QWAIN - Quality Without Any Interesting NameUw partner voor professioneel, snel en betrouwbaar website design, ontwikkeling en trainingen.

Ons WordPress Cursus Programma

Gestart met WordPress, de eerste stappen naar een eigen website… en dan wilt u meer;  u loopt tegen de grenzen aan van uw kennis van WordPress en de mogelijkheden. Met een WordPress cursus worden die grenzen verlegt en leert u de ongekende mogelijkheden van WordPress.

Iedere WordPress cursus wordt zowel in groepsverband als 1-op-1, persoonlijk gegeven. Het is ook mogelijk om een “op-maat” -training te krijgen geheel aangepast aan uw individuele behoeftes en wensen. De groepstrainingen zijn voor maximaal 6 personen om de beste persoonlijke aandacht te kunnen garanderen.

Al onze WordPress cursussen worden tevens verzorgd door onze partners: Serasta Trainingen & Computeach Computeropleidingen


WordPress Starter

WordPress StarterIn 2 dagen leer je de basis van WordPress en hoe je eenvoudig een eigen website kunt opzetten. Van installatie, het aanmaken van pagina’s, onderhoud tot het uitbreiden van de website.

Deze cursus is bedoeld voor zowel nieuwelingen in de WordPress Website Wereld, als beginners die al een WordPress website hebben.

Het aanmaken van pagina’s en deze in te delen in een heldere menustructuur en deze pagina’s zoekmachine-vriendelijk te maken zijn slechts enkele onderwerpen uit deze cursus.

Na het volgen van deze WordPress cursus ben je in staat zelf een basiswebsite te creëren en te onderhouden.

Een vliegende start maken met WordPress, plak er dan 1 of 2 dagen aan vast en wordt een professioneel WordPress Website beheerder.

Meer info →


WordPress 5.x Update

WordPress Update Training

Met de introductie van versie 5.0 heeft WordPress afscheid genomen van de tradionele content-editor TinyMCE. Deze is vervangen door de Gutenberg-editor, wat een volledig nieuwe denk- & werkwijze met zich meebrengt.

Gedurende deze 1-daagse training leert u alle mogelijkheden welke deze nieuwe editor biedt, uw huidige content omzetten en uw website volledige up-to-date brengen zonder verlies van bestaande content met behoud van zoekmachine-resultaten.

U leert werken met de verschillende Gutenberg-blokken en het aanmaken van herbruikbare-blokken en templates.

Tevens zullen we de “valkuilen” van het werken met deze nieuwe editor bespreken, de basis SEO, HTML & CSS doornemen, zodat uw huidige website zowel aan styling als aan vindbaarheid in de zoekmachines geen verlies ondervind na de update.

Meer info →


WordPress Design

WordPress GevorderdLeer gedurende deze training de ongekende mogelijkheden van WordPress. Alleen je eigen creativiteit bepalen de grenzen van de mogelijkheden van WordPress.

Deze cursus is bedoeld voor diegene die het thema van WordPress willen fine-tunen, net die ene pixel tot op de punt nauwkeurig willen neerzetten, een ‘echt’ eigen design willen creëren.

Thema’s, child-theme, stijlen aanpassen, custom css en het responsive maken van een WordPress website zijn slechts enkele onderdelen uit deze training.

Meer info →


WordPress SEO

Om hoger in de zoekresultaten te komen van de diverse zoekmachines als Google, speelt SEO een belangrijke factor.

De juiste zoekterm instellen per pagina, een goede meta-omschrijving, alt-teksten bij afbeeldingen, etc. Dat kan net het verschil zijn om een top 3 notering te behalen in de zoekresultaten. Met de juiste SEO kan er erg veel gratis traffic naar de website gegenereerd worden.

Het serieus nemen van SEO is daarom zeker de moeite waard en kan een wereld van verschil zijn voor het aantal bezoekers op uw website.

Google hanteert honderden regels voor het bepalen van de ranking in de zoekresultaten, een juiste zoekterm is er slechts één van. Gedurende deze training worden de meest belangrijke behandeld.

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe een juiste interne en externe linkstructuur op te zetten, hoe een pagina of artikel op de juiste manier te verwijderen zonder verlies van ranking in de zoekmachines ?

Na deze cursus kunt u geheel zelfstandig uw website hoger naar voren laten komen in de diverse zoekmachines en uw website onderhouden zonder SEO-verlies.

Meer info →


WordPress Webshop

WordPress Webshop

 

Zo goed als iedere WordPress website is eenvoudig uit te breiden met een webshop-module. De meest bekende hiervoor is WooCommerce.

Gedurende deze training leert u om WooCommerce toe te voegen aan uw website en deze in te richten met producten. Er wordt veel aandacht besteed om producten onder te verdelen in categorieën, afbeeldingen toe te voegen, etc.

Ook wordt er naar de verschillende betaalmethodes gekeken en het gebruik van contactformulieren en bijvoorbeeld “algemene voorwaarden”.

Tevens zullen er een aantal uitbreidingen (plugins) bekeken worden waarmee bijv. een artikelbestand geëxporteerd kan worden, de webshop-inrichting geback-upt kan worden en nog veel meer.

 

Meer info →


WordPress Visual Composer

WordPress Visual Composer

 

WordPress pagina’s indelen in bijvoorbeeld kolommen met in die verschillende kolommen verschillende content en iedere kolom zijn eigen opmaak… dat is met de standaard pagina editor van WordPress niet echt eenvoudig.

Dankzij modules als Visual Composer wordt het voor iedereen eenvoudig om pagina’s in te delen en op te maken als een pro.

En met de design-opties per rij of kolom welke er op de pagina wordt aangemaakt is alles tot op de pixel-nauwkeurig in te stellen.

Visual Composer is dé uitkomst om eenvoudig uw WordPress website op te maken met tekst, afbeeldingen, video’s en eigenlijk alles wat u maar wilt. Met Visual Composer is het niet noodzakelijk om de opmaak met shortcodes of CSS te coderen, maar dat kan gewoon door ‘drag & drop’.

Met drag & drop geeft het systeem u de mogelijkheid om elementen te verslepen en zo op de goede plek in de website te zetten.

Meer info →


WordPress Interactieve Formulieren

WordPress Formidable

Met deze cursus leert u om met behulp van Formidable Pro interactieve contactformulieren aan te maken.

Formulieren die op een interactieve manier gegevens van uw bezoekers kunnen verzamelen en opslaan voor zowel gebruik via een normaal PC scherm, maar ook voor op een tablet of mobiel.

Na deze cursus kunt u ieder denkbaar formulier maken: een uitgebreid contactformulier, een poll, quiz of enquête.

Met ingebouwde rekenopties is het ook mogelijk om een online inschrijfformulier te maken of een offerte welke tijdens het invullen en keuzes van de bezoeker het uiteindelijke bedrag berekend.

Ook hier is uw eigen creativiteit weer de grens van de mogelijkheden na het volgen van deze cursus.

Meer info →


WordPress DIT Pakket

WordPress Training

Wilt u snel uw activiteiten online presenteren en gelijktijdig alle in’s en out’s van WordPress leren, kies dan voor DIT pakket.

Met ons WordPress Webdesign DIT Pakket bouwt u samen met ons uw eigen website vanuit niets geheel op.

U slaat meerdere vliegen in één klap: een volledige training toegespitst op het maken, uitbreiden en onderhouden van uw eigen website en gelijktijdig bouwen we samen uw website.

Meer info →


WordPress Training Partner(s)

Serasta LogoSerasta Trainingen

Al onze WordPress cursussen worden tevens door onze partner Serasta Trainingen verzorgd. Serasta is opgericht in 2009, door Vera Lukassen. Vera heeft samen met haar dochters aan de keukentafel hun eerste lessen Nederlands voor Anderstaligen voorbereid. Inmiddels is Serasta uitgegroeid tot een volwaardig Taal- en Computer opleidingscentrum voor Volwassenen, is gevestigd te Vlaardingen en geeft trainingen bij Serasta op locatie of bij u in-house.

Serasta beschikt over ervaren trainers die naast hun vakbekwaamheid worden geselecteerd op hun didactische en communicatieve vaardigheden.

QWAIN werkt nauw samen met Serasta om up-to-date trainingsmateriaal te ontwikkelen om u in staat te stellen alle ins-en-outs van WordPress onder de knie te krijgen.

Bezoek Serasta →


Commputeach Computeropleidingen

Computeach Computeropleidingen

Ook worden al onze WordPress cursussen verzorgd door Computeach Computeropleidingen.

Computeach Computeropleidingen, een begrip in Gorinchem en wijde omstreken is een volledig zelfstandig opererend opleidingsinstituut. Sinds 1985 verzorgen haar ervaren docenten diverse trainingen uit het Microsoft Office pakket en WordPress trainingen. Ook leveren zij op maat gemaakte bedrijfstrainingen. Gevestigd in een monumentaal pand in de binnenstad van Gorinchem

Bezoek Computeach →


Meer Informatie

Heeft u specifieke vragen over één van voorgaande cursussen of behoefte aan een specifieke WordPress cursus, bel ons of vul onderstaand formulier in. 

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan via volgend formulier of bel ons direct op: 06 – 128 65 659

Cursus Informatie Aanvragen

Cursus Offerte


 


QWAIN - Quality Without Any Interesting NameUw partner voor professioneel, snel en betrouwbaar website design, ontwikkeling en trainingen.

WordPress Nieuwsbrief
GEEN ARTIKEL MISSEN ?
Volg dan de duizenden die onze Online WordPress Artikelen maandelijks lezen:
WordPress Nieuwsbrief Popup
Formulierberichten: Foutmelding

Bij vrijwel ieder veld zijn één of meerdere meldingen in te stellen. De foutmelding is er daar één van.

Kolom Indeling

Er verschijnt een foutmelding als het veld “verplicht” is en niet ingevuld of geselecteerd is. Er kan ook een foutmelding getoond worden als de ingevulde waarde niet correct is. Ten behoeve van de gebruikersvriendelijk is het raadzaam om bij ieder veld de foutmelding aan te passen aan het type veld en wat er verwacht wordt dat de gebruiker in moet vullen.

Bij de “Globale Instellingen” vindt je een aantal standaard meldingen welke daar ook aangepast kunnen worden.

Formulierlayout: Kolommen

De velden op het formulier zijn eenvoudig in kolommen weer te geven. Via de CSS-Layout-Klassen optie kies je dan de kolom-breedte:

Kolom Indeling

Ook te opties van de Meerkeuze en de Radioknop zijn in kolommen in te delen.

Formulierveld: Dynamisch

Dit veld wordt gebruikt om dynamisch waarden op te halen uit andere formulieren:

formulieren dynamisch waarden ophalen

In dit voorbeeld hebben we een tweede formulier waarin we de product info, prijs en afbeelding hebben opgeslagen. Het selectieveld is van het type dynamisch en haalt dan de bijkomende informatie op uit het product-formulier.

Formulierveld: Adres

Met dit veld is het mogelijk om in één keer een volledig aantal velden te tonen om adres-informatie in te laten vullen.

Adres Velden

Via de instellingen is de landselectie eventueel uit te schakelen. Er is ook nog een mogelijkheid om een provincie-veld te laten tonen. De extra regel voor de straatnaam is niet uit te zetten. Zouden we dat willen dienen we dat via “Extra CSS” te bewerkstelligen.

Formulierveld: Schakelaar

Met dit veld kunnen we de bezoeker laten kiezen tussen twee waardes als een soort van aan/uit schakelaar.

formulieren schakelaar keuze veld
De keuzes (in dit voorbeeld “Ja” en “Nee”) als ook het label zijn in te stellen.

Via de stylen is het mogelijk om de schakelaar een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. De gekozen waardes worden echter niet opgeslagen.

Het veld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om secties wel of niet te tonen.

Formulierveld: Schuifknop

Via de schuifknop kunnen we de gebruiker een nummer laten selecteren.

formulieren nummer schuifknop

Het laagste en het hoogste getal is instelbaar, zo ook het aantal decimalen en stappen waarmee het getal verhoogd of verlaagd zal worden.

Via de stylen is het mogelijk om de knop en de lijn een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. Via “Eigen CSS” is het mogelijk om bijvoorbeeld een “€” teken voor het getal te laten tonen.

Formulierveld: Schaal (Scale)

Met dit veld kan eenvoudig een beoordelingsveld worden aangemaakt welke getoond wordt als een set van Radioknoppen:

Schaalbeoordeling

De nummering is instelbaar van 0 – 20.

Het is verder een vrij eenvoudig veld. Aan de nummers is geen scheidingswaarde toe te kennen om hier een eigen rekenwaarde mee te creëren. Wil je een eigen rekenfactor toevoegen dan dien je de Radio Button te gebruiken.

Formulierveld: Verborgen Veld

Dit veld wordt niet getoond aan de bezoeker en wordt gebruikt om gegevens in op te slaan die we zelf verder willen gebruiken.

Verborgen veld

Toepassingen van dit veld zijn bijvoorbeeld: berekeningen of het samenvoegen van gegevens als aanhef, voor- en achternaam om een brief- of e-mail aanhef te creëren.

Het is raadzaam om het label van het veld een voor jezelf duidelijk herkenbare naam te geven en ook de veldsleutel te benoemen. Daarmee wordt het gebruik van het veld bij andere velden met dynamische waarden of het maken van formulier-acties en weergaven eenvoudiger. Het veld is dan namelijk herkenbaar.

Formulierveld: Sterbeoordeling

De sterbeoordeling kan gebruikt worden om de gebruiker eenvoudig een score te late geven.

Sterbeoordeling

Het aantal te tonen sterren is in te stellen.

De stijl van de sterren is niet instelbaar via de standaard stijlen en dient dan via “Eigen CSS” te worden opgemaakt.

Veldlabel

Via het veldlabel geven we het veld een ‘zichtbare’ naam voor de gebruiker. Veelal geeft het veldlabel al aan wat er in het veld ingevuld dient te worden:

Veldlabel

Het label dient bij voorkeur kort en duidelijk te zijn. Willen we meer uitleg kwijt kunnen we eventueel de veldbeschrijving gebruiken en/of een placeholder plaatsen.

De positie van het label is instelbaar (boven, onder, voor het veld….) en de opmaak van het veldlabel is in te stellen via de Stijlen en is per formulier of zelfs per veld apart op te maken.

Veldomschrijving

De veldomschrijving is een korte tekst welke onder het veld getoond wordt om een korte uitleg te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld ingevuld wordt:

Veldomschrijving

De opmaak als lettertype grootte, kleur en de uitlijning is in te stellen via de formulier-stijlen en eventueel per formulier of per veld aan te passen.

Formulierveld: RTF (Rich Text)

Het RTF (Rich Text Field) is eenzelfde veld als de Paragraaf, maar dan met de TinyMCE Tekstbewerker functies:

Rich Text Field

Het is mogelijk om een pagina te maken met een formulier welke gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de gebruiker een WordPress-bericht aan te laten maken. Dan wordt dit veld ingezet om het bericht in op te maken.

Formulier Instellingen: Ajax & JavaScript

Via de instellingen van het formulier kunnen we aangeven of er gebruik gemaakt dient te worden van Ajax & JavaScript:

Ajax & JavaScript Instellingen

Bij grotere formulieren is het aanvinken van de eerste optie een aanrader. De formulieren-editor laadt sneller bij het opslaan.

Willen we dat als de gebruiker de verzendknop klikt de pagina niet ververst wordt dan dienen we de tweede optie aan te vinken.

Als de laatste optie is aangevinkt zullen alle velden welke een vaste invoer verlangen (e-mail, datum, tijd, etc.) of verplichte velden direct gecontroleerd worden in plaats van bij het aanklikken van de verzendknop.

CSS Layout Klassen

De “CSS Layout Klassen” worden voornamelijk gebruikt om meerdere velden op één rij (dus naast elkaar) te plaatsen.

Velden op één rij

Velden op één rij

Via de CSS Layout Klassen is het ook mogelijk om bij de meerkeuze-opties de opties in meerdere kolommen te tonen en rekenvelden op te maken.

Lookup Waarde/Veld

Via een lookup kunnen we data uit andere formulieren intergreren in het formulier om bijvoorbeeld een uitklapveld te vullen:

Lookup

In dit voorbeeld hebben we een formulier waarmee alle hondenrassen zijn opgeslagen. Op een ander formulier gebruiken we die opgeslagen rassen dan als uitklapbaar-keuze-veld om de gebruiker zo zijn/haar ras te laten kiezen. Wijzigen we een ras in het rassen-formulier is die wijziging dan ook direct beschikbaar op het formulier waar we de lookup gebruiken.

Placeholder

Een “placeholder” is een vooraf ingevulde waarde in het veld wat we gebruiken:

Placeholder

Placeholders worden meestal gebruikt bij formulieren waar het veldlabel en de veldomschrijving is uitgeschakeld en zo dan aan te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld wordt ingevuld.

Dynamische Waarde

Een veld kan gevuld worden met data uit andere velden van het formulier of zelfs uit data van een ander formulier.

Dynamische Waarde

Zo kunnen gegevens uit verschillende velden gekoppeld worden en ingevuld worden in één veld. Hebben we bijvoorbeeld velden waar voornaam en achternaam ingevuld zijn, kunnen we die twee velden samen vormen tot één waarde (voornaam + achternaam) welke dan als briefhoofd of e-mail -aanhef gebruikt kan worden.

Formidable Add-On’s

“Add-On’s” zijn extra toevoegingen of uitbreidingen aan de Formidable-plugin:

Formidable Add-Ons Overzicht

Add-Ons Overzicht

Zo is er een Add-On om gegevens te koppelen aan MailChimp, een Add-On om een login-scherm te maken en ga zo maar verder. De Add-On’s worden als extra plugin(s) geïnstalleerd.

Exporteren

De export-functie kan gebruikt worden om een backup te maken of om een gemaakt formulier te kopiëren naar een andere website:

Exporteren

Hier is het mogelijk om een enkel formulier of meerdere formulieren tegelijk te exporteren. Ook kan de opgeslagen data, aangemaakte weergaven en stijlen van het gekozen formulier mee geëxporteerd worden.

Inzendingen kunnen ook als CSV-bestand geëxporteerd worden om ze dan in Excel te kunnen gebruiken.

Importeren

Hebben we een Formidable XML bestand aangemaakt via de “Exporteer” functie dan kunnen we die weer importeren:

Importeren

Zo kunnen we eenvoudige een eerder gemaakt formulier van de ene website naar de andere kopiëren. Stijlen, inzendingen en overige opties welke via de exporteer-functie meegenomen zijn zullen ook weer ingelezen worden bij het importeren.

Ook is het mogelijk om een CSV-bestand, bijvoorbeeld uit Excel te importeren in een formulier.

Weergaven

“Weergaven” zijn speciale formulieren om ingevulde en opgeslagen gegevens van formulieren te tonen op een pagina of in een bericht.

Contactformulier Weergaven

De data welke ingezonden is via formulieren is dan in een tabel weergave op een pagina te plaatsen. De “Weergaven” zijn geheel naar eigen stijl en wens op te maken en te bouwen.

Stijlen

Alle velden, knoppen, teksten, etc. welke op een formulier getoond worden kunnen visueel aangepast worden via de “Stijlen”:

Formidable Stijlen

Stijlen

Via de stijlen van Formidable is het eenvoudig om de formulier-stijl naar wens aan te passen en zo de kleuren en overige opmaak te kiezen welke aansluit bij het gebruikte thema. Hebben we meerdere formulieren dan is het ook mogelijk om per formulier een stijl-blad aan te maken en die aan het formulier te koppelen.

Globale Instellingen

Via de “Globale Instellingen” kunnen we o.a. de algemene foutmeldingen en een aantal overige berichten instellen, de Pro versie activeren, gebruikersrechten instellen, etc.:

Formidable Globale Instellingen

Instellingen

Hier vindt je ook de optie om de Formidable-plugin te verwijderen en daarmee ook alle opgeslagen formulieren, inzendingen en alles wat de plugin heeft opgeslagen in de WordPress Database.

Inzendingen

De formulier inzendingen worden standaard in de database van WordPress opgeslagen en kunnen worden bekeken via het hoofdmenu van Formidable en dan te kiezen voor “Inzendingen”. De inzendingen van alle formulieren wordt dan getoond:

Formidable Inzendingen Overzicht

Inzendingen Overzicht

Het is hier ook mogelijk om de ingezonden data van ieder gemaakt formulier apart te bekijken. De inzendingen kunnen ook via een zgn. “Weergave” op een in WordPress gemaakte pagina of bericht geplaatst worden en zo aan de bezoeker (gebruiker) getoond worden.

Ook kunnen bepaalde ingevulde velden geplaatst worden in E-mailacties.

Formulierveld: HTML

Het HTML-veld is bedoeld om een stukje met HTML opgemaakte tekst op te nemen in het formulier.

Voorbeeld - Algemene Voorwaarden

HTML Voorbeeld – Algemene Voorwaarden

In het HTML-veld kunnen ook Formidable Shortcodes of Shortcodes van andere geactiveerde plugins opgenomen worden.

Formulierveld: Website

Het website-veld ziet er ook uit als een tekstveld. De invoer wordt gecontroleerd aan de hand van de URL-standaard.

Website-veld

Buiten de zichtbare breedte van het veld en/of het een verplicht veld is kent dit veld verder geen bijzondere instellingen.

Formulierveld: ReCaptcha

reCaptcha wordt ingezet om inzendingen van spam-robots tegen te gaan.

reCaptcha

reCaptcha is een technologie van Google. Om reCaptcha te gebruiken is dan een API-Key van Google nodig welke gratis te verkrijgen is.

Formulierveld: Tijd

Via dit veld is een tijd in te voeren. De tijd (klok) is instelbaar als 12 of 24 uurs als ook het aantal minuten (tijdslot) wat te kiezen is.

Tijden-keuze

Het is ook mogelijk om een enkel tijdsverloop als keuze te laten zien om de keuze voor de gebruiker te vereenvoudigen.

Formulierveld: Datum

Zoals de benaming van het veld al aangeeft is het hier alleen mogelijk om een datum in te voeren. In te stellen is of er een kalender-popup gebruikt kan worden:

Datumveld met kalender-popup

Naast de kalender-optie is het nog mogelijk om een regio (land) te kiezen voor de datum-standaard en vanzelfsprekend of dit een verplicht veld is of niet.

Formulierveld: Telefoon

Het telefoonveld ziet er uit als een normaal tekstveld, met als verschil dat er alleen een voorgedefinieerd nummer in combinatie met karakters als ( ) – + ingevoerd mag worden.

Telefoonveld

Door de vele verschillen in de opmaak van telefoonnummers in Europa wordt dit veld niet vaak toegepast bij openbaar beschikbare formulieren. Hebben we een formulier welke we enkel intern gebruiken en willen we een eenduidige invoer van de telefoonnummers dan is dit veld daarvoor te gebruiken.

Formulierveld: Uitklapbaar (keuzeveld)

Het “Uitklapbaar” keuzeveld is te vergelijken met de “Meerkeuze” en/of “Radio Button”, met als verschil dat de keuzeopties als een uitklap-menu beschikbaar komen:

formulieren uitklapbaar keuze veld

Het aantal opties is in principe onbeperkt aan te maken en zo in te stellen dat meerdere opties te kiezen zijn of alleen één. Een “autocomplete” functie is beschikbaar om het kiezen d.m.v. intypen van de keuze versneld kan worden.

Net als bij de Meerkeuze en de Radio Button zijn er ook “verborgen” waardes aan de keuze-opties mee te geven waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook weer te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Dit veld wordt gebruikt als er veel opties beschikbaar zijn om uit te kiezen.

Formulierveld: Radio Button (keuze)

De Radio Button is een “of of” keuzeveld. De bezoeker kan dus maar één keuze selecteren:

Radio Button

Net als bij de “Meerkeuze” heeft het veld ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Het veld is ideaal om de bezoeker een snelle keuze te laten maken.

Formulierveld: Meerkeuze

Het meerkeuze-veld wordt gebruikt om een aantal vaste keuzes te laten zien aan de bezoeker. In tegenstelling tot de “Radio Button” kan de bezoeker kan dan één of meerdere keuzes selecteren:

Meerkeuze

Het veld heeft ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Formulierveld: Nummer

Via een nummer-veld kunnen we de bezoeker een getal laten invoeren.

Nummerveld

Het getal kan vrij ingevoerd worden of via een ‘selector’ worden gekozen. Zowel de minimum als de maximum waarde is in te stellen als ook de stap-grootte. Valt het nummer niet binnen de range welke ingesteld is zal een foutmelding getoond worden en wordt de invoer niet goedgekeurd.

De ingevoerde waarde kan eventueel ook gebruikt worden bij andere velden als rekenwaarde om zo, bijvoorbeeld, een offerte of enquête -formulier te maken.

Formulierveld: Tekst

Het tekstveld is het meest gebruikte veld bij formulieren en wordt gebruikt om de bezoeker een vrije tekst op één regel te laten invoeren.

Tekstveld

Het veld heeft standaard geen beperkingen qua invoer en kan wel of niet verplicht gesteld worden. De gegevens welke de bezoeker mag invoeren is wel in te perken via speciale opmaak-codes. Zo is ook de breedte van het veld aan te passen.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren voor velden als Voornaam, Achternaam, Woonplaats, Onderwerp, etc.

Formulierveld: E-mailadres

Door middel van het E-mailadres -veld beperken we de invoer tot een geldig e-mailadres:

E-mailadres -veld

Er wordt automatisch gecontroleerd of de invoer een geldig e-mailadres formaat heeft. Is dat niet zo, zal er een foutmelding verschijnen.

Formulierveld: Paragraaf

Het paragraaf-veld is een soort van tekst-veld waarbij de bezoeker de mogelijkheid krijgt om “onbeperkt” aantal tekstregels in te vullen:

Paragraafveld

Het aantal zichtbare regels en de breedte van het veld zijn vrij in te stellen. Ook is het veld verplicht te maken.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren om de reden van het inzenden van het formulier te laten beschrijven.

Formuliervelden

Er zijn vele type velden beschikbaar. Het meest gebruikte veld is het tekstveld. Hiermee kan de bezoeker vrije tekst invoeren als bijvoorbeeld voornaam, achternaam, etc.

Ook zijn er speciale velden waarbij de invoer beperkt is. Dat zijn o.a. de velden: datum, tijd, e-mailadres, website, telefoon, etc. Bij ieder veld is kunnen we instellen of het veld “verplicht” is. Wordt een verplicht veld niet ingevuld, kan de bezoeker het formulier niet inzenden of verder gaan met het invullen van overige velden.

Willen we vaste informatie van de bezoeker dan kunnen we die instellen met behulp van de “Meerkeuze”, “Radio Button” of het “Uitklapbaar” -veld.

Het is belangrijk om bij het maken van een formulier van te voren goed na te denken over de hoeveelheid en welke -informatie we van de bezoeker verlangen.

Lange formulieren (een formulier met veel velden) kan de bezoeker afschrikken en dan het formulier niet invullen.

Willen we meer informatie van de bezoeker dan is het raadzaam om gebruik te maken van zgn. conditionele secties om velden pas zichtbaar te maken zodra er al een aantal velden zijn ingevuld, eventueel door middel van de Meerkeuze en/of Radio-Button.

Formulierveld: Bestandsupload

Via dit veld geven we de bezoeker de mogelijkheid om één of meerdere bestanden toe te voegen aan het formulier:

formulier bestandsupload

Bestandsupload-veld

Het aantal bestanden, het bestandstype en de maximale grootte welke geupload mag worden is in te stellen.

Heb je bijvoorbeeld een sollicitatieformulier, dan zou de bezoeker een cv en pasfoto kunnen uploaden.