WPBakery - Page Builder Content Blokken

Page Builder Content Blokken

Eerder beschreven we al de plugin “Reusable Text Blocks” waarmee het mogelijk is om herbruikbare tekst-blokken aan te maken en deze via een shortcode op een pagina of in een bericht te gebruikten. Zo hebben wij het afsluitende tekst-blok gemaakt onder deze pagina “Vragen & Info”. Dat blok verschijnt, met een paar varianten, onder de honderden berichten die we al gepubliceerd hebben. Willen we nu een wijziging aanbrengen in dat afsluitende stuk content, hoeven we dat alleen in dat éne blok te doen en het is gelijk aangepast voor alle berichten die dat tekst-blok tonen.

De beperking van de plugin “Reusable Text Blocks” is dat die alleen de opmaak codes van de “Classic Editor” kan gebruiken. Wil je gebruik maken van de mogelijkheden die een Page-Builder als WPBakery (voorheen Visual Composer) of bijvoorbeeld Elementor biedt dan is dat niet mogelijk.

De plugin “Reusable Content Blocks” kan dat wel.  Deze plugin ondersteund de volgende Page-Builders:

  • WP Bakery;
  • Elementor;
  • Beaver Builder;
  • en SiteOrigin Page Builder.

Maak je gebruik van één van deze Page-Builders dan kun je dus een volledig herbruikbaar stuk content aanmaken met de mogelijkheden die de Page-Builder biedt en dat stuk content dan op iedere pagina of in ieder bericht invoegen. Aanpassingen van dat content-blok gebeurd dan eenvoudig via één centrale plaats in het beheerders-paneel (admin) van WordPress.

Gutenberg Contentblokken

De benaming contentblokken (content blocks) kan enige verwarring oproepen met de Gutenberg-editor waar de verschillende elementen ook contentblokken worden genoemd. Deze plugin werkt dus alleen met de hiervoor genoemde Page-Builders en voegt niets toe aan de Gutenberg-editor.

Het gecombineerd gebruik van de hiervoor genoemde Page-Builders in combinatie met Gutenberg is naar onze mening ook een een beetje tegenstrijdig. Gutenberg kan tot het moment van schrijven van dit artikel, de Page-Builders zoals WPBakery of Elementor niet evenaren wat functionaliteit en mogelijkheden betreft.

Plugin Installeren & Activeren

De plugin is te verkrijgen via WordPress.org -> Plugins: “Reusable Content Blocks“. Via het “WordPress Beheerderspaneel -> Plugins -> Nieuwe Plugin” is deze eenvoudig toe te voegen:

WordPress Page Builder Content Blokken Plugin

Plugin “Reusable Content Blocks”

Na installatie en activatie verschijnt er links in het beheerderspaneel een extra optie “Reusable Blocks”.

WPBakery Content Blokken

De plugin maakt gebruik van zgn. “Custom Post Types”. Om nu de mogelijkheden van deze plugin te kunnen gebruiken met WPBakery dienen we eerst de “Custom Post Type” van deze plugin aan WPBakery bekend te maken:

WPBakery Post Type Instellingen

WPBakery Post Type Instellingen

Dus bij:

  1. kiezen voor WPBakery -> Role Manager;
  2. dan zetten we het “Post Type” op aangepast;
  3. en bij “rc_blocks” een vinkje aanzetten om de “Content Blocks” binnen WpBakery te activeren.

Daarna (vanzelfsprekend) de Wijzigingen Opslaan.

Contentblok Maken

Nu de plugin bekend gemaakt is aan WPBakery kunnen we een contentblok gaan maken door links in het beheerderspaneel voor “Reusable Blocks → Add New” te kiezen:

WPBakery Contentblok Maken

WPBakery Contentblok Maken

Een contentblok maken werkt identiek aan het maken van een pagina of bericht met WPBakery. Rechts zien we “Publiceren”, waarmee we nadat we een blok aangemaakt hebben deze kunnen opslaan door op Publiceren te klikken.

We zien daar tevens de aangemaakte Shortcode-naam en de php-functie. De Shortcode kunnen we gebruiken door deze ergens in een pagina, bericht of een Widget de Shortcode te plaatsen. De php-functie kunnen we gebruiken om het aangemaakt contentblok in een thema-bestand op te nemen.

Daar we gebruik maken van  WPBakery hebben we beide mogelijkheden, in principe, niet nodig.

Contentblok Gebruiken

Om nu een gemaakt contentblok te gebruiken in bijvoorbeeld een pagina gaan we naar de pagina-editor en kiezen om een element toe te voegen:

WPBakery Contentblok Invoegen

Contentblok Invoegen

De plugin heeft een extra tab aangemaakt binnen WPBakery waar we het contentblok-element snel terug vinden. Kiezen we voor “Reusable Block”, krijgen we de optie om het blok te selecteren wat we aangemaakt hebben, waarmee we die in de pagina kunnen invoegen:

WPBakery Contentblok Selecteren

Contentblok Selecteren

Contentblok Aanpassen & Verwijderen

Het aanpassen en verwijderen van contentblokken werkt hetzelfde als het aanpassen en verwijderen van een pagina of een bericht. Wijzigen we een contentblok dan zal die wijziging overal waar het blok gebruikt wordt doorgevoerd worden.

Bij het verwijderen van een contentblok zal het betreffende blok uit het contentblok-overzicht verwijderd zijn. Op de pagina’s en/of berichten waar het verwijderde blok gebruikt is zal het contentblok (als shortcode) nog wel aanwezig zijn; het blok wordt alleen niet meer getoond aan de voorkant van de website (dus aan de bezoekers).

SEO & Contentblokken

Daar de contentblokken als een “Post Type” aangemaakt worden zullen ze ook zichtbaar zijn als een soort van “apart bericht” voor zoekmachines. Dat is niet raadzaam en heeft ook geen toegevoegde waarde. Het kan zelfs de SEO-ranking negatief beïnvloeden. Om te voorkomen dat deze contentblokken ook door zoekmachines geïndexeerd worden dienen we dus aan te geven dat dat niet dient te gebeuren.

In de Yoast SEO -plugin kunnen we dat eenvoudig aangeven:

Indexeren Uitschakelen

Indexeren Uitschakelen

We kiezen bij Yoast voor “SEO-instellingen → Zoekweergave” en selecteren dan het tabblad “Contenttypes”. Daar scrollen we dan naar beneden totdat we “Reusable Blocks” tegen komen.

Die klikken we open en zetten “Toon Reusable Blocks in zoekresultaten” op “Nee”:

Zoekmachine Indexeren Uitzetten

Indexeren Uitzetten

Nu zullen de contentblokken alleen nog zichtbaar zijn voor de zoekmachines op de pagina’s en berichten waar het blok gebruikt wordt en niet als blok apart.

Thema Onafhankelijke Contentblokken

Thema’s die gebruik maken van WPBakery kunnen elementen bevatten die speciaal door de Thema-ontwikkelaars gemaakt zijn en niet in de standaard set van WPBakery voorkomen. Die “extra” elementen kunnen zonder probleem gebruikt worden met deze plugin.

Gaan we echter gebruik maken van een ander thema, waarin ook WPBakery ingebakken zit; dien je je wel te realiseren dat de elementen van het voorgaande thema niet meer zullen werken.

Dus ook als je de plugin en de aangemaakt contentblokken van de ene website naar de andere wil kopiëren dan dienen beide websites wel over dezelfde WPBakery elementen te beschikken.

Thema-onafhankelijke contentblokken maken kan dus wel, maar dan dien je alleen de standaard elementen van WPBakery te gebruiken.

Plugin Verwijderen

Het verwijderen van de plugin is net zo eenvoudig als het installeren. Alleen, de aangemaakte contentblokken zullen nog wel aanwezig blijven als shortcodes op de pagina’s en berichten waar ze ingevoegd zijn.

Onder “Contentblokken verwijderen” gaven we al aan dat de shortcodes er nog zijn, alleen niet zichtbaar voor bezoekers. Verwijderen we de plugin en zijn er nog shortcodes ergens aanwezig op een pagina, dan zal die shortcode als tekst getoond worden aan de bezoeker:

Shortcode na verwijderen plugin

Shortcode na verwijderen plugin

Wil je dus geen gebruik meer maken van de plugin dan dien je dus op alle pagina’s en/of bij alle berichten waar er een contentblok gebruikt is die shortcode (het WPBakery Element) te verwijderen.

Plugin Tekortkomingen

Tijdens het testen en gebruik van de plugin ondervonden we een paar, naar onze mening, tekortkomingen:

  • de blokken worden in de overzichtspagina, net als standaard WordPress-berichten, gesorteerd op publicatie-datum. Naar onze mening, zou het handiger zijn als ze op alfabet gesorteerd zouden zijn;
  • binnen WPBakery is er wel een apart tabblad aangemaakt, maar wordt er maar één algemeen contentblok getoond. Hier zou het handig zijn als alle aangemaakt blokken direct zichtbaar zouden zijn;
  • de contentblokken worden met een ID-nummer op de pagina getoond (zie onderstaande afbeelding). Duidelijker zou zijn als de titel van het contentblok getoond zou worden en we direct kunnen zien om welk blok het gaat.
Contentblokken getoond met ID-nummer

Contentblokken getoond met ID-nummer

Conclusie

Een erg fijne plugin als je content wil maken die op meerdere pagina’s te gebruiken moet zijn en je alle toeters en bellen van de Page Builder ook in het contentblok wil toepassen.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn je graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
en volg ons op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

QWAIN - Quality Without Any Interesting Name
Uw partner voor professioneel, snel en betrouwbaar website design, ontwikkeling en trainingen.

WordPress Nieuwsbrief
GEEN ARTIKEL MISSEN ?
Volg dan de duizenden die onze Online WordPress Artikelen maandelijks lezen:
WordPress Nieuwsbrief Popup
WordPress Nieuwsbrief
GEEN ARTIKEL MISSEN ?
Volg dan de duizenden die onze Online WordPress Artikelen maandelijks lezen:
WordPress Nieuwsbrief Popup
Formulierberichten: Foutmelding

Bij vrijwel ieder veld zijn één of meerdere meldingen in te stellen. De foutmelding is er daar één van.

Kolom Indeling

Er verschijnt een foutmelding als het veld “verplicht” is en niet ingevuld of geselecteerd is. Er kan ook een foutmelding getoond worden als de ingevulde waarde niet correct is. Ten behoeve van de gebruikersvriendelijk is het raadzaam om bij ieder veld de foutmelding aan te passen aan het type veld en wat er verwacht wordt dat de gebruiker in moet vullen.

Bij de “Globale Instellingen” vindt je een aantal standaard meldingen welke daar ook aangepast kunnen worden.

Formulierlayout: Kolommen

De velden op het formulier zijn eenvoudig in kolommen weer te geven. Via de CSS-Layout-Klassen optie kies je dan de kolom-breedte:

Kolom Indeling

Ook te opties van de Meerkeuze en de Radioknop zijn in kolommen in te delen.

Formulierveld: Dynamisch

Dit veld wordt gebruikt om dynamisch waarden op te halen uit andere formulieren:

formulieren dynamisch waarden ophalen

In dit voorbeeld hebben we een tweede formulier waarin we de product info, prijs en afbeelding hebben opgeslagen. Het selectieveld is van het type dynamisch en haalt dan de bijkomende informatie op uit het product-formulier.

Formulierveld: Adres

Met dit veld is het mogelijk om in één keer een volledig aantal velden te tonen om adres-informatie in te laten vullen.

Adres Velden

Via de instellingen is de landselectie eventueel uit te schakelen. Er is ook nog een mogelijkheid om een provincie-veld te laten tonen. De extra regel voor de straatnaam is niet uit te zetten. Zouden we dat willen dienen we dat via “Extra CSS” te bewerkstelligen.

Formulierveld: Schakelaar

Met dit veld kunnen we de bezoeker laten kiezen tussen twee waardes als een soort van aan/uit schakelaar.

formulieren schakelaar keuze veld
De keuzes (in dit voorbeeld “Ja” en “Nee”) als ook het label zijn in te stellen.

Via de stylen is het mogelijk om de schakelaar een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. De gekozen waardes worden echter niet opgeslagen.

Het veld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om secties wel of niet te tonen.

Formulierveld: Schuifknop

Via de schuifknop kunnen we de gebruiker een nummer laten selecteren.

formulieren nummer schuifknop

Het laagste en het hoogste getal is instelbaar, zo ook het aantal decimalen en stappen waarmee het getal verhoogd of verlaagd zal worden.

Via de stylen is het mogelijk om de knop en de lijn een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. Via “Eigen CSS” is het mogelijk om bijvoorbeeld een “€” teken voor het getal te laten tonen.

Formulierveld: Schaal (Scale)

Met dit veld kan eenvoudig een beoordelingsveld worden aangemaakt welke getoond wordt als een set van Radioknoppen:

Schaalbeoordeling

De nummering is instelbaar van 0 – 20.

Het is verder een vrij eenvoudig veld. Aan de nummers is geen scheidingswaarde toe te kennen om hier een eigen rekenwaarde mee te creëren. Wil je een eigen rekenfactor toevoegen dan dien je de Radio Button te gebruiken.

Formulierveld: Verborgen Veld

Dit veld wordt niet getoond aan de bezoeker en wordt gebruikt om gegevens in op te slaan die we zelf verder willen gebruiken.

Verborgen veld

Toepassingen van dit veld zijn bijvoorbeeld: berekeningen of het samenvoegen van gegevens als aanhef, voor- en achternaam om een brief- of e-mail aanhef te creëren.

Het is raadzaam om het label van het veld een voor jezelf duidelijk herkenbare naam te geven en ook de veldsleutel te benoemen. Daarmee wordt het gebruik van het veld bij andere velden met dynamische waarden of het maken van formulier-acties en weergaven eenvoudiger. Het veld is dan namelijk herkenbaar.

Formulierveld: Sterbeoordeling

De sterbeoordeling kan gebruikt worden om de gebruiker eenvoudig een score te late geven.

Sterbeoordeling

Het aantal te tonen sterren is in te stellen.

De stijl van de sterren is niet instelbaar via de standaard stijlen en dient dan via “Eigen CSS” te worden opgemaakt.

Veldlabel

Via het veldlabel geven we het veld een ‘zichtbare’ naam voor de gebruiker. Veelal geeft het veldlabel al aan wat er in het veld ingevuld dient te worden:

Veldlabel

Het label dient bij voorkeur kort en duidelijk te zijn. Willen we meer uitleg kwijt kunnen we eventueel de veldbeschrijving gebruiken en/of een placeholder plaatsen.

De positie van het label is instelbaar (boven, onder, voor het veld….) en de opmaak van het veldlabel is in te stellen via de Stijlen en is per formulier of zelfs per veld apart op te maken.

Veldomschrijving

De veldomschrijving is een korte tekst welke onder het veld getoond wordt om een korte uitleg te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld ingevuld wordt:

Veldomschrijving

De opmaak als lettertype grootte, kleur en de uitlijning is in te stellen via de formulier-stijlen en eventueel per formulier of per veld aan te passen.

Formulierveld: RTF (Rich Text)

Het RTF (Rich Text Field) is eenzelfde veld als de Paragraaf, maar dan met de TinyMCE Tekstbewerker functies:

Rich Text Field

Het is mogelijk om een pagina te maken met een formulier welke gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de gebruiker een WordPress-bericht aan te laten maken. Dan wordt dit veld ingezet om het bericht in op te maken.

Formulier Instellingen: Ajax & JavaScript

Via de instellingen van het formulier kunnen we aangeven of er gebruik gemaakt dient te worden van Ajax & JavaScript:

Ajax & JavaScript Instellingen

Bij grotere formulieren is het aanvinken van de eerste optie een aanrader. De formulieren-editor laadt sneller bij het opslaan.

Willen we dat als de gebruiker de verzendknop klikt de pagina niet ververst wordt dan dienen we de tweede optie aan te vinken.

Als de laatste optie is aangevinkt zullen alle velden welke een vaste invoer verlangen (e-mail, datum, tijd, etc.) of verplichte velden direct gecontroleerd worden in plaats van bij het aanklikken van de verzendknop.

CSS Layout Klassen

De “CSS Layout Klassen” worden voornamelijk gebruikt om meerdere velden op één rij (dus naast elkaar) te plaatsen.

Velden op één rij

Velden op één rij

Via de CSS Layout Klassen is het ook mogelijk om bij de meerkeuze-opties de opties in meerdere kolommen te tonen en rekenvelden op te maken.

Lookup Waarde/Veld

Via een lookup kunnen we data uit andere formulieren intergreren in het formulier om bijvoorbeeld een uitklapveld te vullen:

Lookup

In dit voorbeeld hebben we een formulier waarmee alle hondenrassen zijn opgeslagen. Op een ander formulier gebruiken we die opgeslagen rassen dan als uitklapbaar-keuze-veld om de gebruiker zo zijn/haar ras te laten kiezen. Wijzigen we een ras in het rassen-formulier is die wijziging dan ook direct beschikbaar op het formulier waar we de lookup gebruiken.

Placeholder

Een “placeholder” is een vooraf ingevulde waarde in het veld wat we gebruiken:

Placeholder

Placeholders worden meestal gebruikt bij formulieren waar het veldlabel en de veldomschrijving is uitgeschakeld en zo dan aan te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld wordt ingevuld.

Dynamische Waarde

Een veld kan gevuld worden met data uit andere velden van het formulier of zelfs uit data van een ander formulier.

Dynamische Waarde

Zo kunnen gegevens uit verschillende velden gekoppeld worden en ingevuld worden in één veld. Hebben we bijvoorbeeld velden waar voornaam en achternaam ingevuld zijn, kunnen we die twee velden samen vormen tot één waarde (voornaam + achternaam) welke dan als briefhoofd of e-mail -aanhef gebruikt kan worden.

Formidable Add-On’s

“Add-On’s” zijn extra toevoegingen of uitbreidingen aan de Formidable-plugin:

Formidable Add-Ons Overzicht

Add-Ons Overzicht

Zo is er een Add-On om gegevens te koppelen aan MailChimp, een Add-On om een login-scherm te maken en ga zo maar verder. De Add-On’s worden als extra plugin(s) geïnstalleerd.

Exporteren

De export-functie kan gebruikt worden om een backup te maken of om een gemaakt formulier te kopiëren naar een andere website:

Exporteren

Hier is het mogelijk om een enkel formulier of meerdere formulieren tegelijk te exporteren. Ook kan de opgeslagen data, aangemaakte weergaven en stijlen van het gekozen formulier mee geëxporteerd worden.

Inzendingen kunnen ook als CSV-bestand geëxporteerd worden om ze dan in Excel te kunnen gebruiken.

Importeren

Hebben we een Formidable XML bestand aangemaakt via de “Exporteer” functie dan kunnen we die weer importeren:

Importeren

Zo kunnen we eenvoudige een eerder gemaakt formulier van de ene website naar de andere kopiëren. Stijlen, inzendingen en overige opties welke via de exporteer-functie meegenomen zijn zullen ook weer ingelezen worden bij het importeren.

Ook is het mogelijk om een CSV-bestand, bijvoorbeeld uit Excel te importeren in een formulier.

Weergaven

“Weergaven” zijn speciale formulieren om ingevulde en opgeslagen gegevens van formulieren te tonen op een pagina of in een bericht.

Contactformulier Weergaven

De data welke ingezonden is via formulieren is dan in een tabel weergave op een pagina te plaatsen. De “Weergaven” zijn geheel naar eigen stijl en wens op te maken en te bouwen.

Stijlen

Alle velden, knoppen, teksten, etc. welke op een formulier getoond worden kunnen visueel aangepast worden via de “Stijlen”:

Formidable Stijlen

Stijlen

Via de stijlen van Formidable is het eenvoudig om de formulier-stijl naar wens aan te passen en zo de kleuren en overige opmaak te kiezen welke aansluit bij het gebruikte thema. Hebben we meerdere formulieren dan is het ook mogelijk om per formulier een stijl-blad aan te maken en die aan het formulier te koppelen.

Globale Instellingen

Via de “Globale Instellingen” kunnen we o.a. de algemene foutmeldingen en een aantal overige berichten instellen, de Pro versie activeren, gebruikersrechten instellen, etc.:

Formidable Globale Instellingen

Instellingen

Hier vindt je ook de optie om de Formidable-plugin te verwijderen en daarmee ook alle opgeslagen formulieren, inzendingen en alles wat de plugin heeft opgeslagen in de WordPress Database.

Inzendingen

De formulier inzendingen worden standaard in de database van WordPress opgeslagen en kunnen worden bekeken via het hoofdmenu van Formidable en dan te kiezen voor “Inzendingen”. De inzendingen van alle formulieren wordt dan getoond:

Formidable Inzendingen Overzicht

Inzendingen Overzicht

Het is hier ook mogelijk om de ingezonden data van ieder gemaakt formulier apart te bekijken. De inzendingen kunnen ook via een zgn. “Weergave” op een in WordPress gemaakte pagina of bericht geplaatst worden en zo aan de bezoeker (gebruiker) getoond worden.

Ook kunnen bepaalde ingevulde velden geplaatst worden in E-mailacties.

Formulierveld: HTML

Het HTML-veld is bedoeld om een stukje met HTML opgemaakte tekst op te nemen in het formulier.

Voorbeeld - Algemene Voorwaarden

HTML Voorbeeld – Algemene Voorwaarden

In het HTML-veld kunnen ook Formidable Shortcodes of Shortcodes van andere geactiveerde plugins opgenomen worden.

Formulierveld: Website

Het website-veld ziet er ook uit als een tekstveld. De invoer wordt gecontroleerd aan de hand van de URL-standaard.

Website-veld

Buiten de zichtbare breedte van het veld en/of het een verplicht veld is kent dit veld verder geen bijzondere instellingen.

Formulierveld: ReCaptcha

reCaptcha wordt ingezet om inzendingen van spam-robots tegen te gaan.

reCaptcha

reCaptcha is een technologie van Google. Om reCaptcha te gebruiken is dan een API-Key van Google nodig welke gratis te verkrijgen is.

Formulierveld: Tijd

Via dit veld is een tijd in te voeren. De tijd (klok) is instelbaar als 12 of 24 uurs als ook het aantal minuten (tijdslot) wat te kiezen is.

Tijden-keuze

Het is ook mogelijk om een enkel tijdsverloop als keuze te laten zien om de keuze voor de gebruiker te vereenvoudigen.

Formulierveld: Datum

Zoals de benaming van het veld al aangeeft is het hier alleen mogelijk om een datum in te voeren. In te stellen is of er een kalender-popup gebruikt kan worden:

Datumveld met kalender-popup

Naast de kalender-optie is het nog mogelijk om een regio (land) te kiezen voor de datum-standaard en vanzelfsprekend of dit een verplicht veld is of niet.

Formulierveld: Telefoon

Het telefoonveld ziet er uit als een normaal tekstveld, met als verschil dat er alleen een voorgedefinieerd nummer in combinatie met karakters als ( ) – + ingevoerd mag worden.

Telefoonveld

Door de vele verschillen in de opmaak van telefoonnummers in Europa wordt dit veld niet vaak toegepast bij openbaar beschikbare formulieren. Hebben we een formulier welke we enkel intern gebruiken en willen we een eenduidige invoer van de telefoonnummers dan is dit veld daarvoor te gebruiken.

Formulierveld: Uitklapbaar (keuzeveld)

Het “Uitklapbaar” keuzeveld is te vergelijken met de “Meerkeuze” en/of “Radio Button”, met als verschil dat de keuzeopties als een uitklap-menu beschikbaar komen:

formulieren uitklapbaar keuze veld

Het aantal opties is in principe onbeperkt aan te maken en zo in te stellen dat meerdere opties te kiezen zijn of alleen één. Een “autocomplete” functie is beschikbaar om het kiezen d.m.v. intypen van de keuze versneld kan worden.

Net als bij de Meerkeuze en de Radio Button zijn er ook “verborgen” waardes aan de keuze-opties mee te geven waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook weer te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Dit veld wordt gebruikt als er veel opties beschikbaar zijn om uit te kiezen.

Formulierveld: Radio Button (keuze)

De Radio Button is een “of of” keuzeveld. De bezoeker kan dus maar één keuze selecteren:

Radio Button

Net als bij de “Meerkeuze” heeft het veld ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Het veld is ideaal om de bezoeker een snelle keuze te laten maken.

Formulierveld: Meerkeuze

Het meerkeuze-veld wordt gebruikt om een aantal vaste keuzes te laten zien aan de bezoeker. In tegenstelling tot de “Radio Button” kan de bezoeker kan dan één of meerdere keuzes selecteren:

Meerkeuze

Het veld heeft ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Formulierveld: Nummer

Via een nummer-veld kunnen we de bezoeker een getal laten invoeren.

Nummerveld

Het getal kan vrij ingevoerd worden of via een ‘selector’ worden gekozen. Zowel de minimum als de maximum waarde is in te stellen als ook de stap-grootte. Valt het nummer niet binnen de range welke ingesteld is zal een foutmelding getoond worden en wordt de invoer niet goedgekeurd.

De ingevoerde waarde kan eventueel ook gebruikt worden bij andere velden als rekenwaarde om zo, bijvoorbeeld, een offerte of enquête -formulier te maken.

Formulierveld: Tekst

Het tekstveld is het meest gebruikte veld bij formulieren en wordt gebruikt om de bezoeker een vrije tekst op één regel te laten invoeren.

Tekstveld

Het veld heeft standaard geen beperkingen qua invoer en kan wel of niet verplicht gesteld worden. De gegevens welke de bezoeker mag invoeren is wel in te perken via speciale opmaak-codes. Zo is ook de breedte van het veld aan te passen.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren voor velden als Voornaam, Achternaam, Woonplaats, Onderwerp, etc.

Formulierveld: E-mailadres

Door middel van het E-mailadres -veld beperken we de invoer tot een geldig e-mailadres:

E-mailadres -veld

Er wordt automatisch gecontroleerd of de invoer een geldig e-mailadres formaat heeft. Is dat niet zo, zal er een foutmelding verschijnen.

Formulierveld: Paragraaf

Het paragraaf-veld is een soort van tekst-veld waarbij de bezoeker de mogelijkheid krijgt om “onbeperkt” aantal tekstregels in te vullen:

Paragraafveld

Het aantal zichtbare regels en de breedte van het veld zijn vrij in te stellen. Ook is het veld verplicht te maken.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren om de reden van het inzenden van het formulier te laten beschrijven.

Formuliervelden

Er zijn vele type velden beschikbaar. Het meest gebruikte veld is het tekstveld. Hiermee kan de bezoeker vrije tekst invoeren als bijvoorbeeld voornaam, achternaam, etc.

Ook zijn er speciale velden waarbij de invoer beperkt is. Dat zijn o.a. de velden: datum, tijd, e-mailadres, website, telefoon, etc. Bij ieder veld is kunnen we instellen of het veld “verplicht” is. Wordt een verplicht veld niet ingevuld, kan de bezoeker het formulier niet inzenden of verder gaan met het invullen van overige velden.

Willen we vaste informatie van de bezoeker dan kunnen we die instellen met behulp van de “Meerkeuze”, “Radio Button” of het “Uitklapbaar” -veld.

Het is belangrijk om bij het maken van een formulier van te voren goed na te denken over de hoeveelheid en welke -informatie we van de bezoeker verlangen.

Lange formulieren (een formulier met veel velden) kan de bezoeker afschrikken en dan het formulier niet invullen.

Willen we meer informatie van de bezoeker dan is het raadzaam om gebruik te maken van zgn. conditionele secties om velden pas zichtbaar te maken zodra er al een aantal velden zijn ingevuld, eventueel door middel van de Meerkeuze en/of Radio-Button.

Formulierveld: Bestandsupload

Via dit veld geven we de bezoeker de mogelijkheid om één of meerdere bestanden toe te voegen aan het formulier:

formulier bestandsupload

Bestandsupload-veld

Het aantal bestanden, het bestandstype en de maximale grootte welke geupload mag worden is in te stellen.

Heb je bijvoorbeeld een sollicitatieformulier, dan zou de bezoeker een cv en pasfoto kunnen uploaden.