WordPress - Wetenswaardigheden

Plugins Testen, hoe doe je dat ?

Heb je eenmaal een WordPress website in de lucht, live op internet, is de kans groot dat je nu of in de toekomst de functionaliteit van je website wilt gaan uitbreidden. Dat uitbreidden is het eenvoudigst door gebruikt te maken van één van de vele (op het moment van schrijven van dit artikel, ruim 53.000) plugins die je gratis kunt downloaden en installeren via WordPress.org.

Van de vele plugins die er beschikbaar zijn, zijn er vele die min of meer dezelfde functionaliteit bieden; de één iets uitgebreider dan de andere. Het is dan ook begrijpelijk dat je er dan ook vele zal gaan uitproberen. Dat “uitproberen” kan dan ook wel eens voor problemen zorgen. Bijna iedere plugin laat zo zijn sporen na in de database waarop WordPress draait. Met name plugins die ongeveer dezelfde functionaliteit bieden, kunnen dan ook verwijzen naar eenzelfde benaming in de database. En dat kan dan soms voor problemen zorgen.

Die problemen kunnen zijn van het niet meer juist functioneren van bepaalde onderdelen op je website tot het volledig down (niet meer bereikbaar) zijn van je website en dat is iets wat je niet wilt hebben op een website live is. Ons advies is dan ook om het uitproberen van, voor jou, nieuwe plugins te doen in een omgeving waar je bezoekers er dan ook geen last van zullen hebben.

Er bestaan diverse programma’s om WordPress lokaal op je pc te kunnen laten draaien. Wij hebben gekozen voor Bitnami, vanwege de goede ondersteuning en als bijkomend voordeel; het is gratis.

WordPress PC Installatie

Om een CMS als WordPress te laten werken heb je een virtuele server, een webserver met php en een databaseserver nodig. Dat zijn zaken die normaal gesproken door je hosting provider georganiseerd worden. Wil je dus een WordPress installatie lokaal op je pc draaien heb je die drie dus minimaal nodig. Dat is een vrij technisch gebeuren om dat te installeren en een pakket als Bitnami neemt dat allemaal uit handen voor je, inclusief de installatie van WordPress.

Bitnami heeft diverse oplossingen voor de verschillende CMS pakketten en Bitnami voor WordPress vindt je op Bitnami.com.

Installeren

De installatie is eenvoudig en om die te starten klik kies je voor WordPress. In de volgende stappen gaan we uit van een Windows-installatie. De stappen voor een Mac-installatie zijn ongeveer hetzelfde.

WordPress Bitnami Installeren

Bitnami Installeren

Bitnami voor WordPress

Kies in dit scherm dus voor “WordPress” en het volgende scherm zal openen:

WordPress Bitnami Installeren

Bitnami Installeren Stap 2

Hier kies je voor de optie “Local Install” en dan voor de eerste optie “bitnami-wordpress-4.x.x-windows”. Daarna zal het Bitnami vragen je te registreren. Deze stap kun je overslaan door te kiezen voor “No thanks, just take me to the download”:

No Thanks

Is het pakket gedownload dan kun je de installatie starten vanuit de map waar de download staat. De eerste vraag die je dan krijgt is te kiezen voor een taal. Hier kun je gewoon voor “English” kiezen, Nederlands komt niet voor in de installatie van Bitnami. WordPress zal dan ook in het Engels geinstalleerd worden, maar het Dashboard kunnen we dan later omzetten naar het Nederlands.

Nu kun je een aantal keer voor “Next” kiezen en de instellingen die Bitnami voorstelt gewoon zo laten, totdat je het volgende scherm ziet:

Admin Account Aanmaken

In dit scherm geef je de inlog-gegevens op die je wilt gaan gebruiken voor je lokale WordPress Account. Het is dus belangrijk om die gegevens even op te schrijven. Geef dus ook een bestaand e-mailadres op, zodat wanneer je je inlog-gegevens vergeten bent, je die per e-mail kunt opvragen.

Zijn de gegevens geaccepteerd kies je weer voor “Next” en krijg je de vraag om een “Blog” naam op te geven. Die vraag kun je ook overslaan, door op “Next” te klikken.

De vraag die dan verschijnt is “Configure SMTP Settings” en kun je ook overslaan. Dan krijg je een optie om WordPress in de Cloud te installeren:

Cloud Installatie Uitvinken

Die optie moet je uitvinken anders zal Bitnami een Cloud-installatie starten en we willen juist een lokale (op je pc) installatie.

Als alles goed gegaan is zal nu het installatie-proces starten:

Installatie gestart

Het installatieproces zal, afhankelijk van de snelheid van je pc, enige minuten duren. Nu kan het zijn dat tijdens het installatieproces Windows Firewall opduikt:

Windows Firewall

Is dat het geval, vink je de optie “Particuliere netwerken” aan en klik je op “Toegang toestaan”; de installatie zal dan doorgaan en eenmaal klaar kies je voor “Finish” en zal Bitnami gestart worden.

In je browser krijg je dan een link met een URL naar je lokale WordPress installatie:

WordPress Lokaal

Klik hier op de link “Access WordPress” en WordPress wordt gestart. Nu is het advies om die URL gelijk toe te voegen aan je favorieten, zodat je eenvoudig de lokale geïnstalleerde versie van WordPress kunt opstarten.

Het Dashboard van je lokale versie van WordPress is nu te bereiken door achter de URL: /wp-admin in te typen. Je moet dan de inlog-gegevens invoeren die je tijdens de installatie hebt opgegeven. Het Dashboard van WordPress zal nu openen en in het Engels verschijnen.

Om de Dashboard-taal om te zetten naar het Nederlands, ga je naar “Settings -> General” en daar heb je de optie “Site Language” en kun je voor Nederlands kiezen.

Installatie Opschonen

Omdat we een exacte kopie willen creëren van onze online versie van WordPress gaan we eerst alle plugins die Bitnami mee heeft geïnstalleerd verwijderen. Dit doe je door in het Dashboard voor Plugins te kiezen en dan alle plugins die geïnstalleerd zijn aan te vinken. Daarna kies je voor “verwijderen”:

Plugins Verwijderen

Reset Database

Plugins kunnen na installatie, deactivatie en verwijdering; “sporen” achter laten in de database van WordPress. Om er nu zeker van te zijn dat de database echt schoon is maken we gebruik van de plugin “WP Reset”. Die verwijderd alles en zal de database herstellen naar de originele toestand van een schone eerste installatie van WordPress:

Installeren

Database reset


(bekijk ons artikel: Plugins Installeren, voor de diverse manieren om een plugin te installeren)

Na installatie en activatie kun je de “reset” uitvoeren.

Database Resetten

In het Dashboard bij “Extra” heb je nu de keuze om de plugin te starten:

WP Reset

In het volgend scherm moet je dan “wp-reset” ingeven en de knop “Reset” aanklikken om het reset-proces te starten:

Database resetten

Na de reset zal alles opgeschoond zijn en is het Dashboard hoogstwaarschijnlijk weer in het Engels. Deze kun je dan naar keuze weer omzetten.

Thema Kopiëren

Nu de database schoon is, gaan we als eerste het actieve Thema van de online versie van onze website kopiëren naar de lokale installatie. Hiervoor maken we gebruik van het FTP-programma “FileZilla” (zie ook: FileZilla):

WordPress thema kopieren

Thema kopieren

Stap 1

Links in het scherm van FileZilla ga je naar de map waar Bitnami WordPress geïnstalleerd is. De map waar het thema moet komen te staan is dan: “C:\Bitnami\wordpress-4.8.1-0\apps\wordpress\htdocs\wp-content\themes\” (het versie-nummer kan afwijken).

Stap 2

Rechts in het scherm ga je bij je hosting-provider naar de “content\themes\jouwthema” map, waarbij “jouwthema” de map is van het door jou geïnstalleerde en geactiveerde thema.

Stap 3

Die thema-map sleep je dan naar links en het kopiëren (downloaden) zal starten. De overdracht zal enkele minuten duren en is afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding en de snelheid die jouw hostingprovider toestaat.

Is het thema gekopieerd dan moeten de plugins gedownload worden naar je lokale installatie.

Plugins Kopiëren

Dit gaat op dezelfde wijze als het kopiëren van het Thema. Hier kies je via FileZilla, links, voor de map “\content” en rechts ook ( 1 & 2). Dan sleep (3) je de gehele map “plugins” naar je PC:

Wordpress plugins kopieren

Plugins kopieren

Nu kan het zijn dat FileZilla een melding kan geven dat het “doelbestand bestaat al”. Dan vink je de optie “Alleen toepassen op huidige  wachtrij” aan en klik je op “Ok”:

WordPress bestanden kopieren

Doelbestanden overschrijven

Nu worden alle geïnstalleerde (dus ook de niet-actieve) plugins naar de lokale versie van WordPress gekopieerd (gedownload) en dit kan weer even duren afhankelijk van je internetverbinding en de snelheid die je hostingprovider toelaat.

Thema & Plugins Activeren

Nu het thema en alle plugins gekopieerd zijn naar de lokale versie van WordPress moet je het thema activeren en alle plugins (één voor één) activeren voordat de content (pagina’s, berichten en overige custom-posts) gekopieerd kan worden. Dit is een belangrijke stap, daar anders bepaalde content (de zgn. custom-posts) die specifiek zijn voor het thema en sommige plugins niet geïnstalleerd worden in je lokale versie van WordPress. Dat komt omdat de referenties in de WordPress-database dan niet aangemaakt zijn en dus die content niet in je database gekopieerd kan worden.

Dus: eerst het thema activeren en daarna één voor één alle plugins die je ook actief hebt op je online versie van je website.

Content Kopiëren

Om nu alle pagina’s, berichten, media (afbeeldingen, etc.) te kopiëren vanuit je online website naar de lokale versie, ga je via het (online) Dashboard naar “Extra -> Exporteren” en kies je voor “Gehele Inhoud”:

WordPress export functie

Content Exporteren

Dan klik je op de knop “Exportbestand downloaden” en het bestand zal gedownload worden naar de standaard download-map op je PC. Het is aan te raden dat bestand te kopiëren naar een map (bijv. backup) waar je dat bestand eenvoudig kunt terug vinden. Het is gelijktijdig een backup van de content van je website. Het bestand heeft de naam van je website en de extensie XML.

Nu doe je de omgekeerde handeling bij je lokale installatie door in het Dashboard naar “Extra -> Importeren” te gaan. Omdat het nu een “schone” installatie is van WordPress is de WordPress importeer functie niet actief en moet je die nog installeren:

Wordpress importeer functie

WordPress Importeer functie

Na installatie krijg je dan de mogelijkheid om de “Importeer” functie te starten. Daar kies je voor het bestand wat je zojuist gedownload hebt en kies je voor “Bestand uploaden en importeren”,  worden alle pagina’s, berichten, overige posts en media toegevoegd aan de lokale versie van je website.

Widgets Kopiëren

Helaas worden de instellingen en inhoud van de widgets niet mee geëxporteerd met de export-functie van WordPress. Om nu deze eenvoudig en snel ook te kopiëren kun je gebruik maken van de plugin “Widgets Import/Export”. Hoe je dat doet hebben we beschreven in het artikel “Widgets Import/Export“.

Instellingen Kopiëren

Nu kan het zijn dat het thema wat je gebruikt een eigen export functie heeft. Is dat het geval adviseren we je om ook die instellingen te exporteren en dan weer in je lokale versie te importeren. Beschikt het thema niet over een dergelijke functie en worden de thema instellingen die je eventueel hebt aangepast via de “Customizer” van WordPress, niet mee geëxporteerd dan kun je eventueel gebruik maken van de plugin “Customizer Import/Export“.

Plugins Testen

Heb je alle stappen doorlopen die hiervoor zijn beschreven en heb je een exacte kopie gemaakt van je online website dan kun je naar hartenlust plugins installeren en uitproberen (zie eventueel “Plugins Installeren“).

Het advies hier is dat je niet meerdere plugins toevoegt en activeert, één voor één is het beste. Gaat er iets mis, bijvoorbeeld na installatie en activatie van een (voor jou) nieuwe plugin; dan weet je dat die plugin een conflict veroorzaakt heeft. Die kun je dan weer deactiveren en verwijderen.

Website Niet Bereikbaar

Nu kan het voorkomen dat na installatie en activatie van een plugin je website niet meer bereikbaar is doordat die plugin een conflict heeft veroorzaakt. Dat komt, helaas, wel eens voor. Dat hoeft niet te betekenen dat juist die toegevoegde plugin de fout veroorzaakt. Het kan namelijk voorkomen dat een andere, al geïnstalleerde, plugin niet werkt met die nieuwe plugin.

Om je website weer bereikbaar te maken, moet je dus die “nieuwe” plugin deactiveren en omdat je het Dashboard niet kan bereiken moet je op je PC naar de map “…\content\plugins\” gaan (standaard map bij Bitname: “C:\Bitnami\wordpress-4.8.1-0\apps\wordpress\htdocs\wp-content\plugins\”).

In die map kies je de map van de plugin die je het laatst geïnstalleerd hebt (gebruikelijk heeft die map de naam van de plugin). Die map verwijder je dan. Door het verwijderen van de plugin is die tevens niet meer actief in je WordPress installatie en is je website weer bereikbaar.

Plugin Conflict

Hiervoor beschreven we al wat te doen als je website niet bereikbaar is doordat er na installatie van een plugin ergens een conflict ontstaat en je website niet meer bereikbaar is. Nu kan het ook voorkomen dat er bepaalde functionaliteit niet meer juist functioneert. In dat geval moet je ook de plugin deactiveren en dan nogmaals kijken of alles weer naar behoren werkt.

Wil je nu weten of de plugin die je zojuist hebt toegevoegd de oorzaak is of juist een andere plugin in samenwerking met die nieuwe plugin, dan kun je dat eenvoudig testen door alle plugins te deactiveren en dan die nieuwe plugin als eerste te activeren (de overige plugins laat je nog even gedeactiveerd). Nu test je de nieuwe plugin en werkt die dan zoals je verwacht had, dan activeer je een tweede plugin en test je nogmaals en dan de derde, etc.; totdat je de plugin tegenkomt die het conflict veroorzaakt. Dan weet je precies welke plugins niet samen kunnen werken. Nu heb je dan de keuze of een alternatief te zoeken voor de éne of de andere plugin.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn je graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
en volg ons op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

QWAIN - Quality Without Any Interesting Name
Uw partner voor professioneel, snel en betrouwbaar website design, ontwikkeling en trainingen.

WordPress Nieuwsbrief
GEEN ARTIKEL MISSEN ?
Volg dan de duizenden die onze Online WordPress Artikelen maandelijks lezen:
WordPress Nieuwsbrief Popup
WordPress Nieuwsbrief
GEEN ARTIKEL MISSEN ?
Volg dan de duizenden die onze Online WordPress Artikelen maandelijks lezen:
WordPress Nieuwsbrief Popup
Formulierberichten: Foutmelding

Bij vrijwel ieder veld zijn één of meerdere meldingen in te stellen. De foutmelding is er daar één van.

Kolom Indeling

Er verschijnt een foutmelding als het veld “verplicht” is en niet ingevuld of geselecteerd is. Er kan ook een foutmelding getoond worden als de ingevulde waarde niet correct is. Ten behoeve van de gebruikersvriendelijk is het raadzaam om bij ieder veld de foutmelding aan te passen aan het type veld en wat er verwacht wordt dat de gebruiker in moet vullen.

Bij de “Globale Instellingen” vindt je een aantal standaard meldingen welke daar ook aangepast kunnen worden.

Formulierlayout: Kolommen

De velden op het formulier zijn eenvoudig in kolommen weer te geven. Via de CSS-Layout-Klassen optie kies je dan de kolom-breedte:

Kolom Indeling

Ook te opties van de Meerkeuze en de Radioknop zijn in kolommen in te delen.

Formulierveld: Dynamisch

Dit veld wordt gebruikt om dynamisch waarden op te halen uit andere formulieren:

formulieren dynamisch waarden ophalen

In dit voorbeeld hebben we een tweede formulier waarin we de product info, prijs en afbeelding hebben opgeslagen. Het selectieveld is van het type dynamisch en haalt dan de bijkomende informatie op uit het product-formulier.

Formulierveld: Adres

Met dit veld is het mogelijk om in één keer een volledig aantal velden te tonen om adres-informatie in te laten vullen.

Adres Velden

Via de instellingen is de landselectie eventueel uit te schakelen. Er is ook nog een mogelijkheid om een provincie-veld te laten tonen. De extra regel voor de straatnaam is niet uit te zetten. Zouden we dat willen dienen we dat via “Extra CSS” te bewerkstelligen.

Formulierveld: Schakelaar

Met dit veld kunnen we de bezoeker laten kiezen tussen twee waardes als een soort van aan/uit schakelaar.

formulieren schakelaar keuze veld
De keuzes (in dit voorbeeld “Ja” en “Nee”) als ook het label zijn in te stellen.

Via de stylen is het mogelijk om de schakelaar een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. De gekozen waardes worden echter niet opgeslagen.

Het veld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om secties wel of niet te tonen.

Formulierveld: Schuifknop

Via de schuifknop kunnen we de gebruiker een nummer laten selecteren.

formulieren nummer schuifknop

Het laagste en het hoogste getal is instelbaar, zo ook het aantal decimalen en stappen waarmee het getal verhoogd of verlaagd zal worden.

Via de stylen is het mogelijk om de knop en de lijn een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. Via “Eigen CSS” is het mogelijk om bijvoorbeeld een “€” teken voor het getal te laten tonen.

Formulierveld: Schaal (Scale)

Met dit veld kan eenvoudig een beoordelingsveld worden aangemaakt welke getoond wordt als een set van Radioknoppen:

Schaalbeoordeling

De nummering is instelbaar van 0 – 20.

Het is verder een vrij eenvoudig veld. Aan de nummers is geen scheidingswaarde toe te kennen om hier een eigen rekenwaarde mee te creëren. Wil je een eigen rekenfactor toevoegen dan dien je de Radio Button te gebruiken.

Formulierveld: Verborgen Veld

Dit veld wordt niet getoond aan de bezoeker en wordt gebruikt om gegevens in op te slaan die we zelf verder willen gebruiken.

Verborgen veld

Toepassingen van dit veld zijn bijvoorbeeld: berekeningen of het samenvoegen van gegevens als aanhef, voor- en achternaam om een brief- of e-mail aanhef te creëren.

Het is raadzaam om het label van het veld een voor jezelf duidelijk herkenbare naam te geven en ook de veldsleutel te benoemen. Daarmee wordt het gebruik van het veld bij andere velden met dynamische waarden of het maken van formulier-acties en weergaven eenvoudiger. Het veld is dan namelijk herkenbaar.

Formulierveld: Sterbeoordeling

De sterbeoordeling kan gebruikt worden om de gebruiker eenvoudig een score te late geven.

Sterbeoordeling

Het aantal te tonen sterren is in te stellen.

De stijl van de sterren is niet instelbaar via de standaard stijlen en dient dan via “Eigen CSS” te worden opgemaakt.

Veldlabel

Via het veldlabel geven we het veld een ‘zichtbare’ naam voor de gebruiker. Veelal geeft het veldlabel al aan wat er in het veld ingevuld dient te worden:

Veldlabel

Het label dient bij voorkeur kort en duidelijk te zijn. Willen we meer uitleg kwijt kunnen we eventueel de veldbeschrijving gebruiken en/of een placeholder plaatsen.

De positie van het label is instelbaar (boven, onder, voor het veld….) en de opmaak van het veldlabel is in te stellen via de Stijlen en is per formulier of zelfs per veld apart op te maken.

Veldomschrijving

De veldomschrijving is een korte tekst welke onder het veld getoond wordt om een korte uitleg te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld ingevuld wordt:

Veldomschrijving

De opmaak als lettertype grootte, kleur en de uitlijning is in te stellen via de formulier-stijlen en eventueel per formulier of per veld aan te passen.

Formulierveld: RTF (Rich Text)

Het RTF (Rich Text Field) is eenzelfde veld als de Paragraaf, maar dan met de TinyMCE Tekstbewerker functies:

Rich Text Field

Het is mogelijk om een pagina te maken met een formulier welke gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de gebruiker een WordPress-bericht aan te laten maken. Dan wordt dit veld ingezet om het bericht in op te maken.

Formulier Instellingen: Ajax & JavaScript

Via de instellingen van het formulier kunnen we aangeven of er gebruik gemaakt dient te worden van Ajax & JavaScript:

Ajax & JavaScript Instellingen

Bij grotere formulieren is het aanvinken van de eerste optie een aanrader. De formulieren-editor laadt sneller bij het opslaan.

Willen we dat als de gebruiker de verzendknop klikt de pagina niet ververst wordt dan dienen we de tweede optie aan te vinken.

Als de laatste optie is aangevinkt zullen alle velden welke een vaste invoer verlangen (e-mail, datum, tijd, etc.) of verplichte velden direct gecontroleerd worden in plaats van bij het aanklikken van de verzendknop.

CSS Layout Klassen

De “CSS Layout Klassen” worden voornamelijk gebruikt om meerdere velden op één rij (dus naast elkaar) te plaatsen.

Velden op één rij

Velden op één rij

Via de CSS Layout Klassen is het ook mogelijk om bij de meerkeuze-opties de opties in meerdere kolommen te tonen en rekenvelden op te maken.

Lookup Waarde/Veld

Via een lookup kunnen we data uit andere formulieren intergreren in het formulier om bijvoorbeeld een uitklapveld te vullen:

Lookup

In dit voorbeeld hebben we een formulier waarmee alle hondenrassen zijn opgeslagen. Op een ander formulier gebruiken we die opgeslagen rassen dan als uitklapbaar-keuze-veld om de gebruiker zo zijn/haar ras te laten kiezen. Wijzigen we een ras in het rassen-formulier is die wijziging dan ook direct beschikbaar op het formulier waar we de lookup gebruiken.

Placeholder

Een “placeholder” is een vooraf ingevulde waarde in het veld wat we gebruiken:

Placeholder

Placeholders worden meestal gebruikt bij formulieren waar het veldlabel en de veldomschrijving is uitgeschakeld en zo dan aan te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld wordt ingevuld.

Dynamische Waarde

Een veld kan gevuld worden met data uit andere velden van het formulier of zelfs uit data van een ander formulier.

Dynamische Waarde

Zo kunnen gegevens uit verschillende velden gekoppeld worden en ingevuld worden in één veld. Hebben we bijvoorbeeld velden waar voornaam en achternaam ingevuld zijn, kunnen we die twee velden samen vormen tot één waarde (voornaam + achternaam) welke dan als briefhoofd of e-mail -aanhef gebruikt kan worden.

Formidable Add-On’s

“Add-On’s” zijn extra toevoegingen of uitbreidingen aan de Formidable-plugin:

Formidable Add-Ons Overzicht

Add-Ons Overzicht

Zo is er een Add-On om gegevens te koppelen aan MailChimp, een Add-On om een login-scherm te maken en ga zo maar verder. De Add-On’s worden als extra plugin(s) geïnstalleerd.

Exporteren

De export-functie kan gebruikt worden om een backup te maken of om een gemaakt formulier te kopiëren naar een andere website:

Exporteren

Hier is het mogelijk om een enkel formulier of meerdere formulieren tegelijk te exporteren. Ook kan de opgeslagen data, aangemaakte weergaven en stijlen van het gekozen formulier mee geëxporteerd worden.

Inzendingen kunnen ook als CSV-bestand geëxporteerd worden om ze dan in Excel te kunnen gebruiken.

Importeren

Hebben we een Formidable XML bestand aangemaakt via de “Exporteer” functie dan kunnen we die weer importeren:

Importeren

Zo kunnen we eenvoudige een eerder gemaakt formulier van de ene website naar de andere kopiëren. Stijlen, inzendingen en overige opties welke via de exporteer-functie meegenomen zijn zullen ook weer ingelezen worden bij het importeren.

Ook is het mogelijk om een CSV-bestand, bijvoorbeeld uit Excel te importeren in een formulier.

Weergaven

“Weergaven” zijn speciale formulieren om ingevulde en opgeslagen gegevens van formulieren te tonen op een pagina of in een bericht.

Contactformulier Weergaven

De data welke ingezonden is via formulieren is dan in een tabel weergave op een pagina te plaatsen. De “Weergaven” zijn geheel naar eigen stijl en wens op te maken en te bouwen.

Stijlen

Alle velden, knoppen, teksten, etc. welke op een formulier getoond worden kunnen visueel aangepast worden via de “Stijlen”:

Formidable Stijlen

Stijlen

Via de stijlen van Formidable is het eenvoudig om de formulier-stijl naar wens aan te passen en zo de kleuren en overige opmaak te kiezen welke aansluit bij het gebruikte thema. Hebben we meerdere formulieren dan is het ook mogelijk om per formulier een stijl-blad aan te maken en die aan het formulier te koppelen.

Globale Instellingen

Via de “Globale Instellingen” kunnen we o.a. de algemene foutmeldingen en een aantal overige berichten instellen, de Pro versie activeren, gebruikersrechten instellen, etc.:

Formidable Globale Instellingen

Instellingen

Hier vindt je ook de optie om de Formidable-plugin te verwijderen en daarmee ook alle opgeslagen formulieren, inzendingen en alles wat de plugin heeft opgeslagen in de WordPress Database.

Inzendingen

De formulier inzendingen worden standaard in de database van WordPress opgeslagen en kunnen worden bekeken via het hoofdmenu van Formidable en dan te kiezen voor “Inzendingen”. De inzendingen van alle formulieren wordt dan getoond:

Formidable Inzendingen Overzicht

Inzendingen Overzicht

Het is hier ook mogelijk om de ingezonden data van ieder gemaakt formulier apart te bekijken. De inzendingen kunnen ook via een zgn. “Weergave” op een in WordPress gemaakte pagina of bericht geplaatst worden en zo aan de bezoeker (gebruiker) getoond worden.

Ook kunnen bepaalde ingevulde velden geplaatst worden in E-mailacties.

Formulierveld: HTML

Het HTML-veld is bedoeld om een stukje met HTML opgemaakte tekst op te nemen in het formulier.

Voorbeeld - Algemene Voorwaarden

HTML Voorbeeld – Algemene Voorwaarden

In het HTML-veld kunnen ook Formidable Shortcodes of Shortcodes van andere geactiveerde plugins opgenomen worden.

Formulierveld: Website

Het website-veld ziet er ook uit als een tekstveld. De invoer wordt gecontroleerd aan de hand van de URL-standaard.

Website-veld

Buiten de zichtbare breedte van het veld en/of het een verplicht veld is kent dit veld verder geen bijzondere instellingen.

Formulierveld: ReCaptcha

reCaptcha wordt ingezet om inzendingen van spam-robots tegen te gaan.

reCaptcha

reCaptcha is een technologie van Google. Om reCaptcha te gebruiken is dan een API-Key van Google nodig welke gratis te verkrijgen is.

Formulierveld: Tijd

Via dit veld is een tijd in te voeren. De tijd (klok) is instelbaar als 12 of 24 uurs als ook het aantal minuten (tijdslot) wat te kiezen is.

Tijden-keuze

Het is ook mogelijk om een enkel tijdsverloop als keuze te laten zien om de keuze voor de gebruiker te vereenvoudigen.

Formulierveld: Datum

Zoals de benaming van het veld al aangeeft is het hier alleen mogelijk om een datum in te voeren. In te stellen is of er een kalender-popup gebruikt kan worden:

Datumveld met kalender-popup

Naast de kalender-optie is het nog mogelijk om een regio (land) te kiezen voor de datum-standaard en vanzelfsprekend of dit een verplicht veld is of niet.

Formulierveld: Telefoon

Het telefoonveld ziet er uit als een normaal tekstveld, met als verschil dat er alleen een voorgedefinieerd nummer in combinatie met karakters als ( ) – + ingevoerd mag worden.

Telefoonveld

Door de vele verschillen in de opmaak van telefoonnummers in Europa wordt dit veld niet vaak toegepast bij openbaar beschikbare formulieren. Hebben we een formulier welke we enkel intern gebruiken en willen we een eenduidige invoer van de telefoonnummers dan is dit veld daarvoor te gebruiken.

Formulierveld: Uitklapbaar (keuzeveld)

Het “Uitklapbaar” keuzeveld is te vergelijken met de “Meerkeuze” en/of “Radio Button”, met als verschil dat de keuzeopties als een uitklap-menu beschikbaar komen:

formulieren uitklapbaar keuze veld

Het aantal opties is in principe onbeperkt aan te maken en zo in te stellen dat meerdere opties te kiezen zijn of alleen één. Een “autocomplete” functie is beschikbaar om het kiezen d.m.v. intypen van de keuze versneld kan worden.

Net als bij de Meerkeuze en de Radio Button zijn er ook “verborgen” waardes aan de keuze-opties mee te geven waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook weer te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Dit veld wordt gebruikt als er veel opties beschikbaar zijn om uit te kiezen.

Formulierveld: Radio Button (keuze)

De Radio Button is een “of of” keuzeveld. De bezoeker kan dus maar één keuze selecteren:

Radio Button

Net als bij de “Meerkeuze” heeft het veld ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Het veld is ideaal om de bezoeker een snelle keuze te laten maken.

Formulierveld: Meerkeuze

Het meerkeuze-veld wordt gebruikt om een aantal vaste keuzes te laten zien aan de bezoeker. In tegenstelling tot de “Radio Button” kan de bezoeker kan dan één of meerdere keuzes selecteren:

Meerkeuze

Het veld heeft ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Formulierveld: Nummer

Via een nummer-veld kunnen we de bezoeker een getal laten invoeren.

Nummerveld

Het getal kan vrij ingevoerd worden of via een ‘selector’ worden gekozen. Zowel de minimum als de maximum waarde is in te stellen als ook de stap-grootte. Valt het nummer niet binnen de range welke ingesteld is zal een foutmelding getoond worden en wordt de invoer niet goedgekeurd.

De ingevoerde waarde kan eventueel ook gebruikt worden bij andere velden als rekenwaarde om zo, bijvoorbeeld, een offerte of enquête -formulier te maken.

Formulierveld: Tekst

Het tekstveld is het meest gebruikte veld bij formulieren en wordt gebruikt om de bezoeker een vrije tekst op één regel te laten invoeren.

Tekstveld

Het veld heeft standaard geen beperkingen qua invoer en kan wel of niet verplicht gesteld worden. De gegevens welke de bezoeker mag invoeren is wel in te perken via speciale opmaak-codes. Zo is ook de breedte van het veld aan te passen.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren voor velden als Voornaam, Achternaam, Woonplaats, Onderwerp, etc.

Formulierveld: E-mailadres

Door middel van het E-mailadres -veld beperken we de invoer tot een geldig e-mailadres:

E-mailadres -veld

Er wordt automatisch gecontroleerd of de invoer een geldig e-mailadres formaat heeft. Is dat niet zo, zal er een foutmelding verschijnen.

Formulierveld: Paragraaf

Het paragraaf-veld is een soort van tekst-veld waarbij de bezoeker de mogelijkheid krijgt om “onbeperkt” aantal tekstregels in te vullen:

Paragraafveld

Het aantal zichtbare regels en de breedte van het veld zijn vrij in te stellen. Ook is het veld verplicht te maken.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren om de reden van het inzenden van het formulier te laten beschrijven.

Formuliervelden

Er zijn vele type velden beschikbaar. Het meest gebruikte veld is het tekstveld. Hiermee kan de bezoeker vrije tekst invoeren als bijvoorbeeld voornaam, achternaam, etc.

Ook zijn er speciale velden waarbij de invoer beperkt is. Dat zijn o.a. de velden: datum, tijd, e-mailadres, website, telefoon, etc. Bij ieder veld is kunnen we instellen of het veld “verplicht” is. Wordt een verplicht veld niet ingevuld, kan de bezoeker het formulier niet inzenden of verder gaan met het invullen van overige velden.

Willen we vaste informatie van de bezoeker dan kunnen we die instellen met behulp van de “Meerkeuze”, “Radio Button” of het “Uitklapbaar” -veld.

Het is belangrijk om bij het maken van een formulier van te voren goed na te denken over de hoeveelheid en welke -informatie we van de bezoeker verlangen.

Lange formulieren (een formulier met veel velden) kan de bezoeker afschrikken en dan het formulier niet invullen.

Willen we meer informatie van de bezoeker dan is het raadzaam om gebruik te maken van zgn. conditionele secties om velden pas zichtbaar te maken zodra er al een aantal velden zijn ingevuld, eventueel door middel van de Meerkeuze en/of Radio-Button.

Formulierveld: Bestandsupload

Via dit veld geven we de bezoeker de mogelijkheid om één of meerdere bestanden toe te voegen aan het formulier:

formulier bestandsupload

Bestandsupload-veld

Het aantal bestanden, het bestandstype en de maximale grootte welke geupload mag worden is in te stellen.

Heb je bijvoorbeeld een sollicitatieformulier, dan zou de bezoeker een cv en pasfoto kunnen uploaden.