WordPress - Wetenswaardigheden

WordPress Gebruikers Profiel

WordPress is in eerste instantie gemaakt als een blog-platform. Het is ondertussen uitgegroeid tot een volwassen CMS (Content Management Systeem) en kan beheerd worden door meerdere gebruikers.

Standaard wordt de eerste gebruiker na installatie van WordPress als zgn. Beheerder (Administrator) aangemaakt. Die gebruiker krijgt alle rechten en mag dus alles doen, Thema’s & Plugins toevoegen, aanpassen en eventueel verwijderen; pagina’s en berichten toevoegen, aanpassen en verwijderen. Nieuwe gebruikers aanmaken, etc.

De rechten die een gebruiker krijgt wordt vastgelegd in een gebruikers profiel. Standaard kun je in WordPress geen afbeeldingen (foto) toevoegen aan een gebruiker behalve een Gravatar. Gravatar staat voor Globally Recognized Avatar (wereldwijd herkende avatar). Dit is een afbeelding welke centraal is opgeslagen en dan op meerdere websites (met name blogs) gebruikt kunnen worden. Lees hier alles over op: www.gravatar.com. Heeft een gebruiker van jouw website dus een Gravatar aangemaakt zal die verschijnen als gebruikers-afbeelding bij zijn/haar gebruikers-profiel. Heb jij of een andere gebruiker van jouw website geen  Gravatar dan heb je niet standaard de mogelijkheid om een eigen afbeelding toe te voegen. Hier zijn echter wel plugins voor te verkrijgen. Hieronder zullen we die dan ook beschrijven.

Gebruikersprofiel

Via het WordPress dashboard -> Gebruikers kunnen er nieuwe gebruikers toegevoegd worden:

Wordpress Gebruiker toevoegen

Gebruiker toevoegen

Let hier op dat je een juiste gebruikersnaam kiest, daar je die later niet kunt wijzigen. Standaard wordt de rol voor de nieuwe gebruiker ingesteld als abonnee. De volgende gebruikersrollen kunnen gekozen worden:

 • Abonnee
 • Schrijver
 • Auteur
 • Redacteur
 • Beheerder

 

Afhankelijk van de gekozen rol zal de gebruiker meer rechten krijgen. Wat een gebruiker per rol mag en kan zullen we hieronder beschrijven (de Engelse benaming hebben we er tussen haakjes bijgezet):

Beheerder (Administrator)

Gebruikers met deze rol (rechten) mogen alles wat het WordPress Dashboard te bieden heeft en kunnen dus alles aanmaken, wijzigen en eventueel verwijderen en kan alle instellingen in het Dashboard wijzigen. De beheerder kan nieuwe gebruikers aanmaken en hun rol of wachtwoord wijzigen, plugins installeren, activeren en/of verwijderen, een ander theme installeren en activeren, enz.

Deze rol wordt altijd toegewezen aan diegene die de website onderhoud. Dit kunnen ook meerdere personen zijn die dan dezelfde rol van beheerder hebben.

Redacteur (Editor)

Een Redacteur kan berichten en pagina’s aanmaken en wijzigen. Wijzigingen kunnen door de redacteur ook gedaan worden aan berichten en/of pagina’s die door andere geplaatst zijn. Tevens kan een redacteur reacties en media beheren.

Een redacteur is dus een typische content-beheerder. Hij of zij kan geen instellingen (plugins, thema’s en algemene instellingen) van de website aanpassen. Die opties zijn voor die persoon uitgeschakeld en tevens ook niet zichtbaar in het dashboard.

Auteur (Author)

Een Auteur kan alleen berichten plaatsen (dus geen pagina’s). Hij/zij kan ook alleen zijn/haar eigen berichten aanpassen en dus niet de berichten van anderen.

Een auteur mag afbeeldingen of andere media toevoegen aan een bericht, maar kan geen afbeeldingen of andere media bewerken of verwijderen uit de mediabibliotheek. Reacties kunnen ook niet bewerkt worden door een auteur.

De Auteurs-rol is voor de persoon die nieuwsberichten plaatst of voor bijvoorbeeld voor vaste gastbloggers.

Schrijver (Contributor)

Zoals iedere rol in de WordPress-gebruikers-hiërarchie heeft de Schrijver weer minder rechten dan de Auteur. Een schrijver mag alleen berichten schrijven, maar kan het bericht niet publiceren. Na het schrijven dient het bericht goedgekeurd te worden door een Redacteur of Beheerder.

Abonnee (Subscriber)

Een Abonnee kan in principe niets, geen berichten schrijven, etc. en is dus eigenlijk een normale bezoeker. Het enige verschil met een normale bezoeker is dat een Abonnee, wanneer die eenmaal is ingelogd je die persoonlijk kan begroeten en de abonnee kan dan reacties plaatsen.

Standaard Gebruikersrol

Bij het aanmaken van een nieuwe gebruiker is de standaard-rol in te stellen bij Instellingen -> Algemeen:

Wordpress Standaard Gebruikersrol

Standaard Gebruikersrol

Gebruikersprofiel Wijzigen

Een gebruikersprofiel kun je als beheerder altijd van iedereen wijzigen inclusief de rol van die gebruiker. Gebruikers zonder beheerders-rol kunnen slechts hun eigen profiel aanpassen en niet hun rol (rechten).

Om als beheerder een gebruikersprofiel aan te passen kies je via het “Dashboard -> Gebruikers” de gebruiker waarvan je het profiel wilt aanpassen. In het scherm wat er dan verschijnt en afhankelijk van de gebruikersrol heb je dan een aantal velden die je kunt wijzigen, incl. het wachtwoord van die gebruiker.

Het enige wat je niet kunt aanpassen is de gebruikersnaam van die gebruiker, die is vastgelegd tijdens de aanmaak van die gebruiker. Verder is het niet mogelijk om een persoonlijke afbeelding (foto) toe te voegen of de Gravatar te wijzigen:

Wordpress Gebruikers Gravatar

Gebruikers Gravatar

Nu zou het wel aardig zijn als we die afbeelding ook zouden kunnen aanpassen met een persoonlijke foto van die gebruiker. Hier zijn een aantal handige gratis plugins voor te krijgen. We hebben gekozen voor de plugin “WP User Avatars”.

Gebruiker Foto Toevoegen

Met de plugin “WP User Avatars” is het mogelijk dat gebruikers zelf hun Avatar wijzigen in een persoonlijke afbeelding (foto). Deze plugin installeren we via “Dashboard -> Plugins -> Nieuwe Plugin”.

Installeren

User Avatar Plugin

De diverse manieren van hoe je een plugin kan installeren wordt beschreven in ons artikel: “WordPress Plugins Installeren“.

Heb je deze plugin geïnstalleerd en geactiveerd krijg je in het gebruikersscherm een extra optie om een gebruikersafbeelding in te stellen, welke dan in het vervolg op jouw website gebruikt zal worden voor die gebruiker.

Foto Toevoegen

Wordpress Gebruikers-afbeelding Wijzigen

Gebruikers-afbeelding Wijzigen

Een afbeelding toevoegen of wijzigen werkt nu eenvoudig.

De plugin is nog niet geheel of gedeeltelijk vertaald naar het Nederlands. Heb je eenmaal een afbeelding voor een gebruiker (of voor jezelf) gekozen zal er onder de afbeelding een selectie-optie verschijnen:

Rating

Deze letters (opties) staan voor:

 • “G” – Geschikt voor alle leeftijden;
 • “PG”- Mogelijk kwetsend, gebruikelijk voor leeftijden van 13 en hoger;
 • “R” – Alleen voor leeftijden boven de 17;
 • “X” – Nog ouder.

Gebruikersnaam Wijzigen

Standaard is het niet mogelijk om binnen WordPress een gebruikersnaam te wijzigen. Er is echter een simpele truc om dat toch te doen.

De stappen welke je moet volgen zijn eenvoudig:

 1. Maak een nieuwe gebruiker (met de nieuwe naam) aan met dezelfde rechten als de bestaande gebruiker (waarvan de gebruikersnaam gewijzigd dient te worden);
 2. Verwijder de desbetreffende gebruiker
 3. Wijs de eventuele pagina’s en berichten welke de desbetreffende gebruiker heeft gemaakt toe aan de nieuwe gebruiker.

(ben jezelf niet de desbetreffende gebruiker, licht die gebruiker in dat zijn naam en dus ook inlog-naam gewijzigd is)

Stap 3 krijg je alleen als de gebruiker waar het omgaat berichten en/of een pagina heeft gemaakt. Om ervoor te zorgen dat die berichten en/of pagina’s bij die gebruiker blijven kies je hiervoor onderstaande optie, waarbij je de nieuwe naam van die gebruiker kiest:

Inhoud toewijzen

Gebuiker verwijderen

Op eenzelfde manier als hiervoor beschreven bij “Gebruikersnaam Wijzigen” verwijder je een gebruiker. Stap 1 kun je dan vanzelfsprekend overslaan. Wil je de gemaakte content van die gebruiker ook verwijderen of toewijzen aan iemand anders maak dan de juiste keuze bij Stap 3.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *