WordPress - Wetenswaardigheden

WordPress Voetnoot

Inleiding

Je kent ze wel, die verwijzingen naar een korte omschrijving of opmerking met betrekking tot een woord of een stukje tekst, die dan onderaan de pagina wordt getoond.

Een voetnoot kan twee functies hebben: het kan een korte verklaring zijn van een opmerking uit de tekst of een literatuurverwijzing (bronvermelding).

Maak je dus veelvuldig gebruik van externe bronnen, dan kan zo’n voetnoot best handig zijn om de bronvermelding op te nemen.

Standaard heeft zowel de Gutenberg als de Classic -Editor geen optie om een voetnoot aan te maken. Daarvoor dienen we dan de hulp van een plugin in te roepen.

We hebben een aantal plugins getest die een voetnoot kunnen plaatsen. De plugins onderscheidden zich voornamelijk in de manier hoe de voetnoot aangemaakt wordt. De meeste werken met een shortcode en een paar met een zgn. “markdown”. Van beide soorten zullen we een voorbeeld laten zien.

Het is ook mogelijk om zelf handmatig voetnoten aan te maken, waarmee we zullen starten….

WordPress Voetnoot

Voetnoot zelf maken

Een voetnoot kan ook zelf gemaakt door in de tekst dan een nummer op te nemen en dat nummer te selecteren en als “Superscript” op te maken.

Daarna plaatsen we dat nummer ook onderaan de pagina met daarachter de tekst die dan als voetnoot dient.

In de Classic Editor (TinyMCE) gaat dat dan als volgt:

WordPress tekst superscript

Classic Editor (TinyMCE) -Superscript

We typen dus eerst de tekst, dan op de plaats waar het nummer van de voetnoot moet komen het nummer. Dat nummer selecteren we dan en kiezen voor “Stijl -> Superscript”.

Dat zelfde nummer plaatsen we dan ook onderaan op de pagina (eventueel als genummerde lijst) met de verklarende tekst of bronvermelding.

Let wel, om gebruik te maken van de optie “Superscript” dient de plugin “TinyMCE Advanced” geinstalleerd en actief te zijn. TinyMCE-Advanced is de uitgebreiddere versie van de Classic Editor.

In de Gutenberg editor werkt het dan hetzelfde (ook hier dient dan TinyMCE Advanced actief te zijn om Superscript aan de blokken-editor toe te voegen):

WordPress Gutenberg Superscript

Gutenberg Editor – Superscript

Voetnoot Plugins

In de inleiding vermeldde we al dat er grofweg twee soorten van plugins zijn om voetnoten aan te brengen in de tekst; waarbij de één werkt met shortcodes en de andere met zgn. markdowns.

Bij de plugins die werken met shortcodes komt de tekst van de voetnoot in de editor “inline” met de tekst te staan. Zodra de pagina (of het bericht) op de website getoond wordt zal de plugin aan de hand van die shortcode de tekst van de voet verplaatsen naar onderaan de pagina.

De plugins die werken met een “markdown” tonen een soort van verkorte shortcode en de tekst van de voetnoot dient onderaan de pagina toegevoegd te worden.

We hebben er van beide één geselecteerd:

WordPress Voetnoot Plugins

Voetnoot Plugins

De plugin “Easy Footnotes” werkt met shortcodes en de tekst van de voetnoot inline met de tekst, terwijl de plugin “Blank Footnotes” werkt met de markdown notatie.

Plugin “Blank Footnotes”

Na installatie en activatie van de plugin verschijnt er in de Classic Editor een tweetal extra knoppen:

WordPress Markdown Voetnoot

Plugin – “Blank Footnotes”

Door op het eerste knopje (de linker) te klikken, dan een nummer op te geven; verschijnt er op de plaats van de cursor een “[^1]”, waarbij het nummer dan het ingevoerde voetnoot nummer is.

Daarna dienen we onderaan de pagina (of bericht) op het tweede knopje te klikken, hetzelfde nummer weer op te geven; en dan achter de “:” de voetnoot tekst te typen.

Dan kunnen we verder gaan met de overige content en eventueel meerdere voetnoten toevoegen, waarbij dan wel rekening gehouden dient te worden met de benummering. De benummering doet de plugin dus niet automatisch.

Eenmaal gepubliceerd ziet het dan dan zo uit:

WordPress Blank Footnote - Voorbeeld

Blank Footnote – Voorbeeld

Klikken we op het nummer van de voetnoot in de tekst, verspringt het scherm naar onderaan de pagina waar de voetnoot staat. Door daar weer op hetzelfde nummer te klikken springen we terug naar de plaats in de tekst waar de voetnoot is geplaatst.

Gutenberg

Om met deze plugin in de Gutenberg-editor te werken, zowel in de Classic Mode paragraaf als in het Gutenberg paragraaf-blok dienen de markdowns ([^..]) zelf ingetypt te worden. De knoppen zoals hiervoor getoond verschijnen niet in beide editor in de Gutenberg-modus.

Plugin “Easy Footnotes”

Deze plugin werkt met shortcodes. Op de plaats (in te tekst) waar de voetnoot moet komen typen we dan een openings-shortcode, dan de tekst welke bij de voetnoot hoort en dan een sluitings-shortcode:

WordPress Voetnoot Shortcodes

Voetnoot Shortcodes

Dus: [efn_note] de tekst van de voetnoot [/efn_note]

De tekst die dan tussen de shortcodes staat wordt dan als voetnoot onderaan de pagina geplaatst. Gebruiken we later op dezelfde pagina weer een voetnoot aangemaakt met dezelfde shortcodes zal de plugin deze automatisch doornummeren.

Na publicatie ziet het er dan als volgt uit:

WordPress "Easy Footnote" - Voorbeeld

“Easy Footnote” – Voorbeeld

Ook hier is het mogelijk om tussen de benummering in de tekst en de voetnoten heen en weer te springen.

Het grootste verschil met de plugin “Blank Footnotes” is de automatische benummering, het aanmaken van de voetnoot-tekst (inline) en de link terug naar de tekst vanaf de voetnoot onderaan de pagina.

Deze plugin maakt ook gebruik van tooltips en toont de voetnoot tevens bij het hoveren over het nummer als tooltip.

Dat is op zich een leuke bijkomstigheid, maar voegt ook wel weer extra scripts toe aan de website, wat de laadsnelheid weer kan verminderen.

Die scripts zijn eventueel uit te schakelen door de volgende code toe te voegen aan het functions.php bestand van het Child-Theme:

function efn_deregister_scripts() {
    wp_deregister_style( 'qtipstyles' );
    wp_deregister_script( 'imagesloaded' );
    wp_deregister_script( 'qtip' );
    wp_deregister_script( 'qtipcall' );
  }
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'efn_deregister_scripts' );

Voor meer informatie over “Code Snippets”, lees dit artikel: “Code Snippets Gebruiken“.

Samenvatting

Voetnotes maken is dus een eenvoudig iets, zowel handmatig als met een plugin. De shortcode plugins hebben, naar onze mening, de voorkeur daar de benummering automatisch verloopt en het maken op fouten in de benummering dus weggenomen wordt. Daarnaast staat de tekst van de voetnoot (inline) in de editor op de plaatst waar het voetnootnummer moet verschijnen en is die voetnoot-tekst eenvoudig aan te passen of te verwijderen.

Als laatste tip willen we nog meegeven dat het kopieren van tekst van anderen (wel of niet met toestemming en bronvermelding) in acht genomen dient te worden met het oog op “Duplicate Content” en de gevolgen voor de SEO-ranking in Google.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen