WPBakery - Algemene Instellingen

WPBakery Algemene Instellingen

In het eerste deel hebben we de standaard functies van WPBakery beschreven, een eerste stap gemaakt om een pagina in rijen en kolommen in te delen en elementen aan die kolommen toe te voegen.

Wellicht, ten overvloede, WPBakery heette voorheen “Visual Composer” en heeft in 2018 de naamsverandering ondergaan naar “WPBakery”. We zullen, dan ook, vanaf nu de benaming “WPBakery” gebruiken.

Alvorens we in detail de verschillende elementen gaan doornemen gaan we een stapje terug en bekijken we de “Algemene Instellingen” van WPBakery.

Maak je namelijk gebruik van een thema met “custom posts” dan is het soms ook mogelijk om WPBakery te activeren voor die “custom posts”. Zo is de page-builder ook te gebruiken voor het aanmaken en bewerken van berichten en dus niet alleen voor het maken van pagina’s.

Via de instellingen kunnen we ook aangeven hoe de plugin zich moet gedragen op mobieltjes en welke gebruiker wat mag doen. De plugin kent vele instellingen, hieronder zullen we de meest belangrijke doornemen.

De instellingen zijn terug te vinden in het beheerderspaneel (links) onder het kopje “WPBakery Page Builder”:

WPBakery Algemene Instellingen

WPBakery Algemene Instellingen

Wij hebben hier de volledige versie van WPBakery in gebruik en afhankelijk van de versie welke met een thema is meegeleverd kan het aantal tabbladen wat hier getoond wordt verschillen; zo ook het aantal beschikbare instellingen.

In de schermen die hierna volgen zul je zien dat WPBakery niet volledig vertaald is naar het Nederlands. De versie die we hier tonen is 5.6. Het kan dus zijn dat bepaalde termen afwijken met de versie die jij op dit moment beschikbaar hebt.


Algemene Instellingen

Het eerste tabblad bevat alle “Algemene Instellingen” van WPBakery:

WPBakery Tabblad Algemene Instellingen

Tabblad Algemene Instellingen

Van boven naar beneden hebben we hier de opties om:

  1. Responsive uit te schakelen
  2. Google Fonts
  3. Gutenberg Uitschakelen
  4. Standaard Template Keuze
  5. “Guide tours” weer inschakelen

Responsive Uitschakelen

Op een mobiel scherm worden kolommen en elementen, indien ze niet meer naast elkaar passen, onder elkaar geplaatst. Vinken we deze optie aan, dan zal dat “niet” meer gebeuren.

Of en hoe deze optie werkt is sterk thema afhankelijk en waarom we deze optie zouden willen aanvinken; dus het responsive gedrag zouden willen uitschakelen hebben wij nog geen toepassing voor gevonden. We willen juist dat alles ook op mobiele schermen goed toonbaar is…

Het is beter om per pagina en bericht te bekijken hoe het er op een mobieltje uit ziet en dan per element de instellingen eventueel aan te passen om het responsive gedrag te optimaliseren.

We zullen hier dan ook verder op in gaan bij het onderwerp “WPBakery 100% Responsive”.


Google fonts subsets

Willen we gebruik maken van extra karakters die voorkomen bij talen, als bijvoorbeeld Russisch of Grieks, dan kunnen we die hier aanvinken en zullen ze bij elementen waar tekst-velden beschikbaar zijn beschikbaar komen.


Disable Gutenberg Editor

In ons artikel “Visual Composer & Gutenberg” hadden we een test gedaan hoe goed de Gutenberg Editor en WPBakery samenwerken. Gutenberg is een Pagebuilder, zo ook WPBakery. Naar onze mening, kies je voor de éne of voor de andere. Verschillende Pagebuilders gebruiken op één website is vragen om problemen.

Is deze optie niet aangevinkt dan zal er een knop aanwezig zijn bij de pagina of berichten -editor “Gutenberg Editor”:

Gutenberg Editor

Gutenberg Editor

Vinken we de optie “Disable Gutenberg Editor” aan, dan zal die knop niet meer beschikbaar zijn.


Default templates

Voor berichten, pagina’s en overige post-types is er een standaard te gebruiken template in te stellen. In voorgaande schermafdruk (de algemene instellingen) zien we twee extra opties (Header en Footer). Dit zijn extra post-types aangemaakt door het gebruikte thema. De opties die we hier dus beschikbaar hebben zijn dan ook afhankelijk van het thema. Standaard zullen hier altijd “Berichten” en “Pagina’s” beschikbaar zijn.

Een template is een vooraf gemaakte opmaak en zo’n opmaak (met rijen, kolommen, elementen, etc.) kan dan voor nieuw aan te maken pagina’s of berichten ingesteld worden; zodat iedere pagina of bericht eenzelfde soort opmaak krijgt.

Bij de commercieel verkrijgbare versie van WPBakery kunnen we kiezen uit templates die door WPBakery of andere partijen gemaakt zijn. Een template kunnen we ook zelf aanmaken door (bijv. bij pagina’s) de gemaakte pagina-indeling als template op te slaan.

Voorbeeld:

Na het maken van een pagina kiezen we dan eerst voor het opslaan van de template (de volledig ingedeelde pagina):

WPBakery Pagina Template Opslaan

Pagina Template Opslaan

Door dus op het “template” symbooltje te klikken bij de pagina-editor kunnen we de gemaakte pagina opslaan als template. Gaan de dan terug naar de “Algemene Instellingen” van WPBakery komt deze template dan beschikbaar en kunnen we die toevoegen en gebruiken voor alle nieuwe pagina’s:

WPBakery Standaard Template Instellen

Template Instellen

Een handige optie om een consequente indeling voor berichten en pagina’s te gebruiken.


Guide tours

Bij het eerste gebruik van WPBakery verschijnen er tooltips. Deze worden uitgeschakeld als er een aantal keren op “Finish” geklikt is. Willen we die tooltips nogmaals zien dan dienen we hier de optie reset aan te klikken.


Role Manager

Het tweede tabblad bij de instellingen is genaamd “Role Manager”. Hier kunnen we per type gebruiker (zie dit artikel voor de verschillen in gebruikers : WordPress Gebruikersprofiel) instellen welke mogelijkheden ter beschikking zijn of niet.

De belangrijkste optie die we hier zien is het “Post type” waarbij WPBakery beschikbaar zal zijn. Standaard staat deze ingesteld op “Pages only”, wat inhoud dat WPBakery als editor alleen beschikbaar is voor het aanmaken en wijzigen van pagina’s.

Willen we WPBakery ook beschikbaar hebben voor het aanmaken en wijzigen van berichten, dan dienen we hier te kiezen voor “Aangepaste” en de optie “post” aan te vinken:

WPBakery Role Manager

Role Manager

Het kan zijn dat er hier meerdere opties aanwezig zijn. Dat zijn dan weer de custom post-types die dan door het actieve thema aangemaakt zijn. Die kunnen we dan aanvinken om WPBakery ook bij die posts te kunnen gebruiken.

De overige opties die bij dit tabblad beschikbaar zijn spreken voor zich. Alle opties zijn dan per type gebruiker in te stellen.


Design Opties

Via de “Design Opties” kunnen we veel instellingen standaard maken voor bepaalde elementen. Met name kleuren en de marges tussen de elementen zijn hier als standaard in te stellen:

WPBakery Design Opties

Design Opties

Deze opties zijn met name handig als we standaard een bepaalde kleur gebruiken voor een scheidingslijn, voor het “hover” gedrag, etc.

Let wel, deze opties kunnen door het gebruikte thema overschreven worden.


Aangepaste CSS

Via het tabblad “Aangepaste CSS” kunnen we CSS-styling codes toevoegen. Aangepaste of extra CSS kunnen we bij vrijwel ieder thema op diverse plaatsen invoeren.

Zo is CSS toe te voegen via de standaard “Customizer” van WordPress, sommige thema’s bieden een eigen optie om CSS toe te voegen. We kunnen de CSS-codes via het style.css bestand van of het Hoofdthema of het Child-thema toevoegen etc. Wat de beste optie is, is niet per definitie te bepalen. In de praktijk zullen de meeste aanpassingen gedaan worden om de styling van het gebruikte thema te fine-tunen.

Ons advies is dan ook om de styling te doen via het style.css bestand van het Child-theme. Zo blijven de aanpassingen dan specifiek voor het gebruikte thema en veranderen we ooit van thema, dan hebben die aanpassingen geen invloed op het nieuwe thema. Zijn we er 100% van overtuigd dat de aanpassingen alleen voor WPBakery -elementen gelden en dan ook toepasbaar zijn bij andere thema’s dan zouden we die eventueel in het aangepaste css tabblad van WPBakery kunnen opslaan.


Product Licentie

Hebben we WPBakery officieel aangeschaft kunnen we hier de product-licentie-code opgeven. Daarmee worden dan extra opties geactiveerd die alleen beschikbaar zijn in de volledige versie en krijgen we ook toegang tot de template bibliotheek van WPBakery en is het mogelijk om de plugin onafhankelijk van het thema te kunnen updaten.


Shortcode Mapper

Via het tabblad “Shortcode Mapper” is het mogelijk om extra elementen toe te voegen die gemaakt zijn door andere partijen dan WPBakery.

In de praktijk wordt deze optie weinig gebruikt. De meeste ontwikkelaars stellen extra elementen ter beschikking via een thema of als extra plugin.

Deze extra elementen worden toegekend aan WPBakery via een zgn. “Shortcode Mapper” -code. Hoe je zelf elementen voor WPBakery kunt maken kun je lezen in onze serie “WPBakery Elementen Maken“.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

We verzorgen ook trainingen speciaal voor WordPress Design en WPBakery. Voor meer info, bekijk dan deze pagina: WordPress Trainingen.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *