WordPress - Nieuws

WordPress 5.0 & Gutenberg

We hebben zojuist de update van WordPress 4.9.7 binnen en versie 4.9.8 staat ook al voor de deur…. in die versie (4.9.8) zal naar verwachting de Gutenberg Editor verschijnen. Niet standaard geactiveerd maar komt er een “knop” waarmee de gebruiker kan switchen om Gutenberg uit te proberen.

Updaten?

Wij doen dat in ieder geval niet. We wachten af en bekijken eerst de reacties en ondervindingen van thema en plugin ontwikkelaars. De eerste reacties van testers, welke met Gutenberg “gespeeld” hebben zijn niet erg positief.

Daar versie 4.9.8 een zgn. “minor” update is, is het aan te raden om automatische updates uit te zetten, hoe dat lees je hier: “Automatische Updates Uitzetten“.

Gutenberg Intro

Via de plugin pagina van WordPress.org is de plugin al te downloaden en kun je er dus al mee spelen.

Vanaf WordPress 5.0 zal die editor de standaard TinyMCE editor vervangen. Dat houdt tevens in dat alle thema’s en plugin’s die gebruik maken van TinyMCE aangepast dienen te worden en dat zal niet vanaf dag 1 na introductie hebben plaatsgevonden (wederom een argument om niet gelijk te upgraden).

De Gutenberg Editor moet functionaliteit als bijv. Visual Composer gaan bieden. Maar heeft jaren achterstand qua ontwikkeling t.o.v. Visual Composer, Site Origin en overige zgn. “Page Builders”. En wat zal het antwoord zijn van bijv. WP Backery (Visual Composer) met een “Page Builder” blok als “Tekst” Wordt dat blok in Visual Composer dan ook vervangen door Gutenberg of zal daar TinyMCE nog steeds naar voren komen ?

Daar tasten we dan nog in het duister….

Gutenberg is dus een “Page Builder”, de editor ziet er als volgt uit op een lege pagina of bericht (post):

WordPress 5.0 & Gutenberg

 

Op de pagina dienen we dus nu een “Blok” toe te voegen. Dit doe je (eigenlijk net als bij Visual Composer) door op het “Plus” symbool te klikken:

 

Gutenberg Blokken

Gutenberg Blokken

 

Kopiëren en plakken vanuit bijvoorbeeld Word is niet meer zo eenvoudig. Een paragraaf in Word wordt gezien als een separaat blok in Gutenberg, of-te-wel, je originele tekst wordt gescheiden:

Gutenberg

Paragrafen worden verschillende blokken

 

Reacties op Gutenberg

Vanaf het moment dat Automatic (de ontwikkelaar van TinyMCE) & WordPress aankondigde volledig over te gaan op Gutenberg is er letterlijk een storm van reacties geweest en, met name in het begin, weinig positieve.

Het is wel wat aan het bijdraaien, maar nog steeds zijn de reacties overwegend negatief.

 

Gutenberg Score

Gutenberg Score

 

Het komt zelden tot niet voor dat (bijna) 50% een 1-ster score geeft. De reacties zijn dan ook erg uitlopend en kunnen gevolgd worden op: WordPress.org

 

Terug naar TinyMCE

Veel (met name de 1-ster) testers hebben verzocht om een mogelijkheid in te bouwen om Gutenberg uit te schakelen, bijv. door middel van een knop en TinyMCE dan weer actief te laten worden.

Tot dusver is er daar geen gehoor aan gegeven. Of het technisch wel of niet mogelijk is of door tijdgebrek, daar is ook geen antwoord op gekomen.

Eén van de core-ontwikkelaars van Gutenberg heeft daar wel een oplossing voor gemaakt en een plugin ontwikkeld, genaamd “Classic Editor”.

 

Classic Editor

Classic Editor

 

Let op: deze plugin werkt alleen als Gutenberg is geïnstalleerd en zal dan Gutenberg uitschakelen en overschakelen naar de getrouwe TinyMCE

 

Wat te doen ?

Bezint eer gij begint

Een oud gezegde, maar gaat zeker op met de komende upgrade naar versie 5.0 van WordPress. Er is geen garantie dat bestaande websites nog zullen werken zoals ze werken, zeker wanneer gebruik gemaakt wordt van exotische thema’s en uitgebreide plugins.

Dus:

  • maak een goede backup;
  • Controleer of je Thema en alle plugins voor 5.0 geschikt zijn;
  • test in een aparte omgeving (evt. lokaal op de PC) je huidige website met de laatste versie van het gebruikte thema en plugins en WordPress 5.0;
  • werkt het dan zou je over kunnen stappen.

Ons advies is nog, doe net als wij en wacht rustig een aantal weken tot zelfs 2-3 maanden af en volg de ontwikkelingen. Zoals bij iedere belangrijke update volgen er snel kleinere updates welke bugs uit de eerdere update verbeteren en zoals eerder gezegd; hebben ook de thema- en plugin- ontwikkelaars tijd nodig om volledig 5.x.x compatibel te zijn (worden).

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *