WordPress Plugins Installeren - Stap voor Stap
Met WordPress plugins zijn de mogelijkheden van je website (bijna) onbeperkt uit te breiden. Een plugin kun je vergelijken met een app voor je mobiele telefoon welke ook functionaliteit toevoegd.
Op het moment van het schrijven van dit artikel zijn er ruim 51.000 gratis plugins te vinden op WordPress.org en dit aantal groeit bijna dagelijks.
Nu zijn dat niet allemaal unieke plugins; er zijn er vele die dezelfde of bijna dezelfde functionaliteit bieden en niet alle plugins zijn volledig gratis. Hiermee bedoelen we dat sommige plugins een basis functionaliteit bieden en om de volledige geboden functionaliteit te verkrijgen moet je dan een, meestal, klein bedrag betalen.
Zo zijn er ook op andere sites aanbieders van zgn. “Premium” plugins. Deze bieden meestal een professionelere versie van hun gratis collega-plugins.
Het selecteren van een plugin zal zeker in het begin niet eenvoudig zijn, en waar moet je dan op letten ? Dit zullen we ook kort in dit artikel behandelen.
Maar hoe installeer je nu zo’n plugin ? In dit artikel zullen we de diverse stappen en mogelijkheden voor het installeren van een plugin behandelen. Tevens zullen we beschrijven wat je moet doen als na installatie van een plugin je website niet meer werkt. Een plugin kan namelijk een conflict veroorzaken met bijvoorbeeld je gebruikte thema of met een andere plugin, waardoor je website niet meer bereikbaar is via het standaard login-scherm van je WordPress website.
Installeren via het WordPress Dashboard
De meest eenvoudige manier om een plugin te installeren en te activeren is via het WordPress Dashboard. Je kiest dan bij de Plugin optie voor “Nieuwe Plugin”.
Deze optie vindt je zowel links in het Dashboard menu bij “Plugins” (1) en op de plugin-pagina (2). Het maakt niet uit welke mogelijkheid je kiest, beide zullen uitkomen in het volgende scherm:
Nu type je in het veld “Plugins zoeken…” de naam van de plugin of de functionaliteit (bijv. “Photo Album”) in. Om de juiste functionaliteit te vinden is het aan te raden om 2-3 woorden (Engelse woorden) te gebruiken om een plugin te vinden welke aan de gezochte functionaliteit voldoet.
Als je de naam van de plugin weet, vul je die in. Bijvoorbeeld “TinyMCE Advanced”, de plugin welke de functionaliteit van de standaard WordPress editor uitbreid (zie ook ons artikel over deze plugin).
De zoekresultaten worden dan getoond:
Wil je de juiste plugin makkelijk en snel vinden is het van belang dat de beste zoekterm wordt ingevoerd. Zou je bijvoorbeeld alleen het woord “TinyMCE” intypen dan is het mogelijk dat je niet direct de “TinyMCE Advanced” plugin vindt, maar een overzicht krijgt van plugins die bijvoorbeeld weer extra functionaliteit aan “TinyMCE Advanced” toevoegen.
Om nu de plugin te installeren, klik je eenvoudigweg op de “Nu installeren” knop en WordPress zal de installatie uitvoeren.
Afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding en de snelheid bij je hosting-provider zal na installatie de knop “Activeren” verschijnen.
Selecteer (klik op) deze knop om de plugin te activeren en na activatie zal het standaard plugin overzicht verschijnen met de melding “Plugin geactiveerd”.
Dit was de meest eenvoudige manier om een plugin te installeren en te activeren. Een tweede mogelijkheid is de plugin eerst te downloaden en daarna te installeren.
Plugin Downloaden & Installeren
Plugins kun je ook downloaden en dan installeren door het bezoeken van de plugin pagina op WordPress.org. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je over een versie van de plugin op je eigen pc beschikt en deze kun je dan gebruiken als backup.
Op WordPress.org heb je ook de mogelijkheid om via een zoekveld de plugin te zoeken:
Heb je de plugin gevonden die je zocht, dan heb je de mogelijkheid om deze te downloaden, door op de knop “Download” te klikken:
De plugin zal dan gedownload en opgeslagen worden in de standaard “Downloads” map op je pc:
Je kunt het bestand nu verplaatsen (knippen -> plakken) naar een map, waar jij al je website bestanden bewaard.
Alle gedownloade plugins (en ook thema’s) zijn ingepakt als een zip-bestand. Om nu de plugin te installeren zijn er 2 mogelijkheden.
Plugin Zip-bestand Installeren
Na het downloaden van de plugin en het eventueel verplaatsen naar een andere map ga je naar het dashboard van je website en dan naar de plugin-pagina. Kies dan voor de optie “Nieuwe Plugin” en daar heb je ook de mogelijkheid om een plugin te “Uploaden”:
Kies je voor die optie, dan moet je het bestand (plugin) kiezen welke je eerder gedownload hebt door op de knop “Bestand kiezen” te klikken:
Heb je het bestand geselecteerd klik je op “Installeren” en de installatie zal starten. Is de installatie klaar dan krijg je het volgende scherm om de plugin te activeren:
Zijn er nu bijvoorbeeld bijgewerkte vertalingen beschikbaar voor de plugin zie je dat deze ook automatisch geinstalleerd worden. Na het aanklikken van de “Plugin activeren” knop is de plugin actief.
Zoals gezegd is het voordeel van het op deze manier installeren van een plugin dat je een backup, lokaal, op je pc hebt van de plugin.
Plugin Installeren via FTP
Nu kan het voorkomen dat je hosting-provider restricties heeft gezet op het werken met bestanden via de manier van uploaden als hiervoor beschreven. Dan is er nog de mogelijkheid om de bestanden via een FTP programma te uploaden naar je WordPress website installatie.
Er zijn diverse FTP programma’s beschikbaar, maar in dit voorbeeld gebruiken we FileZilla.
De volgende stappen dien je te ondernemen alvorens je de plugin kunt uploaden via FTP naar je website:
- Download de plugin zoals hiervoor beschreven;
- Verplaats eventueel het plugin zip-bestand naar een andere map en pak het bestand dan uit;
- Start nu FileZilla op en vul de juiste login gegevens (Host, Gebruikersnaam en Wachtwoord) in die je van je hosting-provider hebt gekregen en klik op “Snelverbinden”:
Je komt dan bij je hosting-provider in de hoofdmap waar alles is geïnstalleerd. Links heb je de mappen op je pc en rechts de mappen bij je hosting-provider:
Nu zoek je bij de hosting-provider naar de map: “/wp-content/plugins”. Daar zijn alle plugins geinstalleerd (geupload). Dit doe je door de hoofdmap via een dubbel-klik te openen, dan zie je de map “wp-content”. Klik nu deze ook open en zie je de map “plugins”, deze klik je ook open.
Heb je links (in het PC vlak) de map gevonden waar je de plugin opgeslagen hebt en uitgepakt hebt, sleep je die hele map naar rechts in de plugin-map bij je hosting-provider. Alle bestanden worden nu gekopieerd (geupload).
Is dat gelukt (het uploaden klaar) dan ga je terug naar het WordPress dashboard, naar de plugin pagina en activeer je de plugin die je zojuist geupload hebt:
Bekijk ook eens het artikel: “File Manager Plugin vs. FileZilla“.
Plugin(s) Selecteren
Zoals je wellicht al gezien hebt bij WordPress.org zijn er erg veel plugins die ook nog eens dezelfde functionaliteit bieden, maar welke moet je nu kiezen ?
Welke plugin de beste mogelijkheden bied voor de extra website functionaliteit is geen standaard regel voor. Dit is eerdere een kwestie van veel lezen en uitproberen. Wel kunnen we je een aantal tips geven:
- lees bij de beschrijving of de plugin aan jouw functionaliteits-wensen voldoet en bekijk eventueel beschikbare screenshots om te controleren of die functionaliteit daarin terugkomt;
- let op of de plugin de meest recente versie van WordPress ondersteund;
- het aantal downloads kan doorslaggevend zijn bij het kiezen tussen meerdere plugins met dezelfde of nagenoeg dezelfde functionaliteit;
- bekijk de “Support” sectie bij de plugin. Staan er vragen bij die gaan over technische problemen met die plugin en zijn ze onbeantwoord is het advies om een andere plugin te kiezen. Worden support vragen in zijn geheel niet beantwoord dan is waarschijnlijk de ontwikkelaar niet meer actief of niet willend om ondersteuning te geven en dan is ook het advies om die plugin niet te gebruiken.
We hopen dat dit artikel de verschillende mogelijkheden van een plugin installeren wat duidelijker heeft gemaakt voor je.
Vragen & Info
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.
Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn je graag van dienst !
Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
en volg ons op Facebook .
Overige Artikelen