WordPress - Wetenswaardigheden

Plugin - Reusable Text Blocks (Contentblokken)

Het komt regelmatig voor dat we op meerdere pagina’s of in meerdere berichten dezelfde stukken tekst (content) of bijvoorbeeld links naar externe documenten of andere websites gebruiken.

Wil je nu die tekst of een link aan willen passen is dat natuurlijk geen probleem, maar zul je dat voor iedere pagina of bericht waar die tekst geplaatst is de aanpassing moeten doen en natuurlijk niet een pagina vergeten. Nu zou het dus handig zijn als we een tool tot onze beschikking zouden hebben waarin we die tekst aanmaken (als een soort blok) en een verwijzing zouden kunnen maken naar dat blok. Wijzigen we dat blokje tekst dan, dan wijzigt het op de pagina’s met die verwijzing.

De plugin die dat voor ons doet is: “Reusable Text Blocks“.

Plugin Installeren

Om deze plugin te installeren gaan we in het dashboard naar “Plugins -> Nieuwe plugin” en geven in het trefwoord veld de zoektekst “reusable text” op en installeren de plugin:

Plugin Installeren

Wil je weten hoe je via meerdere manieren plugins kan installeren, bekijk dan ons artikel: “WordPress Plugins Installeren” en wil je op de hoogte blijven van toekomstige berichten over WordPress en/of handige plugins, volg en like ons dan op: Facebook.

De plugin heeft zich netjes geïnstalleerd en een plaats in het dashboard ingenomen:

Plugin in Dashboard

Contentblok Aanmaken

Na installatie zijn er nog geen contentblokken (text blocks) aangemaakt en kiezen we voor “Nieuwe toevoegen”. Het scherm ziet er eenvoudig uit en net als bij een bericht of pagina moeten we een titel ingeven en content toevoegen:

Wordpress Contentblok toevoegen

Contentblok toevoegen

De editor die je in dit scherm ziet is de WordPress editor met als uitbreiding de plugin TincyMCE Avanced. Deze plugin voegt veel extra handige functionaliteit toe aan de standaard WordPress pagina/berichten editor en is naar onze mening een plugin die niet mag ontbreken in je WordPress installatie. In dit artikel lees je alles over deze plugin: Plugin TincyMCE Advanced.

We voegen bijvoorbeeld onderstaande content toe aan ons eerste text block:

Voorbeeld Contentblok

Deze slaan we op (publiceren) en gaan dan terug naar het overzicht (Dashboard -> Contentblokken -> Alle Contentblokken):

Contentblokken Overzicht

Nu staat het zojuist aangemaakt Contentblok in het overzicht. Hier zie je nu een kolom genaamd “Shortcode”. Die code moeten we nu op de pagina of in het bericht waar we dit blok willen laten verschijnen invoegen.

Contentblok op pagina plaatsen

We gaan nu bijvoorbeeld naar een nieuwe pagina waar we het blok willen laten verschijnen:

Contentblok gebruiken

Zoals je ziet is er een extra optie bijgekomen. Klik je daar op , krijg je een keuze “Kies een contentblok”. Klik die open en selecteer het blok wat je wilt gebruiken en klik dan op “Contentblok invoegen:

Contentblok kiezen

De juiste code zal nu op de plaats van waar je je cursor had staan verschijnen:

Contentblok Shortcode

De inhoud van dat blok zal nu op je pagina verschijnen. Wijzig je dat blok, dan zal dat direct zichtbaar zijn op de pagina’s waar je die code op geplaatst hebt.

Staat het blok nou niet op de juiste plaats op de pagina, dan kun je het verplaatsen door de hele code (vanaf [ tot en met ]) te selecteren en dan door middel van te knippen en te plakken te verplaatsen. of je verwijder het blok en voeg het opnieuw in op de juiste plaats.

Let op: Verwijder je het blok in het overzicht van de plugin en heb je de shortcode nog ergens op een pagina of in een bericht staan zal die shortcode getoond worden en niet meer het blok !

Variabele tekst toevoegen

Nu is het mogelijk om op diverse pagina’s of in diverse berichten een contentblok te gebruiken waar weer een stukje variabele tekst in gebruikt wordt. In het voorgaande voorbeeld willen we bijvoorbeeld de tekst “Wasvoorschrift Wollen Sokken” laten verschijnen op één pagina en op een andere pagina de tekst “Wasvoorschrift Wollen Handschoenen” terwijl de rest van de tekst hetzelfde is.

Dat kan bijvoorbeeld door 2 blokken aan te maken en daar de regel “Wasvoorschrift….” aan te passen. Er is echter ook een andere manier, wat deze plugin nog eens extra handig maakt.

Als eerst stap maken we een nieuw blok aan. Hierin nemen we de volgende tekst  {{kledingstuk}} op:

Variabele tekst

Dit blok publiceren we dan en gaan naar de pagina waar het blok moet verschijnen. Het desbetreffende blok voegen we, net als hiervoor, toe aan de pagina en voegen dan handmatig een extra stukje code toe:

Contentblok met variabele

Dus de tekst kledingstuk=”Wollen handschoenen” hebben we extra toegevoegd. Nu zal de tekst die we tussen de {{…}} hebben gedefinieerd in het blok vervangen worden door “Wollen handschoenen”.

Nederlandse Vertaling

Op het moment van het verschijnen van dit artikel was de Nederlandse vertaling nog niet beschikbaar. De voorgaande schermafdrukken zijn alle wel al in het Nederlands. De vertaling hebben wij gemaakt en hebben we aan de ontwikkelaar beschikbaar gesteld. Is die vertaling nog niet beschikbaar op de plugin-pagina bij WordPress.org. Stuur ons dan een email aan: info@qwain.nl en we sturen je de vertaling toe.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *