WordPress Plugins Testen

Plugins Testen, hoe doe je dat ?

Heb je eenmaal een WordPress website in de lucht, live op internet, is de kans groot dat je nu of in de toekomst de functionaliteit van je website wilt gaan uitbreidden. Dat uitbreidden is het eenvoudigst door gebruikt te maken van één van de vele (op het moment van schrijven van dit artikel, ruim 53.000) plugins die je gratis kunt downloaden en installeren via WordPress.org.

Van de vele plugins die er beschikbaar zijn, zijn er vele die min of meer dezelfde functionaliteit bieden; de één iets uitgebreider dan de andere. Het is dan ook begrijpelijk dat je er dan ook vele zal gaan uitproberen. Dat “uitproberen” kan dan ook wel eens voor problemen zorgen. Bijna iedere plugin laat zo zijn sporen na in de database waarop WordPress draait. Met name plugins die ongeveer dezelfde functionaliteit bieden, kunnen dan ook verwijzen naar eenzelfde benaming in de database. En dat kan dan soms voor problemen zorgen.

Die problemen kunnen zijn van het niet meer juist functioneren van bepaalde onderdelen op je website tot het volledig down (niet meer bereikbaar) zijn van je website en dat is iets wat je niet wilt hebben op een website live is. Ons advies is dan ook om het uitproberen van, voor jou, nieuwe plugins te doen in een omgeving waar je bezoekers er dan ook geen last van zullen hebben.

Er bestaan diverse programma’s om WordPress lokaal op je pc te kunnen laten draaien. Wij hebben gekozen voor Bitnami, vanwege de goede ondersteuning en als bijkomend voordeel; het is gratis.

WordPress PC Installatie

Om een CMS als WordPress te laten werken heb je een virtuele server, een webserver met php en een databaseserver nodig. Dat zijn zaken die normaal gesproken door je hosting provider georganiseerd worden. Wil je dus een WordPress installatie lokaal op je pc draaien heb je die drie dus minimaal nodig. Dat is een vrij technisch gebeuren om dat te installeren en een pakket als Bitnami neemt dat allemaal uit handen voor je, inclusief de installatie van WordPress.

Bitnami heeft diverse oplossingen voor de verschillende CMS pakketten en Bitnami voor WordPress vindt je op Bitnami.com.

Installeren

De installatie is eenvoudig en om die te starten klik kies je voor WordPress. In de volgende stappen gaan we uit van een Windows-installatie. De stappen voor een Mac-installatie zijn ongeveer hetzelfde.

WordPress Bitnami Installeren

Bitnami Installeren

Bitnami voor WordPress

Kies in dit scherm dus voor “WordPress” en het volgende scherm zal openen:

WordPress Bitnami Installeren

Bitnami Installeren Stap 2

Hier kies je voor de optie “Local Install” en dan voor de eerste optie “bitnami-wordpress-4.x.x-windows”. Daarna zal het Bitnami vragen je te registreren. Deze stap kun je overslaan door te kiezen voor “No thanks, just take me to the download”:

No Thanks

Is het pakket gedownload dan kun je de installatie starten vanuit de map waar de download staat. De eerste vraag die je dan krijgt is te kiezen voor een taal. Hier kun je gewoon voor “English” kiezen, Nederlands komt niet voor in de installatie van Bitnami. WordPress zal dan ook in het Engels geinstalleerd worden, maar het Dashboard kunnen we dan later omzetten naar het Nederlands.

Nu kun je een aantal keer voor “Next” kiezen en de instellingen die Bitnami voorstelt gewoon zo laten, totdat je het volgende scherm ziet:

Admin Account Aanmaken

In dit scherm geef je de inlog-gegevens op die je wilt gaan gebruiken voor je lokale WordPress Account. Het is dus belangrijk om die gegevens even op te schrijven. Geef dus ook een bestaand e-mailadres op, zodat wanneer je je inlog-gegevens vergeten bent, je die per e-mail kunt opvragen.

Zijn de gegevens geaccepteerd kies je weer voor “Next” en krijg je de vraag om een “Blog” naam op te geven. Die vraag kun je ook overslaan, door op “Next” te klikken.

De vraag die dan verschijnt is “Configure SMTP Settings” en kun je ook overslaan. Dan krijg je een optie om WordPress in de Cloud te installeren:

Cloud Installatie Uitvinken

Die optie moet je uitvinken anders zal Bitnami een Cloud-installatie starten en we willen juist een lokale (op je pc) installatie.

Als alles goed gegaan is zal nu het installatie-proces starten:

Installatie gestart

Het installatieproces zal, afhankelijk van de snelheid van je pc, enige minuten duren. Nu kan het zijn dat tijdens het installatieproces Windows Firewall opduikt:

Windows Firewall

Is dat het geval, vink je de optie “Particuliere netwerken” aan en klik je op “Toegang toestaan”; de installatie zal dan doorgaan en eenmaal klaar kies je voor “Finish” en zal Bitnami gestart worden.

In je browser krijg je dan een link met een URL naar je lokale WordPress installatie:

WordPress Lokaal

Klik hier op de link “Access WordPress” en WordPress wordt gestart. Nu is het advies om die URL gelijk toe te voegen aan je favorieten, zodat je eenvoudig de lokale geïnstalleerde versie van WordPress kunt opstarten.

Het Dashboard van je lokale versie van WordPress is nu te bereiken door achter de URL: /wp-admin in te typen. Je moet dan de inlog-gegevens invoeren die je tijdens de installatie hebt opgegeven. Het Dashboard van WordPress zal nu openen en in het Engels verschijnen.

Om de Dashboard-taal om te zetten naar het Nederlands, ga je naar “Settings -> General” en daar heb je de optie “Site Language” en kun je voor Nederlands kiezen.

Installatie Opschonen

Omdat we een exacte kopie willen creëren van onze online versie van WordPress gaan we eerst alle plugins die Bitnami mee heeft geïnstalleerd verwijderen. Dit doe je door in het Dashboard voor Plugins te kiezen en dan alle plugins die geïnstalleerd zijn aan te vinken. Daarna kies je voor “verwijderen”:

Plugins Verwijderen

Reset Database

Plugins kunnen na installatie, deactivatie en verwijdering; “sporen” achter laten in de database van WordPress. Om er nu zeker van te zijn dat de database echt schoon is maken we gebruik van de plugin “WP Reset”. Die verwijderd alles en zal de database herstellen naar de originele toestand van een schone eerste installatie van WordPress:

Installeren

Database reset


(bekijk ons artikel: Plugins Installeren, voor de diverse manieren om een plugin te installeren)

Na installatie en activatie kun je de “reset” uitvoeren.

Database Resetten

In het Dashboard bij “Extra” heb je nu de keuze om de plugin te starten:

WP Reset

In het volgend scherm moet je dan “wp-reset” ingeven en de knop “Reset” aanklikken om het reset-proces te starten:

Database resetten

Na de reset zal alles opgeschoond zijn en is het Dashboard hoogstwaarschijnlijk weer in het Engels. Deze kun je dan naar keuze weer omzetten.

Thema Kopiëren

Nu de database schoon is, gaan we als eerste het actieve Thema van de online versie van onze website kopiëren naar de lokale installatie. Hiervoor maken we gebruik van het FTP-programma “FileZilla” (zie ook: FileZilla):

WordPress thema kopieren

Thema kopieren

Stap 1

Links in het scherm van FileZilla ga je naar de map waar Bitnami WordPress geïnstalleerd is. De map waar het thema moet komen te staan is dan: “C:\Bitnami\wordpress-4.8.1-0\apps\wordpress\htdocs\wp-content\themes\” (het versie-nummer kan afwijken).

Stap 2

Rechts in het scherm ga je bij je hosting-provider naar de “content\themes\jouwthema” map, waarbij “jouwthema” de map is van het door jou geïnstalleerde en geactiveerde thema.

Stap 3

Die thema-map sleep je dan naar links en het kopiëren (downloaden) zal starten. De overdracht zal enkele minuten duren en is afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding en de snelheid die jouw hostingprovider toestaat.

Is het thema gekopieerd dan moeten de plugins gedownload worden naar je lokale installatie.

Plugins Kopiëren

Dit gaat op dezelfde wijze als het kopiëren van het Thema. Hier kies je via FileZilla, links, voor de map “\content” en rechts ook ( 1 & 2). Dan sleep (3) je de gehele map “plugins” naar je PC:

Wordpress plugins kopieren

Plugins kopieren

Nu kan het zijn dat FileZilla een melding kan geven dat het “doelbestand bestaat al”. Dan vink je de optie “Alleen toepassen op huidige  wachtrij” aan en klik je op “Ok”:

WordPress bestanden kopieren

Doelbestanden overschrijven

Nu worden alle geïnstalleerde (dus ook de niet-actieve) plugins naar de lokale versie van WordPress gekopieerd (gedownload) en dit kan weer even duren afhankelijk van je internetverbinding en de snelheid die je hostingprovider toelaat.

Thema & Plugins Activeren

Nu het thema en alle plugins gekopieerd zijn naar de lokale versie van WordPress moet je het thema activeren en alle plugins (één voor één) activeren voordat de content (pagina’s, berichten en overige custom-posts) gekopieerd kan worden. Dit is een belangrijke stap, daar anders bepaalde content (de zgn. custom-posts) die specifiek zijn voor het thema en sommige plugins niet geïnstalleerd worden in je lokale versie van WordPress. Dat komt omdat de referenties in de WordPress-database dan niet aangemaakt zijn en dus die content niet in je database gekopieerd kan worden.

Dus: eerst het thema activeren en daarna één voor één alle plugins die je ook actief hebt op je online versie van je website.

Content Kopiëren

Om nu alle pagina’s, berichten, media (afbeeldingen, etc.) te kopiëren vanuit je online website naar de lokale versie, ga je via het (online) Dashboard naar “Extra -> Exporteren” en kies je voor “Gehele Inhoud”:

WordPress export functie

Content Exporteren

Dan klik je op de knop “Exportbestand downloaden” en het bestand zal gedownload worden naar de standaard download-map op je PC. Het is aan te raden dat bestand te kopiëren naar een map (bijv. backup) waar je dat bestand eenvoudig kunt terug vinden. Het is gelijktijdig een backup van de content van je website. Het bestand heeft de naam van je website en de extensie XML.

Nu doe je de omgekeerde handeling bij je lokale installatie door in het Dashboard naar “Extra -> Importeren” te gaan. Omdat het nu een “schone” installatie is van WordPress is de WordPress importeer functie niet actief en moet je die nog installeren:

Wordpress importeer functie

WordPress Importeer functie

Na installatie krijg je dan de mogelijkheid om de “Importeer” functie te starten. Daar kies je voor het bestand wat je zojuist gedownload hebt en kies je voor “Bestand uploaden en importeren”,  worden alle pagina’s, berichten, overige posts en media toegevoegd aan de lokale versie van je website.

Widgets Kopiëren

Helaas worden de instellingen en inhoud van de widgets niet mee geëxporteerd met de export-functie van WordPress. Om nu deze eenvoudig en snel ook te kopiëren kun je gebruik maken van de plugin “Widgets Import/Export”. Hoe je dat doet hebben we beschreven in het artikel “Widgets Import/Export“.

Instellingen Kopiëren

Nu kan het zijn dat het thema wat je gebruikt een eigen export functie heeft. Is dat het geval adviseren we je om ook die instellingen te exporteren en dan weer in je lokale versie te importeren. Beschikt het thema niet over een dergelijke functie en worden de thema instellingen die je eventueel hebt aangepast via de “Customizer” van WordPress, niet mee geëxporteerd dan kun je eventueel gebruik maken van de plugin “Customizer Import/Export“.

Plugins Testen

Heb je alle stappen doorlopen die hiervoor zijn beschreven en heb je een exacte kopie gemaakt van je online website dan kun je naar hartenlust plugins installeren en uitproberen (zie eventueel “Plugins Installeren“).

Het advies hier is dat je niet meerdere plugins toevoegt en activeert, één voor één is het beste. Gaat er iets mis, bijvoorbeeld na installatie en activatie van een (voor jou) nieuwe plugin; dan weet je dat die plugin een conflict veroorzaakt heeft. Die kun je dan weer deactiveren en verwijderen.

Website Niet Bereikbaar

Nu kan het voorkomen dat na installatie en activatie van een plugin je website niet meer bereikbaar is doordat die plugin een conflict heeft veroorzaakt. Dat komt, helaas, wel eens voor. Dat hoeft niet te betekenen dat juist die toegevoegde plugin de fout veroorzaakt. Het kan namelijk voorkomen dat een andere, al geïnstalleerde, plugin niet werkt met die nieuwe plugin.

Om je website weer bereikbaar te maken, moet je dus die “nieuwe” plugin deactiveren en omdat je het Dashboard niet kan bereiken moet je op je PC naar de map “…\content\plugins\” gaan (standaard map bij Bitname: “C:\Bitnami\wordpress-4.8.1-0\apps\wordpress\htdocs\wp-content\plugins\”).

In die map kies je de map van de plugin die je het laatst geïnstalleerd hebt (gebruikelijk heeft die map de naam van de plugin). Die map verwijder je dan. Door het verwijderen van de plugin is die tevens niet meer actief in je WordPress installatie en is je website weer bereikbaar.

Plugin Conflict

Hiervoor beschreven we al wat te doen als je website niet bereikbaar is doordat er na installatie van een plugin ergens een conflict ontstaat en je website niet meer bereikbaar is. Nu kan het ook voorkomen dat er bepaalde functionaliteit niet meer juist functioneert. In dat geval moet je ook de plugin deactiveren en dan nogmaals kijken of alles weer naar behoren werkt.

Wil je nu weten of de plugin die je zojuist hebt toegevoegd de oorzaak is of juist een andere plugin in samenwerking met die nieuwe plugin, dan kun je dat eenvoudig testen door alle plugins te deactiveren en dan die nieuwe plugin als eerste te activeren (de overige plugins laat je nog even gedeactiveerd). Nu test je de nieuwe plugin en werkt die dan zoals je verwacht had, dan activeer je een tweede plugin en test je nogmaals en dan de derde, etc.; totdat je de plugin tegenkomt die het conflict veroorzaakt. Dan weet je precies welke plugins niet samen kunnen werken. Nu heb je dan de keuze of een alternatief te zoeken voor de éne of de andere plugin.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *