WordPress - Wetenswaardigheden

Actief/Huidig WordPress Thema Vervangen

Er kunnen verschillende redenen zijn om een ander thema te gaan gebruiken voor je website. Dat kan zijn dat je meer functionaliteit gevonden hebt in een ander thema welke beter aansluit bij wat je voor ogen hebt met je website of het thema wordt niet meer onderhouden door de ontwikkelaar en daardoor minder compatibel met de laatste versie van WordPress, of je wilt een webshop met WooCommerce integreren, etc.

Vele redenen zijn te verzinnen, maar er zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder geven we een aantal adviezen welke je zou kunnen volgen voordat je volledig overgaat naar een nieuw thema.

Eerst testen

Alvorens een nieuw thema klakkeloos op je huidige website te plaatsen raden wij altijd aan om dat nieuwe thema eerst uitgebreid te testen met je huidige content. Dat testen doe je het beste niet online, maar op een lokale installatie van WordPress. Het lokaal installeren en gebruiken van WordPress hebben we beschreven in ons artikel “Plugins Testen” onder het kopje “WordPress PC Installatie“.

Maak een backup

Zoals eigenlijk bij alles (bijv. updates, nieuwe plugins toevoegen, etc.) dien je een volledige backup te maken van zowel je huidige thema, plugins en database. Maak je gebruik van Widgets in sidebars of footers dan dien je die ook daar een backup van te maken. Hoe… dat is beschreven in ons artikel: Widgets Exporteren / Importeren.

Veel thema’s beschikken over de mogelijkheid om ook een backup te maken van de instellingen van het thema. Heeft het thema wat jij nu gebruik dat niet en wil je er absoluut van overtuigd zijn dat ook die instellingen veilig gesteld worden, gebruik dan de plugin “Customizer Import / Export“.

Maak Notities

Heb je nog geen aantekeningen gemaakt van al je instellingen en eventuele wijzigingen welke je gedaan hebt aan je huidige thema, dan is het nu tijd om dat te doen. Maak ook notities van de instellingen van het nieuwe thema en de eventuele aanpassingen. Die zul je later nodig hebben bij het overzetten van de lokale installatie naar de online versie van het nieuwe thema.

404 Pagina

Is je website al enige tijd in de lucht, dan is het aan te raden je huidige permalinks over te nemen (niet aan te passen). Zoekmachines doen dat niet voor je en huidige links zullen erg lang te vinden blijven. Voorkom dat bezoekers uitkomen op een 404-pagina.

Ieder thema heeft zo zijn eigen 404-pagina; de pagina waar bezoekers uitkomen wanneer een url niet meer bestaat op je website. Die pagina is meestal erg beknopt en zeker niet aantrekkelijk voor je bezoekers. Ons advies is dan ook om die pagina aan te passen.

Heb je geen kennis van php, dan kun je dat ook oplossen door gebruik te maken van de plugin “404 Error Page“.

Pagina’s of Berichten Verwijderen

De praktijk leert ons echter dat bij het vernieuwen van een website er meestal ook gekeken wordt welke pagina’s en berichten er nog relevant zijn en dat er dan pagina’s of berichten afvallen voor gebruik op de nieuwe website met het nieuwe thema. Die kun je eenvoudig verwijderen, maar daar zul je dan ook voor afgestraft worden door met name Google. Die links komen namelijk nog wel in de zoekresultaten naar boven, terwijl ze niet meer bestaan op je website. Hoe je dan toch die betreffende pagina en/of bericht verwijderd is beschreven in ons artikel “Post Verwijderen“.

Browsers & Responsive

Test je nieuwe thema met meerdere browsers, werkt een thema bijvoorbeeld super in “Google Chrome”; dan betekend dat niet automatisch dat het ook net zo mooi er uit ziet in bijvoorbeeld “Apple Safari”. Ben je toch bezig, doe het dan gelijk goed.

WordPress Thema Wijzigen

Browsers

Datzelfde geld natuurlijk ook voor het testen op verschillende apparaten als een tablet en verschillende telefoons (Android / iPhone).

Extra Functionaliteit

Het in gebruik nemen van een nieuw thema, betekent een geheel nieuwe uitstraling van je website en dus identiteit. Ons advies is om dat niet te vaak te doen; regelmatig terugkerende bezoekers zullen gewend zijn aan de huidige functionaliteit en uitstraling en moeten dan opnieuw wennen en hun weg vinden.

Bij een wissel van thema is het dan ook het juist moment aangebroken om duidelijk voor jezelf te hebben wat voor functionaliteit je nu en in de toekomst nog wil toevoegen. Denk hierbij aan een webshop, een forum, cq. community, een portfolio, etc.

Aan te raden is om die functionaliteit wel al vast te testen met het nieuwe thema, maar staps-gewijs toe te voegen; zodat je je huidige bezoekers niet over-laad met extra’s. Geef ze een reden om regelmatig terug te komen.

Werkt die extra functionaliteit niet goed met het gekozen (nieuwe) thema, bekijk dan goed of je dat thema wel wilt gebruiken.

Raadpleeg anderen

Heb je het nieuwe thema eenmaal ingesteld en volledig werkend (bij voorkeur op een lokale installatie) laat dan eens iemand anders er naar kijken… personen die ook je huidige website gebruiken; en vraag hen om hun ongezouten mening. Hiermee voorkom je dat je geheel de plank mis slaat.

Online kun je het maar één keer goed doen. Het is makkelijker om bezoekers te verliezen dan te winnen…

Vertalen

Controleer het nieuwe thema goed op het tonen van alle teksten in het Nederlands (of andere taal die je gebruikt). Met name de tekst “Read More…” wordt niet altijd juist getoond. Test hier ook weer alles…. niets is (naar onze mening) zo onprofessioneel als het tonen van Engelse termen op een Nederlandse website.

Heb je termen gevonden en weet je niet precies hoe je die moet vertalen, bekijk dan ons artikel “Thema’s en Plugins Vertalen“.

Online Plaatsen

Heb je alles juist en wil je online gaan met je nieuwe thema, dan is het raadzaam om dat op een moment te doen dat je website weinig bezoekers trekt.

Als laatste drietal adviezen willen we je dan meegeven:

a – Reset Database

Om een met een volledige schone lei te beginnen is het verstandig om de online database te schonen om zo alle sporen van het oude thema en de daarbij behorende plugins te verwijderen. Zie hiervoor: “Reset Database“.

b – Maintenance

Het online zetten en controleren of alles goed gegaan is kan enige tijd (minuten tot uren…) duren. Zorg in dat geval dat je een scherm laat zien aan je bezoekers dat je website even niet bereikbaar is voor onderhoud. Er zijn vele plugins beschikbaar op WordPress.org die zo’n tijdelijk scherm kunnen laten zien.

c – Controle….

En als laatste, test, test, test en controleer iedere pagina en functie die je op je vernieuwde website hebt aangebracht. Niets is zo frustrerend als je van je bezoekers moet horen dat er iets niet werkt….

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *