WordPress - Code Snippets

WordPress Heartbeat Instellen

De laadsnelheid is een belangrijk onderdeel van iedere website geworden sinds o.a. Google daar een ranking-factor aan heeft gekoppeld. Plugins zijn doorgaans de grootste boosdoeners bij het langzamer laden van een website (grote afbeeldingen even buiten beschouwing gelaten…).

WordPress zelf kent ook een aantal vertragende factoren en één daarvan is de “Heartbeat”. Het is weliswaar geen schokkende factor bij een doorsnee website, maar bij websites waar het dashboard langere tijd openstaat en meerdere gebruikers tegelijk aan het bewerken zijn, kan het mee gaan tellen.

Wat is de WordPress Heartbeat ?

Sinds versie 3.6 van WordPress zijn er een aantal functies toegevoegd, welke tezamen de “Heartbeat” van WordPress vormen. Zo wordt er tijdens het bewerken van een pagina of bericht, iedere 15 seconden een een ‘tik’ verzonden naar de server bij de hostingprovider door WordPress.

De Heartbeat-functionaliteit wordt geactiveerd door het admin-ajax.php bestand van WordPress en controleert o.a. de “AutoSave, Revisies, hoe lang een gebruiker is ingelogd, het “op slot zetten” van een pagina of bericht zodat maar één gebruiker kan bewerken, etc. Plugins kunnen ook meeliften op de Heartbeat en zo berichten in het dashboard tonen.

Alles bij elkaar opgeteld en bij het langer open hebben van het dashboard, zeker bij meerdere gebruikers kan het aantal communicatie-momenten met de server bij de hostingprovider dus behoorlijk verhogen.

Instellen van de Heartbeat via een Plugin

Een veel gebruikte plugin om de Heartbeat van WordPress in te stellen is “HeartBeat Control“:

WordPress Plugin Heartbeat Control

Plugin: “Heartbeat Control”

Na installatie (lees hier alles over Plugins Installeren) en activatie verschijnt het instellingen-menu van deze plugin onder “Instellingen” (vanaf WordPress 5.0 “Gereedschappen”).

Om de Heartbeat volledig uit te schakelen kies je bij de instellingen voor:

Heartbeat Control - Instellingen

Heartbeat Control – Instellingen

Na het opslaan zal de Heartbeat volledig uitgeschakeld zijn. Het is nu wel aan te raden om te controleren of alles nog functioneert. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een conflict met of het thema of een andere plugin.

Het is ook mogelijk om de interval van de Heartbeat aan te passen:

WordPress Heartbeat Interval Instellen

Heartbeat Interval Instellen

Een hogere waarde zal het aantal Heartbeat’s verlagen.

Uitschakelen via een Code Snippet

Het is ook mogelijk om de Heartbeat volledig uit te schakelen door de volgende code toe te voegen aan het functions.php bestand:

add_action( 'init', 'stop_heartbeat', 1 );
function stop_heartbeat() {
wp_deregister_script('heartbeat');
}

Het gebruik van Code Snippets hebben we in dit artikel beschreven: WordPress Code Snippets.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *