot 'Beheerder'.
- Gebruikersprofiel In het gebruikersprofiel worden alle gegevens over de gebruiker aangemaakt en opgeslagen. De gebruikersnaam, e-mailadres, website, de gebruikersrol, etc. De beheerder of de gebruiker zelf kan die gegevens aanpassen.
- Gebruikersrol Een gebruiker krijgt tijdens het aanmaken een "rol" toegewezen. Die "rol" bepaald hoeveel rechten de gebruiker krijgt en in die rechten is bepaald wat de gebruiker wel of niet mag doen op de website. Zie voor een volledige omschrijving onder "Gebruikers".
- Gravatar Een Gravatar is een pasfoto (afbeelding) welke gebruikt wordt bij, met name, de reacties op berichten. De Gravatar wordt niet alleen door WordPress gebruikt maar is wereldwijd een standaard afbeelding en dusdanig ook erkend.
- Gutenberg Editor Gutenberg is de nieuwe editor in WordPress en beschikbaar vanaf versie 5.0. Deze editor vervangt de Classic Editor en werkt volgens het principe van Page Builders. Er wordt gebruik gemaakt van Content Blokken waarmee het mogelijk is om zonder kennis van HTML of CSS content op te maken.
H
- Header WordPress thema's hebben altijd de beschikking over een header. In die header wordt meestal het menu geplaatst en is er soms plaats voor items als Social Media Links, contact informatie als e-mailadres en telefoon. Een logo vindt zijn plaatst meestal ook in de header. Zie voor een volledige omschrijving onder "Thema".
- Hosting Hosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, video of andere inhoud die toegankelijk is via een website. De aanbieder wordt hostingprovider genoemd. Maar hoe maakt u de juiste keuze in het oerwoud van aanbod ?
- HTML Widget Met de Eigen HTML Widget kunt u een blok HTML toevoegen aan één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden. De widget beschikt over een editor die HTML-code herkent, suggereert en eventueel. invoegt.
I
- ID-Nummers Binnen WordPress wordt alles opgeslagen aan de hand van een ID-nummer. Zowel plugins en thema's kunnen om bepaalde functionaliteit uit te voeren, vragen om een ID-nummer van een pagina, een bericht of zelfs media. Zo'n ID-nummer moet u dan opzoeken. Hoe en waar u ze vindt is beschreven in dit onderwerp.
- Importeren De importeer-functie van WordPress biedt de mogelijkheid om 'alle' of een gedeelte (bijv. pagina's of berichten apart) vanuit een export-bestand te importeren in een bestaande of nieuwe WordPress website. Dat export-bestand kan dan gebruikt worden als een soort van backup of om content te verhuizen naar een andere WordPress installatie (website).
- Indexeren Indexeren is een process dat zoekmachines (als Google) uitvoeren om een website zichtbaar te laten worden in de zoekresultaten van de zoekmachines. Om beter te scoren, ook wel "ranking" genoemd, worden SEO-technieken toegepast. De basis SEO wordt besproken in het onderwerp: WordPress SEO.
- Instellingen Via de instellingen van WordPress kiest u voor de juiste link-structuur, zoekmachines uw website mogen indexeren, de tijdnotatie, bezoekers mogen reageren op berichten en ga zo maar verder. Het is belangrijk om deze instellingen één voor één door te nemen en naar wens aan te passen.
J
- JavaScript JavaScript is een programmeertaal die speciaal is bedoeld om elementen te laten animeren. Dat kan zijn een popup, een diashow (slider), een afbeelding met speciale effecten, etc. Thema en plugin -ontwikkelaars gebruiken veelvuldig JavaScript om bepaalde effecten te kunnen bewerkstelligen.
K
- Kalender Widget Met de Kalender Widget is het mogelijk om gepubliceerde berichten te tonen in kalender-vorm en deze toe te voegen aan één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden.
- Kruimelpad Een kruimelpad of broodkruimelnavigatie is een manier om bezoekers in één oogopslag de hiërarchie van pagina's te tonen en daarmee het navigeren naar een hoger niveau te vergemakkelijken. Het is in één oogopslag duidelijk waar de bezoeker zich bevindt op de website. Ook zoekmachines belonen het gebruik van een kruimelpad door een hogere ranking in de zoekresultaten. Zie verder onder: Breadcrumbs.
L
- Lightbox Een Lightbox is een tool om bijvoorbeeld foto's te tonen in een popup-venster in plaats van de standaard zwarte pagina. Daarmee wordt het tonen van grotere afbeeldingen mooier en is het terugkeren naar de pagina eenvoudiger voor de bezoeker.
- Links Een link is een verwijzing naar een andere website of een andere pagina. De link naar een andere website wordt ook wel "Externe Link" genoemd en de link naar een andere pagina op dezelfde website een "Interne Link". Speciale links zijn de: e-mail en telefoon link.
M
- Mediabibliotheek In de Mediabibliotheek van WordPress worden alle mediabestanden (afbeeldingen, etc.) getoond welke geupload zijn vanuit een bericht, pagina of overige content. In de mediabibliotheek is het ook mogelijk om een titel, een onderschrift, een alt-tekst en een omschrijving te wijzigen of aan te brengen aan de mediabestanden.
- Menu Een menu wordt opgebouwd uit pagina's, berichten of categorieën. Er kunnen ook eigen links in het menu opgenomen worden. De locatie waar het menu verschijnt wordt bepaald door het gebruikte thema. Binnen een menu is het eenvoudig om één of meerdere submenu's aan te maken.
- Menu Widget Met de Menu Widget kunt u een extra navigatiemenu toevoegen aan één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden. Hiermee kunt u bijvoorbeeld in de Footer het hoofdmenu terug laten komen of een aangepast menu tonen.
- Meta Widget De Meta Widget een aantal standaard links (inloggen, uitloggen RSS...) in één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden. Die linkst zijn niet aan te passen en daarmee de minst gebruikte Widget in WordPress.
- Multisite Via een WordPress MultiSite is het mogelijk om meerdere websites te gebruiken op één WordPress installatie en op één domein. Zo'n MultiSite wordt ook wel een website-netwerk genoemd.
N
- Navigatiemenu Het navigatie-menu of menu is in WordPress eenvoudig in te stellen en aan te passen. U toont daar de pagina's of onderwerpen waar u uw bezoekers naar toe wilt leiden en zo uw activiteiten onder de aandacht wilt brengen.
O
- Ondertitel De "Ondertitel" in WordPress wordt nog al eens onderschat. De meeste thema's maken er ook (zichtbaar) geen gebruikt van. Zoekmachines echter wel. Het gebruik van die ondertitel is dan ook aan te raden.
P
- Pagina’s Pagina’s in WordPress bevatten doorgaans tijdloze informatie en zijn de Home-pagina (of start-pagina genoemd), de overige pagina’s welke aan het hoofdmenu zijn toegevoegd met eventueel sub-pagina’s. De home-pagina is meestal een inleidende pagina over uw bedrijf, uw activiteiten, met doorverwijzingen naar overige pagina's en eventueel een nieuwsblok.
- Pagina Widget De Pagina's Widget toont een lijst van aangemaakte pagina's in één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden. De lijst kan gesorteerd worden en het is mogelijk om bepaalde pagina's uit te sluiten.
- PC Installatie WordPress op uw PC installeren heeft vele voordelen. Zo kunt u onbeperkt plugins uitproberen of een nieuw thema en de huidige content daaraan aanpassen. Uw bezoekers merken daar niets van. Gaat er iets fout dan kunt u dat herstellen zonder dat uw website uit de lucht is. Werkt alles naar wens, dan upload u de aanpassingen eenvoudig via FTP.
- Permalink De permalink is de URL welke getoond wordt in de browser. De structuur van de permalink, zoals WordPress die opbouwt is instelbaar en mag niet onderschat worden. Ze zijn namelijk een onderdeel van de vindbaarheid van de pagina of een bericht in de zoekmachines.
- Plugins – Kiezen & Gebruiken Met een WordPress Plugin kunt u extra functionaliteit toevoegen aan uw website. Dat kan zijn een fotoalbum, een tool om beter te scoren in de zoekmachines (SEO), om een Google Map te tonen, en ga zo maar verder. U kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een plugin voor.
- Plugins – Problemen en Oplossingen WordPress plugins kunnen een mooie, extra, functionaliteit toevoegen aan uw website; maar kunnen ook veel problemen veroorzaken. Plugins dienen goed te kunnen samenwerken met uw thema en overige reeds geïnstalleerde plugins. Doen zij dat niet kan uw website niet meer correct functioneren of in zijn geheel uit de lucht zijn.
Q
- Query Met een query wordt een opdracht bedoeld die aan de WordPress database wordt gegeven om een bepaalde actie uit te voeren, die gegevens teruggeeft. Zowel WordPress als het thema en plugins maken veel gebruik van queries om bijvoorbeeld content te tonen. Een query kan ook gebruikt worden om een zoek en vervang -opdracht uit te voeren.
R
- Reacties Via reacties kunnen bezoekers reageren op berichten of pagina's. Die reactie-mogelijkheid is in zijn geheel in of uit te -schakelen. Per bericht of pagina is het mogelijk om de reactiemogelijkheid aan te passen. Via het algemene scherm kunt u de reacties zien en beheren.
• Reacties In & Uitschakelen →
• Reactie Instellingen →
• Reacties Bekijken, Bewerken & Verwijderen →• Reactie Avatar →
• Reactie Widget →
• Reactie Spam →• Reactie Sneltoetsen → - ReCaptcha ReCaptcha is de techniek van Google om menselijke bezoekers te onderscheiden van spambots welke toegepast wordt bij formulieren. Zie voor een volledige beschrijving van de verschillende captcha-technieken: Captcha.
- Redacteur Een Redacteur kan berichten en pagina's aanmaken en wijzigen. Wijzigingen kunnen door de redacteur ook gedaan worden aan berichten en/of pagina's die door andere geplaatst zijn. Tevens kan een redacteur reacties en media beheren. Een redacteur is dus een typische content-beheerder.
- Redirects Een Redirect is een doorverwijzing van het ene website-adres (pagina) naar een andere. De bezoeker komt dan automatisch op het nieuwe adres (pagina) uit. Redirects worden gebruikt als een website in zijn geheel verhuisd of bij het verwijderen van een pagina. Redirects zijn ook belangrijk voor uw ranking in de zoekmachines.
- Responsive Een responsive website is een website die er net zo mooi uit ziet en net zo functioneel is op alle formaten beeldschermen. Dus op een Desktop, Tablet en een Mobiele telefoon is de website "identiek".
- Revisies Revisies kunnen erg handig zijn als u een fout(je) hebt gemaakt bij het aanmaken of bewerken van een pagina of bericht. Ze stellen u in staat een stap (of zelfs meerdere) terug te gaan in de tijd.... Die revisies worden automatisch aangemaakt en opgeslagen. Maar aan ieder voordeel kleeft ook een nadeel....
- RSS Via een RSS-feed kunnen bezoekers zich abonneren op de berichten. De bezoeker krijgt dan een melding dat er een nieuw bericht geplaatst is. Ook is het mogelijk om via een RSS-feed berichten te tonen op een andere website.
S
- Samenvatting De berichtsamenvatting wordt gebruikt bij het tonen van een korte versie van dat bericht op bijvoorbeeld een archiefpagina. Die samenvatting wordt automatisch gegenereerd en is vaak niet direct representatief voor het bericht en ook niet goed voor de SEO. Een handmatige samenvatting is ook mogelijk, beter voor de SEO en aantrekkelijker voor bezoekers.
- Scherminstellingen Via de scherminstellingen heeft u de mogelijkheid om functie-blokken in of uit te schakelen. Een handige optie om bepaalde schermen overzichtelijker te maken door niet-gebruikte functies te verbergen.
- Schrijver Een schrijver mag alleen berichten schrijven, maar kan het bericht niet publiceren. De knop "Publiceren" is dan ook niet aanwezig en deze gebruiker ziet dan de knop "Inzenden voor beoordeling". Na het schrijven dient het bericht goedgekeurd te worden door een Redacteur of Beheerder.
- SEO SEO staat voor Search Engine Optimalisatie en is een techniek om hoger te scoren in de zoekresultaten bij zoekmachines als Google, Yahoo en andere. Bij bijna iedere handeling die u verricht aan uw website dient u daarmee rekening te houden. Niet alleen bij het aanmaken van content maar ook bij het aanpassen en verwijderen ervan.
- SFTP SFTP is een uitbreiding op FTP en geeft een beveiligde FTP-verbinding. SFTP is dan ook aan te raden boven FTP. Voor een volledige uitleg zie: FTP
- Shortcodes Met behulp van een Shortcode kunt u extra functionaliteit aan uw website toevoegen. Shortcodes kunnen, bijvoorbeeld, ook gebruikt worden om blokken tekst welke op meerdere pagina's gebruikt wordt op één centrale plaats te beheren. Wordt die tekst dan daar aangepast, is het gelijk voor alle pagina's geregeld.
- Sidebars Een Sidebar is een gereserveerd gebied in de layout van uw website waar Widgets in geplaatst kunnen worden. Hoeveel Sidebars er zijn en waar ze verschijnen wordt bepaald door het thema. Een veel gebruikt gebied is de Footer. Daar kan dan bijv. contactinformatie, een aangepast menu en links naar Social Media, etc. in geplaatst worden.
- Slug De Slug wordt ook wel de leesbare versie van een permalink of URL genoemd. Voor betere vindbaarheid in zoekmachines dient u die correct in te stellen. Dat doet u bij de Permalink Instellingen. Zie voor de volledige beschrijving onder: Permalink".
- Sneltoetscombinaties (Classic Editor) De sneltoetscombinatie is een combinatie van twee toetsen die een bepaalde functionaliteit activeren. In de teksteditor kunt u zo tekst vet maken door de toetscombinatie Ctrl + B te gebruiken. Die combinaties kunt u terugvinden door met de muiscursor op een functie te plaatsen zonder te klikken, u krijgt dan uitleg. Ook voor het modereren van reacties zijn er een aantal beschikbaar.
- SPAM Heeft u de reactiemogelijkheid ingeschakeld voor berichten, dan zal er, vroeg of laat, ook SPAM tussen zitten; ongewenste reacties waar u niet op zit te wachten. Hoer herkent u SPAM en wat kunt u er aan doen; dat beschrijven we in dit onderwerp.
- SSL SSL staat voor Secure Socket Layer en is een beveiliging die ervoor zorgt dat alle informatie die tussen de bezoeker en de website heen en weer gezonden wordt versleuteld is en dus niet herkenbaar is voor hackers. Met name bij contactformulieren en webshops is een SSL certificaat "verplicht".
T
- Tag Binnen WordPress is een Tag niets anders dan een Label wat er aan een bericht gehangen wordt. Worden Tag's zorgvuldig gekozen en toegepast kunnen die ingezet worden om bezoekers maar ook Google te sturen naar het juiste bericht (lees: artikel) op de website.
- Tagwolk Widget De Tagwolk Widget toont alle Tag's waar berichten aan gekoppeld zijn in één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden. De styling van deze Widget kan per thema verschillen.
- Tekst Editor (Classic) De basis tekst-editor TinyMCE, wordt gebruikt om berichten en pagina's te voorzien van tekst en afbeeldingen en om de tekst van een bepaalde opmaak te voorzien. Standaard is de Visueel -mode actief en werkt de opmaak van tekst relatief eenvoudig. U kunt kiezen voor de Tekst-mode om de HTML-codes te bekijken en eventueel aan te passen. Dit onderdeel beschrijft alle tekstopmaak -mogelijkheden van deze editor.
- Tekst Widget Met de Tekst Widget kunt u een blok tekst toevoegen aan één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden. Deze wordt veel gebruikt om bijvoorbeeld "Contact Informatie" in de footer te plaatsen.
- Telefoon Link Door een "link" toe te voegen aan een telefoonnummer kan de bezoeker die uw website bezoekt via een mobiele telefoon direct dat nummer kiezen en gebruiken om u te bellen. Hoe u dat doet, leest u onder: Links".
- Thema Indeling & Keuze Het thema bepaalt in grove lijnen de layout en functionaliteit van de website. Het is dan ook belangrijk om het te gebruiken thema met zorg te kiezen. Ieder thema heeft een basis indeling, de header, de content met of zonder sidebars en de footer. In de header en footer kunnen weer aparte secties opgenomen zijn.
- Thema Installeren en Gebruiken Eenmaal een thema gekozen, gratis of gekocht, dan dient deze geïnstalleerd en geactiveerd te worden binnen WordPress. Dat kan op verschillende manieren, geheel automatisch via het beheerderspaneel of handmatig via FTP. Dit artikel beschrijft beide mogelijkheden voor zowel gratis als gekochte thema's.
U
- Uitgelichte Afbeelding De uitgelichte afbeelding wordt voornamelijk bij berichten gebruikt. Het thema bepaald waar die afbeelding gebruikt en getoond wordt. Veelal komt die afbeelding terug op de archiefpagina. De afbeelding wordt, soms, ook gebruikt bij pagina's en kan dan goed zijn voor de SEO.
- Updates Een Update kan zijn, een nieuwe versie van WordPress, een plugin of thema. Doorgaans zijn het verbeteringen in functionaliteit of oplossingen aangebracht doordat er fouten zaten in voorgaande versies. Het juist installeren van die update(s) is eenvoudig, echter zijn een aantal te volgen stappen aan te raden.
- URL URL staat voor "Uniform Resource Locator". Binnen WordPress ook wel Slug of Permalink" genoemd en is het internetadres voor een pagina of gebruikte media.
V
- Video’s Gebruiken Het invoegen van video's in je pagina of bericht is niet echt moeilijk, het vergt echter wel enige oefening en met name het "embedden" van YouTube -video's vereist wel enige handigheid. Voor het invoegen van een YouTube-video is het aan te raden bepaalde instellingen te doen, zodat YouTube niet zijn eigen leven gaat leiden op je website-pagina waar die video zich bevindt.
- Video Widget De Video Widget biedt de mogelijkheid om een video bestand in één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden te plaatsen en door de bezoeker af te laten spelen. Video-gebruik is beperkt tot de mediabibliotheek.
W
- Wachtwoord Met een wachtwoord heeft u toegang tot uw WordPress website. WordPress classificeert de wachtwoorden van "Erg Zwak" tot "Sterk". Om beveiliging van uw website optimaal te maken is het gebruik van een "Sterk Wachtwoord" aan te raden.
- WAMP Windows WebServer WAMP is een Windows Webserver, waarmee het mogelijk is om een WordPress Website lokaal op een Windows PC te kunnen installeren. Hiermee kunt u dus volledige offline een website maken of bewerken. Is alles klaar en naar wens kunt u de website dan online op internet plaatsen.
- Widgets Een Widget is een element welke geplaatst wordt in een widget gebied (area) en welke dan op iedere pagina getoond wordt. Doorgaans beschikt een thema over 2-3 widget gebieden.
- WP-Config.php Het wp-config.php bestand kan gezien worden als het meest belangrijke bestand van WordPress. Daar staan belangrijke instellingen als de databasenaam, database-gebruikersnaam en het database-wachtwoord. Het bestand is ook te gebruiken om instellingen die we niet in het beheerderspaneel terug vinden toch aan te passen. Dat kunnen zijn revisies, autosave, automatische updates, etc.
X
- XML Sitemap De XML Sitemap is een lijst van alle pagina's en berichten die gebruikt wordt om zoekmachines de website beter te laten indexeren. Bij aanpassingen of uitbreidingen van de website wordt deze sitemap met de zoekmachines gecommuniceerd en is het voor hen direct en correct duidelijk wat er gebeurd is.
Z
- Zoek Widget Via de Zoek Widget kunt u zoek-functie toevoegen aan één van de Sidebars, Footer of overige aanwezige Widget-gebieden. Met deze zoekfunctie geeft u de bezoeker de mogelijkheid uw website te doorzoeken.
0-9
- 301 Redirect Bij het veranderen van een url op uw website, in WordPress termen: het wijzigen van de permalink; dient u een redirect aan te maken en de zoekmachines via de 301 redirect code te laten weten dat de pagina-url gewijzigd is. Zie verder onder: Redirects".
- 404 Pagina De 404-pagina is een standaard onderdeel van ieder thema. Daar worden bezoekers naar doorgestuurd als een URL niet meer werkt. Die pagina is een belangrijk onderdeel van de website en is doorgaans niet aan te passen in het thema. Het kan wel, het hoe en waarom leest u in dit onderwerp.
- 404 Log Hoeveel bezoekers er op de 404-pagina uitkomen, wordt niet bijgehouden binnen WordPress. U kunt daar Google Analytics voor gebruiken. Handiger zou zijn als we dat binnen WordPress kunnen oplossen en de 404-links direct via een redirect kunnen aanpassen. Daarvoor biedt de 404-log van de plugin Redirections de uitkomst. Zie verder onder: Redirects".
Vragen & Info
Heeft u vragen naar aanleiding van deze woordenlijst of is er een onderwerp waarvan u denkt dat die niet mag ontbreken, die wij over het hoofd hebben gezien, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl.
Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn u graag van dienst !
Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook.