WordPress - Thema Styling

'Ondersteund door WordPress' Aanpassen of Verwijderen

Maak je gebruik van één van de Twenty-Thema’s van WordPress dan wordt er onder op iedere pagina de tekst “Ondersteund door WordPress” (“Proudly powered by WordPress”) getoond met een link naar WordPress.org.

In de meeste commercieel verkrijgbare thema’s zit er wel een optie om die tekst bij de thema-instellingen aan te passen. Die optie vindt je meestal niet terug bij gratis thema’s en ook niet bij de Twenty-Thema’s van WordPress.

Willen we die tekst in zijn geheel verwijderen of aanpassen naar een eigen tekst dan dienen we één van de thema-bestanden aan te passen.

Die tekst zit in de “footer” van de pagina-opbouw (voor uitleg hoe een thema, en dus de pagina is opgebouwd zie dit artikel: Thema Indeling) en dat bestand wordt doorgaans dan ook footer.php genoemd.

Verbergen via CSS

Een optie die wel wordt toegepast is de tekst eenvoudig te laten verdwijnen door in de Customize een CSS-regel “display: none;” op te nemen en inderdaad is de tekst dan niet meer zichtbaar.

Hoe je dat doet, laten we hier zien; of het verstandig is…. nee.

Deze techniek wordt namelijk vaak toegepast door spammers. Zij maken links aan op pagina’s en “verbergen” die links voor bezoekers en hopen dan doordat die links wel aanwezig zijn in de pagina voor zoekmachines dat ze een betere ranking verkrijgen in bijv. Google.

Google heeft dat achterhaald en door links te verbergen via “display: none” op te nemen kan de SEO-ranking naar beneden gaan. Google deelt hier namelijk “strafpunten” voor uit.

Wil je toch deze manier gebruiken dan doe je dat door in de browser de css-class te achterhalen. Klik daarvoor op de link met je rechter-muis-knop:

WordPress Link Class Inspecteren

Link Class Opzoeken

(hier maken we gebruik van de browser “Chrome”).

Het volgende scherm opened dan en rechts zien we de bijbehorende CSS-class verschijnen:

Site Info Class

WordPress Site Info CSS-Class

De benaming “site-info” onthouden we en gaan dan naar de “Customizer” in WordPress (Weergave -> Customizer) en kiezen voor de optie “Extra CSS”. Daar voeren we de naam in en de regel “display: none”:

Customizer CSS-Class Regel Toevoegen

Customizer CSS-Class Regel Toevoegen

Je ziet gelijk dat de tekst verdwijnt.

Let op: de regel moet letterlijk opgegeven worden zoals in dit voorbeeld. Dus met de punt voor de benaming (.site-info), dan openen met de accolade ({), de css-regel, afgesloten met een punt-komma (;) en dan weer sluiten met een accolade (}).

Dus:

.site-info {
   display:none;
}

Hiermee wordt je doel bereikt, de tekst is niet meer zichtbaar….. maar de kans is erg groot dat je ook minder zichtbaar wordt in de zoekresultaten in Google !

Footer.php aanpassen

Een betere oplossing is dan het thema-bestand “footer.php” aan te passen waar die tekst en link is opgenomen.

In dit voorbeeld gebruiken we het WordPress Thema “Twenty Sixteen”.

Via “Weergave – Editor” kiezen we rechts het themabestand “themavoettekst” (footer.php) en in de editor scrollen we dan naar beneden tot we de tekst “Proudly powered by” zien:

WordPress copyright info aanpassen

Editor -> Footer.php

Daar zien we de link en de tekst. Willen we de tekst en de link in zijn geheel verwijderen, verwijderen we die link in zijn geheel. Er staat in dit thema echter nog een “/” scheidingsteken, die we dan ook moeten verwijderen zodat die ook niet meer zichtbaar wordt.

Dus, we selecteren dan:

Link en Scheidingsteken verwijderen

  • de link wordt verwijderd door de gehele tekst vanaf “<a href…” tot en met “</a>” te selecteren en te verwijderen;
  • het scheidingsteken wordt verwijderd door de tekst vanaf “<span..” tot en met “</span>” te selecteren en te verwijderen (die regel wordt dan: “the_privacy_policy_link( ”, ” );”)

Klik dan op Bestand bijwerken. Nu is de link, de tekst en het scheidingsteken verdwenen.

Willen we, in plaats van de tekst te verwijderen, een eigen tekst met een eigen link dat kan ook. Dan dienen de volgende twee aanpassingen gedaan te worden:

Copyright Info Vervangen door Eigen Tekst & Link

Eigen Tekst & Link

Dus de oorspronkelijke link “esc_url( __( ‘https://wordpress.org/’, ‘twentysixteen’ ) )” vervang je dan door een link naar keuze in de vorm van ‘https://mijn-eigen-link’. (let op: de link moet tussen en staan en na de laatste ‘ een ;).

De link is nu aangepast. Om de tekst aan te passen dien je de volledige regel: “printf( __( ‘Proudly powered by %s’, ‘twentysixteen’ ), ‘WordPress’ )” te vervangen door “echo ‘mijn eigen tekst'”. Ook hier is het opletten dat je na het commando “echo” de aanhalingstekens en de puntkomma niet vergeet.

Na alle aanpassing op Bestand bijwerken klikken en het is aangepast.

Gehele Site Info Verwijderen

Wil je de gehele “Site Info” verwijderen, dus inclusief de website-titel; dat kan ook. Dat doe je door het gehele blok (<div>) te selecteren en die dan te verwijderen:

Alles verwijderen

Dus je selecteer vanaf “<div class=”site-info”> tot en met “</div><!– .site-info –>” en verwijderd die selectie dan.

Wederom op Bestand bijwerken klikken en het gehele blok wordt niet meer getoond.

Aanpassingen & Updates

Hiervoor hebben we de aanpassingen direct via de thema-bestands-editor van WordPress gedaan. Die aanpassingen gaan echter verloren bij een update van het thema. Het thema-bestand wordt namelijk overschreven door de update.

Om dat te voorkomen is het beter om de aanpassingen te doen in een zgn. “Child-Thema”. Het bestand (in dit voorbeeld footer.php) dienen we dan eerst te downloaden via FTP, dan aan te passen en te plaatsen in het “Child-Thema”. De aanpassingen blijven dan bewaard en worden niet overschreven door een thema-update.

Hoe je dat doet, lees je hier:

Legaal ?

Een veel gestelde vraag is nu: “Mag het ?”. Het antwoord hierop is een simpele “Ja”.

WordPress is gratis en is uitgebracht met een GPL licentie. GPL staat voor “General Public License”, wat in het kort betekend dat je met het programma mag doen wat jij wilt, inclusief aanpassingen.

Een volledige beschrijving van de GPL licentie vindt je hier: General Public License.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *