WordPress - Thema Styling

Thema Onafhankelijke Code Snippets

Code Snippets om extra functionaliteit aan je WordPress website toe te voegen of juist bepaalde functionaliteiten uit te schakelen voegen we doorgaans toe aan het functions.php bestand van het Child Thema.

In de praktijk komt het voor dat we bepaalde Code Snippets ook willen gebruiken bij een andere website met een ander thema, of we wisselen van thema en moeten dan die Code Snippets dan kopiëren van het functions.php bestand van het eerdere thema naar het functions.php bestand van het nieuwe thema.

Op zich niet omslachtig, maar het zou net zou handig zijn als die Code Snippets via één bestand van de ene website naar de andere of van het ene thema naar het andere thema geplaatst zou kunnen worden.

Om dat te bereiken kunnen we een plugin maken die die Code Snippets bevat. De enige “regel” die we dan dienen te onthouden is dat de Code Snippets niet specifiek voor een bepaald thema zijn en die dus niet correct zouden functioneren in een ander thema.

Plugin Bestand Maken

Als eerste dienen we nu een plugin-bestand te maken. Dat bestand kan in iedere editor gemaakt worden, zolang het maar opgeslagen wordt als een “kaal” tekst bestand; dus zonder enige specifieke opmaak (bijv. in Notepad). Een goede code-editor is “Brackets“, welke we hierna zullen gebruiken.

Het bestand mag ieder willekeurig gekozen naam krijgen, maar moet eindigen op “.php”. Wij noemen dat bestand: “qwain-code-snippets.php”.

De volgende regels moeten nu aan dat bestand toegevoegd worden:

<?php
/*
Plugin Name: Qwain Functies
Description: QWAIN Standaard Code Snippets
Version: 1.0
Author: QWAIN
Author URI: https://qwain.nl

*/
/* Code Snippets hierna toevoegen */

/* Hierna niets meer toevoegen of wijzigen */
?>

De benaming mag je naar eigen wens aanpassen door “Qwain Functies” aan te passen. Zo ook de omschrijving, na “Description:” en het versie nummer, de Auteur naam en de Auteur URL (URI). Alles, na de “:” mag je een eigen benaming geven.

De daadwerkelijke Code Snippets dienen dan onder de commentaar-regel “/* Code Snippets hierna toevoegen */” en voor de laatste commentaar-regel “/* Hierna niets meer toevoegen of wijzigen */” ingevoegd te worden.

Hiermee is de plugin aangemaakt en alle Code Snippets die we dan extra willen toevoegen plaatsen we dan tussen de voorgaande commentaar-regels, of ten minste voor de afsluitende “?>” php-tag.

Dit bestand slaan we dan op in een map met de naam “qwain-code-snippets”. Die map dient dezelfde benaming te krijgen als het plugin-bestand (zonder spaties).

Nu dienen we de plugin nog te uploaden.

Plugin Uploaden

Het uploaden van de plugin kan nu eenvoudig weg door de gehele map waarin het aangemaakte plugin-bestand zich bevindt te uploaden via FTP naar de plugin-map binnen WordPress.

De plugin verschijnt dan in plugin-overzicht en dient dan nog geactiveerd te worden:

Code Snippets Toevoegen of Aanpassen

Het toevoegen of aanpassen van Code Snippets is net als bij het toevoegen of aanpassen van Code Snippets aan het functions.php bestand. Het enige verschil is nu dat de Code Snippets aan het hiervoor aangemaakt “php” bestand dienen worden toegevoegd en/of aangepast en daarna naar de betreffende plugin-map geupload dient te worden.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *