WordPress - Wetenswaardigheden

Widget Instellingen Import / Export

Bij sommige thema’s worden op diverse plaatsen Widgets gebruikt en om die mooi in te vullen kan dat in het begin veel tijd kosten. Na verloop van tijd heb je zeker geen idee meer wat nou precies al die instellingen waren.

Om een volledige backup van je website te maken dien je ook de Widget instellingen op te slaan (exporteren) en bij het terugzetten van de backup weer te importeren. Hetzelfde geldt bij een verhuizing van je website.

Nu was je waarschijnlijk onder de indruk dat wanneer je in het Dashboard via “Extra” en dan “Exporteren” de gehele inhoud van je website geëxporteerd wordt. Dat waren wij in eerste instantie ook, totdat we onze eerste backup moesten terugzetten en wij er achter kwamen dat de Widget-instellingen dus niet meegenomen werden.

Vreemd, maar het is niet anders…. maar als je het scherm goed leest wordt er ook niets over Widgets vermeld:

WordPress Standaard Export Functie

Standaard Export Functie

Dus zijn we op zoek gegaan naar een plugin die dat voor ons kan afhandelen.

Widget Import / Export Plugin

Er zijn er 2 plugins die de Importeer en Exporteer functionaliteit prima toevoegen aan het WordPress Dashboard. Beide plugins zullen na installatie en activering verschijnen in het “Extra” menu in het Dashboard met de mogelijkheid om dan de Widget-instellingen te exporteren en eventueel later weer te importeren.

De eerste is “Widget Importer & Exporter” van Churchthemes.com:

Plugin Installeren

(Alles weten over de diverse manieren van het installeren van plugins, lees dan dit artikel: “WordPress Plugins Installeren“.)

Deze heeft nagenoeg de meeste downloads en werkt prima. De plugin doet namelijk maar één ding en dat is het exporteren en importeren van Widget instellingen. Er is verder niets in te stellen:

WordPress Widgets Exporteren

Widgets Exporteren

De tweede plugin met nagenoeg dezelfde functionaliteit biedt de mogelijkheid om de Widgets te selecteren waarvan de instellingen moeten worden geëxporteerd:

Widgets Exporteren (2)

Daarnaast heeft deze plugin, in plaats van één menu-optie bij “Extra”, twee opties. Een voor Importeren en één voor exporteren.

Dit is de plugin van “Voce Communications”:

Plugin Widgets Settings Exporter

Die vindt je hier: “Widget Import / Export“.

Het is dus wat jij het fijnst vindt. Daar de bestanden die gecreëerd worden erg klein zijn maakt het in snelheid niet uit.

Widget Instellingen Importeren

Nu is het terugzetten van de Widget instellingen een fluitje van een cent geworden…. Kies bij de plugin de “Importeer” optie en de rest wijst voor zich.

Maar let op: heb je plugins actief die een bepaalde Widget installeren dan dien je bij verhuizing of terugzetten van een backup die plugin eerst te installeren en te activeren; anders kunnen de Widget Import/Export plugins hun werk niet volledig doen en zullen ze de instellingen van die Widget niet (de Widget bestaat namelijk niet) terugzetten.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *