WordPress - Nieuws

WordPress 5.1 - PHP 5.6 en hoger

Van versie 5.1 van WordPress zal alleen nog PHP 5.6 en hoger  ondersteund worden. WordPress 5.1 wordt eind februari verwacht en vanaf dan zal WordPress waarschuwingen aan website-beheerders gaan geven als de website nog draait op een oudere versie PHP.

Om website eigenaren de tijd te geven om de juiste PHP versie in te stellen en eventueel de website daar op aan te passen geeft WordPress tot april daarvoor de tijd en zal, zoals gezegd waarschuwingen geven indien de ingestelde PHP versie lager is dan 5.6. Vanaf april ondersteund WordPress dus alleen vanaf PHP 5.6.

WordPress is met het afsluiten van het PHP-tijdperk voor 5.6 eigenlijk een hekkensluiter…. bijna iedere hostingprovider in Nederland ondersteund zelfs versie 5.6 niet meer en er zijn gevallen bekend als bijv. MijnDomein waarbij websites die niet aangepast werden naar minimaal PHP versie 7, de website in zijn gehele niet meer functioneerde.

De laatste versie (op het moment van publicatie van dit artikel) is PHP 7.3. Wij raden dan ook aan om minimaal naar versie 7.2 te gaan.

Waarom overstappen ?

De meest belangrijke reden om over te stappen naar PHP 7  is snelheid. Deze versie is meer dan 2 keer zo snel als de voorgaande versies. Daarmee wordt de website sneller geladen, wat voor de bezoekers belangrijk is, maar ook Google hecht waarde aan de laadsnelheid van websites. De ranking van de website kan ermee omhoog gaan in de zoekmachines.

Vanaf versie 7 is er ook een betere afhandeling van fouten geïmplementeerd. Daar waar voorgaande versies de website, bij een programmeerfout, simpelweg een wit-scherm (WSOD) toonde, kan versie 7 bepaalde fouten negeren, zonder dat verdere functionaliteit gestopt wordt.

Veiligheid

Websites die op PHP 7 of hoger draaien zijn moeilijker te hacken dan de voorgaande versies; één van de redenen van hostingproviders om alleen nog maar versie 7 en hoger te ondersteunen.

PHP Controle

Hoe controleer je nu op welke versie PHP je website draait ?.  Dat kan eenvoudig op twee manieren:

  • log in bij je hosting-provider en controleer daar welke versie er geactiveerd is. Indien je het niet direct kunt vinden, kun je hen altijd een mail sturen en het vragen… ;
  • installeer de plugin “WP Health”. Deze beschreven we al kort in het eerdere nieuwsbericht dat WordPress vanaf versie 5.1 ook WSOD gaat ondersteunen. Zie dit artikel: WordPress WSOD Bescherming.

Conclusie

Naar onze mening is WordPress een ‘beetje laat’ met het achter zich laten van PHP versies voor 5.6. Vanwege snelheid en veiligheid is het zelfs beter om minimaal PHP versie 7.2 te hanteren.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *