WPBakery - Page Builder Content Blokken

Page Builder Content Blokken

Eerder beschreven we al de plugin “Reusable Text Blocks” waarmee het mogelijk is om herbruikbare tekst-blokken aan te maken en deze via een shortcode op een pagina of in een bericht te gebruikten. Zo hebben wij het afsluitende tekst-blok gemaakt onder deze pagina “Vragen & Info”. Dat blok verschijnt, met een paar varianten, onder de honderden berichten die we al gepubliceerd hebben. Willen we nu een wijziging aanbrengen in dat afsluitende stuk content, hoeven we dat alleen in dat éne blok te doen en het is gelijk aangepast voor alle berichten die dat tekst-blok tonen.

De beperking van de plugin “Reusable Text Blocks” is dat die alleen de opmaak codes van de “Classic Editor” kan gebruiken. Wil je gebruik maken van de mogelijkheden die een Page-Builder als WPBakery (voorheen Visual Composer) of bijvoorbeeld Elementor biedt dan is dat niet mogelijk.

De plugin “Reusable Content Blocks” kan dat wel.  Deze plugin ondersteund de volgende Page-Builders:

  • WP Bakery;
  • Elementor;
  • Beaver Builder;
  • en SiteOrigin Page Builder.

Maak je gebruik van één van deze Page-Builders dan kun je dus een volledig herbruikbaar stuk content aanmaken met de mogelijkheden die de Page-Builder biedt en dat stuk content dan op iedere pagina of in ieder bericht invoegen. Aanpassingen van dat content-blok gebeurd dan eenvoudig via één centrale plaats in het beheerders-paneel (admin) van WordPress.

Gutenberg Contentblokken

De benaming contentblokken (content blocks) kan enige verwarring oproepen met de Gutenberg-editor waar de verschillende elementen ook contentblokken worden genoemd. Deze plugin werkt dus alleen met de hiervoor genoemde Page-Builders en voegt niets toe aan de Gutenberg-editor.

Het gecombineerd gebruik van de hiervoor genoemde Page-Builders in combinatie met Gutenberg is naar onze mening ook een een beetje tegenstrijdig. Gutenberg kan tot het moment van schrijven van dit artikel, de Page-Builders zoals WPBakery of Elementor niet evenaren wat functionaliteit en mogelijkheden betreft.

Plugin Installeren & Activeren

De plugin is te verkrijgen via WordPress.org -> Plugins: “Reusable Content Blocks“. Via het “WordPress Beheerderspaneel -> Plugins -> Nieuwe Plugin” is deze eenvoudig toe te voegen:

WordPress Page Builder Content Blokken Plugin

Plugin “Reusable Content Blocks”

Na installatie en activatie verschijnt er links in het beheerderspaneel een extra optie “Reusable Blocks”.

WPBakery Content Blokken

De plugin maakt gebruik van zgn. “Custom Post Types”. Om nu de mogelijkheden van deze plugin te kunnen gebruiken met WPBakery dienen we eerst de “Custom Post Type” van deze plugin aan WPBakery bekend te maken:

WPBakery Post Type Instellingen

WPBakery Post Type Instellingen

Dus bij:

  1. kiezen voor WPBakery -> Role Manager;
  2. dan zetten we het “Post Type” op aangepast;
  3. en bij “rc_blocks” een vinkje aanzetten om de “Content Blocks” binnen WpBakery te activeren.

Daarna (vanzelfsprekend) de Wijzigingen Opslaan.

Contentblok Maken

Nu de plugin bekend gemaakt is aan WPBakery kunnen we een contentblok gaan maken door links in het beheerderspaneel voor “Reusable Blocks → Add New” te kiezen:

WPBakery Contentblok Maken

WPBakery Contentblok Maken

Een contentblok maken werkt identiek aan het maken van een pagina of bericht met WPBakery. Rechts zien we “Publiceren”, waarmee we nadat we een blok aangemaakt hebben deze kunnen opslaan door op Publiceren te klikken.

We zien daar tevens de aangemaakte Shortcode-naam en de php-functie. De Shortcode kunnen we gebruiken door deze ergens in een pagina, bericht of een Widget de Shortcode te plaatsen. De php-functie kunnen we gebruiken om het aangemaakt contentblok in een thema-bestand op te nemen.

Daar we gebruik maken van  WPBakery hebben we beide mogelijkheden, in principe, niet nodig.

Contentblok Gebruiken

Om nu een gemaakt contentblok te gebruiken in bijvoorbeeld een pagina gaan we naar de pagina-editor en kiezen om een element toe te voegen:

WPBakery Contentblok Invoegen

Contentblok Invoegen

De plugin heeft een extra tab aangemaakt binnen WPBakery waar we het contentblok-element snel terug vinden. Kiezen we voor “Reusable Block”, krijgen we de optie om het blok te selecteren wat we aangemaakt hebben, waarmee we die in de pagina kunnen invoegen:

WPBakery Contentblok Selecteren

Contentblok Selecteren

Contentblok Aanpassen & Verwijderen

Het aanpassen en verwijderen van contentblokken werkt hetzelfde als het aanpassen en verwijderen van een pagina of een bericht. Wijzigen we een contentblok dan zal die wijziging overal waar het blok gebruikt wordt doorgevoerd worden.

Bij het verwijderen van een contentblok zal het betreffende blok uit het contentblok-overzicht verwijderd zijn. Op de pagina’s en/of berichten waar het verwijderde blok gebruikt is zal het contentblok (als shortcode) nog wel aanwezig zijn; het blok wordt alleen niet meer getoond aan de voorkant van de website (dus aan de bezoekers).

SEO & Contentblokken

Daar de contentblokken als een “Post Type” aangemaakt worden zullen ze ook zichtbaar zijn als een soort van “apart bericht” voor zoekmachines. Dat is niet raadzaam en heeft ook geen toegevoegde waarde. Het kan zelfs de SEO-ranking negatief beïnvloeden. Om te voorkomen dat deze contentblokken ook door zoekmachines geïndexeerd worden dienen we dus aan te geven dat dat niet dient te gebeuren.

In de Yoast SEO -plugin kunnen we dat eenvoudig aangeven:

Indexeren Uitschakelen

Indexeren Uitschakelen

We kiezen bij Yoast voor “SEO-instellingen → Zoekweergave” en selecteren dan het tabblad “Contenttypes”. Daar scrollen we dan naar beneden totdat we “Reusable Blocks” tegen komen.

Die klikken we open en zetten “Toon Reusable Blocks in zoekresultaten” op “Nee”:

Zoekmachine Indexeren Uitzetten

Indexeren Uitzetten

Nu zullen de contentblokken alleen nog zichtbaar zijn voor de zoekmachines op de pagina’s en berichten waar het blok gebruikt wordt en niet als blok apart.

Thema Onafhankelijke Contentblokken

Thema’s die gebruik maken van WPBakery kunnen elementen bevatten die speciaal door de Thema-ontwikkelaars gemaakt zijn en niet in de standaard set van WPBakery voorkomen. Die “extra” elementen kunnen zonder probleem gebruikt worden met deze plugin.

Gaan we echter gebruik maken van een ander thema, waarin ook WPBakery ingebakken zit; dien je je wel te realiseren dat de elementen van het voorgaande thema niet meer zullen werken.

Dus ook als je de plugin en de aangemaakt contentblokken van de ene website naar de andere wil kopiëren dan dienen beide websites wel over dezelfde WPBakery elementen te beschikken.

Thema-onafhankelijke contentblokken maken kan dus wel, maar dan dien je alleen de standaard elementen van WPBakery te gebruiken.

Plugin Verwijderen

Het verwijderen van de plugin is net zo eenvoudig als het installeren. Alleen, de aangemaakte contentblokken zullen nog wel aanwezig blijven als shortcodes op de pagina’s en berichten waar ze ingevoegd zijn.

Onder “Contentblokken verwijderen” gaven we al aan dat de shortcodes er nog zijn, alleen niet zichtbaar voor bezoekers. Verwijderen we de plugin en zijn er nog shortcodes ergens aanwezig op een pagina, dan zal die shortcode als tekst getoond worden aan de bezoeker:

Shortcode na verwijderen plugin

Shortcode na verwijderen plugin

Wil je dus geen gebruik meer maken van de plugin dan dien je dus op alle pagina’s en/of bij alle berichten waar er een contentblok gebruikt is die shortcode (het WPBakery Element) te verwijderen.

Plugin Tekortkomingen

Tijdens het testen en gebruik van de plugin ondervonden we een paar, naar onze mening, tekortkomingen:

  • de blokken worden in de overzichtspagina, net als standaard WordPress-berichten, gesorteerd op publicatie-datum. Naar onze mening, zou het handiger zijn als ze op alfabet gesorteerd zouden zijn;
  • binnen WPBakery is er wel een apart tabblad aangemaakt, maar wordt er maar één algemeen contentblok getoond. Hier zou het handig zijn als alle aangemaakt blokken direct zichtbaar zouden zijn;
  • de contentblokken worden met een ID-nummer op de pagina getoond (zie onderstaande afbeelding). Duidelijker zou zijn als de titel van het contentblok getoond zou worden en we direct kunnen zien om welk blok het gaat.
Contentblokken getoond met ID-nummer

Contentblokken getoond met ID-nummer

Conclusie

Een erg fijne plugin als je content wil maken die op meerdere pagina’s te gebruiken moet zijn en je alle toeters en bellen van de Page Builder ook in het contentblok wil toepassen.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *